Φυτοφαγική Διατροφή και Υγεία

Φυτοφαγική Διατροφή και Υγεία. Ερευνητική Ομάδα NutricLab του Τμήματος Ιατρικής, ΑΠΘ
Φώτο:
Το άρθρο προσεγγίζει τα οφέλη, τους πιθανούς κινδύνους αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αποβεί ωφέλιμη και χωρίς παρενέργειες για την υγεία μία φυτοφαγικη δίαιτα, κυρίως για την ευαίσθητη ηλικία των παιδιών και των εφήβων.

Γενικά για τη «Φυτοφαγία» (Plant-Based-Diet)

Τα τελευταία χρόνια σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού έχει ευαισθητοποιηθεί και αναζητά την καταλληλότερη διατροφική προσέγγιση, μέσω της υιοθέτησης διαιτητικών προτύπων που επιτρέπουν αυξημένου βαθμού προσκόλληση σε υγιεινότερες επιλογές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου είδους διατροφής θα μπορούσε να αποτελεί και η Μεσογειακή Διατροφή, η οποία περιλαμβάνει κυρίως φυτικά τρόφιμα, υιοθετεί χαμηλή κατανάλωση κρέατος και άλλων επεξεργασμένων προϊόντων, ενώ είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πολυφαινόλες, αρκετές βιταμίνες, μέταλλα και προβιοτικά.
Μεταξύ πιθανών τέτοιων επιλογών φαίνεται πως είναι οι χορτοφαγικές/φυτοφαγικές δίαιτες, καθώς και παραλλαγές διαιτών βασισμένες σε φυτικά προϊόντα, οι οποίες λαμβάνουν υψηλές θέσεις στις προτιμήσεις σημαντικού αριθμού γονέων και παιδιών στις μέρες μας (Baldassarre et al., 2020; Bivi et al., 2021). Πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως ενήλικα άτομα που προσκολλώνται σε χορτοφαγικά ή φυτοφαγικά πρότυπα διατροφής εμφανίζουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και χαμηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους (Rami S Najjar et al., 2019), χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και ολική χοληστερόλη, μειωμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο (Trautwein & McKay, 2020), καθώς επίσης και καλύτερη ινσουλινοευαισθησία (Chen et al., 2018). Μιλώντας για δίαιτα βασισμένη κυρίως σε φυτικά προϊόντα πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται πόσο εύκολο και ασφαλές θα μπορούσε να είναι τέτοιο διατροφικό μοτίβο ακόμη και για μικρότερης ηλικίας παιδιά.
Αρχικά είναι σημαντικό να ξεκαθαριστούν οι διαφορετικοί τύποι φυτοφαγικών διαιτών και τα διαφορετικά πρότυπα φυτοφαγικής διατροφής, ως προς το τι περιέχουν/αποκλείουν, καθώς και ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια υιοθέτησής τους από μαθητές και εφήβους.
Η διερεύνηση της επάρκειας των φυτοφαγικών διαιτών αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης για ερευνητική ομάδα του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, καθώς σε συνεργασία με αξιωματούχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) εκπόνησαν σχετική συστηματική ανασκόπηση (Bakaloudi et al., 2021).

Α. Τύποι Χορτοφαγικών διαιτών:

  1. Lacto-vegetarians (Γαλακτο-φυτοφάγοι)
    Δεν καταναλώνουν κρέας, ψάρι ή αυγό, αλλά έχουν στο διαιτολόγιό τους γαλακτοκομικά προϊόντα.
  2. Ovo-vegeterians (Αυγο-φυτοφάγοι)
    Δεν καταναλώνουν κρέας, ψάρι και γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά καταναλώνουν αυγά.
  3. Lacto-ovo-vegetarians (Γαλακτο-ωο-φυτοφάγοι)
    Είναι οι χορτοφάγοι που δεν καταναλώνουν κρέας και ψάρι, αλλά καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά.
  4. Pollo-vegetarians
    Δεν καταναλώνουν κρέας και ψάρι, αλλά έχουν στο διαιτολόγιό τους κοτόπουλο, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.
  5. Pesce(a)tarians
    Δεν καταναλώνουν κανένα είδος κρέατος, συμπεριλαμβανομένων των πουλερικών, αλλά έχουν στο διαιτολόγιό τους ψάρια, θαλασσινά, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.
  6. Vegans (Αυστηροί χορτοφάγοι)
    Η διατροφή τους βασίζεται αποκλειστικά σε φυτικές τροφές, όπως τα δημητριακά, τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί, ενώ αποκλείονται τελείως από το διαιτολόγιό το κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι, το αυγό και τα γαλακτοκομικά.
  7. Fruitarians/Raw vegans (Ωμοφάγοι)
    Καταναλώνονται αποκλειστικά και μόνο ωμά εποχιακά φρούτα και λαχανικά, ανάλατοι και άψητοι ξηροί καρποί, σπόροι (σουσάμι, λιναρόσπορος κ.λπ.), αλλά και τα βούτυρα που προέρχονται από αυτά, όπως το ταχίνι και το φυστικοβούτυρο.
  8. Flexitarians ή Semi vegetarians (Μερικώς φυτοφάγοι)
    Αποφεύγονται συνήθως το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά και προτιμώνται αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Παρ’ όλα αυτά, περιστασιακά καταναλώνεται κάποιας μορφής κρέας, αλλά σε γενικές γραμμές σε αυτό τον τύπο διατροφής υπερισχύει η χορτοφαγική φιλοσοφία.

 

Β. Κίνδυνοι – Προκλήσεις

Ωστόσο, πρόκληση αποτελεί φυσικά ο κίνδυνος μη κάλυψης όλων των απαραίτητων μακροθρεπτικών συστατικών ή εμφάνισης ελλείψεων σε συγκεκριμένες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Ειδικότερα το ενδιαφέρον στρέφεται σε παιδιά και εφήβους, καθώς εμφανίζουν αυξημένες ανάγκες, και άρα η υιοθέτηση φυτοφαγικής διατροφής χρήζει ιδιαίτερων χειρισμών για την ασφαλή επίτευξη της απαιτούμενης πρόσληψης του συνόλου των θρεπτικών συστατικών

Κύρια σημεία για την επικέντρωση της προσοχής είναι οι πρωτεΐνες, ο σίδηρος, η βιταμίνη Β12, τα ω-3 λιπαρά οξέα, το ασβέστιο και η βιταμίνη D.

1. Πρωτεΐνες
Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από αμινοξέα, τα οποία χωρίζονται σε «απαραίτητα» και «μη απαραίτητα». Τα απαραίτητα αμινοξέα δεν μπορεί να τα παράγει ο οργανισμός και πρέπει να προσλαμβάνονται, συνήθως από ζωικές πηγές, όπως το κρέας, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά.

Στις φυτοφαγικές χορτοφαγικές δίαιτες, κύριες πηγές πρωτεΐνης (με μη απαραίτητα αμινοξέα) είναι τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, άλλοι σπόροι και τα δημητριακά.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ ΜΟΝΟ ΜΕΣΩ ΦΥΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ;

Με συνδυασμό οσπρίων & αμυλούχων δημητριακών:
  • Φακόρυζο
  • Σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια και παξιμάδια ολικής άλεσης
  • Φασολάδα με ψωμί πολύσπορο
  • Ρεβιθοκεφτέδες φούρνου με αλεύρι ολικής ή βρόμης
Με συνδυασμό σπόρων με αμυλούχα δημητριακά & ξηρών καρπών:
  • Γιαούρτι με ξηρούς καρπούς και δημητριακά
  • Βραστή βρόμη με σπόρους chia και φρούτα
  • Smoothie με μπανάνα, κεφίρ ή γάλα αμυγδάλου, φυστικοβούτυρο και λιναρόσπορο τριμμένο
2. Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι ιχνοστοιχείο που συμμετέχει στην μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς του σώματος και απαντάται με δύο μορφές στα τρόφιμα. Η μία είναι ο σίδηρος αίμης, που βρίσκεται σε ζωικά τρόφιμα, όπως το συκώτι, το μοσχάρι και το αυγό και η άλλη μορφή είναι ο μη αιμικός, που βρίσκεται σε φυτικά τρόφιμα, όπως τα όσπρια, το σπανάκι, το μπρόκολο, τα αμύγδαλα, το σουσάμι, τα αποξηραμένα φρούτα και σε ορισμένα εμπλουτισμένα προϊόντα (π.χ. τα δημητριακά πρωινού και τα φυτικά γάλατα).

ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΙΔΗΡΟΥ ΜΟΝΟ ΜΕΣΩ ΦΥΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ;

Με συνδυασμό καρπών & εμπλουτισμένων γαλατών με βιταμίνη C:
  • Smoothie με γάλα αμυγδάλου, πορτοκάλι και κόκκινα μούρα
  • Φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκάλι με αμύγδαλα
  • Φυτικό γιαούρτι αμυγδάλου με αποξηραμένα δαμάσκηνα και σπόρους chia
Με συνδυασμό οσπρίων & πηγών βιταμίνης C:
  • Φακές με κόκκινη ντομάτα
  • Γίγαντες με καρότο και κόκκινη πιπεριά
  • Φάβα με χταπόδι ξιδάτο
3. Βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για τη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, καθώς και την κυτταρική διαφοροποίηση. Συμβάλλει επίσης στον μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Κατά βάση, η Β12 εντοπίζεται σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά.
Σήμερα συμπεριλαμβάνεται και σε ορισμένα εμπλουτισμένα προϊόντα του εμπορίου. Όσοι αποφεύγουν τα ζωικά τρόφιμα, πιθανόν να εμφανίσουν έλλειψή της, που μπορεί να αντιμετωπιστεί με κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ Β12 ΜΟΝΟ ΜΕΣΩ ΦΥΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ;

Αν δεν αποκλείονται τα γαλακτοκομικά, τα παρακάτω αποδίδουν ικανοποιητικές ποσότητες Β12:

  • Γάλα
  • Γιαούρτι
  • Κεφίρ
  • Σκληρά κίτρινα τυριά

Αν δεν αποκλείονται τα αυγά:

  • Ο κρόκος αυγού συμβάλει στην πρόσληψη Β12

Σε αυστηρά φυτοφάγους, συνδράμει η επιλογή τροφίμων εμπλουτισμένων σε Β12:

  • Εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού
  • Εμπλουτισμένα φυτικά γάλατα (αμυγδάλου, βρόμης, σόγιας, κ.λπ.)
4. Ω-3 λιπαρά οξέα

Τα ω-3 λιπαρά οξέα διακρίνονται σε τρία διαφορετικά είδη και συγκεκριμένα στο α-λινολενικό οξύ (ALA) που συναντάται στις φυτικές πηγές, το δοκοσαεξανοικό οξύ (DHA) και το εικοσαπεντανοικό οξύ (EPA) που απαντώνται στις ζωικές. Τα ω-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στη μείωση καρδιαγγειακού κινδύνου, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στη βελτιστοποίηση της όρασης και της συγκέντρωσης, καθώς και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ Ω3-ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΞΕΩΝ ΜΟΝΟ ΜΕΣΩ ΦΥΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ;

Αν δεν αποκλείονται τα ψάρια και τα θαλασσινά:

  • Κατανάλωση λιπαρού ψαριού 1-2 φορές την εβδομάδα (π.χ. τσιπούρα, σαρδέλες, σκουμπρί, σολομός)
  • Κατανάλωση θαλασσινών 1-2 φορές την εβδομάδα
Τα παραπάνω μπορούν να λάβουν διαφορετική μορφή για όσα παιδιά «δυσκολεύονται» να καταναλώσουν ψάρια & θαλασσινά, π.χ. υιοθετώντας συνταγές με ψαροκεφτέδες φούρνου, υγιεινές ψαροκροκέτες με βρόμη, σάντουιτς με καπνιστό σολομό και λαχανικά ή ψητά σουβλάκια γαρίδας, κ.ά.

