3η Δημόσια Διαβούλευση για το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο

3η Δημόσια Διαβούλευση για το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο

Μαθήτριες του Λυκείου συμμετείχαν στην 3η Δημόσια Διαβούλευση για το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης την Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2022, από τις 17:00 έως τις 21:00.

Η Διαβούλευση διενεργήθηκε σε συνεργασία με την «ELSA Thessaloniki – European Law Students’ Association» και την υποστήριξη της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, ως συνέχεια των «Workshops – εργαστηρίων», που πραγματοποιήθηκαν στα Εκπαιδευτήρια στις 9 και 10 Νοεμβρίου 2022. Στη Διαβούλευση συμμετείχαν μαθητές/τριες, φοιτητές/τριες και εξέχοντα ακαδημαϊκά πρόσωπα, από την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Οι μαθήτριες υποστήριξαν την άποψη ότι όραμα της νέας γενιάς αποτελεί «ένας δίκαιος κόσμος με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και την πολιτισμική διαφορετικότητα».

Τι είπαν οι μαθήτριες που συμμετείχαν;

Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Open Dialogue: A potpourri of opinions – ELSA THESSALONIKΙ

Χθες το απόγευμα, 29 Νοεμβρίου και ώρα 17:00 διεξήχθη η εκδήλωση ELSA DAY, στην οποία είχα την τιμή να παρευρεθώ. Ως μαθήτρια της Β’ Λυκείου μου δόθηκε η ευκαιρία να έρθω σε επαφή τόσο με φοιτητές νομικής και άλλων διάφορων σχολών όσο και με επίσημους καλεσμένους, με τους οποίους είχα την ευκαιρία για μία ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση με θέμα τη θέση του παιδιού κατά τη διάρκεια ένοπλων συρράξεων, ενός από τα πολλά ζητήματα που μας απασχόλησαν τη συγκεκριμένη ημέρα. Ανταλλάξαμε απόψεις, θίξαμε φλέγοντα και επίκαιρα θέματα και μάλιστα είχαμε τη δυνατότητα να μοιραστούμε με τους υπόλοιπους συνομιλητές τις παρατηρήσεις μας. Ήταν μία αξέχαστη εμπειρία, από την οποία σίγουρα κερδίσαμε όλοι πολλά και ελπίζω να επαναληφθεί στο μέλλον.

Γεωργία Κ., Β΄ Λυκείου

 

Το τραπέζι στο οποίο υπήρξα μέλος στη Δημόσια Διαβούλευση είχε ως κεντρικό του θέμα το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Πρωταρχικά, αναφερθήκαμε στους γραπτούς και άγραφους νόμους του πολέμου. Στις δίκαιες και στις άδικες πράξεις μιας ένοπλης σύρραξης. Συμφωνήσαμε, λοιπόν, πως σε συνθήκες που η ηθική κατακερματίζεται, όλα μπορούν να θεωρηθούν δίκαια και όλα μπορούν να θεωρηθούν άδικα. Επιπλέον, διαχωρίσαμε το Δίκαιο των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων -το οποίο εφαρμόζεται μόνο εν καιρώ ειρήνης- με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο -το οποίο εφαρμόζεται μόνο εν καιρώ πολέμου. Άλλωστε, η λέξη «ανθρωπιστικός» υποδηλώνει μια κρίσιμη κατάσταση. Ακόμη, προβληματιστήκαμε σχετικά με το ποιες κοινωνικές ομάδες θα έπρεπε να έχουν το δικαίωμα να θεωρούνται προστατευόμενες σε έναν πόλεμο, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον μας γύρω από τους δημοσιογράφους, καθώς και ποια θα έπρεπε να θεωρούνται εγκλήματα πολέμου και πώς να τιμωρούνται. Στο προκείμενο ζήτημα μάς βοήθησε ιδιαίτερα με τις γνώσεις του κι ένα μέλος του Νομικού Τμήματος του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα. Τέλος, θα αποτελούσε μεγάλη μου παράλειψη, εάν δεν αναφερόμουν στη συζήτησή μας για το έργο του «Ερυθρού Σταυρού», την αλληλεγγύη και την αγάπη που προσφέρει, και σε συνθήκες πολέμου και σε συνθήκες ειρήνης, μιας και στο τραπέζι μας παρευρέθηκαν υψηλόβαθμα στελέχη του. Κλείνοντας, αυτή η ανοιχτή συζήτηση αποτέλεσε αναμφισβήτητα μια πολύ ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη εμπειρία για εμένα που θα ήθελα να επαναλάβω.

