«Generative AI reshaping education»
Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδας και της Ομογένειας παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την 8η ημερίδα SMART EDUCATION, με θέμα: «Generative AI reshaping education», που διοργάνωσαν τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, το Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2024, με σκοπό την ενημέρωση των εκπαιδευτικών για το πόσο η παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη θα αναδιαμορφώσει την εκπαίδευση.
Η ημερίδα που εντάσσεται στο πλαίσιο των γενικότερων δράσεων των Εκπαιδευτηρίων ως Microsoft Showcase School πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Θρησκευμάτων και με την υποστήριξη του Δήμου Θέρμης και του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη.
Εκλεκτοί εκπρόσωποι της πολιτείας, της εκπαίδευσης, του επιστημονικού κόσμου, καινοτόμων εταιρειών και οργανισμών μοιράστηκαν με τους σχεδόν 300 εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από σχολεία όλης της Ελλάδας και της Ομογένειας, τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους για τη δυνατότητα αξιοποίησης των τεχνολογιών AI στην εκπαίδευση.
Οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για την παροχή πρόσβασης σε εργαλεία που προσφέρουν εξατομικευμένες μαθησιακές εμπειρίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε μαθητή και μαθήτριας, παρακολούθησαν παρουσιάσεις επιτυχημένων παραδειγμάτων εκπαιδευτικών προγραμμάτων που έχουν υλοποιηθεί με επιτυχία σε σχολεία, αλλά και συζήτησαν ζητήματα που αφορούν την ηθική της Τεχνητής Νοημοσύνης και τις συνέπειές της στην εκπαίδευση και στην κοινωνία.
Ταυτόχρονα ενημερώθηκαν για τη δικτύωση και προώθηση συνεργασιών ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς, εταιρείες εκπαιδευτικής τεχνολογίας (EdTech), ακαδημαϊκά ιδρύματα και ειδικούς στον τομέα της Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης καθώς και για τη δημιουργία νέων επαγγελματικών ευκαιριών μέσω της βελτίωσης των γνώσεων για την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Την επιμέλεια, τον συντονισμό και την παρουσίαση της εκδήλωσης είχε η Δρ. Ασπασία Χασιώτη, Γενική Διευθύντρια Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη, Διευθύντρια Λυκείου.
Η κ. Άσπα Χασιώτη στην εισαγωγή της αναφέρθηκε στις αλλαγές που έχει φέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη σε όλες τις δραστηριότητες των ανθρώπων αλλά και στην εκπαίδευση μετά την «εισβολή της» στη συνείδηση του κοινού, στα τέλη του 2022. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «Πράγματι, η GenAI έχει μυριάδες πιθανές χρήσεις. Μπορεί να αυτοματοποιήσει την επεξεργασία πληροφοριών και την παρουσίαση αποτελεσμάτων σε όλες τις βασικές συμβολικές αναπαραστάσεις της ανθρώπινης σκέψης. Επιτρέπει την παράδοση τελικών αποτελεσμάτων. Απελευθερώνει τους ανθρώπους από ορισμένες κατηγορίες δεξιοτήτων σκέψης κατώτερου επιπέδου.
Μπορεί ακόμη και να γράψει μία παράγραφο, όπως θα την έγραφε ο Νίκος Καζαντζάκης, με θέμα «Το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης με τη ματιά του Καζαντζάκη» και, μάλιστα, σε λιγότερο από 30 δεύτερα.».
Στην ημερίδα χαιρετισμό απηύθυναν ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο κ. Στράτος Σιμόπουλος, Βουλευτής Θεσσαλονίκης, ο κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη και ο κ. Γιάννης Αναστασόπουλος, Industry Sector Lead in Education | Greece, Cyprus & Malta | Microsoft Hellas.
