Ποια είναι τα επικρατέστερα είδη διατροφών σήμερα και ποιο σας ταιριάζει περισσότερο;

Girl cooking at home

Οι χορτοφαγικές διατροφές διακρίνονται σε διάφορες υποκατηγορίες, με την ολικά χορτοφαγική διατροφή να αποτελεί την πιο αυστηρή από πλευράς περιορισμών. Οι χορτοφάγοι και οι ολικά χορτοφάγοι μπορεί να αποφεύγουν την κατανάλωση ζωικών προϊόντων για τους ίδιους λόγους, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό.

Βασικά σημεία

  • Ποια είναι τα επικρατέστερα είδη διατροφών σήμερα και ποιο σας ταιριάζει περισσότερο;
  • Χορτοφαγική διατροφή
  • Ολικά χορτοφαγική διατροφή
  • Ιχθυοχορτοφαγική διατροφή
  • Οι θρεπτικές ιδιότητες της ολικά χορτοφαγικής, της χορτοφαγικής, και της ιχθυοχορτοφαγικής διατροφής
  • Διατροφικές συνήθειες
  • Άλλα είδη διατροφών

 

Κυριότερα σημεία

Οι χορτοφαγικές διατροφές διακρίνονται σε διάφορες υποκατηγορίες, με την ολικά χορτοφαγική διατροφή να αποτελεί την πιο αυστηρή από πλευράς περιορισμών.

Οι χορτοφάγοι και οι ολικά χορτοφάγοι μπορεί να αποφεύγουν την κατανάλωση ζωικών προϊόντων για τους ίδιους λόγους, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό.

Μια χορτοφαγική διατροφή προϋποθέτει τη μη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, κρέατος πουλερικών, ζώων που προέρχονται από το κυνήγι, ψαριού ή θαλασσινών. Η ολικά χορτοφαγική διατροφή επιβάλλει επίσης τη μη κατανάλωση γαλακτοκομικών, αβγών, και άλλων ζωικών προϊόντων ή υποπροϊόντων.

Τόσο η χορτοφαγική όσο και η ολικά χορτοφαγική διατροφή μπορούν να θεωρηθούν υγιεινές και ασφαλείς για όλες τις ηλικίες, αλλά οι ολικά χορτοφαγικές διατροφές ενδέχεται να έχουν περισσότερα οφέλη στην υγεία μας.

Οι ολικά χορτοφάγοι και οι χορτοφάγοι έχουν διαφορετική οπτική ως προς τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι πρέπει να χρησιμοποιούν τα ζώα. Ορισμένοι χορτοφάγοι μπορεί να καταναλώνουν προϊόντα που προέρχονται από ζώα, ενώ οι ολικά χορτοφάγοι όχι.

Γενικώς, οι ποσότητες των θρεπτικών συστατικών που καταναλώνονται από χορτοφάγους και ολικά χορτοφάγους μπορούν να συγκριθούν. Ωστόσο, οι ανεπαρκώς σχεδιασμένες διατροφές, σε κάθε περίπτωση, μπορεί να οδηγήσουν στη χαμηλή πρόσληψη διάφορων ζωτικών θρεπτικών ουσιών.

Παρ’ όλα αυτά, οι χορτοφάγοι κάθε κατηγορίας, συμπεριλαμβανομένων των ιχθυοχορτοφάγων και των ολικά χορτοφάγων, πρέπει να διαχειρίζονται πολύ προσεκτικά τη διατροφή τους για την αποφυγή μακροπρόθεσμων προβλημάτων υγείας.

