SMART EDUCATION 6 Online Hμερίδα για εκπαιδευτικούς

«Reimagining education – Ο ρόλος της εκπαίδευσης σε έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει»

H 6η Online Hμερίδα SMART EDUCATION που aπευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδας και της Ομογένειας

 

Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον  την 6η Online Ημερίδα «SMART EDUCATION» με θέμα  «Reimagining education – Ο ρόλος της εκπαίδευσης σε έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει», που διοργάνωσαν τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη το Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2022, με σκοπό την ενημέρωση των καθηγητών για τον επανασχεδιασμό της εκπαίδευσης.

Η ημερίδα, που εντάσσεται στο πλαίσιο των γενικότερων δράσεων των Εκπαιδευτηρίων ως Microsoft Showcase School, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και με την υποστήριξη του Δήμου Θέρμης και του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη. Ακαδημαϊκοί, πολιτικοί, εκπρόσωποι οργανισμών και καινοτόμων εταιρειών, ερευνητές και εκπαιδευτικοί μίλησαν για την αναγκαιότητα του επανασχεδιασμού της εκπαίδευσης, μετά την κρίση της λοίμωξης COVID-19, που απαιτεί επαναπροσδιορισμό όσων γνωρίζαμε μέχρι σήμερα και μετασχηματισμό με γνώμονα τις ανάγκες των μαθητών και τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.

Καθώς οι εξελίξεις στην τεχνολογία τρέχουν, η ενημέρωση – επιμόρφωση των εκπαιδευτικών πρέπει να είναι συνεχής. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να γνωρίζουν καλά τις νέες τάσεις για την εκπαίδευση αλλά και τις νέες τάσεις της εποχής, για να μιλούν την ίδια γλώσσα με τους μαθητές τους.

Την επιμέλεια, τον συντονισμό και την παρουσίαση της εκδήλωσης είχε η Δρ. Ασπασία Χασιώτη, Γενική Διευθύντρια Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη.

ΜΕΡΟΣ A:

«Η εκπαίδευση έχει γυρίσει ήδη σελίδα. Αλλάζουν όλα εδώ κάτω με ορμή, όπως λέει και ο Διονύσης Σαββόπουλος. Ο δρόμος προς το αύριο και τη μετά covid εποχή περνάει μέσα από τον επανασχεδιασμό της εκπαίδευσης. Και σε αυτή τη διαδρομή θα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί, μαθητές και εκπαιδευτικοί, αξιοποιώντας κάθε δυνατή ευκαιρία και παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα αλλά και τις αποστάσεις, προκειμένου να συμμετάσχουμε ισότιμα στην ψηφιακή κοινωνία του μέλλοντος», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Χασιώτη.

 

 

Η εισαγωγή της κ. Ασπασίας Χασιώτη:

Στην ημερίδα χαιρετισμό απηύθυναν ο κ. Αλέξανδρος Κόπτσης, Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΙΘ, η κ. Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του Δικτύου – Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ για το μέλλον του κοινωνικού κράτους – πρ. Επίτροπος ΕΕ – πρ. Υπουργός, η κ. Αικατερίνη Μαντουλίδου, Πρόεδρος Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη και ακολούθησαν οι εισηγήσεις  διακεκριμένων ομιλητών.

«Η παιδεία καλείται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός ταχέως εξελισσόμενου τεχνολογικά και μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος . Και το κάνει με επιτυχία. Η ανάπτυξη της ψηφιακής κουλτούρας εργασίας στη σχολική τάξη, η ένταξη νέων μαθησιακών αντικειμένων μέσα από τα εργαστήρια δεξιοτήτων αλλά και τα νέα προγράμματα σπουδών, η διαδραστική μάθηση και η εξατομικευμένη εκπαίδευση είναι οι σύγχρονες τάσεις που η εκπαιδευτική πολιτική του Υπουργείου Παιδείας έχει λάβει υπόψη της συντονίζοντας μία σειρά ενεργειών και συνενεργειών για την επίτευξή τους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κόπτσης, ο οποίος συνεχάρη τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη για την πρωτοβουλία τους.

Ο χαιρετισμός του κ.  Κόπτση

 

«Αριστοτέλης και κώδικας»

Στον χαιρετισμό της η κ. Άννα Διαμαντοπούλου επεσήμανε ότι οι προκλήσεις τον 21ο αιώνα είναι ικανές να κατανοήσουμε ότι πρέπει να τα αλλάξουμε όλα, τον τρόπο σκέψης και τις πολιτικές που είχαμε μέχρι τώρα, ιδιαίτερα στην εκπαίδευση και έδωσε για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, για να «ξαναφανταστούμε» την εκπαίδευση τον τίτλο «Αριστοτέλης και Κώδικας».

