«Artificial Intelligence (AI) Powered Education – Δεξιότητες και αξίες σε πρώτο πλάνο»
SMART EDUCATION 7η online ημερίδα – A MICROSOFT SHOWCASE SCHOOL EVENT
Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδας και της Ομογένειας παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την 7η ημερίδα SMART EDUCATION, με θέμα: «Artificial Intelligence (AI) Powered Education – Δεξιότητες και αξίες σε πρώτο πλάνο», που διοργάνωσαν τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη, το Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2023, με σκοπό την ενημέρωση των εκπαιδευτικών για την επανάσταση που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη στην εκπαίδευση, μεταμορφώνοντας τη μάθηση.
Η ημερίδα που εντάσσεται στο πλαίσιο των γενικότερων δράσεων των Εκπαιδευτηρίων ως Microsoft Showcase School πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Θρησκευμάτων και με την υποστήριξη του Δήμου Θέρμης και του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη. Εκλεκτοί εκπρόσωποι της πολιτείας, της εκπαίδευσης, του επιστημονικού κόσμου, καινοτόμων εταιρειών και οργανισμών μοιράστηκαν με τους σχεδόν 1.000 εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από σχολεία όλης της Ελλάδας και της Ομογένειας, τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους για τη δυνατότητα αξιοποίησης των τεχνολογιών AI στην εκπαίδευση. Αγκαλιάζοντας τις δυνατότητες της ΤΝ, οι εκπαιδευτικοί έχουν μια μοναδική ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο τους. Αντί να απειλούνται από την τεχνολογία, μπορούν να αξιοποιήσουν την ΤΝ, για να βελτιώσουν τις μεθόδους διδασκαλίας τους και να διευρύνουν τους ορίζοντες των μαθητών. Η ΤΝ μπορεί να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς στον σχεδιασμό ελκυστικών μαθημάτων, στην ανάλυση δεδομένων που αφορούν τις επιδόσεις των μαθητών, στον εντοπισμό εξατομικευμένων μαθησιακών τρόπων και στην ενίσχυση και ανάπτυξη των δεξιοτήτων των μαθητών. Η Τεχνητή Νοημοσύνη με στοχαστική ενσωμάτωση μπορεί να διαμορφώσει το μέλλον της εκπαίδευσης, ενδυναμώνοντας τους εκπαιδευόμενους, υποστηρίζοντας τους εκπαιδευτικούς και ενθαρρύνοντας ένα περιβάλλον μάθησης με λιγότερους αποκλεισμούς.
Την επιμέλεια, τον συντονισμό και την παρουσίαση της εκδήλωσης είχε η Δρ. Ασπασία Χασιώτη, Γενική Διευθύντρια Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη, Διευθύντρια Λυκείου. «Το 2023 είναι η χρονιά του Chatgpt, της παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης που ήρθε να αλλάξει πολλά, αλλά και να δημιουργήσει πολλά ερωτήματα και αμφιβολίες, καθώς και πολλούς προβληματισμούς. Η βόμβα του ChatGPT “έσκασε και στα σχολεία δημιουργώντας το ερώτημα πως μπορεί να αξιοποιηθεί για να μην καταλήξει να είναι ένα εκσυγχρονισμένο σκονάκι ή ένα εργαλείο για λίγους”. Η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τον τρόπο που εργάζονται τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, οι εκπαιδευτικοί σε όλο τον κόσμο αλλά και τον τρόπο που μαθαίνουν τα παιδιά. Αν και η παρουσία του εκπαιδευτικού είναι αναντικατάστατη, σύμφωνα με την άποψη των περισσοτέρων ειδικών, θα υπάρξουν πολλές αλλαγές στον τρόπο που εργάζεται ένας δάσκαλος, ειδικά στις βέλτιστες εκπαιδευτικές πρακτικές», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Χασιώτη.