 

Εισαγωγή

Οι άνθρωποι που υιοθετούν μια χορτοφαγική διατροφή αποκλείουν όλα τα είδη κόκκινου κρέατος και κρέατος πουλερικών, ζώα που προέρχονται από το κυνήγι, το ψάρι, και τα θαλασσινά από το καθημερνό τους διαιτολόγιο. H «ολικά χορτοφαγική διατροφή» αποτελεί μια ειδική κατηγορία χορτοφαγίας στην οποία αποκλείεται όποιο είδος φαγητού παράγεται από ζώα ή προέρχεται από ζωικές πηγές (γαλακτοκομικά προϊόντα, αβγά, μέλι, και όλα τα ζωικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα τροφίμων). Σταδιακά, αυξάνονται αυτοί που ενδιαφέρονται για το μέλλον του πλανήτη υποστηρίζοντας τη μετάβαση από μια διατροφή που βασίζεται σε προϊόντα ζωικής προέλευσης σε μια διατροφή που βασίζεται σε προϊόντα φυτικής προέλευσης δεδομένου ότι η τελευταία συνδέεται άμεσα με τη σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αυτή η συγκεκριμένη διατροφή άρα συμβάλλει σημαντικά στην προσπάθεια για περιορισμό της αλλαγής του κλίματος.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι χορτοφαγικές διατροφές χρονολογούνται από το 700 π.Χ. Ωστόσο η ολικά χορτοφαγική διατροφή, εμφανίστηκε σχετικά πρόσφατα. Λόγω της εκτιμώμενης συμβολής της ολικά χορτοφαγικής διατροφής στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τον χαμηλότερο αντίκτυπό της στην εξάντληση των πόρων του πλανήτη, πολλοί περιβαλλοντολόγοι προωθούν τώρα αυτή τη διατροφή.

 

Χορτοφαγική διατροφή

Φωτογραφία: Karolina Grabowska 

 

Τι περιλαμβάνει μια χορτοφαγική διατροφή;

Σύμφωνα με τον οργανισμό «Vegetarian Society» με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, χορτοφάγος είναι το άτομο που δεν τρώει κόκκινο κρέας ή κρέας πουλερικών, ζώα που προέρχονται από κυνήγι, ψάρια, θαλασσινά, ή υποπροϊόντα που προέρχονται από τη σφαγή ζώων.

Στις χορτοφαγικές διατροφές περιλαμβάνονται διαφορετικές ποσότητες φρούτων, λαχανικών, δημητριακών, οσπρίων, καρπών, και σπόρων. Βάσει της διατροφής σας, μπορείτε να συμπεριλάβετε ή να μην συμπεριλάβετε τροφές που παράγονται από ζώα, όπως τα γαλακτοκομικά, τα αβγά ή το μέλι.

Οι επικρατέστερες κατηγορίες χορτοφάγων είναι οι ακόλουθες:

  • Οι χορτοφάγοι που δεν καταναλώνουν ζωικά προϊόντα ή προϊόντα που προέρχονται από ζώα, οι οποίοι ονομάζονται ολικά χορτοφάγοι (vegans).
  • Οι γαλακτοωοχορτοφάγοι (lacto-ovo vegetarians) είναι αυτοί που απέχουν από την κατανάλωση οποιουδήποτε ζωικού προϊόντος, αλλά καταναλώνουν γαλακτοκομικά και αβγά. Οι γαλακτοχορτοφάγοι (lacto vegetarians) είναι οι χορτοφάγοι που δεν τρώνε κρέας και αβγά, αλλά καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι χορτοφάγοι που καταναλώνουν μόνο αβγά, αλλά όχι γαλακτοκομικά είναι γνωστοί ως ωοχορτοφάγοι (ovo vegetarians).

Άλλες κατηγορίες περιλαμβάνουν τους ιχθυοχορτοφάγους (pescatarians), οι οποίοι καταναλώνουν περιστασιακά ψάρι ή θαλασσινά, αλλά όχι κόκκινο κρέας ή πουλερικά, και τους ευέλικτους χορτοφάγους (flexitarians), που μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως περιστασιακοί χορτοφάγοι. Παρά το γεγονός ότι μερικές φορές χαρακτηρίζονται ως χορτοφάγοι, οι ιχθυοχορτοφάγοι και οι ευέλικτοι χορτοφάγοι καταναλώνουν κρέας, και κατ’ επέκταση δεν πληρούν τα βασικά κριτήρια της ολικά χορτοφαγικής διατροφής.