«Αντιλαμβάνομαι την Τεχνητή Νοημοσύνη σαν έναν ψηφιακό μου βοηθό, ο οποίος θα κάνει πράγματα τα οποία είναι κουραστικό να τα κάνω ο ίδιος. Τι μπορεί να κάνει η Τεχνητή Νοημοσύνη στην εκπαίδευση; Θεωρώ πολλά. Δεν έχουν όλα τα παιδιά το ίδιο επίπεδο. Δεν έχουν όλα τα παιδιά τις ίδιες ανάγκες. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συνθέσει ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα ανάλογα με τις ανάγκες και την εξατομίκευση που έχει η εκπαίδευση, προκειμένου το κάθε παιδί να πάρει αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη ή να βοηθηθεί εκεί που υστερεί. Η ζωή και των καθηγητών και των μαθητών μπορεί να γίνει πολύ πιο πλούσια σε εκπαιδευτικές εμπειρίες με τη σωστή χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Θα πρέπει να προσέξουμε όμως να ζήσουμε τη ζωή μας πραγματικά και όχι ως προσομοίωση μέσω του κινητού. Αυτό που διαφοροποιεί τον άνθρωπο είναι ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να κάνει πολλά πράγματα καλύτερα από τον άνθρωπο, αλλά δεν μπορεί να αισθανθεί», τόνισε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Ο κ. Στράτος Σιμόπουλος, Βουλευτής Θεσσαλονίκης, στον χαιρετισμό του, αφού εξήρε τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη για την πρωτοβουλία τους, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η παρουσία των εκπαιδευτικών είναι αναντικατάστατη, αλλά θα αλλάξει στις πρακτικές εκπαίδευσης. Ο ρόλος των εκπαιδευτικών θα παραμένει κρίσιμος και τα εργαλεία που θα τους παρέχονται θα έχουν τη δυνατότητα να ουσιαστικοποιήσουν τη δουλειά τους μειώνοντας τη γραφειοκρατία και ανακαλύπτοντας τα πεδία δυσκολίας των μαθητών τους».
«Η Εκπαίδευση θα πρέπει πράγματι να μεταρρυθμιστεί και σε σημαντικό βαθμό να προσαρμοστεί στα νέα σύγχρονα δεδομένα με ταχύτητα που θα πρέπει να ξεπερνά και τις ίδιες τις εξελίξεις. Γνώση, ευελιξία, θέληση και διαρκής μάθηση δίχως φόβο αλλά με δημιουργική διάθεση. Αυτά είναι τα όπλα που ως κοινωνίες έχουμε, για να προχωρήσουμε», ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του ο κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, αφού συνεχάρη τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.
«Ο χαρακτήρας της εκπαίδευσης ήταν ανέκαθεν και, πρέπει να παραμείνει, ανθρωποκεντρικός στον πυρήνα της. Έτσι αξίζει να διερευνούμε πάντα πώς μπορούμε να αξιοποιούμε συλλογικά και υπεύθυνα την Τεχνητή Νοημοσύνη, όπως κάθε άλλη μετεξέλιξη της Τεχνολογίας, ώστε να βελτιώσουμε τις εκπαιδευτικές πρακτικές, με στόχο σήμερα την τάξη του 2030, αύριο την τάξη του 2040 κ.ο.κ. Θα ήθελα να σας ενθαρρύνω να αγκαλιάσετε τις νέες τεχνολογίες και να εξερευνήσετε τις δυνατότητες που προσφέρουν για την εκπαίδευση. Η Generative AI μπορεί να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε ένα πιο εξατομικευμένο, αποτελεσματικό και συμπεριληπτικό εκπαιδευτικό περιβάλλον. Ας συνεργαστούμε, για να προετοιμάσουμε τους μαθητές μας για το μέλλον, εξοπλίζοντάς τους με τις δεξιότητες που χρειάζονται, για να πετύχουν σε έναν ψηφιακό κόσμο», τόνισε ο κ. Γιάννης Αναστασόπουλος, Industry Sector Lead in Education | Greece, Cyprus & Malta | Microsoft Hellas.