Καλωσόρισμα της κ. Ασπασίας Χασιώτη:
Στην ημερίδα χαιρετισμό απηύθυναν ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο κ. Δημήτρης Μαντουλίδης, Εκπαιδευτικός Σύμβουλος, ο κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη και ο Γιάννης Αναστασόπουλος, Industry Sector Lead in Education | Greece, Cyprus & Malta | Microsoft Hellas. «Οι τρεις προτεραιότητες που θέτει η Ελληνική Κυβέρνηση για την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι στον τομέα της υγείας, της πολιτικής προστασίας και φυσικά της εκπαίδευσης. Μέλημά μας είναι να έχουμε μία ολοκληρωμένη γνώμη και άποψη για διάφορα ζητήματα και όχι για το πώς θα χρησιμοποιήσουμε την ΤΝ», τόνισε στον χαιρετισμό του ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου του για την υλοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο Ελληνικό Δημόσιο με τον νέο ψηφιακό βοηθό για τον gov.gr, αλλά και στο θέμα της ηθικής και τον ρόλο του ανθρώπου. «Την Τεχνητή Νοημοσύνη δεν μπορείς να τη βάλεις σ’ ένα πλαίσιο. Αλλά μπορείς να δημιουργήσεις το πλαίσιο για την ύπαρξη του ανθρώπου και για τη σχέση του με τη μηχανή. Η μηχανή πρέπει να είναι πάντα ένα εργαλείο στα χέρια του ανθρώπου, προκειμένου να ζήσει ασφαλέστερα, ευτυχέστερα, να αποκτήσει περισσότερο χρόνο για τον ίδιο, την οικογένεια του, τους φίλους του. Δεν πρέπει να μας τρομάξει η Τεχνητή Νοημοσύνη. Ο άνθρωπος πρέπει να συνεχίσει να κινεί τα νήματα, να ορίζει το τι πρέπει να γίνει, να έχει τον έλεγχο των πραγμάτων στα χέρια του, να περιορίσει κάποιες κακές χρήσεις.», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου
Χαιρετισμός του κ. Δημήτρη Παπαστεργίου:
Ο κ. Δημήτρης Μαντουλίδης, Εκπαιδευτικός Σύμβουλος, στον χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε και παρουσίασε τους ομιλητές της ημερίδας το θέμα της οποίας χαρακτήρισε πιο επίκαιρο από ποτέ, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Στην κοινωνία της πληροφορίας χρειαζόμαστε και τα Hard Skills και τα Soft Skills και μέσω της τεχνολογίας μπορούμε να τα αποκτήσουμε και τα δύο. Επίσης οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να βελτιωθούν και οι εταιρείες να καταλάβουν ποια στελέχη έχουν τα κατάλληλα προσόντα ώστε να επιλέξουν το καλύτερο προσωπικό».
Χαιρετισμός του κ. Δημήτρη Μαντουλίδη:
«Την Τεχνητή Νοημοσύνη τη χρειαζόμαστε, γιατί σαν επιστήμονες, σαν σπουδαστές, σαν εργαζόμενοι και σαν πολίτες αναζητούμε τρόπους βελτίωσης της καθημερινότητάς μας. Και πρέπει να εφαρμοστεί από τα πρώτα στάδια εκπαίδευσης των νέων μας», ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του ο κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, αφού εξήρε τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη τόσο για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, αλλά και για τη συνολική εκπαιδευτική προσέγγιση όλα τα χρόνια που καταφέρνουν να βρίσκονται στην πρωτοπορία. Ο κ. Καϊτεζίδης μίλησε και ως πατέρας, αναφερόμενος στον μοναχογιό του, ο οποίος υπήρξε μαθητής των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη και τώρα εργάζεται στη Ν. Υόρκη, στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, έχοντας αποκτήσει στέρεες βάσεις από τα μαθητικά του χρόνια.
Χαιρετισμός του κ. Ιγνάτιου Καϊτεζίδη:
«Μέσω της ημερίδας ευελπιστούμε να δοθεί η ευκαιρία να συζητηθούν και να αναπτυχθούν θέματα που αφορούν την ευφυή εκπαίδευση, ενώ ταυτοχρόνως να μοιραστούν καινοτόμες και βέλτιστες πρακτικές διδασκαλίας στον εκπαιδευτικό μας κόσμο. Στη Microsoft θέλουμε να πιστεύουμε ότι η εκπαίδευση είναι το θεμέλιο ενός καλύτερου μέλλοντος και δεσμευόμαστε πάντοτε να ενδυναμώνουμε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς με ό,τι εργαλεία και πόρους χρειάζονται, για να το πετύχουν. Στα επόμενα χρόνια είναι βέβαιο ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα διαδραματίσει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση, καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται και νέες δεξιότητες καθίστανται απαραίτητες για την επιτυχία στον επαγγελματικό στίβο», τόνισε ο κ. Γιάννης Αναστασόπουλος, Industry Sector Lead in Education | Greece, Cyprus & Malta | Microsoft Hellas. Αναφερόμενος στη συγκεκριμένη ημερίδα την οποία στηρίζει η Microsoft επισήμανε: «Είμαστε περήφανοι που στεκόμαστε ως συνεργάτες τεχνολογίας και εκπαίδευσης σε όλο αυτό το ταξίδι και την εμπειρία της μάθησης κάθε παιδιού και κάθε εκπαιδευτικού. Και γι’ αυτόν τον σκοπό είμαστε πολύ χαρούμενοι που υποστηρίζουμε αυτήν την εκδήλωση αλλά και βέβαια τα SHOWCASE SCHOOL μας, προκειμένου να συνεχίσουμε να ακούμε να μαθαίνουμε και να καινοτομούμε με τους δασκάλους, με τα σχολεία, με τους εκπαιδευτικούς οργανισμούς και να κάνουμε την υπόσχεση της Τεχνητής Νοημοσύνη, μία πραγματικότητα. Έναν συγκυβερνήτη.»
