Διαδικτυακή συνάντηση εταίρων του προγράμματος ERASMUS+KA 229-“FuturEU Students as Transmitters of Cultural Heritage” (06-12/10/2021)

Διαδικτυακή συνάντηση εταίρων του προγράμματος ERASMUS+KA 229-“FuturEU Students as Transmitters of Cultural Heritage” (06-12/10/2021)

Στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ «FuturEU Students as Transmitters of Cultural Heritage» μαθητές των Εκπαιδευτήριων Ε. Μαντουλίδη έλαβαν μέρος από τις 06 έως τις 12 Οκτωβρίου 2021 σε διαδικτυακή συνάντηση με την ομάδα των εταίρων καθηγητών και μαθητών της Κύπρου, της Λιθουανίας και της Ρουμανίας.

H δράση αποτελεί σύμπραξη ανάμεσα στα σχολεία: Terra Santa College (Κύπρος), Alytaus Panemunes Pagrindine Mokykla (Λιθουανία), Scoala Gimnaziala Pietroasa (Ρουμανία) και των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη.

Η Κύπρος, ως χώρα υποδοχής, μας καλωσόρισε διαδικτυακά και μας ξενάγησε τόσο στο σχολείο τους όσο και στην πόλη της Λευκωσίας. Οι μαθητές γνώρισαν την ιστορία της (Πράσινη Γραμμή, Τουρκική εισβολή), και ξεναγήθηκαν σε διάφορα μέρη του νησιού, αντιπροσωπευτικά της παράδοσής της. Γνώρισαν την Λευκάρα, ένα παραδοσιακό χωριό της Κύπρου και ξεναγήθηκαν σε εργαστήρια παρασκευής παραδοσιακών προϊόντων.

Οι χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα παρουσίασαν δείγματα της παραδοσιακής μουσικής του τόπου τους και συζήτησαν τις ομοιότητες και τις διαφορές που εντόπισαν στο ρυθμό, τους ήχους και τα μουσικά όργανα. Έμαθαν επίσης τη βιογραφία σημαντικών μουσικών δημιουργών, οι οποίοι συνέθεσαν μουσικές που αποτυπώνουν την ιδιαίτερη παράδοση της κάθε χώρας. Στο πλαίσιο της παρουσίασης της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, δυο  μαθητές των Εκπαιδευτηρίων μας με τη συνοδεία του καθηγητή μαθηματικών κ. Ηλία Κατσόγιαννη έπαιξαν και τραγούδησαν ζωντανά αντιπροσωπευτικά τραγούδια του τόπου μας.

Στη συνέχεια οι μαθητές παρουσίασαν παραδοσιακά παραμύθια μέσω των οποίων αναδείχθηκαν ήρωες και ιδέες που αποτελούν κοινό τόπο σε όλες τις χώρες και αναδεικνύουν τα κοινά χαρακτηριστικά τους. Μετά από κάθε δραστηριότητα ακολουθούσε συζήτηση για τις εντυπώσεις τους και διαδραστικά εργαστήρια.

Το διαδικτυακό μας ταξίδι στην Κύπρο ήταν ο τελευταίος σταθμός μιας όμορφης διαδρομής που άρχισε τον Οκτώβριο του 2018. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος οι μαθητές και οι καθηγητές που έλαβαν μέρος είχαν την ευκαιρία να γίνουν φορείς όχι μόνο της δικής τους παράδοσης, αλλά και των άλλων εταίρων. Ήταν μια εξαιρετική πορεία που περιλάμβανε συναντήσεις τόσο δια ζώσης, όσο και διαδικτυακές κατά τη διάρκεια των οποίων γνωρίσαμε τόπους, μουσικές παραδόσεις, γεύσεις και κάναμε φίλους πολλούς. 

Όλοι μας νιώθουμε ευγνώμονες που ζήσαμε αυτήν την εμπειρία.

 
Συλλογή φωτογραφιών
 

Τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη αλλάζουν σελίδα…

Μετάβαση στο περιεχόμενο