Αν αποκλείονται τα ψάρια και τα θαλασσινά, τότε εναλλακτικές πηγές είναι:

  • Kαρύδια
  • Λιναρόσπορος
  • Σπόροι chia

Μερικές ιδέες, για να συμπεριληφθούν στο καθημερινό διαιτολόγιο, είναι απλοί συνδυασμοί, όπως γιαούρτι με καρύδια και μέλι, σαλάτα με λίγο τριμμένο λιναρόσπορο ή δημητριακά πρωινού με γάλα αμυγδάλου και σπόρους chia

Δεν είναι σπάνιο να κρίνεται απαραίτητη η λήψη συμπληρώματος για ορισμένο χρονικό διάστημα μετά από σύσταση ιατρού.

5. Ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι μέταλλο, συστατικό των οστών και των δοντιών. Είναι απαραίτητο για τη λειτουργία της καρδιάς, την πήξη του αίματος και τη σύνθεση ορμονών.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ ΜΟΝΟ ΜΕΣΩ ΦΥΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ;

Αν δεν αποκλείονται τα γαλακτοκομικά:

  • Γάλα
  • Γιαούρτι
  • Τυρί

Όλα αποδίδουν σημαντικές ποσότητες ασβεστίου.

Αν αποκλείονται τα γαλακτοκομικά:

  • Αμύγδαλα
  • Σουσάμι
  • Τόφου (προϊόν σόγιας)
  • Κάποια λαχανικά (όπως η λαχανίδα και τα παντζαρόφυλλα)
  • Εμπλουτισμένα σε ασβέστιο προϊόντα (φυτικά γάλατα και δημητριακά)
6. Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D συντίθεται στον οργανισμό με τη βοήθεια της ακτινοβολίας του ήλιου. Είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού, καθώς και για την αντιμετώπιση διαφόρων χρόνιων νοσημάτων.
Τρόφιμα τα οποία περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης D είναι μόνο τα λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, σκουμπρί, σολομός), τα αυγά και το βοδινό συκώτι.
ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D ΜΟΝΟ ΜΕΣΩ ΦΥΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ;
Αν δεν αποκλείονται τα ψάρια και τα αυγά:
  • Σαρδέλες
  • Σκουμπρί
  • Σολομός
  • Αυγά

Όλα αποδίδουν σημαντικές ποσότητες ασβεστίου.

Αν αποκλείονται τα ψάρια και τα αυγά:

  • Προτίμηση εμπλουτισμένων με βιταμίνη D τροφίμων
  • Xορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης D διατροφής

Μπορεί να κριθεί απαραίτητη η έναρξη από μικρή ηλικία (με σύσταση ιατρού)

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ συστήνεται

  • Μέτρια έκθεση στον ήλιο χωρίς αντιηλιακό (εκτός των «επικίνδυνων» ωρών 12-4), για διάστημα τουλάχιστον 15-20’ καθημερινώς με έκθεση των δυο βραχιόνων

 

Συμπέρασμα

Ένα φυτοφαγικό μοτίβο διατροφής μπορεί να είναι απόλυτα ασφαλές, ακόμη και για παιδιά και εφήβους, αν ακολουθηθεί σωστά με ορθές επιλογές. Αυτό καθίσταται ακόμα πιο ασφαλές και εύκολο, αν δεν αποκλειστούν όλες οι ζωικές πηγές τροφίμων. Είναι σαφές πως αποτελεί κομβικό σημείο η καλή οργάνωση του προγράμματος των κύριων γευμάτων όλης της εβδομάδας, προκειμένου να επιτευχθούν οι κατάλληλοι συνδυασμοί.

