FIRST® LEGO® League (FLL): Η περιπέτεια ξεκίνησε

FIRST® LEGO® League (FLL): Η περιπέτεια ξεκίνησε

Έφτασε η ώρα να επιστρέψουμε στο FLL διά ζώσης, έπειτα από μία χρονιά χωρίς τελικό και άλλη μία με εξ αποστάσεως διαγωνιστικές διαδικασίες λόγω της πανδημίας!

Οι ομάδες μας θα διαγωνιστούν με ομάδες της Κεντρικής Μακεδονίας για την πρόκρισή τους στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής Έρευνας και Καινοτομίας FIRST® LEGO® League (FLL).

Στον διαγωνισμό συμμετέχουν τρεις ομάδες των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη με καινοτόμα project και λύσεις γύρω από το πρόβλημα του διαγωνισμού που είναι το Cargo Connect. Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι οι μεταφορές μάς οδηγούν προς τα εμπρός, επηρεάζοντας τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο και συνδέοντας όλους τους ανθρώπους σε έναν παγκόσμιο ιστό. Στη σεζόν 2021-2022, FIRST® FORWARD℠, οι ομάδες μας έχουν τη δύναμη να επαναπροσδιορίσουν μια πορεία προς τα εμπρός και να εφεύρουν το μέλλον των μεταφορών.

Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα «V.I.B.» εργάστηκε με όρεξη και φιλοπεριέργεια για οτιδήποτε είναι καινούριο, για την τεχνολογία και τον νέο κόσμο που αυτή θα φέρει. Η λύση που προτείνει ονομάζεται «Me2You».

Πρόκειται για μια εφαρμογή για έξυπνη και αειφόρο διανομή πακέτων στην αστική ζώνη, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα που εντοπίζονται στις καθυστερήσεις κατά την παράδοση στην κυκλοφοριακή συμφόρηση και τους αυξημένους ρύπους στα αστικά κέντρα.

Στο πλευρό της ομάδας βρέθηκε ο Δρ. Βασίλης Ζεϊμπέκης, επίκουρος καθηγητής του τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο οποίος με μεγάλο πάθος για την επιστήμη του, τα Logistics, και, ως υποδιευθυντής του Εργαστηρίου Συστημάτων Σχεδιασμού, Παραγωγής, και Λειτουργιών (ΣυΣΠΑΛ) και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics (ΕΕL), συμβούλεψε τα παιδιά. Στο πλευρό της ομάδας στάθηκε και ο Δρ. Αναστάσιος Καρακώστας, μεταδιδακτορικός ερευνητής του Ε.Κ.Ε.Τ.Α.

Η ομάδα «A.T.O.M.S.», από το ξεκίνημα της χρονιάς, δουλεύει ακούραστα και έχει αποκτήσει νέες γνώσεις, εμπειρίες και δεξιότητες μέσα από τη στενή συνεργασία. Το πρόβλημα της ασφαλούς μετακίνησης αποτελεί μια παγκόσμια πρόκληση, καθώς διαπιστώνονται συνεχώς ατυχήματα που πολλές φορές καταλήγουν σε ανθρώπινες απώλειες. Ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί σημαντική άνοδος στα ατυχήματα που έχουν προκληθεί από εμπορικά και επιβατικά τρένα, κάτι που αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης στο πλαίσιο του project.

Η λύση που προτείνει η ομάδα για το πρόβλημα αυτό είναι να δημιουργηθεί ένα τρένο, το οποίο θα ξεκινάει αυτόματα τη διαδικασία φρεναρίσματος, ώστε να σταματάει έγκαιρα πριν συγκρουστεί με κάποιο εμπόδιο, μεταφέροντας έτσι γρηγορότερα και ασφαλέστερα το φορτίο που κουβαλάει.

Στο πλευρό της ομάδας βρέθηκε ο κ. Χρήστος Βρόντος, ο οποίος διδάσκει στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και συγκεκριμένα στο τμήμα Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Logistics), ενώ παράλληλα είναι κάτοχος δύο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στα επιστημονικά πεδία της Πληροφορικής και Ρομποτικής. 

Η ομάδα «LEGObots» με κέφι, αστείρευτη δημιουργικότητα και ομαδικότητα αποφάσισε να ασχοληθεί με την έξυπνη μεταφορά πρώτων βοηθειών για την άμεση διαχείριση ορεινών ατυχημάτων. Καθώς πολλοί ορειβάτες ανεβαίνουν στα βουνά για ψυχαγωγία, δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες η διασκέδασή τους σταματάει από κάτι αναπάντεχο, όπως μία κατολίσθηση ή μία χιονοστιβάδα. Το χειρότερο όμως είναι πως, όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, πολλοί άνθρωποι τραυματίζονται άσχημα και χρειάζονται άμεσα τις πρώτες βοήθειες.

Η λύση που προτείνουν είναι στην πραγματικότητα ένα καινοτόμο τεχνολογικό σύστημα αναμεταδοτών 5G και διασωστικών drone, που συλλέγουν δεδομένα για τον εντοπισμό των ορειβατών και που μεταφέρουν σε αυτούς τις πρώτες βοήθειες.

Τα παιδιά έχουν αρωγούς στην προσπάθειά τους τη Χριστίνα Φλαμπούρη, την πρώτη και μέχρι στιγμής μόνη Ελληνίδα που κατάφερε το 7 Summits, δηλαδή την κατάκτηση των 7 υψηλότερων κορυφών του κόσμου και κάθε ηπείρου και την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης μέσω του κ. Γιώργου Βρουλλή, επικεφαλής του Τμήματος Ορεινής Διάσωσης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ). Επίσης, υποστηρικτής της καινοτόμου ιδέας τους είναι και η Vodafone μέσω του Δρ. Κώστα Νταγκουνάκη, IoT Solution Architect και του κ. Τρύφωνα Βρίτσιου, SME Account Manager της Vodafone.

Ο διαγωνισμός FLL θα γίνει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), Περίπτερο 6, το Σάββατο, 19 Μαρτίου 2022. Την Κυριακή, 20 Μαρτίου 2022, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά η Τελετή Λήξης και θα μεταδοθεί διαδικτυακά στις 6:30 μ.μ.

Για να παρακολουθήσετε, πατήστε εδώ.

Τους ευχόμαστε ολόψυχα: ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

 

Συλλογή φωτογραφιών
Μετάβαση στο περιεχόμενο