 

Μπορεί να γίνουν οι χορτοφαγικές διατροφικές συνήθειες επιζήμιες;

Μια ισορροπημένη διατροφή που βασίζεται σε φυσικές, μη κατεργασμένες ή ελαφρώς κατεργασμένες τροφές και έχει ως βάση της τα φρούτα και τα λαχανικά σπανίως έχει απρόσμενες παρενέργειες. Αντίθετα, θεωρείται ως μια από τις καλύτερες μεθόδους για τη διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής καθώς βελτιώνει την υγεία των οστών, μειώνει την πίεση στο αίμα, την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου και πολλά άλλα.

 

Ολικά χορτοφαγική διατροφή

Φωτογραφία: Karolina Grabowska

 

Περιγράφοντας την ολικά χορτοφαγική διατροφή

Η πιο αυστηρή εκδοχή της χορτοφαγίας είναι η ολική χορτοφαγία.

Ο οργανισμός «Vegan Society» περιγράφει την ολικά χορτοφαγική διατροφή ως έναν τρόπο ζωής που καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να αποφύγει την κακοποίηση και τη βία απέναντι στα ζώα, όπως την εκμετάλλευσή τους για την παραγωγή τροφής ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Μια ολικά χορτοφαγική διατροφή συνεπάγεται την αποφυγή κατανάλωσης κρέατος αλλά και ζωικών προϊόντων, όπως γαλακτοκομικών και αβγών. Αυτή η διατροφή αποκλείει τα πρόσθετα τροφίμων που προέρχονται από ζώα ή προϊόντα ζώων, γνωστά ως ζωικά υποπροϊόντα. Μερικά από αυτά τα υποπροϊόντα συμπεριλαμβάνουν την αλμπουμίνη, τον ορό γάλακτος, την καζεΐνη, το μέλι, την πεψίνη, την καρμίνη, τη σελάκη και ορισμένες μορφές βιταμίνης D3.

Επομένως, οι ολικά χορτοφάγοι προσπαθούν να αποφεύγουν κάθε προϊόν ή υποπροϊόν που προέρχεται από ζώα, ανεξάρτητα από τις συνθήκες φροντίδας και φύλαξης των ζώων. Αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά και τα αβγά, τα οποία όμως καταναλώνονται από τους χορτοφάγους, γιατί δεν θεωρούν πως για την παραγωγή τους προηγείται εκμετάλλευση ζώων.

 

 

Η ηθική διάσταση από την πλευρά των χορτοφάγων και των ολικά χορτοφάγων

Οι χορτοφάγοι και οι ολικά χορτοφάγοι αποκλείουν τα ζωικά προϊόντα από τη διατροφή τους για παρεμφερείς λόγους. Παρ’ όλα αυτά, οι δύο αυτές ομάδες διαφέρουν ως προς τον βαθμό στον οποίο τα ζωικά προϊόντα είναι αποδεκτά στο διαιτολόγιό τους. Για παράδειγμα, και οι χορτοφάγοι και οι ολικά χορτοφάγοι απέχουν από το κρέας για λόγους που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία του οργανισμού τους. Ωστόσο, οι ολικά χορτοφάγοι αποκλείουν όλα τα ζωικά προϊόντα και υποπροϊόντα από τη διατροφή τους.

Σε γενικές γραμμές, οι χορτοφάγοι πιστεύουν πως η κατανάλωση ζωικών προϊόντων, όπως γάλακτος και αβγών, είναι αποδεκτή εφόσον η εκτροφή των ζώων γίνεται σε κατάλληλες συνθήκες. Αντίθετα η θανάτωση ζώου για τροφή θεωρείται ανήθικη πράξη. Σύμφωνα με τους οπαδούς της ολικά χορτοφαγικής διατροφής, τα ζώα και τα προϊόντα τους δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης από τους ανθρώπους για κανέναν λόγο συμπεριλαμβανομένου του φαγητού, της ένδυσης, της έρευνας ή της διασκέδασης.

