Η Αντωνία Φογκτ αποφοίτησε από τα Εκπαιδευτήρια το 2015 και το 2020 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στον κλάδο των Ιατρικών και Θετικών Επιστημών, με τον υψηλότερο βαθμό στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Από το Πανεπιστήμιο του Στέρλινγκ στη Σκωτία απέκτησε πτυχίο Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας, ενώ ταυτόχρονα επιλέχθηκε ως βοηθός καθηγητή για διδασκαλία και έρευνα κατά του καρκίνου. Το 2018 εργάστηκε στο Institute Curie στη Γαλλία, συμμετέχοντας σε έρευνα κατά του καρκίνου και το 2019 επιλέχθηκε, για να σπουδάσει και να εκπροσωπήσει το πανεπιστήμιό της στο Πανεπιστήμιο του Illinois Champaign Urbana, στις ΗΠΑ, με πλήρη υποτροφία, όπου συνέχισε την έρευνα για το Glioblastoma.
Το 2020 ξεκίνησε το διδακτορικό της στη χειρουργική, στο πανεπιστήμιο του Cambridge, όπου φοιτά μέχρι σήμερα με πλήρη υποτροφία και ως υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση, ενώ ταυτόχρονα επιλέχθηκε ως βοηθός καθηγητή για διδασκαλία. Έχει αναλάβει ηγετικούς ρόλους σε διάφορες ιατρικές εταιρείες υψηλού κύρους και ίδρυσε την Εταιρεία Ρομποτικής Χειρουργικής του Cambridge University το 2021, της οποίας είναι και πρόεδρος.
Παράλληλα, είναι πρόεδρος στη Νευρολογική Εταιρεία του Cambridge, ενώ από το 2020 είναι αντιπρόεδρος της επιτροπής MCR του Κολεγίου της στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και Ambassador του Κολεγίου, εστιάζοντας στην υποστήριξη φοιτητών, μέσω της συγκέντρωσης χρημάτων για υποτροφίες. Η νεαρή επιστήμονας κατάφερε να αποκτήσει μια αξιοζήλευτη ακαδημαϊκή πορεία με πολλές και σημαντικές διακρίσεις.
«Ένιωσα πολύ χαρούμενη και ιδιαίτερα ευγνώμων», αναφέρει η Αντωνία Φογκτ, εξηγώντας πως, με την ανάδειξή της στην πρώτη θέση της λίστας Forbes 30 Under 30, «μου δίνεται η ευκαιρία να εμπνεύσω και άλλους νέους και να τους παρακινήσω να μην πτοούνται από τα εμπόδια που εμφανίζονται στον δρόμο τους, γιατί αυτός που θα καταφέρει να κρατήσει το όραμα και το όνειρο ζωντανό μέσα του, είναι σίγουρο και ότι θα το κατακτήσει».
Σημαντική όμως είναι και η πορεία που χάραξε ο αδερφός της, ο Κίμων – Αριστοτέλης Φογκτ, μαθητής κι αυτός των Εκπαιδευτηρίων, η οποία ξεκινά από τη διάκρισή του με μετάλλια στις Εθνικές Μαθηματικές Ολυμπιάδες στην Ελλάδα. Με υποτροφίες, σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου στη συνέχεια εργάστηκε στο Carnegie Mellon University ως Research Associate, αναπτύσσοντας αλγορίθμους AI για την ανίχνευση δυσλειτουργιών μέσω EEG και εξασφαλίζοντας διεθνείς πατέντες. Μαζί με αποφοίτους κορυφαίων πανεπιστημίων, όπως το MIT και η Ιατρική Σχολή του Yale, ίδρυσε τη δική του εταιρεία, Sporo Health, που αναπτύσσει AI λύσεις, που αντιμετωπίζουν καίριες προκλήσεις στον τομέα της υγείας.
Είναι σημαντικό, όπως τονίζει, να γνωρίζουν οι νέοι ότι, «η ζωή είναι σκληρή, αλλά πρέπει να βρουν αυτό που αγαπούν και να συνεχίσουν να προσπαθούν. Αν καταφέρουν να κάνουν ένα βήμα τη φορά και να εργάζονται σκληρά μέρα με τη μέρα, οι καλύτερες μέρες θα έρθουν. Η επιχειρηματικότητα είναι κάτι που χρειάζεται περισσότερο στην Ελλάδα, και εγώ προσωπικά δεν γνώριζα πολλά για αυτήν έως ότου πήγα στο Harvard. Σας ενθαρρύνω να σκεφτείτε ιδέες και να ακολουθήσετε την καινοτομία».
Τέλος, ο Δημήτρης Δελεμήσης (απόφοιτος 2014) μαζί με τους Δηµήτρη Αλεξιάδη και Γιώργο Φωτιάδη δηµιούργησαν το mbb.ai. Πρόκειται για την πρώτη πλατφόρµα παγκοσµίως που αξιοποιεί την Τεχνητή Νοηµοσύνη (AI), για να προσφέρει µια ρεαλιστική και διαδραστική εµπειρία προσοµοίωσης συνέντευξης, καθώς και προσωποποιηµένα σηµεία βελτίωσης. Η πλατφόρμα έχει ήδη αγκαλιαστεί από φοιτητές κορυφαίων πανεπιστημίων, όπως το Harvard και το MIT, καθώς και επαγγελματίες, όπως Amazon και & Goldman Sachs. Η ομάδα του mbb.ai διαθέτει πολυετή εμπειρία στον χώρο της τεχνολογίας.
O Δηµήτρης Δελεµήσης είναι µηχανικός υπολογιστών και σύµβουλος τεχνολογίας για την Ernst & Young Ιρλανδίας. Με ειδίκευση στο Generative AI, έχει συµβουλεύσει δηµόσιους και ιδιωτικούς οργανισµούς στο Ηνωµένο Βασίλειο και την Ευρώπη, διαµορφώνοντας τη στρατηγική τους γύρω από το AI.
Είμαστε πολύ περήφανοι για τους αποφοίτους μας και τους ευχόμαστε καλή πορεία σε όλα τους τα σχέδια!