Θερινά Πρoγράμματα

Προγράμματα
Επιχειρηματικότητας

Τα Προγράμματα Επιχειρηματικότητας είναι προγράμματα επαγγελματικού προσανατολισμού βασισμένα στις αρχές της βιωματικής μάθησης , όπου οι συμμετέχοντες μαθαίνουν μέσα από την παρατήρηση και τη διάδραση με στελέχη ενός οργανισμού ή μιας εταιρίας.

Η διάρκεια των προγραμμάτων είναι τέσσερις εβδομάδες, χωρισμένες σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, οι μαθητές εισάγονται στις βασικές αρχές λειτουργίας μιας εταιρίας και στη δεύτερη φάση των Προγραμμάτων αποκτούν βιωματική εμπειρία στους χώρους της, με καθημερινή παρουσία, συμμετοχή σε συναντήσεις, διάλογο με στελέχη και εξοικείωση με το αντικείμενο.Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός (ΣΕΠ)

Εκπαιδευτικά Προγράμματα σε Κολέγια Εξωτερικού

Μαθητές: Ε’ Δημοτικού - Β’ Λυκείου
Υπεύθυνη προγραμμάτων: Σοφία Νικολουδάκη

Το πρόγραμμα στοχεύει στο να αξιοποιήσουν οι μαθητές δημιουργικά και ευχάριστα τις θερινές διακοπές τους, εξασκώντας ταυτόχρονα τις ξένες γλώσσες που διδάσκονται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, ταξιδεύοντας στη Μ. Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελβετία ή τις ΗΠΑ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

 • Δεκαπενθήμερη διαμονή και πλήρη διατροφή σε κολέγια ή πανεπιστήμια της χώρας προτίμησης των μαθητών.
 • Αεροπορικά εισιτήρια και έξοδα μεταφοράς.
 • Συνοδεία και συνεχή εποπτεία από έμπειρους καθηγητές των Εκπαιδευτηρίων.
 • Διδασκαλία της ξένης γλώσσας την οποία επιλέγουν οι μαθητές.
 • Ολοήμερες και μισής ημέρας εκδρομές.

Art & Science

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές των Εκπαιδευτηρίων και άλλων σχολείων της Ελλάδας και της Ομογένειας, δημόσιων και ιδιωτικών και παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ.

Art and Science 2021 Webinars: Μαθηματική Σκέψη και Λογική

Μαθηματική Σκέψη και Λογική

Σεπτέμβριος 2023
Μαθητές: Β' Γυμνασίου - Γ' Λυκείου
Η Εβδομάδα Μαθηματικής Σκέψης και Λογικής διοργανώνεται στα Εκπαιδευτήρια εδώ και 15 χρόνια, με τη συμμετοχή διακεκριμένων εκπαιδευτικών, σχολικών συμβούλων, εκπροσώπων της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και ολυμπιονικών. Ήταν μία ιδέα του ιδρυτή των Εκπαιδευτηρίων Ευάγγελου Μαντουλίδη και στοχεύει στη δωρεάν προετοιμασία των μαθητών Γυμνασίου - Λυκείου όλης της πόλης και της ευρύτερης περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τις απαιτητικές εξετάσεις της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, τις Βαλκανιάδες και τις Ολυμπιάδες Μαθηματικών.


Πρόγραμμα 2022

Εισαγωγή στη Μαθηματική Σκέψη και Λογική

Σεπτέμβριος 2023
(για μαθητές Α΄ Γυμνασίου)

Σκοπός του προγράμματος είναι να προσελκύσει την προσοχή των μαθητών που έχουν έφεση στα Μαθηματικά, μέσω προσεκτικά σχεδιασμένων ασκήσεων, οδηγώντας τους προς την ουσιαστική κατανόηση των μαθηματικών εννοιών. Στόχος του είναι η εξοικείωσή τους με μαθηματικές έννοιες που ξεπερνούν τα σχολικά εγχειρίδια. Το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον και απαραίτητο σε μαθητές που συμμετείχαν σε διαγωνισμούς της Μαθηματικής Εταιρείας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μαθήματα από σχολικούς συμβούλους, ολυμπιονίκες Μαθηματικών και έμπειρους καθηγητές Μαθηματικών.


