Η Α’, Β’ και Γ’ Δημοτικού ζωντανεύουν μνήμες από τη Μικρά Ασία

Ένα νοερό ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο, ένα νοσταλγικό ταξίδι στις «χαμένες» αλλά αλησμόνητες πατρίδες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α’, Β’ και Γ’ Δημοτικού, στο πλαίσιο του προγράμματος «100 χρόνια μετά. Ζωντανεύοντας μνήμες από τη Μικρά Ασία».

Μέσα από μια αναδρομή σε ήθη, έθιμα, μύθους και δοξασίες από την ευρύτερη περιοχή της Μικράς Ασίας, οι μαθητές και οι μαθήτριες γνώρισαν τις μουσικές, τα τραγούδια, τους χορούς και τις γιορτές των Μικρασιατών, όλα αυτά τα στοιχεία που μετέφεραν οι Έλληνες της Μικράς Ασίας από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους κατά την εγκατάστασή τους στον ελλαδικό χώρο. Συγχρόνως, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με έννοιες δύσκολες, όπως προσφυγιά, ξεριζωμός, πολιτιστική ταυτότητα, κατανοώντας την ενότητα και τη συνέχεια του ελληνικού πολιτισμού.

Στο πλαίσιο των δράσεων που εκπονήθηκαν, οι μαθητές και οι μαθήτριες των τριών μικρών τάξεων παρακολούθησαν θεατρική παρουσίαση ιστοριών από τη Μικρά Ασία από την ομάδα «Παραμυθωνία» στο Πολιτιστικό Κέντρο των Εκπαιδευτηρίων, ενώ παράλληλα είδαν βίντεο και σχετικές παρουσιάσεις, ειδικά διαμορφωμένες από εκπαιδευτικούς των τάξεων, κατάλληλα προσαρμοσμένες στην ηλικιακή ωριμότητά τους. Μέσω αυτών με τα φτερά της φαντασίας αναβίωσαν τον πολιτισμό μιας άλλης εποχής, πολλά στοιχεία του οποίου εξακολουθούν να αποτελούν και σήμερα μέρος της καθημερινότητάς μας.

Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων, τα παιδιά, με το φωτογραφικό υλικό από εποχές αλλοτινές που τα ίδια συνέλεξαν, ξεναγήθηκαν στο δικό τους ψηφιακό Λαογραφικό Μουσείο, ενώ κατασκεύασαν χαρτόκουκλες με παραδοσιακές φορεσιές από την περιοχή της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης.

Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία, που δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο!

Μετάβαση στο περιεχόμενο