Αέρας Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα Εκπαιδευτήρια

Σε αίθουσα «Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» μετατράπηκε  για μια μέρα  το αμφιθέατρο του Πολιτιστικού και Αθλητικού Κέντρου των Εκπαιδευτηρίων  Ε. Μαντουλίδη, αφού μαθητές της Α’ Λυκείου, οκτώ σχολείων από όλη την Ελλάδα ως «Ευρωβουλευτές», συμμετείχαν σε Επιτροπές, έφεραν νομοσχέδια προς ψήφιση, δέχτηκαν  τροπολογίες σε επιμέρους άρθρα, ψήφισαν και καταψήφισαν άρθρα και νομοσχέδια.

Η Προσομοίωση Συνεδρίασης Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  που  είχε την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και  την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, εγγράφεται στο πλαίσιο του προγράμματος Σχολικοί Πρέσβεις του ΕΚ και στην έναρξή της έγινε η απονομή των διπλωμάτων επιβράβευσης στους καθηγητές και μαθητές «Πρέσβεις του ΕΚ»,  οι οποίοι συμμετείχαν επιτυχώς στην πιλοτική φάση του προγράμματος κατά το 2016.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ.  Τάσος Κουράκης, ο Ευρωβουλευτής κ. Κώστας Χρυσόγονος  και ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος.

Η προσομοίωση εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας των Εκπαιδευτηρίων για συνεχή και έγκυρη  πληροφόρηση   των μαθητών  πάνω σε ευρωπαϊκά θέματα. Ένας από τους βασικούς και ουσιώδεις στόχους ενός ελληνικού σχολείου με ευρωπαϊκό χαρακτήρα και οικουμενικό προσανατολισμό είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής ταυτότητας και η σφυρηλάτηση της εθνικής και ευρωπαϊκής συνείδησης των μαθητών του. Για να υπάρξει ευρωπαϊκή ταυτότητα, σημαντική προϋπόθεση είναι η επαφή και η γνωριμία των νέων με τα θεσμοθετημένα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προασπίζουν τη δημοκρατία και το μέλλον της.

Η διαδικασία της προσομοίωσης συνίσταται στη συγκρότηση οκτώ  επιτροπών, μία από κάθε σχολείο,  και η κάθε μία  προτείνει ένα νομοσχέδιο προς ψήφιση και δέχεται τις αντίστοιχες τροπολογίες σε επιμέρους άρθρα του από τις υπόλοιπες επιτροπές. Στόχος είναι μέσα από έναν γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο να προκύψουν, κατόπιν ψηφοφορίας, οκτώ  νομοσχέδια που θα δίνουν λύση σε φλέγοντα ζητήματα.

Τα σχολεία που συμμετείχαν στην Προσομοίωση ήταν: 3ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης, Ιδιωτικά Σχολεία Άξιον, 11ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ευόσμου Θεσσαλονίκης, Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, Εκπαιδευτήρια Ν. Μπακογιάννη, 3ο ΓΕΛ Λάρισας, Ιόνιος Σχολή.

Στους μαθητές που συμμετείχαν δόθηκαν τα εξής βραβεία:

Βραβείο Καλύτερου Ευρωβουλευτή:
Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας (Ιόνιος Σχολή), Καπιτσαλά Αικατερίνη
Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ευόσμου Θεσσαλονίκης), Μποζουτσίδης Παρασκευάς - Γερμανός
Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (3ο Λύκειο Αλεξανδρούπολης), Τριανταφυλλίδου Μαρία
Επιτροπή για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των δύο φύλων (Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη), Χασιώτη Ελισσάβετ
Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας  Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων (Εκπαιδευτήρια «Άξιον»), Παπατσιάρας Νικόλαος
Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού (Εκπαιδευτήρια Ν. Μπακογιάννη), Γκουργκούλια Άρτεμις
Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (11ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης), Φρουζάκης Αρσένιος
Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (3ο ΓΕΛ Λάρισας), Παναγιωτοπούλου Ζαχαρούλα

Βραβείο Καλύτερης Επιτροπής:
Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού (Εκπαιδευτήρια Ν. Μπακογιάννη)

Βραβείο Καλύτερου Αγορητή Υπεράσπισης:
Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού (Εκπαιδευτήρια Ν. Μπακογιάννη), Καλπαδάκη Ασπασία

Βραβείο Καλύτερου Αγορητή Αντίκρουσης:
Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού (Εκπαιδευτήρια Ν. Μπακογιάννη), Χονδρούλης Κωνσταντίνος

Η Προσομοίωση σε βίντεο

 

1S8V4587    1S8V4494    1S8V4663

1S8V4527    1S8V4683    1S8V5149

1S8V4692    1S8V4596    1S8V4530