 

Λόγοι για να επιλέξει κανείς μια ολικά χορτοφαγική διατροφή

Παρόλο που οι χορτοφάγοι και οι ολικά χορτοφάγοι επιλέγουν να μην καταναλώνουν ζωικά προϊόντα για παρόμοιους λόγους, για τους δεύτερους αυτή η απόφαση ξεπερνά το αυστηρό πλαίσιο της διατροφής. Πολλοί πιστεύουν πως η ολική χορτοφαγία είναι στάση ζωής που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ζώων. Για τον λόγο αυτό, πολλοί ολικά χορτοφάγοι αποφεύγουν να αγοράζουν ενδύματα φτιαγμένα από μετάξι, μαλλί, δέρμα ή καστόρ. Επιπρόσθετα, ενισχύουν τον εμπορικό αποκλεισμό εταιριών που διεξάγουν πειράματα σε ζώα και αγοράζουν αποκλειστικά καλλυντικά χωρίς ζωικά υποπροϊόντα.

Επίσης, οι ολικοί χορτοφάγοι πέρα από τα ζωικά προϊόντα αποφεύγουν και τις επισκέψεις σε τσίρκα, ζωολογικούς κήπους, ροντέο, ιπποδρόμους, καθώς και άλλες διοργανώσεις όπου τα ζώα χρησιμοποιούνται για διασκέδαση, για ηθικούς λόγους.

Τέλος, η ολικά χορτοφαγική διατροφή είναι πολύ δημοφιλής σε όσους θέλουν να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς επιφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και δεν εξαντλεί αλόγιστα τους φυσικούς πόρους της γης (18Trusted Source, 19Trusted Source, 20Trusted Source).

 

Ιχθυοχορτοφαγική διατροφή

Φωτογραφία: Алекке Блажин 

 

Τι περιλαμβάνει η ιχθυοχορτοφαγική διατροφή;

Αν και κατά κύριο λόγο η ιχθυοχορτοφαγική διατροφή βασίζεται στα φρούτα και τα λαχανικά, περιλαμβάνει επίσης ψάρια και θαλασσινά. Η λέξη «pescatarian» είναι ένας συνδυασμός της ιταλικής (pesce) και της αγγλικής λέξης (vegetarian) για το ψάρι και τους χορτοφάγους αντίστοιχα.

Η ιχθυοχορτοφαγία αποτελεί τον συνδυασμό δύο διαφορετικών διατροφικών συνηθειών μέσω της κατανάλωσης ψαριού και θαλασσινών ως κύρια πηγή πρωτεΐνης μαζί με γεύματα που έχουν ως βάση τους τα φρούτα και τα λαχανικά. Πρόκειται για μια νόστιμη και απολαυστική μέθοδο για να προσλάβει ο οργανισμός περισσότερη πρωτεΐνη σε καθημερινή βάση αποκλείοντας το κρέας και αντικαθιστώντας το με ψάρι και θαλασσινά. Η παραδοσιακή μεσογειακή και η ιαπωνική διατροφή, δύο από τις πιο υγιεινές διατροφές στον κόσμο, βασίζονται σε αυτή τη φιλοσοφία.

 

Μπορούν οι ιχθυοχορτοφάγοι να καταναλώσουν σιτηρά όπως ρύζι;

Οι ιχθυοχορτοφάγοι μπορούν να καταναλώσουν ρύζι καθώς η διατροφή τους βασίζεται σε μια ποικιλία από λαχανικά, σιτηρά (συμπεριλαμβανομένου του ρυζιού), φρούτα, όσπρια, καρπούς και θαλασσινά. Επομένως, το ρύζι μπορεί να καταναλωθεί ελεύθερα. Το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της διατροφής είναι η κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών.

 

Οφέλη της ιχθυοχορτοφαγικής διατροφής

Ποια είναι λοιπόν η αξία της ιχθυοχορτοφαγικής διατροφής; Με την υιοθέτηση μίας ιχθυοχορτοφαγικής διατροφής βελτιώνει κανείς την υγεία του, καθώς συνδυάζει μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά με τα οφέλη που προέρχονται από την κατανάλωση ω-3 λιπαρών που περιέχονται στο ψάρι και τα θαλασσινά, και παράλληλα αντιτίθεται στην κακοποίηση των ζώων.