Πρόγραμμα 2022

Μαθηματικά Παιχνίδια

Μαθηματικά Παιχνίδια

Σεπτέμβριος 2023
(για μαθητές Ε΄ - ΣΤ΄ Δημοτικού)

Σκοπός του προγράμματος είναι η καθοδήγηση και η παρακίνηση των παιδιών, ώστε να προσεγγίσουν τις βασικές έννοιες των Μαθηματικών, συνδυάζοντας τη γνώση με την ψυχαγωγία. Οι μαθητές ασχολούνται με την επίλυση μαθηματικών γρίφων και σπαζοκεφαλιών, με παιγνιώδεις και πρωτότυπες βιωματικές, μαθηματικές δραστηριότητες, που τους βοηθούν να αγαπήσουν τα Μαθηματικά.

Art and Science 2021 Webinars: Let's Talk

Let's Talk Day

Σεπτέμβριος 2023
(για μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού)

Οι μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού θα εξοικειωθούν με τους κανόνες του Debate και Group Discussion. Μέσα σε breakout rooms θα συζητήσουν και θα ετοιμαστούν για μίνι debates που θα παρουσιάσουν στο τέλος!

Art and Science 2021 Webinars: Debate

Debate Day

Σεπτέμβριος 2023
(για μαθητές Α΄ Γυμνασίου έως Γ΄ Λυκείου)

«Let's Debate, Let's Rebut, Proposition and Opposition - Παίρνουμε μέρος σε Αγώνες Διττού Λόγου, Διαφωνούμε, Είμαστε ο Λόγος ή ο Αντίλογος». Ημερίδα «Art & Science Debate Camp στην αγγλική γλώσσα». Οι μαθητές θα μάθουν τα μυστικά της Επιχειρηματολογίας και του Δημόσιου Λόγου (Public speaking) στα αγγλικά, παίρνοντας μέρος σε workshops και θα ενημερωθούν σχετικά με το απαιτητικό και συνάμα συναρπαστικό αγώνισμα του Debate, όπως αυτό οριοθετείται από την Πανελλήνια Ένωση Forensics.

Art and Science 2021 Webinars: Αγώνες Λόγου

Αγώνες Λόγου

Σεπτέμβριος 2023
(για μαθητές Α΄ Γυμνασίου έως Γ΄ Λυκείου)

Μαθητές όλων των σχολείων μπορούν να γνωρίσουν τα ρητορικά αγωνίσματα (διττούς λόγους, αυθόρμητο και προτρεπτικό λόγο, εκφραστική ανάγνωση) και να εξοικειωθούν με τους βασικούς κανόνες λειτουργίας μιας εικονικής δίκης.

Art and Science 2021 Webinars: Mandoulides Robo - coders Days

Mandoulides Robo - coders Days

Σεπτέμβριος 2023
(για μαθητές Δ΄ Δημοτικού έως Γ΄ Γυμνασίου)

Οι μαθητές, μέσα από μια ποικιλία δραστηριοτήτων, γνωρίζουν τα μυστικά του προγραμματισμού και αναπτύσσουν μια δημιουργική σχέση με τον υπολογιστή.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

 • Προγραμματισμό με ευφυείς πράκτορες (Agents)
 • Προγραμματισμό εικονικών ρομπότ
 • Δημιουργία διαδραστικών ιστοριών και προγραμματισμό παιχνιδιών

Τα προγράμματα απευθύνονται σε όλα τα παιδιά της πόλης.

