Βιογραφικό Ευάγγελου Μαντουλίδη

Βιογραφικό Ευάγγελου Μαντουλίδη

Ο Ευάγγελος Μαντουλίδης, του Δημητρίου και της Παρασκευής, γεννήθηκε στις 10 Αυγούστου 1938 στα Αλώνια Πιερίας. Αφού ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Β' και Ε' Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, φοίτησε στη συνέχεια στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών.

Ο αείμνηστος καθηγητής και συγγραφέας Ευάγγελος Μαντουλίδης,  εμπνευστής και ιδρυτής των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη, ενός σχολείου διεθνώς καταξιωμένου για το επίπεδο των σπουδών που παρέχει αλλά και για την παιδαγωγική, πολιτιστική και αθλητική του παράδοση, αφιέρωσε όλη τη ζωή του στην Παιδεία.

Γεννήθηκε στις 10 Αυγούστου του 1938 στα Αλώνια Πιερίας και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Πέμπτο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια φοίτησε στο τμήμα Κλασικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής  του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Εργάστηκε στην ιδιωτική εκπαίδευση και συγκεκριμένα για ένα  χρόνο στα ιδιωτικά σχολεία Λαγκαδικίων «Δέλλιου» και επί σειρά ετών  στο «Κολλέγιο Ανατόλια». Παράλληλα ίδρυσε τα φροντιστήρια «Παιδεία» και «Θεωρητικό».

Το 1978, βαθιά επηρεασμένος ακόμα από κορυφαίους πνευματικούς ανθρώπους και στοχαστές που είχε ως καθηγητές στη Φιλοσοφική σχολή, ιδρύει το Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο «Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη», υπηρετώντας το όραμά του για μια εκπαιδευτική κυψέλη στηριγμένη στη νεοελληνική παιδεία, την ευρωπαϊκή διάσταση και την οικουμενική προοπτική.

Το 1991 το σχολείο μεγαλώνει, καθώς  ο Ευάγγελος Μαντουλίδης, αναζητώντας νέους ορίζοντες, ιδρύει το Γυμνάσιο - Λύκειο των Εκπαιδευτηρίων, ενώ το 2002 σηματοδοτείται  από την  ίδρυση του 2ου Νηπιαγωγείου - Δημοτικού και του 2ου Γυμνασίου - Λυκείου. Από το 2007 λειτουργεί και η μικρότερη βαθμίδα των Εκπαιδευτηρίων, ο Παιδικός Σταθμός.

Άνθρωπος λιτός και απέριττος στη ζωή, αλλά ακάματος και απαιτητικός  στη σχολική πράξη, στην οργάνωση και διοίκηση των Εκπαιδευτηρίων και στη συγγραφή σημαντικών εκπαιδευτικών συγγραμμάτων, ο Ευάγγελος Μαντουλίδης μεταλαμπάδευσε σε  μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς το όραμά του για μια σύγχρονη, ανθρωποκεντρική αλλά και υψηλών απαιτήσεων εκπαίδευση σε μια διαδρομή σχεδόν μισού αιώνα.

Απεβίωσε απρόσμενα τον Απρίλιο του 2007.

Άφησε πλούσιο συγγραφικό  έργο  και μια μεγάλη πνευματική κληρονομιά.

Εργογραφία:

[1] Ετυμολογικό Λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής (θεωρία - λεξικό)

[2] Ιδιότυπο Λεξικό Ανωμάλων Ρημάτων με πλήρεις γραμματικούς κανόνες

[3] Αρχαία Ελληνική Γραμματολογία

[4] Θεματογραφικαί ασκήσεις  Λατινικών

[5] Γραμματικές παρατηρήσεις Λατινικών

[6] Στοιχεία Λατινικού Συντακτικού  και Λατινικά Θέματα εκ του De bello gallico - De Bello Civilis του G. - I. Caesaris

[7] Γ. - Ι. Καίσαρα, De bello gallico, Λέξεις κατά παράγραφο

[8] Λατινικόν Συντακτικόν και 92 θέματα (2 τόμοι), σε  συνεργασία με τον Α. Καριπίδη

[9] Κορνηλίου Νέπωτος Βίοι: Κείμενο - μετάφρασις, λέξεις, γραμματικά - συντακτικά σχόλια, σε συνεργασία με τους Ε. Μεσδανίτη και Χ. Μουρατίδη

[10] Λατινική Θεματογραφία, τεύχος Α’, σε συνεργασία με τους Σ. Καραγιάννη και Α. Κρεμέτη

[11] Θεματογραφία Αρχαίων Ελληνικών, σε  συνεργασία με τον Ε. Μεσδανίτη.