 

Οι διαφορές μεταξύ της ολικά χορτοφαγικής και της ιχθυοχορτοφαγικής διατροφής

Μία αυστηρή χορτοφαγική διατροφή και η αποχή από ζωικές τροφές ή τα προϊόντα ζώων αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για να ακολουθήσει κανείς μια ολικά χορτοφαγική διατροφή, η οποία είναι μια πιο ακραία μορφή χορτοφαγίας. Αυτό το είδος διατροφής είναι ένας τρόπος ζωής σύμφωνα με τον οποίο πρέπει κανείς να απέχει από όλες τις τροφές που προέρχονται από ζώα και ζωικά υποπροϊόντα σε μια προσπάθεια να εξαλειφθεί η βία εναντίον τους. Από την άλλη πλευρά, ένας ιχθυοχορτοφάγος ακολουθεί μια διατροφή η οποία περιλαμβάνει θαλασσινά και ψάρια και είναι μία νόστιμη και απολαυστική μέθοδος για την αύξηση πρόσληψης πρωτεΐνης.

 

Ποια έχει σημαντικότερα οφέλη στην υγεία μας μεταξύ της ολικά χορτοφαγικής και της ιχθυοχορτοφαγικής διατροφής;

Τα λαχανικά, τα δημητριακά και τα φρούτα είναι η βάση της ολικά χορτοφαγικής διατροφής. Έτσι, αποκλείονται όλα τα είδη κρέατος, ψαριού και πουλερικών καθώς και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως τα αβγά, το γάλα, το τυρί, το βούτυρο, το γιαούρτι και άλλα. Ακόμη, αποκλείονται όλα τα πρόσθετα τροφίμων που προέρχονται από ζώα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα αποφάσιζε κανείς να ακολουθήσει αποκλειστικά μια ολικά χορτοφαγική διατροφή.
Συγκριτικά, ένας ιχθυοχορτοφάγος είναι πιο ευπροσάρμοστος και έχει μικρότερη πιθανότητα έλλειψης θρεπτικών στοιχείων καθώς επωφελείται από την κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών που περιέχονται στα ψάρια και τα θαλασσινά κι επομένως προστατεύεται από την ανάπτυξη καρδιοπαθειών. Εφόσον η ιχθυοχορτοφαγική διατροφή συνδυάζει δύο από τις νοστιμότερες και πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, την κατανάλωση λαχανικών και φρούτων, καθώς και θαλασσινών και ψαριών, τα οποία αποτελούν μία πλούσια πηγή πρωτεΐνης και συμβάλλουν στη διατήρηση του υγειούς βάρους, φαίνεται να είναι μια διατροφή που προσφέρει σημαντικότερα οφέλη στην υγεία.

 

Υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα στην ιχθυοχορτοφαγική διατροφή;

Οι ιχθυοχορτοφάγοι συνδυάζουν την κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών με τη χορτοφαγική τους διατροφή και κατ’ αυτόν τον τρόπο επωφελούνται από τα πλεονεκτήματα και των δύο διατροφών. Συνεπώς, μία ιχθυοχορτοφαγική διατροφή δεν έχει μειονεκτήματα και έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τη χορτοφαγική.

 

 

Οι θρεπτικές ιδιότητες της ολικά χορτοφαγικής, της χορτοφαγικής, και της ιχθυοχορτοφαγικής διατροφής

Σύμφωνα με έρευνες, οι χορτοφαγικές και οι ολικά χορτοφαγικές διατροφές διακρίνονται για τη χαμηλή περιεκτικότητά τους σε χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά σε σύγκριση με άλλες. Επιπρόσθετα, αυτές οι διατροφές έχουν συνήθως υψηλή συγκέντρωση σε βιταμίνες, μέταλλα, ίνες, και άλλα φυτικά συστατικά (3Trusted Source) και περιλαμβάνουν τροφές πλούσιες σε θρεπτικά στοιχεία όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, καρπούς, σπόρους, και προϊόντα σόγιας (3Trusted Source).

Ωστόσο, ανεπαρκώς σχεδιασμένες ολικά χορτοφαγικές ή χορτοφαγικές διατροφές ενδέχεται να οδηγήσουν σε χαμηλή πρόσληψη μετάλλων και ιδιαίτερα σιδήρου, ασβεστίου, χαλκού, και βιταμίνης D (3Trusted Source, 4Trusted Source). Έχει παρατηρηθεί επίσης χαμηλή πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών και βιταμίνης Β12 και στις δύο διατροφές. Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα μειωμένη στις ολικά χορτοφαγικές παρά στις χορτοφαγικές διατροφές (3Trusted Source).