Χαιρετισμός του κ. Γιάννη Αναστασόπουλου:
Ακολούθησε το Α’ Μέρος της ημερίδας με σημαντικούς ομιλητές και ομιλήτριες. Την εισαγωγή έκανε η Γενική Διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη
Δρ. Ασπασία Χασιώτη.
Ο κ. Χρήστος Μαλλιαράκης, Δρ. Πληροφορικής, Συγγραφέας, MIE Expert, MIE Trainer ανέπτυξε το θέμα: «Μετασχηματίζοντας την Εκπαίδευση με ΑΙ: Δημιουργία ευφυών περιβαλλόντων μάθησης».
Η ομιλία του κ. Μαλλιαράκη:
Ο κ. Βασίλης Οικονόμου, Σύμβουλος Προέδρου Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού παρουσίασε το θέμα: «Τεχνητή Νοημοσύνη και στην Εκπαίδευση: Τα chat bots οδηγούν σε τεχνολογική επανάσταση, φοβικές συμπεριφορές και συστολή ή σε αναστοχασμό, πρωτοβουλίες και αλλαγή πορείας;»
Η ομιλία του κ. Οικονόμου:
Ο κ. Δημήτρης Σάμψων, Καθηγητής του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς ανέπτυξε το θέμα: «Αξιοποιώντας τα ψηφιακά εκπαιδευτικά δεδομένα στη σχολική εκπαίδευση».
Η ομιλία του κ. Σάμψων:
Την κεντρική ομιλία της ημερίδας πραγματοποίησε ο κ. Δημήτρης Μπερτσιμάς, Boeing Professor of Operations Research and the Associate Dean of Business Analytics at the Sloan School of Management at the Massachusetts Institute of Technology (MIT) με θέμα: «Multimodal AI and the future of Universities».
Η ομιλία του κ. Μπερτσιμά:
Ο κ. Θεόδωρος Παπαγγελής, Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας ανέπτυξε το θέμα «Νέες τεχνολογίες και ανθρωπιστικές σπουδές: μια σχέση
υπό διαπραγμάτευση».
Η ομιλία του κ. Παπαγγελή:
Ο κ. Αλέξανδρος Παπασπυρίδης, Senior Advisor, Microsoft, Asia παρουσίασε το θέμα: «Generative AI in education: we can make it our big opportunity».
Η ομιλία του κ. Παπασπυρίδη:
Η κ. Θεοδώρα Βαρβαρίγου, Καθηγήτρια του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου μίλησε με θέμα: «Επιχειρηματικός ανταγωνισμός στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης».
Η ομιλία της κ. Βαρβαρίγου:
Ο κ. Βύρων Νικολαΐδης, Ιδρυτής και Πρόεδρος της PeopleCert ανέπτυξε το θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη (AI): Πρακτικά παραδείγματα εφαρμογής στην PeopleCert, έναν παγκόσμιο εκπαιδευτικό οργανισμό, τον πρώτο Ελληνικό “Μονόκερο”».
Η ομιλία του κ. Νικολαΐδη:
Ο κ. Μιχάλης Γκόντας, Co-founder & CEO NXTLVL παρουσίασε το θέμα: «Why Power Skills are critical for helping students succeed in the age of AI».
Η ομιλία του κ. Γκόντα:
Η κ. Μαρία Γιαννιού, Empowerment & Leadership Coach, PhD, Corporate Trainer Founder of Lead From Within ανέπτυξε το θέμα «Συναισθηματική Νοημοσύνη – Τεχνητή Νοημοσύνη: 1- 0. Γιατί το συναίσθημα πρέπει να οδηγήσει την τεχνολογία».
Η ομιλία της κ. Γιαννιού:
Επιπλέον στο Α′ Μέρος συμμετείχαν με σύντομες παρεμβάσεις οι μαθητές/ριες:
Ιωάννα Ζάχου (Α′ Λυκείου)
Αλέξανδρος Καϊμάκης (Β′ Λυκείου)
Ζέτα Καϊμάκη (Γ′ Λυκείου)
Λάζαρος Καραγεωργίου (Α′ Λυκείου)
Προμηθέας Νίκου (B′ Λυκείου)
Δημήτρης Τούλης (Β′ Λυκείου)
Στο Β΄ Μέρος οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες με εκπαιδευτικούς που έχουν εντάξει τις τεχνολογίες Microsoft στη διδασκαλία τους (τα εργαλεία του Office 365: Teams, OneNote, OneDrive, Booking, SharePoint, Sway, Forms, FlipGrid, Minecraft EDU κ.λπ.) και να δουν πώς μπορούν να αναπτύξουν τόσο τις δικές τους δεξιότητες όσο και των μαθητών τους.