Ακολούθησε το Α΄ Μέρος της ημερίδας με σημαντικούς ομιλητές και ομιλήτριες.
Ο κ. Σπύρος Δουκάκης, Πρόεδρος Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, ανέπτυξε το θέμα: «Τεχνητή Νοημοσύνη και Εκπαίδευση: προσδοκίες και ανησυχίες»
Ο κ. Βαγγέλης Καρκαλέτσης, Διευθυντής Ινστιτούτου Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Δημόκριτου, Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, παρουσίασε το θέμα: «Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση: Ηθικές προκλήσεις και ευκαιρίες»
Ο κ. Δημήτρης Σάμψων, Καθηγητής & Διευθυντής Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Ηλεκτρονική Μάθηση», Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ανέπτυξε το θέμα: «Το ανθρωποκεντρικό ψηφιακό μέλλον της Εκπαίδευσης: ευκαιρίες και προκλήσεις από την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη σχολική εκπαίδευση»
Η κ. Θεοδώρα Βαρβαρίγου, Καθηγήτρια Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στην εισήγησή της ανέπτυξε το θέμα με τίτλο: «GenAI και ψηφιακή εκπαίδευση: The Coursera Case»
Ο κ. Δημήτρης Λακασάς, CEO Olympia Electronics AE, ανέπτυξε το θέμα: «Τεχνητή Νοημοσύνη και Εκπαίδευση 4.0»
Η κ. Ana Mutak, Industry Advisor for the Education Sector at Microsoft Central Eastern Europe, Middle East and Africa, ανέπτυξε το θέμα: «Transforming education with AI»
Ο κ. Βασίλης Οικονόμου, Σύμβουλος για Θέματα Πληροφορικής στην Εκπαίδευση, στην εισήγησή του ανέπτυξε το θέμα: «Αναδιαμορφώνοντας το τοπίο της Εκπαίδευσης. Generative AI: Από τη θεωρία στην πράξη – Νέες προοπτικές και εφαρμογές»
Ο κ. Γιώργος Νικολετάκης, CEO 100mentors, παρουσίασε το θέμα: «Human skills is what you need in the GenAI era»
Ο κ. Γιάννης Σουδίας, Δάσκαλος, μίλησε για τις «Αποτελεσματικές προτροπές: Ξεκλειδώνοντας τη δυναμική της Τεχνητής Νοημοσύνης»
Ο κ. Συμεών Ρετάλης, Καθηγητής του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά, Co-Founder, Chief Scientific Officer, Kinems Inc και η κ. Βαλέρια Αλοΐζου, Υπεύθυνη Εκπαίδευσης της Kinems, παρουσίασαν το θέμα: «Ολόπλευρη ανάπτυξη και εκπαίδευση μέσα από την πλατφόρμα Kinems: Ενσωματώνοντας το παιχνίδι στη μάθηση»
Η Lydia E. Kavraki, Noah Harding Chair, Professor of Computer Science, Professor of Mechanical Engineering, Professor of Bioengineering , Professor of Electrical and
Computer Engineering, Director the Ken Kennedy Institute, Rice University παρουσίασε την εισήγησή της με θέμα: «Generative AI: A collaborative partner for scientific discovery»
Επιπλέον στο Α′ Μέρος συμμετείχαν με σύντομες παρεμβάσεις οι μαθητές/ριες: Χρήστος Γκρίτσιος (Β′ Λυκείου), Δημήτρης Ιγνατιάδης (Γ′ Λυκείου), Μαρία – Μαρκέλλα Σενέκη (Γ′ Λυκείου), Μαριαλένα Τσιοπούλου (Α′ Λυκείου).
Στο Β΄ Μέρος οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες με εκπαιδευτικούς που έχουν εντάξει τις τεχνολογίες Microsoft στη διδασκαλία τους (τα εργαλεία της Microsoft: Learning Accelarators: Reading Progress, Search Progress, Speaker Coach, Copilot & Copilot Studio, κ.λπ. και εφαρμογές, όπως το MagicSchool AI και το Canva) και να δουν πώς μπορούν να αναπτύξουν τόσο τις δικές τους δεξιότητες όσο και των μαθητών τους.
