Τα Εκπαιδευτήρια διοργάνωσαν προχωρημένα μαθήματα Φυσικής Μasterclasses για μαθητές και εκπαιδευτικούς, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Βασικός ομιλητής ο Επίκουρος Καθηγητής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών στο Α.Π.Θ. και συνεργάτης του CERN, Δημήτριος Σαμψωνίδης, ο οποίος εξήγησε και ανέλυσε τους τομείς και τις μεθόδους της βασικής έρευνας που αφορούν τα στοιχειώδη σωματίδια και τις μεταξύ τους δυνάμεις, τα πειράματα που πραγματοποιούνται στο CERN, την ανακάλυψη του μποζονίου Higgs και τις εφαρμογές που προκύπτουν από την έρευνα.
Στο εργαστηριακό μέρος των μαθημάτων οι μαθητές επεξεργάστηκαν πραγματικά πειραματικά δεδομένα από τον επιταχυντή LHC στο CERN,υπό την καθοδήγηση του κ. Δημήτριου Ηλιάδη, για να ψάξουν ανάμεσα στις τροχιές των σωματιδίων και να «ξανα-ανακαλύψουν» το σωματίδιο Ζ, τον φορέα της ασθενούς δύναμης, και το σωματίδιο Higgs, που ανακαλύφθηκε το 2012 στο CERN.
Τα Προχωρημένα Μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων προσφέρουν την ευκαιρία σε μαθητές Λυκείου να γνωρίσουν τη Φυσική των Σωματιδίων. Γίνονται σε πάνω από 130 πόλεις σε 37 χώρες και με συμμετοχή που ξεπερνά τους 10. 000 μαθητές. Οργανώνονται από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης (TU Dresden) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομάδα Εκλαΐκευσης Στοιχειωδών Σωματιδίων (Interenational Particle Physics Outreach Group, IPPOG). Στην Ελλάδα συμμετέχουν τα Πανεπιστήμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Κρήτης, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.