Αγγελίνα Κ., Β΄ Λυκείου

 

Στο πλαίσιο της ανοιχτής συζήτησης που διοργανώθηκε από την ELSA THESSALONIKI είχα την ευκαιρία να στελεχώσω το τραπέζι με θέμα «Τεχνολογία, τεχνητή νοημοσύνη και η σύγχρονη εποχή των ένοπλων συρράξεων». Σε συνεργασία με μια ομάδα από φοιτητές διάφορων σχολών καταφέραμε να αναπτύξουμε έναν γόνιμο διάλογο και να εκφράσουμε τις σκέψεις μας για το θέμα. Η διεπιστημονικότητα που χαρακτήριζε τα άτομα με τα οποία συναναστράφηκα μου έδωσε τη δυνατότητα να προσλάβω διαφορετικές ιδέες και να διαμορφώσω καλύτερη άποψη για τον ρόλο που διαδραματίζουν τα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα στο πλαίσιο των εμπόλεμων συρράξεων. Θα μπορούσα τέλος να ισχυριστώ πως η συγκεκριμένη διαβούλευση αποτέλεσε όχι μόνο πηγή έμπνευσης, άντλησης ερεθισμάτων και υιοθέτησης απόψεων, αλλά και χώρος όπου όλοι οι συμμετέχοντες είχαμε την ευκαιρία να γίνουμε λίγο καλύτεροι άνθρωποι.

Αμαλία – Ευδοξία Κ., Β΄ Λυκείου

 

Αναφορικά με τη συμμετοχή μου στη δημόσια διαβούλευση της ELSA THESSALONIKI, οφείλω να ομολογήσω πως ήταν μία προσοδοφόρα εμπειρία, η οποία όξυνε το ενδιαφέρον μου για διάφορα ζητήματα σε σχέση με τη διατήρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας εν καιρώ πολέμου. Μέσω διαδραστικών συζητήσεων με καταρτισμένους επιστήμονες του χώρου, επιλύθηκαν οι ήδη υπάρχουσες απορίες μου, ενώ, παράλληλα, ο πυρήνας της συζήτησης αποτέλεσε «τροφή για σκέψη», με αποτέλεσμα να ενισχυθεί περαιτέρω η περιέργειά μου για το θέμα. Συνοψίζοντας, η συμμετοχή στη διαβούλευση συστήνεται ανεπιφύλακτα σε όλους τους φιλοπερίεργους προασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Αντωνία – Βερώνη Οικ., Β΄ Λυκείου

 

Χθες είχα τη μοναδική ευκαιρία να συμμετάσχω στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμό ELSA THESSALONIKI. Τα λόγια πραγματικά είναι λίγα όσο και αν αυτό ακούγεται τετριμμένο, είναι η αλήθεια. Πιο συγκεκριμένα, είχα την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με αξιότιμα και αξιοσέβαστα ακαδημαϊκά πρόσωπα, τα οποία μέσω της συζήτησης μού αποκάλυψαν έναν νέο κόσμο για τα νομικά αλλά και για την ίδια την κοινωνία. Ακόμα, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και η τριβή μου με φοιτητές νομικής, τη μελλοντική δικαστική εξουσία της χώρας μας. Με βεβαιότητα πλέον μπορώ να πω ότι αισθάνομαι ασφαλής, γιατί ξέρω ότι μια από τις τρεις εξουσίες έχει άξιους, γεμάτους γνώση και πάθος ανθρώπους στη φαρέτρα τους. Μετά από την εκδήλωση ένιωσα την κάθαρση μέσα μου, καθώς και τη διεύρυνση των πνευματικών μου οριζόντων. Αυτό που σίγουρα έχω πλέον χρέος να κάνω είναι να παρευρεθώ σε οποιαδήποτε δράση της ELSA THESSALONIKI. Αν και είμαι σίγουρη ότι δεν θα χρειαστεί να προσπαθήσω και πολύ, γιατί θα έχω μαζί μου, όπως και τώρα, τους δασκάλους μου, οι οποίοι μου πρότειναν κάτι τόσο τιμητικό.

Βαρβάρα Π., Α΄ Λυκείου

 

Η ELSA DAY 2022 ήταν για εμένα μία πρωτότυπη και ξεχωριστή εμπειρία, στην οποία συζητήσαμε και εκφράσαμε τις απόψεις μας για επίκαιρα θέματα, τα οποία απασχολούν ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια τον πλανήτη μας και δημιουργούν πολλά ερωτήματα σε όλους μας. Έτσι, στη χθεσινή συνάντησή μας ασχοληθήκαμε με την ανάλυση τέτοιων ερωτημάτων και αναζητήσαμε λύσεις. Στη συνέχεια, καταγράψαμε τα σημαντικότερα συμπεράσματα που αναφέρθηκαν και στο τέλος η κάθε ομάδα παρουσίασε τις απόψεις της για το θέμα που της είχε ανατεθεί.

Έλενα – Ναταλία Χ., Β΄ Λυκείου

Μετάβαση στο περιεχόμενο