Στις 30 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου 2024, στο Δημοτικό Κατάστημα Πεύκων, πραγματοποιήθηκε το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τρισδιάστατης Σχεδίασης και Εκτύπωσης (ST3dM 3), με συμμετοχή μικρών και μεγάλων μαθητών, φοιτητών, ερευνητών και εκπαιδευτικών από διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Το Σάββατο, 30Νοεμβρίου 2024, οι ομάδες των Εκπαιδευτηρίων μας αποτελούμενες από μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ΄Δημοτικού πια, παρουσίασαν τις εργασίες με τις οποίες κέρδισαν στον διαγωνισμό, μπροστά σε κοινό από όλη την Ελλάδα.Η ομάδα “3DDesigners” αποτελούμενη από τις Μαρία Ελένη Γκαράγκου, Σοφία Κατρανάρα, Σελίνα Παπαμιχαήλ και Γεωργία Χατζηκώσταπαρουσίασαντη σειρήνα συναγερμού με έντονο φως σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, η οποία βοηθά τους μαθητές με προβλήματα ακοής, τη συρόμενη πόρτα για εύκολη πρόσβαση ατόμων με αναπηρία και θρανία ευρύχωρα στα πόδια με γαντζάκι για την τσάντα καθώς και μια γωνιά ησυχίας στην τάξη.
Η ομάδα “E3-DBoys” αποτελούμενη από τους Αλέξανδρο Κατσιμπρή και Γεώργιο Παπαστεργίου, παρουσίασαν το πρότυπο υπαίθριο εργαστήριο βιώσιμης ανάπτυξης που περιλαμβάνει βοτανικό κήπο για μελέτη της τοπικής βιοποικιλότητας μέσω της ορθολογικής καλλιέργειας φυτών και βιολογικών λαχανικών, συλλέκτη βρόχινου νερού, γωνιά για ανακύκλωση και επανάχρηση αντικειμένων καθώς και κομποστοποιητή για τη δημιουργία βιολογικών λιπασμάτων.
Η εμπειρία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους μαθητές μας, καθώς έτσι αναπτύσσουν ήπιες δεξιότητες όπως αυτές της επικοινωνίας και του δημόσιου λόγου, με μεγάλα οφέληγια τη μετέπειτα ακαδημαϊκή και επαγγελματική πορεία τους και την ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους.
Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Νεάπολης-Συκεών. Αποτέλεσε επιστέγασμα του 6ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Τρισδιάστατης Σχεδίασης και Εκτύπωσης ST3dM που διεξήχθη κατά το σχολικό έτος 2023-2024 και τέλεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Είναι βέβαιο ότι με αυτές τις δράσεις τα παιδιά γίνονται σιγά σιγά ενεργοί πολίτες και τους συγχαίρουμε θερμά για τις επιτυχίες και τον οραματισμό τους για ένα καλύτερο και βιώσιμο μέλλον.