«Μέσα σε δύο λέξεις προσπαθώ να συνθέσω τα εξής: Ένας άνθρωπος δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει ποτέ καλύτερα τις μηχανές, να τις ανταγωνιστεί. Η μηχανή θα είναι πάντα πιο γρήγορη και πιο αποτελεσματική. Τι έχει ο ανθρώπινος νους; Ο άνθρωπος έχει την ενσυναίσθηση, τη φαντασία, τη δημιουργικότητα, έχει τη δυνατότητα να κατευθύνει αυτός τις μηχανές προς το γενικό καλό. Πολλές φορές και προς το γενικό κακό. Και στη δεύτερη περίπτωση πάλι το ανθρώπινο μυαλό θα είναι αυτό που θα το αντιμετωπίσει. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, πολίτες με θεωρητική, ουμανιστική και ανθρωπιστική κατάρτιση και ταυτόχρονα με ψηφιακές δεξιότητες επιπλέον της γνώσης που πρέπει να δίνει ολοκληρωμένα το σχολείο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο χαιρετισμός της κ. Διαμαντοπούλου:

 

Παιδεία καθάπερ ευδαίμων χώρα πάντα τα αγαθά φέρει…

«Στη φράση αυτή του Σωκράτη στηρίζεται η φιλοσοφία των Εκπαιδευτηρίων, από την ίδρυσή τους το1978 μέχρι σήμερα. Η δύναμη της παιδείας είναι ανυπολόγιστη. Η εκπαίδευση σήμερα περισσότερο από ποτέ οφείλει να προετοιμάσει τους μαθητές και τις μαθήτριες, να γεμίσει τη φαρέτρα τους με εφόδια, γνώσεις, δεξιότητες, για να μπορούν να ανταποκριθούν στις αλλαγές και στις απαιτήσεις του σύγχρονου κόσμου», ανάφερε στον χαιρετισμό της η κ. Αικατερίνη Μαντουλίδου, η οποία επισήμανε ότι τα Εκπαιδευτήρια ως «Microsoft Showcase School» οφείλουν να αποτελούν πρότυπο για το σύνολο των υπόλοιπων σχολείων της κοινότητας που ανήκουν, να χαράζουν δρόμους στην εκπαίδευση και να προωθούν το όραμα του έξυπνου και σύγχρονου σχολείου

 

#Bright Young Mind

Στις προκλήσεις για το μέλλον της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής άσκησης στην ΕΕ αναφέρθηκε στην εισήγησή της η κ. Μαρία Σπυράκη, Ευρωβουλευτής ΝΔ – ΕΛΚ.

 «Η ΕΕ έχει θεσμοθετήσει την πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού χώρου εκπαίδευσης με μία συνέργεια με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δεξιοτήτων και τον ευρωπαϊκό χώρο έρευνας. Στόχος είναι να υπάρξει συνεργασία των Κρατών – Μελών της ΕΕ, για να δημιουργηθούν συστήματα εκπαίδευσης που θα είναι ανθεκτικά χωρίς αποκλεισμούς σε κάθε στάδιο της εκπαίδευσης και επιπλέον να υπάρχει κατάρτιση, ενημέρωση και εκπαίδευση των λειτουργών της εκπαίδευσης στην ψηφιακή εκπαίδευση, στην πράσινη εκπαίδευση αλλά και στην παγκόσμια διάσταση της εκπαίδευσης, καθώς είναι απαραίτητο οι νέοι Ευρωπαίοι πολίτες να έχουν άμεση αίσθηση και άμεσες δυνατότητες, για να διεκδικήσουν τη θέση τους στον κόσμο», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ στη συνέχεια της ομιλίας της αναφέρθηκε σε δύο διαστάσεις μέσα σ΄ αυτήν τη διαδικασία, του κλίματος και της βιωσιμότητας ξεκινώντας από τις καλές πρακτικές και τις δεξιότητες STEM.

H εισήγηση της κ. Σπυράκη:

 

Προσιτή  και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευση

Η κ. Diana Ghazaryan, PMP, 2nd degree connection, K-12 Industry Executive, Education, CEE Area HQ at Microsoft συμμετείχε στην ημερίδα με θέμα «Accessible and Inclusive Education»

H εισήγηση της Diana Ghazaryan:

 

Ψηφιακός μετασχηματισμός στη σχολική εκπαίδευση

Ο κ. Δημήτρης Σάμψων, Καθηγητής του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς στην εισήγησή του συζήτησε τις διαστάσεις του Ψηφιακού Μετασχηματισμού στη Σχολική Εκπαίδευση μετά την πανδημία COVID-19.

H εισήγηση του κ. Δημήτρη Σάμψων:

 

Μέχρι το 2030, οι απλές γνώσεις, θα έχουν αξία;

Ο κ. Βασίλης Οικονόμου, Διευθυντής Πληροφορικής και Ψηφιακής Εκπαίδευσης στο Κολλέγιο Αθηνών, Ελληνο – Αμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κολλέγιο, παρουσίασε μία ενδιαφέρουσα εισήγηση με τίτλο: «Μεταμορφώνοντας τον κόσμο μας. Η Εκπαίδευση στην Ατζέντα του 2030. Είναι τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών και η κουλτούρα μας κυρίως, έτοιμα για τις σπουδαίες αλλαγές που μαίνονται;». Μέσα από την εισήγησή του επιχείρησε να απαντήσει σε μία σειρά από ερωτήματα που υπάρχουν στον χώρο της εκπαίδευσης τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν άμεσα αν θέλουμε η εκπαίδευση να έχει σημαντικό ρόλο στο μέλλον.

H εισήγηση του κ. Οικονόμου:

 

Εκπαίδευση υψηλής ποιότητας και οικονομική ανάπτυξη

Ο κ. Harry Anthony Patrinos, Adviser, Office of the Chief Economist, World Bank, Europe and Central Asia στην εισήγηση του αναφέρθηκε στο κατά πόσο η εκπαίδευση υψηλής ποιότητας είναι απαραίτητο συστατικό της οικονομικής ανάπτυξης.

H εισήγηση του κ. Harry Anthony Patrinos:

 

Επιτυχημένοι CEOs είναι αυτοί που κράτησαν το παιδί μέσα τους

Η κ. Ίλια Τζωρτζοπούλου, Συνιδρύτρια, COO, Morphoses Skills Ltd στην εισήγησή της με τίτλο: «Προετοιμάζουμε σωστά τα παιδιά για τη μελλοντική αγορά εργασίας;» επιχείρησε να εξηγήσει τη σημαντικότητα των ανθρώπινων δεξιοτήτων, σε επαγγελματικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Επισήμανε πως πλέον τα hard – academic skills χρειάζεται να συνοδεύονται από soft skills, αν θέλουμε να είμαστε ολοκληρωμένοι, ενώ τόνισε ότι « έχουν αλλάξει αυτά που ζητάει και θα ζητάει η αγορά εργασίας από τα παιδιά σήμερα.». Επίσης συνέδεσε συμπεριφορές με soft skills. «Η δυσκολία να μοιράζεται, η αντιδραστικότητα, η διαχείριση συναισθημάτων, η συνειδητοποίηση των αδυναμιών του, η προσωπική του έκφραση συνδέονται με soft skills όπως: ομαδικότητα, ενσυναίσθηση, αυτογνωσία, συναισθηματική νοημοσύνη, διερευνητική σκέψη, ολοκληρωμένη διατύπωση απόψεων και ιδεών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

H εισήγηση της κ. Ίλιας Τζωρτζοπούλου:

 

Η σημασία του επαγγελματικού προσανατολισμού

Ο κ. Στράτος Στρατηγάκης, Μαθηματικός, Εκπαιδευτικός Αναλυτής, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας αναφέρθηκε στη σημασία του επαγγελματικού προσανατολισμού και τον ρόλο του σχολείου στην προετοιμασία των μαθητών για το μέλλον τους.

H εισήγηση του κ. Στράτου Στρατηγάκη:

 

Μαθητής σήμερα. Εργαζόμενος αύριο.

Η κ. Βερώνη Παπατζήμου, Γενική Διευθύντρια, People Services, KPMG Σύμβουλοι αναφέρθηκε στο χαρακτηριστικά της αγοράς εργασίας τον 21ο αιώνα, καθώς και στις ανάγκες των επιχειρήσεων από άποψη δεξιοτήτων και γνώσεων, για να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πώς μπορεί το σχολείο να βοηθήσει στην ανάπτυξη των γνώσεων και δεξιοτήτων και να προετοιμάσει αποτελεσματικά τους εργαζόμενους του αύριο καθώς και στον ρόλο των εκπαιδευτικών.

H εισήγηση της κ. Βερώνης Παπατζήμου:

 

Βλέποντας με νέα μάτια…

Η κ. Dina Ghobashy, Senior Manager, Education Leadership at Microsoft στην εισήγησή της αναφέρθηκε στις δυνατότητες που υπάρχουν πια στην εκπαίδευση.