Τεχνικές δεξιότητες
Η Τεχνητή Νοημοσύνη ως μέσο και εργαλείο παραγωγής ψηφιακού και διαδραστικού υλικού για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
Νίκος Καλοσκάμης, Καθηγητής Πληροφορικής, Υπεύθυνος Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Δημοτικού, Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα – Λιναρδάτου
Prompt Engineering and Microsoft AI tools. Η αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην καθημερινή διδασκαλία
Μαρία Φιλιππή, Head of Informatics Literacy & Digital Education at Doukas School, ΜΙΕ Expert, ΜΙΕ Fellow
Δημήτρης Πριμάλης, Primary and Kindergarten EFL coordinator at Doukas School, ΜΙΕ Expert, ΜΙΕ Fellow
Σχεδιασμός διαβαθμισμένων δραστηριοτήτων για τη διδασκαλία σε περιβάλλοντα «Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας 1:1»
Μάριος – Τσαμπίκος Χατζημιχάλης, Καθηγητής Πληροφορικής, Microsoft Certified Professional, Microsoft Certified Educator, ΜΙΕΕ Expert
Ψηφιακή Εκπαίδευση
Τεχνητή Νοημοσύνη και Μηχανική Μάθηση μέσα από εκπαιδευτικά παιχνίδια
Κωνσταντίνος Παπαστεργίου, Καθηγητής Πληροφορικής, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός H/Y, Υπεύθυνος Τομέα Πληροφορικής, ΕΠΑΛ Καλαμαριάς, Δημιουργός του eDaskalos
Αξιοποίηση των εργαλείων Reading Progress και Insights στο MS Teams
Nicos Paphitis, ICT Teacher/Network Administrator, The Junior and Senior School, Cyprus, MIE Expert, MIE Fellow, MIE Trainer, Global Minecraft Mentor
Η δύναμη της Εξατομικευμένης Μάθησης: Learning Accelerators στην πράξη
Μαρία Παπαδοπούλου, Εκπαιδευτικός, Υπεύθυνη Ψηφιακής Εκπαίδευσης, Υποδιευθύντρια Δημοτικού, Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, Microsoft Certified Educator, ΜΙΕ Expert, ΜΙΕ Fellow, ΜΙΕ Trainer
Τα εργαλεία της Microsoft
Microsoft’s OneDrive: ένα… σύννεφο για τα πάντα!
Παύλος Κομιανός, Φιλόλογος, Microsoft Certified Educator, MIE Expert, MIE Fellow, MIE Trainer
Η χρήση των εργαλείων Search Coach, Reading Coach και Speaker Coach για την καλλιέργεια δεξιοτήτων
Άννα Μαρία Χατζηδημητρίου, Καθηγήτρια Αγγλικών, MIE Expert
Μαθαίνοντας και διασκεδάζοντας με την πλατφόρμα Genially!
Αικατερίνη Καραμανώλη, Χριστίνα Παπαδαμάκη, Εκπαιδευτικοί, Microsoft Certified Educators, MIE Experts
«Microsoft Showcase Schools»
Τα Εκπαιδευτήρια E. Μαντουλίδη είναι 1 από τα 6 σχολεία στην Ελλάδα που έχουν επιλεγεί από τη Microsoft ως «Microsoft Showcase School» για 8η συνεχόμενη χρονιά. Η διάκριση αυτή για τα Εκπαιδευτήρια αποτελεί αναγνώριση των καινοτόμων δράσεων και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που εφαρμόζονται εδώ και χρόνια, με έμφαση στη χρήση των νέων τεχνολογιών τόσο στην εκπαίδευση όσο και στη διοίκηση. Το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό είναι κατάλληλα καταρτισμένο και ενημερωμένο στις νέες τεχνολογίες και στη χρήση καινοτόμων εργαλείων. Η Microsoft ξεχώρισε 313 εκπαιδευτικούς στην Ελλάδα ως Microsoft Innovative Educator Experts, από τους οποίους, οι 75 είναι εκπαιδευτικοί των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη. Επιπλέον, 10 εκπαιδευτικοί μας έχουν κατακτήσει τον τίτλο MIE Τrainer και 30 τον τίτλο MCE (Microsoft Certified Educator), ενώ σε 2 εκπαιδευτικούς έχει απονεμηθεί ο τίτλος Microsoft Innovative Educator Fellow. Τα Εκπαιδευτήρια ως «Microsoft Showcase School» αποτελούν πρότυπο για το σύνολο των υπόλοιπων σχολείων της κοινότητας που ανήκουν και σκοπός τους είναι το όραμα του έξυπνου και σύγχρονου σχολείου να γίνει πραγματικότητα για όλα τα σχολεία.
Σε αυτό το link μπορείτε να βρείτε όλες τις ημερίδες Smart Education των προηγούμενων χρόνων.