Πώς μπορούμε να πείσουμε τα παιδιά να απολαμβάνουν να τρώνε υγιεινά

Πώς μπορούμε να πείσουμε τα παιδιά να απολαμβάνουν να τρώνε υγιεινά
Φώτο:
Τα στατιστικά στοιχεία για την παγκόσμια υγεία είναι ανησυχητικά!
  • Ο μέσος όρος προσδόκιμου ζωής παρουσίασε μείωση και πριν την έξαρση της COVID-19.
  • Κατά τη διάρκεια της COVID-19 το ποσοστό παχυσαρκίας των παιδιών αυξήθηκε και μάλιστα σε μερικές χώρες διπλασιάστηκε!
  • Η κατανάλωση ζάχαρης έχει «ανέβει».
  • Η κατανάλωση επεξεργασμένου φαγητού έχει «ανέβει». Σήμερα, περισσότερο από το 50% των θερμίδων των παιδιών προέρχεται από εξαιρετικά μεταποιημένα προϊόντα.
  • Στις ΗΠΑ το ποσοστό αυτό ανέρχεται περίπου στο 67%. Πρόκειται για κρίση υγείας των παιδιών.
  • Σε κάποιες χώρες το 25% των εφήβων έχει προδιάθεση για διαβήτη, μια πάθηση που πιστεύαμε ότι αφορούσε αποκλειστικά τους ενήλικες.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι ΗΠΑ διέθεσαν 3.800.000.000.000 δολάρια στη δημόσια υγεία και πάνω από το 75% αυτού του ποσού αφορά ασθένειες που σχετίζονται με επεξεργασμένα τρόφιμα.Δεν αντιμετωπίζουμε όμως σωστά το ζήτημα και αντί να επικεντρωνόμαστε στη ρίζα του προβλήματος, προτρέχουμε καταφεύγοντας σε χάπια και ιατρικές παρεμβάσεις.

Επιπλέον, από κλιματικής πλευράς, περίπου το 25% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προέρχεται από τη γεωργία. Η κλιματική αλλαγή έχει επιταχυνθεί σημαντικά και οι καύσωνες επηρεάζουν πλέον τα περισσότερα μέρη του κόσμου. Η καταπολέμιση της κλιματικής αλλαγής υποχρηματοδοτείται. Σήμερα, περίπου το 2% των παγκόσμιων φιλανθρωπιών δίνεται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.Η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών πρέπει να ξεκινά από νωρίς. Για αυτό καλό είναι να εξασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση και γνώση σε κατάλληλο φαγητό. Υπάρχει καλύτερο περιβάλλον από το σχολείο προκειμένου να επιτευχθεί αυτό;

Τα σχολεία αποτελούν τη μεγαλύτερη «αλυσίδα εστιατορίων» σε κάθε χώρα στον κόσμο. Στην Ελλάδα δίνονται περισσότερα από 140.000.000 γεύματα ετησίως και στις ΗΠΑ, δίνονται 5.000.000.000 γεύματα κάθε χρόνο. Τα σχολεία δεν παρέχουν απλώς μεγάλη ποσότητα γευμάτων σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αλλά παρέχουν φαγητό στον πιο σημαντικό και πιο ευάλωτο πληθυσμό, στα παιδιά μας.

Ο απώτερος σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά να μάθουν να αγαπούν την υγιεινή διατροφή. Κίνητρό μας ήταν το εξής: Πώς μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά πρόσβαση στο υγιεινό φαγητό εγκαίρως, όπως κάνουμε για παράδειγμα με την ιατρική περίθαλψη, ώστε να αποφύγουν επικίνδυνες ασθένειες και να επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής τους;

Έχουμε μια προσέγγιση που αποτελείται από τρία σκέλη:

  • Ελέγχουμε
  • Ευαισθητοποιούμε μέσω της κατάλληλης ενημέρωσης
  • Προσφέρουμε ένα βασικό πρόγραμμα στο οποίο παρέχουμε ισορροπημένα και θρεπτικά γεύματα.
Θα υπάρξουν κοινωνικές πιέσεις και επιφύλαξη. Όσοι είναι πιο δύσπιστοι θα πουν ότι τα παιδιά είναι δύσκολο κοινό, αυστηροί κριτές και ότι δεν πρόκειται να τρώνε υγιεινά. Είναι αναγκαίο όμως να κατανοήσετε την ψυχολογία των μαθητών/τριών, ώστε να λειτουργήσει όλο αυτό.
  • Κάντε το θέμα της διατροφής προτεραιότητα στη ζωή τους.
  • Φροντίστε ώστε το φαγητό να είναι κάτι ευχάριστο.
  • Φροντίστε το γεύμα να είναι ζωντανό και πολύχρωμο και να το τρώτε μαζί, ακόμη κι αν είναι για μερικά γεύματα την εβδομάδα.
  • Ακούστε ταυτόχρονα μουσική.
  • Χρησιμοποιήστε βίντεο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Είτε πρόκειται για το μεσημεριανό γεύμα στο σχολείο είτε για ένα γρήγορο σνακ στο σπίτι, το φαγητό μάς κάνει όλους να αισθανόμαστε πιο ζωντανοί.

Γενικότερα τα παιδιά ίσως φάνε κάτι ή είναι πιθανότερο να φάνε κάτι αν έχει γίνει μεγάλη επιτυχία στο «TikTok» ή αν παίζει ωραία μουσική παράλληλα, και το άτομο που μαγειρεύει είναι ευχάριστο και κερδίζει την προσοχή μας.

Τα σχολικά γεύματα διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο να έχουν τα παιδιά μια ευχάριστη μέρα στο σχολείο. Είναι πολύ σημαντικό γι’ αυτά και τους δίνει μια ώθηση. Είναι παραπλήσιο με το διάβασμα καλών βιβλίων ή τα διαλείμματα. Οι μαθητές/τριες αναφέρουν ότι αισθάνονται καλύτερα μετά την κατανάλωση πιο υγιεινού φαγητού. Τα παιδιά καταλαβαίνουν ότι το φαγητό μπορεί να τα βοηθήσει να αισθανθούν καλύτερα και να έχουν καλύτερες επιδόσεις στα αθλήματα.

Επομένως, ήρθε η ώρα να δώσουμε τη δέουσα προσοχή σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που θα πρέπει να μας απασχολεί καθημερινά.

————————–

Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη

Share

Άρθρα που θα σας ενδιέφεραν

Nutrition-myths-EL
Γενικά άρθρα

Μύθοι για την διατροφή και την παχυσαρκία

Υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση σχετικά με το θέμα της υγιεινής διατροφής. Δεν είναι μόνο τα τηγανητά και τα λιπαρά που προκαλούν παχυσαρκία και προβλήματα υγείας. Είναι

Διατροφή

Ο αντίκτυπος της διατροφής στην ψυχολογία

Πολλοί επιστήμονες εξετάζουν πώς τα τρόφιμα ή τα συμπληρώματα διατροφής επηρεάζουν το μυαλό καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την ψυχική υγεία. Ο εγκέφαλος εκτός του