Mandoulides Programming Day

Ημέρα και ώρα διεξαγωγής: Σεπτέμβριος 2023
Μαθητές: Α' Γυμνασίου - Γ' Λυκείου
Χώρος διεξαγωγής
: Εγκαταστάσεις Γυμνασίου/Λυκείου
Μετακίνηση: Με ευθύνη του γονέα
Υπεύθυνος προγράμματος: Χρήστος Μαλλιαράκης *

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να εμπνεύσει τους μαθητές να προγραμματίσουν τους Η/Υ. Οι μικρότεροι μαθητές διδάσκονται τη φιλοσοφία του προγραμματισμού και μαθαίνουν να προγραμματίζουν σε ειδικά διαμορφωμένους εικονικούς μικρόκοσμους. Στη συνέχεια, καλούνται να προγραμματίσουν εικονικά ρομπότ, προκειμένου αυτά να βγουν από λαβύρινθους, αλλά και να λύσουν παιγνιώδη προβλήματα με το ελάχιστο πλήθος εντολών. Οι μεγαλύτεροι μαθητές που είναι ήδη εξοικειωμένοι με τον προγραμματισμό διδάσκονται αλγόριθμους, τρόπους σχεδιασμού και επίλυσης προβλημάτων και προγραμματίζουν τις λύσεις τους σε γλώσσες προγραμματισμού, όπως π.χ. C και C++.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

 • Εισαγωγή στον προγραμματισμό.
 • Μεταβλητές, Τελεστές.
 • Δομή Ακολουθίας, Δομή Επιλογής.
 • Δομή Επανάληψης.
 • Κατασκευή αλγορίθμων και προγραμμάτων.

*  O Χρήστος Μαλλιαράκης είναι απόφοιτος του τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με διδακτορικό στη διδασκαλία και την εκμάθηση Προγραμματισμού και μεταπτυχιακά στα Πληροφοριακά Συστήματα και τη Διοίκηση. Έχει περισσότερες από 30 δημοσιευμένες εργασίες σε Διεθνή Συνέδρια, Επιστημονικά Περιοδικά και Book Chapters. Έχει εργαστεί ως Software Engineer και ως εκπαιδευτικός Πληροφορικής στα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, ενώ έχει ασχοληθεί με την προετοιμασία μαθητών για Ολυμπιάδες Πληροφορικής.

Mandoulides Robotixlab Days
 

Ημέρα και ώρα διεξαγωγής: Σεπτέμβριος 2023
Μαθητές: Ε΄ Δημοτικού - Γ΄ Γυμνασίου
Χώρος διεξαγωγής: Εγκαταστάσεις Γυμνασίου/Λυκείου
Μετακίνηση: Με ευθύνη του γονέα
Υπεύθυνος προγράμματος: Robotixlab/Αντώνιος Κάνουρας*

Κάθε αντικείμενο που πετάμε μπορεί τελικά να είναι πολύ χρήσιμο! Φαντασία, δημιουργικότητα και καινοτόμα σκέψη είναι το κλειδί.

Πώς ένα απλό πλαστικό μπουκάλι θα καταλήξει να γίνει κάτι πρωτότυπο, που θα μας εντυπωσιάσει;

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 2 εργαστήρια των 90 λεπτών, όπου τα παιδιά θα πειραματιστούν, συνδυάζοντας τη τεχνολογία (3D design και 3D printing) και τη ρομποτική. Θα σχεδιάσουν - κατασκευάσουν ένα αντικείμενο από σκληρό πλαστικό και θα προγραμματίσουν το ρομπότ τους, για να ολοκληρώσουν την αποστολή που θα τους ανατεθεί.

Το εργαστήριο βασίζεται στη μέθοδο "Out of the box learning" της Robotixlab, όπου η γνώση κατακτάται βιωματικά μέσα από τον σχεδιασμό, τον πειραματισμό και τις δοκιμές σε έναν επαναληπτικό σχεδιαστικό κύκλο προσέγγισης της βέλτιστης λύσης. Το πρόγραμμα σχεδιάζεται και υλοποιείται από τον Μηχανικό Ρομποτικής και Ιδρυτή της Robotixlab Αντώνη Κάνουρα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

 • Συνεργασία και ομαδικότητα
 • Ανάπτυξη ιδεών και λύσεων
 • Προγραμματισμό ρομπότ και μικροεπεξεργαστών με αισθητήρες, ηλεκτρικούς κινητήρες, LED κ.ά.
 • Σχεδιασμό 3D και εκτύπωση με 3D printer
 • Εξειδικευμένο πρόγραμμα με στόχο την εξοικείωση των παιδιών με τη ρομποτική και τη τεχνολογία.