Παρόλο που τα φρούτα, τα όσπρια, και τα λαχανικά αποτελούν την πλειονότητα των τροφών σ’ αυτές τις διατροφές και ενώ απουσιάζουν τα γαλακτοκομικά και το κρέας, οι τροφές αυτές μπορεί να:

Παρά το γεγονός ότι τα μπισκότα, οι τηγανητές πατάτες, τα γλυκά, και ακόμη και το παγωτό με ξηρούς καρπούς συμπεριλαμβάνονται στις ολικά χορτοφαγικές και χορτοφαγικές διατροφές, μπορεί να περιλαμβάνουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες, να έχουν υποστεί επεξεργασία, να έχουν πρόσθετη ζάχαρη ή να είναι πολύ τηγανισμένα. Συνεπώς, η κατανάλωση αυτών των τροφών πρέπει να γίνεται με μέτρο.

 

Διατροφικές συνήθειες

Οι χορτοφάγοι και οι ολικά χορτοφάγοι απέχουν από ζωικές τροφές για παρεμφερείς λόγους. Πέρα από τη μη κατανάλωση κρέατος, οι δεύτεροι επιλέγουν να απέχουν από ζωικά προϊόντα και υποπροϊόντα, όπως τα αβγά, τα γαλακτοκομικά, το μέλι και οτιδήποτε άλλο προέρχεται από τα ζώα για λόγους υγείας ή για την προστασία του περιβάλλοντος. Οι ιχθυοχορτοφάγοι από την άλλη, συνδυάζουν δύο διαφορετικές διατροφικές συνήθειες, καταναλώνοντας ψάρι και άλλα θαλασσινά ως κύρια πηγή πρωτεΐνης μαζί με γεύματα που έχουν ως βάση τους τα λαχανικά.

Μία ιχθυοχορτοφαγική διατροφή είναι παραπλήσια με μια χορτοφαγική με τη διαφορά πως επιτρέπει την κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών. Κάποιος που ακολουθεί την ιχθυοχορτοφαγική διατροφή συνδυάζει δύο είδη διατροφής: την κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών μαζί με φρούτα, λαχανικά, αβγά και γαλακτοκομικά. Ένας ιχθυοχορτοφάγος αποφεύγει την πρόσληψη κάθε τροφής που περιλαμβάνει κρέας και καταναλώνει αποκλειστικά το ψάρι και τα θαλασσινά ως κύρια πηγή πρωτεΐνης. Από την άλλη, μία αυστηρή ολικά χορτοφαγική διατροφή δεν επιτρέπει την κατανάλωση κρέατος, ψαριού, ή πουλερικών και δεν περιλαμβάνει άλλα ζωικά προϊόντα όπως γαλακτοκομικά, αβγά, μέλι, ή οποιοδήποτε προϊόν προερχόμενο από ζώα.

 

Ποια διατροφή είναι πιο ωφέλιμη για εσάς;

Εφόσον μία δίαιτα είναι καταλλήλως σχεδιασμένη, οι χορτοφαγικές διατροφές, συμπεριλαμβανομένης και της ιχθυοχορτοφαγικής, και οι ολικά χορτοφαγικές δίαιτες μπορούν να θεωρηθούν κατάλληλες για όλες τις περιόδους της ζωής ενός ατόμου, σύμφωνα με μια αναφορά της ένωσης «Academy of Nutrition and Dietetics» και άλλες επιστημονικές μελέτες (3Trusted Source, 4Trusted Source, 5Trusted Source, 6Trusted Source).

Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών όπως το ασβέστιο, τα ωμέγα-3 λιπαρά, και οι βιταμίνες D και Β12 μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην πνευματική και την ψυχική υγεία του ανθρώπου (7Trusted Source, 8Trusted Source, 9Trusted Source, 10Trusted Source). Οι χορτοφάγοι και οι ολικά χορτοφάγοι ίσως καταναλώνουν λιγότερα από τα παραπάνω συστατικά συνολικά. Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν πως συγκριτικά με τους ολικά χορτοφάγους, οι χορτοφάγοι τείνουν να προσλαμβάνουν περισσότερο ασβέστιο και βιταμίνη Β12 (11Trusted Source, 12Trusted Source).

Προκειμένου να ενισχύσουν την ικανότητα του οργανισμού τους να απορροφά θρεπτικά συστατικά από μια χορτοφαγική διατροφή, οι χορτοφάγοι και οι ολικά χορτοφάγοι πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στον σχεδιασμό της διατροφής τους (4Trusted Source).

Επιπλέον, η λήψη ενισχυμένων τροφών και συμπληρωμάτων διατροφής, όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, τα ωμέγα-3 λιπαρά και η βιταμίνη D και Β12 μπορεί να είναι απαραίτητη (3Trusted Source, 13Trusted Source).

Οι χορτοφάγοι και οι ολικά χορτοφάγοι πρέπει να αναλογιστούν τα εξής:

  • τον έλεγχο της καθημερινής πρόσληψης θρεπτικών συστατικών
  • τη μέτρηση του επιπέδου θρεπτικών συστατικών στο αίμα
  • την πρόσληψη των κατάλληλων συμπληρωμάτων διατροφής.

Σύμφωνα με μελέτες που συγκρίνουν τις χορτοφαγικές με τις ολικά χορτοφαγικές διατροφές, όσοι ακολουθούν μια αυστηρά χορτοφαγική διατροφή, έχουν ελαφρώς λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από διαβήτη τύπου 2, καρδιακές νόσους και διάφορους τύπους καρκίνου συγκριτικά με τους χορτοφάγους (14Trusted Source, 15Trusted Source, 16Trusted Source, 17Trusted Source). Ωστόσο, η πλειονότητα των ερευνών μέχρι στιγμής εστιάζει στην παρατήρηση κι αυτό σημαίνει πως είναι δύσκολο να εντοπιστεί ακριβώς ποιο χαρακτηριστικό της ολικά χορτοφαγικής διατροφής επιφέρει αυτά τα αποτελέσματα και να διαλευκανθεί αν η τροφή είναι ο μοναδικός καθοριστικός παράγοντας που επιδρά θετικά.

 

Άλλα είδη διατροφών

Φωτογραφία: Mikhail Nilov 

 

Διατροφή γενικής υγείας

Αυτή είναι μια επιλογή για δραστήρια άτομα που θέλουν να διατηρήσουν το παρόν επίπεδο υγείας, ενέργειας και σωματικής τους κατάστασης.

 

Διατροφή με υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων

Αυτή είναι μια επιλογή για άτομα που θέλουν να αυξήσουν όγκο ή να βελτιώσουν τη σωματική τους διάπλαση και χρειάζονται πρόσθετη ενέργεια για άρση βαρών και προγράμματα εκγύμνασης. Αυτή η διατροφή βοηθά στην ενίσχυση δύναμης, ανάπτυξης και σωματικής αναδιάπλασης.

 

Διατροφή paleo με μέτρια πρόσληψη υδατανθράκων

Αυτή η διατροφή αποκλείει τα σιτηρά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Επικεντρώνεται στην κατανάλωση κρέατος, ψαριού, φρούτων, καρπών, σπόρων και λαχανικών, και ρυθμίζει την πείνα, την εναποθήκευση των λιπών, και την καύση ορμονών και βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

 

Διατροφή keto

Η διατροφή keto αποκλείει την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών και επικεντρώνεται στην κατανάλωση πηγών λιπών με βάση τα λαχανικά. Πρόκειται για μια διατροφή πλούσια σε λίπη, με μέτρια κατανάλωση πρωτεΐνης και χαμηλή κατανάλωση υδατάνθρακα.

 

Διατροφή για απώλεια λίπους

Αυτή η διατροφή επικεντρώνεται στην πρωτεΐνη και αυξάνει τον μεταβολισμό, ενισχύει την ευεξία και τη δύναμη.

 

 

————————

Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη