Ο αντίκτυπος της διατροφής στην ψυχολογία

Φώτο:

Πολλοί επιστήμονες εξετάζουν πώς τα τρόφιμα ή τα συμπληρώματα διατροφής επηρεάζουν το μυαλό καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την ψυχική υγεία. Ο εγκέφαλος εκτός του ότι είναι το πιο περίπλοκο και ενεργειακά εντατικό όργανο στο σώμα έχει και συγκεκριμένες διατροφικές απαιτήσεις.

Αν και αποτελεί μόνο το 2% του όγκου του σώματος, καταναλώνει το 20% της μεταβολικής του ενέργειας. Για να συνεχίσει, απαιτείται μια ποικιλία βιταμινών και μετάλλων.

Είναι πλέον γνωστό ότι ορισμένες δίαιτες είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για τον εγκέφαλο. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, μετά από μια” μεσογειακή διατροφή ” χαμηλή σε κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα και κορεσμένα λίπη και υψηλή σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως μειώνει τον κίνδυνο:

  • Εγκεφαλικού
  • Γνωστικής δυσλειτουργίας
  • Κατάθλιψης

Όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα, συμπεριλαμβανομένων πολλών που δεν μπορεί να παράγει, βρίσκονται σε ζωικές πρωτεΐνες όπως ψητό κοτόπουλο, ζαμπόν ή ψάρι:

  • Το φυλλικό οξύ που βρίσκεται στα λαχανάκια Βρυξελλών είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου.
  • Η τυροσίνη και η τρυπτοφάνη απαιτούνται για την παραγωγή ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που ρυθμίζει τα συναισθήματα ευχαρίστησης και ανταμοιβής.
  • Τα βακκίνια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία εμπλέκεται, μεταξύ άλλων, στη μετατροπή της ντοπαμίνης σε νοραδρεναλίνη, έναν άλλο νευροδιαβιβαστή, η ανεπάρκεια του οποίου φαίνεται να σχετίζεται με την κατάθλιψη.

Μπορεί να είναι δύσκολο να διαχωριστούν οι διατροφικές απαιτήσεις του εγκεφάλου από εκείνες του υπόλοιπου σώματος. Οι συνιστώμενες ημερήσιες αποζημιώσεις (RDAs) δεν είναι πολύ χρήσιμες.

Η επιστήμη της διατροφής δεν συγκρίνεται με άλλους κλάδους. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο πόσο δύσκολο είναι να πετύχει η έρευνα. Οι τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές (RCTs), οι οποίες χρησιμοποιούνται για τη δοκιμή φαρμάκων, είναι γεμάτες προκλήσεις. Για χρόνια, λίγοι άνθρωποι επιθυμούσαν να διατηρήσουν μια μη συμβατική διατροφή.

Για να δημιουργηθούν δεσμοί μεταξύ συγκεκριμένων γευμάτων ή θρεπτικών ουσιών και ασθενειών, οι ομάδες μελέτης αποτελούν το θεμέλιο της περισσότερης Διατροφικής Έρευνας. Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν μια σχέση μεταξύ μιας ασθένειας και ενός συγκεκριμένου θρεπτικού συστατικού που την προκαλεί. Αλλά όταν συνδυάζονται αρκετές από αυτές τις δοκιμές, όπως με το κάπνισμα και τον καρκίνο του πνεύμονα, οι αιτιώδεις σχέσεις αρχίζουν να διαμορφώνονται.

Η επιστημονική έρευνα δείχνει τώρα μια σαφή σχέση μεταξύ της διατροφής ενός ατόμου και του ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με μελέτες, η ανεπάρκεια Β12 έχει ως αποτέλεσμα τη θλίψη και την κακή μνήμη και συνδέεται με τη μανία και την ψύχωση.

  • Τα νευροαναπτυξιακά προβλήματα συνδέονται με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, τα οποία συνδέονται επίσης με τους κινδύνους άνοιας και εγκεφαλικού επεισοδίου.
  • Σύμφωνα με ένα πρόσφατο RCT, οι υψηλές δόσεις B6 – 100 mg ημερησίως σε αντιδιαστολή με 1,3 mg του RDA—μειώνουν την ανησυχία.
  • Από τις 5 βιταμίνες που ο Robert Przybelski του Πανεπιστημίου του Wisconsin έψαξε σε μια μελέτη ατόμων που φοιτούσαν σε κλινική μνήμης, το 40% και το 20%, αντίστοιχα, ήταν ανεπαρκείς.
  • Τα συμπληρώματα είναι ευεργετικά για τα παιδιά με ΔΕΠΥ. Η κλινική ψυχολόγος Julia Rucklidge στο Πανεπιστήμιο του Canterbury στη Νέα Ζηλανδία έχει αποδείξει ότι τα ίδια συμπληρώματα ωφελούν τα παιδιά που έχουν πρόβλημα να ελέγξουν τα συναισθήματά τους. Πρόσφατα, η έρευνα επαναλήφθηκε στην Αμερική.

Σύμφωνα με ένα σημαντικό RCT που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2022, η λήψη μιας καθημερινής πολυβιταμίνης μπορεί να βοηθήσει τα άτομα άνω των 65 ετών. Οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 2.000 συμμετέχοντες και υπολόγισαν ότι 3 χρόνια συμπλήρωσης είχαν ως αποτέλεσμα μείωση της γνωστικής παρακμής κατά 60%.

Το 1912 Ένας Πολωνός-Αμερικανός βιοχημικός που ονομάζεται Casimir Funk ισχυρίστηκε για πρώτη φορά ότι οι άνθρωποι χρειάζονταν άγνωστες οργανικές χημικές ουσίες σε ελάχιστες ποσότητες για να διατηρήσουν την υγεία τους. Αυτή ήταν η αρχή της αφήγησης των συμπληρωμάτων διατροφής.

Το 2018, το 43% των Ασιατών και το 54% των Βορειοαμερικανών κατανάλωναν κυρίως 3 συμπληρώματα διατροφής. Αυτοί είναι οι πιο τυπικοί τύποι:

  • Πολυβιταμίνες
  • Ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα
  • Βιταμίνη D

Οι ΗΠΑ, η Δυτική Ευρώπη και η Ιαπωνία είναι οι περιοχές που ξοδεύουν τα περισσότερα για συμπληρώματα διατροφής. Σύμφωνα με μια εκτίμηση, η παγκόσμια αγορά θα ανέλθει σε 152 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 και μέχρι το 2030 προβλέπεται ετήσια αύξηση 9%.

Γιατί λοιπόν να ασχοληθείτε με μια περίπλοκη και ίσως ακριβή διατροφή όταν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο μερικές βιταμίνες;

Δεδομένου ότι έχει γίνει μικρή σε βάθος μελέτη σχετικά με τα πλεονεκτήματα ή τους κινδύνους των συμπληρωμάτων, και η έρευνα υπόκειται μερικές φορές σε χαλαρή ή ανύπαρκτη ρύθμιση. Η αγορά συμπληρωμάτων είναι σαν την “άγρια Δύση”, σύμφωνα με τον Ted Dinan του University College Cork, καθηγητή ψυχιατρικής. Ως εκ τούτου, είναι σπάνιο να γνωρίζετε τι παίρνετε.

Σε αντίθεση με τα αυστηρά ελεγχόμενα φαρμακευτικά προϊόντα, τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να περιλαμβάνουν περισσότερη ή λιγότερη ποσότητα από αυτά που διαφημίζουν. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η υπερβολική ποσότητα βιταμίνης Α μπορεί να είναι επικίνδυνη. Η λήψη βήτα-καροτίνης και βιταμίνης Ε έχει πολλούς κινδύνους για την υγεία. Τα υψηλά επίπεδα μιας βιταμίνης μπορούν να παρεμποδίσουν την απορρόφηση άλλων θρεπτικών ουσιών.

Δοκιμές έχουν επίσης δείξει ότι οι τύποι βακτηρίων που βρίσκονται στο γιαούρτι, ειδικά ζυμωμένα τρόφιμα, μπορούν να μειώσουν το άγχος. Η ανακάλυψη ότι ένα μόνο βακτηριακό στέλεχος μπορεί να αλλάξει την ικανότητα ενός ατόμου να χειριστεί το άγχος εκπλήσσει περισσότερο τον Δρ. Dinan. 2 είδη Bifidobacterium και ένα είδος Lactobacillus έχουν αποδειχθεί σε μελέτες ότι συμβάλλουν στη μείωση του στρες.

Η πρόκληση για τη δημιουργία αυτού του νέου τομέα είναι τα οικονομικά. Σε αντίθεση με τα φαρμακευτικά προϊόντα οι βιταμίνες, τα μέταλλα και οι μικροοργανισμοί δεν μπορούν να κατοχυρωθούν με πατέντες, επομένως, οι φαρμακευτικές εταιρείες διατρέχουν τον σημαντικό κίνδυνο να κλαπούν οι καινοτομίες τους.

Ο τομέας της διατροφικής ψυχιατρικής είναι σχετικά νέος. Το επόμενο βήμα είναι να υπολογίσουμε πώς τα μικροθρεπτικά συστατικά επηρεάζουν τον εγκέφαλο όταν γίνεται πιο εμφανές ποια το κάνουν.

Share

Άρθρα που θα σας ενδιέφεραν

Nutrition-myths-EL
Γενικά άρθρα

Μύθοι για την διατροφή και την παχυσαρκία

Υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση σχετικά με το θέμα της υγιεινής διατροφής. Δεν είναι μόνο τα τηγανητά και τα λιπαρά που προκαλούν παχυσαρκία και προβλήματα υγείας. Είναι

Διατροφή

Διατροφή

Σημερινή πραγματικότητα Δυστυχώς, τα στοιχεία πρόσφατων ερευνών δείχνουν ότι σχεδόν 1 στους 2 Έλληνες έχει υψηλή χοληστερίνη, συχνά χωρίς να το ξέρει!