H εισήγηση της κ. Dina Ghobashy:

 

Πολλοί οι  κίνδυνοι του διαδικτύου

Ο κ. Χρήστος Μαλλιαράκης, Δρ. Πληροφορικής, Συγγραφέας, MIE Expert, MIE Trainer
στην εισήγησή του αναφέρθηκε στους κινδύνους του διαδικτύου και των ψηφιακών παιχνιδιών, που δεν είναι λίγοι, και απάντησε με συγκεκριμένους τρόπους και παραδείγματα στις συνήθεις ερωτήσεις

H εισήγηση του κ. Χρήστου Μαλλιαράκη:

 

 

ΜΕΡΟΣ Β:

Στο δεύτερο μέρος οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες με εκπαιδευτικούς που έχουν εντάξει τις τεχνολογίες Microsoft στη διδασκαλία τους (τα εργαλεία του Office 365: Teams, OneNote, OneDrive, Booking, SharePoint, Sway, Forms, FlipGrid, Minecraft EDU κ.λπ.) και να δουν πώς μπορούν να αναπτύξουν τόσο τις δικές τους δεξιότητες όσο και των μαθητών τους.

Τεχνικές Δεξιότητες

Microsoft OneNote: Ένα ηλεκτρονικό τετράδιο ως εργαλείο διαφοροποιημένης αλλά και συμπεριληπτικής εκπαίδευσης
Στέηβη Λιναρδάτου, Μαθηματικός, Υποδιευθύντρια Γυμνασίου, Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα – Λιναρδάτου, MIE Expert, MIE Fellow, MIE Trainer

 

Excel for Educators: tips and tricks
Nicos Paphitis, ICT Teacher/Network Administrator, The Junior and Senior School, Cyprus, MIE Expert, MIE Fellow, MIE Trainer, Global Minecraft Mentor

 

Από το OneNote… στο Teams: η οργάνωση των μαθημάτων σε ψηφιακό σημειωματάριο και η εμπλοκή των μαθητών σε αυτό
Παύλος Κομιανός,  Φιλόλογος, MIE Expert, MIE Fellow, MIE Trainer

Ψηφιακή Εκπαίδευση

Το σχολείο του μέλλοντος είναι εδώ: Ψηφιακή εκπαίδευση και εκπαιδευτική τεχνολογία 1:1 στην πράξη
Μαρία Παπαδοπούλου, Εκπαιδευτικός, Υποδιευθύντρια Δημοτικού, Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, ΜΙΕ Expert, ΜΙΕ Fellow, ΜΙΕ Trainer
Συμμετέχουν οι μαθητές Γυμνασίου: Tσοχατζίδου Σ., Χατζηχριστοδούλου Φ., Καλαμπούκας Μ.

 

Η τεχνολογία στην εκπαίδευση… ξεκινώντας από το μηδέν
Ιωάννης Σουδίας, Δάσκαλος, MIE Expert, MIE Fellow

 

Η τάξη (μάς) αλλάζει!
Θεόδωρος Ζερβουδάκης, Εκπαιδευτικός,  ΜΙΕ Expert

Τα εργαλεία της Microsoft

Χρήση της πλατφόρμας Genial.ly στα εργαστήρια δεξιοτήτων
Αικατερίνη Καραμανώλη, Ευαγγελία Ζέρβα, Δασκάλες, MIE Experts

 

Η εφαρμογή του εργαλείου Reading Coach και του Reading Progress στο MS Teams και τα οφέλη της στη διδασκαλία της ανάγνωσης
Άννα Μαρία Χατζηδημητρίου, Καθηγήτρια Αγγλικών, MIE Expert

 

MS TEAMS: Γινόμαστε ομάδα μέσα κι έξω από την τάξη (MS Forms, Assignments, Flipgrid). Μαθαίνουμε μαζί: 5 Εκπαιδευτικά Εργαλεία της Microsoft για συμπεριληπτική μάθηση
Χριστίνα Παπαδαμάκη, Μαρία Σουλτογιάννη, Γεωργία Φυντάνη, Εκπαιδευτικοί, MIE Experts

 

Στο Α’ Μέρος της Ημερίδας αναφέρθηκαν στο θέμα της ημερίδας οι μαθητές/τριες της Γ’Λυκείου:

Δημήτρης Καραβασίλης

 

Κωνσταντίνα Καραγκίτση

 

Όλγα Κεραμέως

 

Αναστασία Μανάκου

 

Αντώνης Παπαδόπουλος

 

H Ημερίδα παρουσιάστηκε ζωντανά από τη Livemedia καθώς επίσης και στο Facebook και στο κανάλι You Tube των Εκπαιδευτηρίων απ’ όπου την παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί της Ελλάδας και της Ομογένειας.

Δόθηκαν βεβαιώσεις συμμετοχής σε όλους τους συμμετέχοντες.

Πρόγραμμα Πόστερ

 

Skip to content