Τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη για μία ακόμα χρονιά, σε συνεργασία φέτος με τις εκδόσεις Πατάκη, διοργάνωσαν για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου και της Α΄ Λυκείου το Λογοτεχνικό Πρόγραμμα «Βιβλιοπαρέες», του οποίου σκοπός είναι να αποτελέσει κίνητρο, για να αγαπήσουν τα παιδιά το βιβλίο και να μοιραστούν τη χαρά της ανάγνωσης με τους συμμαθητές και τους γονείς τους.
Αυτή τη χρονιά, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο α΄ κύκλος του προγράμματος αφιερώθηκε σε έργα σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων με θέμα την ιστορική περίοδο 1914 – 1924.
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι μαθητές και οι μαθήτριες των τριών τάξεων του Γυμνασίου και της Α΄ Λυκείου, υποδέχτηκαν τους συγγραφείς των βιβλίων που διάβασαν και είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και να μοιραστούν μαζί τους τα συναισθήματα που ένιωσαν κατά την ανάγνωση των έργων τους.
Πιο συγκεκριμένα:
- Η Α’ Γυμνασίου συνάντησε διαδικτυακά την Παρασκευή, 12 Μαΐου, τη συγγραφέα του βιβλίου «Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΠΕΛΑΡΓΟΥ», κ. Λότη Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου και συζήτησε με τη σπουδαία Ελληνίδα συγγραφέα για τις σχέσεις των νέων με την τρίτη ηλικία, τα πάθη του Ποντιακού Ελληνισμού, αλλά και γενικότερα θέματα και γεγονότα της παγκόσμιας Νεότερης Ιστορίας.
- Η Β’ Γυμνασίου υποδέχτηκε στο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου των Εκπαιδευτηρίων την Πέμπτη, 11 Μαΐου, τον συγγραφέα του βιβλίου «Η ΜΑΪΜΟΥ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ», κ. Φίλιππο Μανδηλαρά, ο οποίος, μιλώντας για το εξαιρετικό αντιπολεμικό του μυθιστόρημα, αναφέρθηκε όχι μόνο στο απίστευτο συμβάν που διαδραματίστηκε στο βασιλικό κτήμα του Τατοΐου, τον Οκτώβριο του 1920, και το οποίο προκάλεσε τον θάνατο του νεαρού βασιλιά Αλέξανδρου Α΄ από δάγκωμα μιας μαΐμούς αλλά και στη ζωή και τις διακυμάνσεις της τύχης της.
- Η Γ΄ Γυμνασίου συναντήθηκε διαδικτυακά, την Παρασκευή, 5 Μαΐου, με τη συγγραφέα του βιβλίου «ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ, ΑΪΒΑΛΙ – ΜΥΤΙΛΗΝΗ, 1922», κ. Λίλη Λαμπρέλλη και μοιράστηκε μαζί της τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τους ξύπνησαν κάποιες πραγματικές μαρτυρίες για το πέρασμα πέντε γυναικών και ενός μωρού –γιαγιάς, μάνας, τριών μικρών κοριτσιών κι ενός αβάφτιστου αγοριού– από το Αϊβαλί στη Μυτιλήνη, το 1922.
- Η Α΄ Λυκείου υποδέχτηκε στο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου των Εκπαιδευτηρίων, τη Δευτέρα, 8 Μαΐου, τη συγγραφέα του βιβλίου «ΟΝΕΙΡΕΥΤΗΚΑ ΤΗ ΔΙΔΩ», κ. Λένα Διβάνη, η οποία ξαναζωντανεύοντας το ίνδαλμά της, τη Διδώ Σωτηρίου, γνώρισε στις νέες γενιές μία γυναίκα-αγωνίστρια που διέσχισε ολόκληρο τον 20ό αιώνα και βρέθηκε στο επίκεντρο κάθε ελληνικής τραγωδίας.