Σημαντικό ενισχυτικό ρόλο μπορεί να έχει η προετοιμασία υγιεινών σπιτικών σνακ για το σχολείο αντί των επεξεργασμένων και συνήθως λιγότερων υγιεινών επιλογών που κυρίως είναι διαθέσιμα στα κυλικεία. Τέτοια παραδείγματα:
  • Το κλασικό τοστ με τυρί κίτρινο, λαχανικά και ψωμί ολικής
  • Τορτίγια πολύσπορη με καπνιστό σολομό και λαχανικά
  • Σπιτικές μπάρες με ξηρούς καρπούς και εμπλουτισμένα δημητριακά
  • Μπισκότα βρόμης χωρίς ζάχαρη
  • Παστέλι με ξηρούς καρπούς
  • Σπιτικό κέικ με σταφίδες και πορτοκάλι
  • Αποξηραμένα φρούτα με αμύγδαλα και καρύδια.

Ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες και στοχεύοντας σε υγιή ανάπτυξη μαζί με διατήρηση μέτριας έστω φυσικής δραστηριότητάς, τα παιδιά και οι έφηβοι θα κατορθώσουν να αποκτήσουν και κυρίως να διατηρήσουν υγιεινές συνήθειες, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο για προβλήματα υγείας που απορρέουν από την υποβαθμισμένη διατροφή.

 

Επιλεγμένη βιβλιογραφία

  1. Bakaloudi, D. R., Halloran, A., Rippin, H. L., Oikonomidou, A. C., Dardavesis, T. I., Williams, J.,… Chourdakis, M. (2021). Intake and adequacy of the vegan diet. A systematic review of the evidence. Clin Nutr, 40(5), 3503-3521. doi:10.1016/j.clnu.2020.11.035
  2. Baldassarre, M. E., Panza, R., Farella, I., Posa, D., Capozza, M., Mauro, A. D., & Laforgia, N. (2020). Vegetarian and Vegan Weaning of the Infant: How Common and How Evidence-Based? A Population-Based Survey and Narrative Review. Int J Environ Res Public Health, 17(13). doi:10.3390/ijerph17134835
  3. Bivi, D., Di Chio, T., Geri, F., Morganti, R., Goggi, S., Baroni, L.,… Bellini, M. (2021). Raising Children on a Vegan Diet: Parents’ Opinion on Problems in Everyday Life. Nutrients, 13(6). doi:10.3390/nu13061796
  4. Chen, Z., Zuurmond, M. G., van der Schaft, N., Nano, J., Wijnhoven, H. A. H., Ikram, M. A.,… Voortman, T. (2018). Plant versus animal based diets and insulin resistance, prediabetes and type 2 diabetes: the Rotterdam Study. Eur J Epidemiol, 33(9), 883-893. doi:10.1007/s10654-018-0414-8
  5. Trautwein, E. A., & McKay, S. (2020). The Role of Specific Components of a Plant-Based Diet in Management of Dyslipidemia and the Impact on Cardiovascular Risk. Nutrients, 12(9). doi:10.3390/nu12092671
—————————-
Ερευνητική Ομάδα NutricLab του Τμήματος Ιατρικής, ΑΠΘ με επικεφαλής τον Αναπλ. Καθηγητή Μ. Χουρδάκη

Share

Άρθρα που θα σας ενδιέφεραν

Nutrition-myths-EL
Γενικά άρθρα

Μύθοι για την διατροφή και την παχυσαρκία

Υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση σχετικά με το θέμα της υγιεινής διατροφής. Δεν είναι μόνο τα τηγανητά και τα λιπαρά που προκαλούν παχυσαρκία και προβλήματα υγείας. Είναι

Διατροφή

Ο αντίκτυπος της διατροφής στην ψυχολογία

Πολλοί επιστήμονες εξετάζουν πώς τα τρόφιμα ή τα συμπληρώματα διατροφής επηρεάζουν το μυαλό καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την ψυχική υγεία. Ο εγκέφαλος εκτός του