* Ο Αντώνης Κάνουρας, απόφοιτος Μηχανικός Ρομποτικής του Πανεπιστημίου του Sussex με μεταπτυχιακό στο αντικείμενο των Cybernetics από το Πανεπιστήμιο του Reading,  και η εταιρεία Robotixlab συνεργάζονται επί 10 συναπτά έτη με τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, προσφέροντας ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα ρομποτικής, δημιουργικών ηλεκτρονικών και ψηφιακής κατασκευής (3D printing) στους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου. Η έρευνά του στο πεδίο της Εφαρμοσμένης Ρομποτικής στη Διαχείριση Ανακυκλώσιμων Απορριμμάτων έχει κατοχυρωθεί παγκόσμια πατέντα, ενώ έχει βραβευθεί από το Ινστιτούτο Μηχανικών της Μεγάλης Βρετανίας για την έρευνά του στο Πανεπιστήμιο του Sussex στο αντικείμενο των Βιορομπότ. Η δουλειά της Robotixlab στην εκπαίδευση έχει φιλοξενηθεί στο συνέδριο FAB10 (Βαρκελώνη), στο Natural History Museum (Λονδίνο) και στο SXSW (Austin Texas).

Θερινή Δημιουργική Απασχόληση

Ημερομηνίες διεξαγωγής: 16/06/23 - 28/07/23

Το σχολείο ανοίγει τις πόρτες του και υποδέχεται παιδιά από 4 - 12 ετών, με ένα πλήθος δραστηριοτήτων, πρωτοποριακών προγραμμάτων, με πολύ παιχνίδι, ξεγνοιασιά και χαρά.
Σε ένα περιβάλλον ασφαλές και δημιουργικό τα παιδιά:

 • Μαθαίνουν.
 • Διευρύνουν τους ορίζοντές τους.
 • Καλλιεργούν τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους.

Οι συμμετέχοντες καθημερινά από τις 07:30 έως τις 16:00:

 • Αθλούνται.
 • Χορεύουν, παίζουν και τραγουδούν.
 • Γνωρίζουν τη φύση και τη φυσική.
 • Γνωρίζουν την πόλη τους, τη χώρα τους και τον κόσμο μέσα από δραστηριότητες και διαδικτυακά παιχνίδια.
 • Σερφάρουν μαθαίνοντας στο διαδίκτυο.
 • Αγαπούν τα μαθηματικά μέσα από έξυπνα μαθηματικά παιχνίδια.
 • Αφηγούνται και δραματοποιούν αγαπημένα παραμύθια.

English & Adventure Camp

Ημερομηνίες διεξαγωγής: 19/06/23 - 30/06/23

Τα Εκπαιδευτήρια, με την πεποίθηση ότι τα παιδιά του σήμερα στερούνται τη φύση, καθιέρωσαν το πρόγραμμα English & Adventure Camp, μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς, δίνοντάς τους την ευκαιρία να πάρουν μέρος σ’ ένα δεκαήμερο αληθινής περιπέτειας, συνδυάζοντας τη διασκέδαση, τη δημιουργία και παράλληλα την εξάσκηση της αγγλικής γλώσσας.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλα τα παιδιά της πόλης, από 4 έως 12 ετών και στοχεύει:

 • Να χαρίσει στα παιδιά ένα ανέμελο δεκαήμερο γνώσης και περιπέτειας.
 • Να συνδυάσει τη γνώση και τη δημιουργία με τη χαρά και τη διασκέδαση.
 • Να φέρει τα παιδιά σε επαφή με τη φύση.
 • Να συμβάλλει στην εξάσκηση της αγγλικής γλώσσας.
 • Να καλλιεργήσει το ομαδικό πνεύμα και τη συνεργασία μεταξύ των παιδιών.
 • Να αναπτύξει τις δεξιότητές τους και να τους βοηθήσει να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και τον κόσμο.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