Συγκεκριμένα μίλησαν οι εξής:
Nicos Paphitis, ICT Teacher/Network Administrator, The Junior and Senior School, Cyprus, MIE Expert, MIE Fellow,
MIE Trainer, Global Minecraft Mentor
Navigating Generative AI: Empowering Students Through Understanding and Creation
Μαρία Φιλιππή, Head of Informatics Literacy & Digital Education at Doukas School, ΜΙΕ Expert, ΜΙΕ Fellow
Υπεύθυνη Στάση Ζωής – Πρακτικός Οδηγός Ανθρώπινης Νοημοσύνης στην εποχή της Τεχνητή Νοημοσύνης
Κωνσταντίνα Λάζου, Εκπαιδευτικός, MIE Expert & Ευαγγελία Χολέβα, Εκπαιδευτικός, MIE Expert
Το συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο του «Canvas»!
Κωνσταντίνα Ζερβού, Δασκάλα, Magic School AI Certified Educator, Microsoft Innovative Educator Expert
Magic School AI
Μαρία Παπαδοπούλου, Εκπαιδευτικός, Υπεύθυνη Ψηφιακής Εκπαίδευσης, Υποδιευθύντρια Δημοτικού, Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, Microsoft Certified Educator, ΜΙΕ Expert, ΜΙΕ Fellow, ΜΙΕ Trainer & Αικατερίνη Καραμανώλη, Εκπαιδευτικός, Microsoft Certified Educators, MIE Experts
Smart Agents, Smarter Learning: Μεταμορφώνοντας την εκπαιδευτική διαδικασία με την αξιοποίηση των Chatbots και του Copilot
Γεωργία Τσουδή, Καθηγήτρια Πληροφορικής
Ενσωματώνοντας την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση: Χρήση του Machine Learning for Kids για Διαδραστική Μάθηση
Παύλος Κομιανός, Φιλόλογος, Microsoft Certified Educator, MIE Expert, MIE Fellow, MIE Trainer
H «Σοφία» της Τεχνητής Νοημοσύνης: Μπορεί ένα σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης
με ρυθμίσεις ειδικές για γλωσσικά μαθήματα να βοηθήσει τον εκπαιδευτικό στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων;
Ευαγγελία Ζέρβα, Εκπαιδευτικός, MIE Expert & Γεωργία Φυντάνη, Εκπαιδευτικός, MIE Expert
Το Reading Coach και οι επιταχυντές εκμάθησης στη σχολική τάξη
«Microsoft Showcase Schools»
- Τα Εκπαιδευτήρια E. Μαντουλίδη είναι 1 από τα 6 σχολεία στην Ελλάδα που έχουν επιλεγεί από τη Microsoft ως «Microsoft Showcase School» για 9η συνεχόμενη χρονιά.
- 125 εκπαιδευτικοί των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη διακρίθηκαν ως Microsoft Innovative Educator Experts
- 10 εκπαιδευτικοί έχουν κατακτήσει τον τίτλο MIE Τrainer και 30 MCE (Microsoft Certified Educator), ενώ σε 2 εκπαιδευτικούς έχει απονεμηθεί ο τίτλος Microsoft Innovative Educator Fellow.
- Τα Εκπαιδευτήρια ως «Microsoft Showcase School» αποτελούν πρότυπο για το σύνολο των υπόλοιπων σχολείων της κοινότητας που ανήκουν και σκοπός τους είναι το όραμα του έξυπνου και σύγχρονου σχολείου να γίνει πραγματικότητα για όλα τα σχολεία.
Σε αυτό το link μπορείτε να βρείτε όλες τις ημερίδες Smart Education των προηγούμενων χρόνων.