Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης
Διατροφή και πλανήτης
Πώς το πρώτο επηρεάζει το δεύτερο; Ποιο είναι το δικό μας οικολογικό αποτύπωμα; Γνωρίζετε ότι οι τροφές που καταναλώνουμε επηρεάζουν άμεσα την υγεία μας αλλά και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε; Πώς μπορούμε να κάνουμε καλύτερες διατροφικές επιλογές και να συμβάλουμε έτσι ώστε να ζούμε σε έναν υγιέστερο πλανήτη;
Στην προσπάθειά μας να ευαισθητοποιήσουμε και να εκπαιδεύσουμε τους μικρούς μας μαθητές σε θέματα σωστής και υγιεινής διατροφής, αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε, μέσα από τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, στο πρόγραμμα του WWF Ελλάς «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης», το οποίο διαμορφώθηκε με τη συνδρομή του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Σκοπός του προγράμματος είναι να εκπαιδεύσει τα παιδιά μας να υιοθετήσουν διατροφικές συνήθειες που κάνουν καλό στην υγεία τους και το περιβάλλον. Με αφετηρία το σχολείο και με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, τα παιδιά κατανόησαν το οικολογικό αποτύπωμα της διατροφής, έμαθαν να τρέφονται πιο υγιεινά και να αποφεύγουν τη σπατάλη τροφίμων. Στόχος ήταν να υιοθετήσουν ένα διατροφικό πρότυπο που θα τα βοηθήσει να αναπτυχθούν σωστά και ταυτόχρονα να γίνουν συνειδητοποιημένοι αυριανοί πολίτες. Το πρόγραμμα αυτό έρχεται να καλύψει ένα κενό: την περιβαλλοντική διάσταση της διατροφής σε συνδυασμό, βέβαια, με τη διάσταση της υγείας.
Περιβαλλοντική διάσταση της διατροφής
Καθώς η διαδικασία παραγωγής τροφής είναι πλέον «αόρατη», τα παιδιά που μεγαλώνουν στις πόλεις αλλά και όλοι εμείς, οι μεγαλύτεροι, έχουμε ξεχάσει την προέλευση της τροφής μας. Γι’ αυτό, μέσα από μεγάλη ποικιλία παιδαγωγικών δραστηριοτήτων, παιχνίδια ρόλων, μουσικοκινητικά παιχνίδια, εικαστικά, αφηγήσεις, ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων, καταιγισμό ιδεών, συζητήσεις, τόμπολα, ντόμινο και οπτικοακουστικό υλικό, τα παιδιά κατάφεραν να αποκτήσουν τον χαμένο κρίκο ανάμεσα στη φύση και στην τροφή, να αντιληφθούν τους φυσικούς πόρους που καταναλώνονται για την παραγωγή των τροφίμων αλλά και τη ρύπανση που προκαλεί η επεξεργασία τους. Έτσι, έμαθαν να σέβονται την τροφή τους και να μην τη σπαταλάνε.
Η δομή του προγράμματος είναι εμπνευσμένη από την έννοια του ταξιδιού. Ταξιδέψαμε μέσα από δραστηριότητες στον κόσμο της διατροφής. Ένα «Διατροφικό κοσμικό ρολόι» ήταν ο χάρτης και ο οδηγός μας. Οι σταθμοί δραστηριότητες ήταν οι εξής:
Προετοιμασία του ταξιδιού – Καταγραφή των διατροφικών προτιμήσεών μας
1. Γύρος του κόσμου – Το οικολογικό αποτύπωμα της διατροφής μας
2. Γύρος της Μεσογείου – Μεσογειακή διατροφή
3. Στη Χώρα του πρωινού
4. Στη Χώρα του δεκατιανού
5. Στη Χώρα του μεσημεριανού
6. Στη Χώρα του απογευματινού
7. Στη Χώρα του βραδινού
8. Στο σούπερ μάρκετ
9. Στη λαϊκή αγορά
Τα παιδιά κατάφεραν να τερματίσουν με επιτυχία και να γίνουν οι μικροί «πρωταθλητές της βιώσιμης διατροφής».
Όλα αυτά θέλησαν να τα μοιραστούν μαζί σας!
Ν1 https://el.padlet.com/anastath/dn454j3p3ehsq9at