 • Εξάσκηση της αγγλικής γλώσσας
 • Art & Crafts
 • Arkki
 • Escape room
 • First Lego League (FLL)

 • Team building activities
 • Χορός
 • Μαγειρική
 • Ημερήσιες εξορμήσεις
 • Πεζοπορία


Αφίσα 2021

Αφίσα 2022

All Star Basketball Camp

Ημερομηνίες διεξαγωγής: 19/06/23 - 23/06/23

Η διδασκαλία των βασικών δεν σταματά ποτέ, με έμπειρους προπονητές, με διασκέδαση, σεβασμό, ήθος, συναγωνισμό, ενθουσιασμό, αφοσίωση, αγάπη γι’ αυτό που κάνεις, σκληρή προσπάθεια και πάθος για το Basketball.

Είμαστε μια ΜΕΓΑΛΗ και ΟΜΟΡΦΗ ΠΑΡΕΑ!

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

 • Τη δυνατότητα για ατομική και ομαδική βελτίωση.
 • Station work.
 • Shooting - Footwork
 • Ομαδική προπόνηση.
 • Διαγωνιστικά παιχνίδια.
 • Εσωτερικό τουρνουά.

Basketball "Fundamentals Beyond Fundamentals" Camp

Ημερομηνίες διεξαγωγής: 26/06/23 - 30/06/23

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

 • Fundamentals revisited
 • Half-court Basketball
 • Full-court Basketball
 • Conditioning
 • Competition 
 • Τώρα είμαστε έτοιμοι να παίξουμε καλύτερα 
 • Αγώνες, αγώνες, αγώνες 
 • Πάθος, δύναμη, ταχύτητα, συναγωνισμός και υπερηφάνεια για την προσπάθεια 

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΑΝ ΕΝΑΣ! 

Το πρόγραμμα απευθύνεται μόνο σε νεαρούς αθλητές και νεαρές αθλήτριες που αγωνίζονται σε ομάδες.

Soccer Camp

Ημερομηνίες διεξαγωγής: 19/06/23 - 23/06/23

Με τη διαρκή επίβλεψη των άριστα καταρτισμένων προπονητών, σε αυστηρά επιλεγμένες αθλητικές εγκαταστάσεις, με θέληση για άθληση και αγάπη για το δημοφιλέστερο σπορ, το Soccer Camp περιμένει να υποδεχτεί τους αθλητές του.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

 • Εκμάθηση κανονισμών του Soccer και του Beach soccer.
 • Τουρνουά Footvolley (ποδοβόλεϊ) - Τουρνουά Beach soccer.
 • Πρόγραμμα ασκήσεων φυσικής κατάστασης και μυϊκής ενδυνάμωσης.
 • Εξειδικευμένο πρόγραμμα με στόχο τη βελτίωση των βασικών στοιχείων τεχνικής.
 • Ασκήσεις ατομικής τακτικής και τακτικής υποομάδων και ομάδων.
 • Τουρνουά ομάδων - Φιλικά παιχνίδια.

Τα Μαθηματικά αλλιώς

Ημερομηνίες διεξαγωγής: 26/06/23 - 30/06/23

Το σχολείο θέλει να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουν τα παιδιά τα μαθηματικά και να καλλιεργήσει την ικανότητά τους να προσδιορίζουν και να κατανοούν πλήρως τον ρόλο των μαθηματικών στον κόσμο, να διατυπώνουν τεκμηριωμένες κρίσεις, να χρησιμοποιούν και να ασχολούνται με τα μαθηματικά «αλλιώς», ώστε να αντιμετωπίζουν τις ανάγκες της ζωής τους ως σκεπτόμενοι, δημιουργικοί και ενεργοί πολίτες.