Ιστορία

Ευάγγελος Μαντουλίδης -
Ο Ιδρυτής

Μετά από 25 χρόνια δεν είμαι ακόμη σίγουρος αν το «κάθε εμπόδιο σε καλό» επιβεβαιώνεται ή όχι στην περίπτωσή μου. Και αυτό γιατί, όταν αναγκάστηκα να φύγω από ένα ιδιωτικό σχολείο, όπου εργαζόμουν επί 12 χρόνια, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα έμπλεκα με την επιχείρηση «σχολείο» και με όλα τα συνεπακόλουθά της.

Ίσως τα Εκπαιδευτήρια να πέτυχαν να αποτελούν σήμερα μια σύγχρονη και δυναμική κοινότητα παιδείας, πολιτισμού και αθλητισμού, αναγνωρισμένη σε όλη την Ελλάδα.

Απ’ ό,τι φαίνεται η φήμη τους ξεπέρασε μάλλον τα ελληνικά κι ευρωπαϊκά σύνορα, αφού μαθητές μας σπουδάζουν με υποτροφία στα καλύτερα Πανεπιστήμια της Αμερικής: Harvard, Princeton, Yale, Stanford, Caltech, MIT, Duke, Dartmouth, Cornell, Carnegie Mellon, και της Μ. Βρετανίας: Cambridge, Oxford, Imperial κ.ά., ενώ κάποιοι άλλοι πήραν μέρος σε Ολυμπιάδες Πληροφορικής και Φυσικής, όπου απέσπασαν σε παγκόσμιο πια επίπεδο υψηλές διακρίσεις.

Μπορεί οι συνεχείς πρωτιές σε ΑΕΙ, σε τοπικούς και πανελλήνιους μαθητικούς διαγωνισμούς, όπως έντεχνου αγγλικού ρητορικού λόγου, μαθηματικής εταιρείας, χημείας, πληροφορικής, αρχαίων ελληνικών, ρητορικών λόγων, ορχήστρας, θεάτρου κτλ. να τα καταξιώνουν στη συνείδηση των υγιώς σκεπτόμενων ανθρώπων της Ελληνικής Επικράτειας. Πιθανόν τα παραπάνω να ολοκληρώθηκαν με τον αθλητισμό, όπου έχουμε κατακτήσει μέχρι τώρα ένα παγκόσμιο και δύο πανελλήνια πρωταθλήματα καλαθοσφαίρισης Λυκείων.

Άραγε αξίζει τον κόπο να θυσιάσει κανείς τη δική του ζωή και της οικογένειάς του, για να παράσχει κάποιο επίπεδο σπουδών; Όπως καταλαβαίνετε, η απάντηση με ένα ναι ή ένα όχι είναι δύσκολη. Ναι, σίγουρα αξίζει να αγωνίζεται κανείς, όταν:

  • Κάνει κάτι που τον γεμίζει.
  • Πιστεύει πως, παράλληλα με τις γνώσεις, διαπλάθει και χαρακτήρες, εμφυσώντας τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη σε νεανικές ψυχές.
  • Συνδυάζει παράδοση και πρόοδο, δύο έννοιες πολύ συνεκτικές για την ύπαρξη οποιουδήποτε λαού.
  • Πραγματοποιεί, κατά το δυνατόν καλύτερα, το «νους υγιής εν σώματι υγιεί».

Και όλα αυτά, εγώ τουλάχιστον δεν θα τα πετύχαινα, αν δεν πλαισιωνόμουν από ένα θαυμάσιο εκπαιδευτικό, εργατοτεχνικό και διοικητικό προσωπικό, καθώς και από την οικογένειά μου που με αυταπάρνηση, εδώ και πολλά χρόνια, στέκεται δίπλα μου, βοηθώντας με τα μέγιστα, με διορατικότητα και πρωτοπόρες ιδέες, γνωρίσματα απαραίτητα για την ευόδωση των υψηλών στόχων ενός σχολείου, όπως θέλουμε όχι μόνο να θεωρούμαστε, αλλά και να είμαστε κι εμείς, δηλαδή τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη.

Ευάγγελος Μαντουλίδης,
Ιδρυτής των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη,
Καθηγητής Φιλόλογος

Το κείμενο του Ευάγγελου Μαντουλίδη γράφτηκε με αφορμή την επέτειο των 25 χρόνων.

Μαθητές, φίλοι, συνεργάτες και διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί αναπολούν τη ζωή και το έργο του Ευάγγελου Μαντουλίδη, ιδρυτή των Εκπαιδευτηρίων.

Βιογραφικό Ευάγγελου Μαντουλίδη

Επέτειοι

40 Χρόνια Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη

1978 - 2018

Με μια μεγάλη γιορτή ολοκλήρωσαν τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη τους εορτασμούς για την επέτειο των 40 χρόνων προσφοράς στην παιδεία και στον πολιτισμό, στο κατάμεστο από εκατοντάδες προσκεκλημένους, Πολιτιστικό και Αθλητικό Κέντρο των Εκπαιδευτηρίων.

Την επετειακή εκδήλωση λάμπρυνε η συναυλία δύο κορυφαίων Θεσσαλονικιών δημιουργών, του συνθέτη Γιώργου Χατζηνάσιου και του ερμηνευτή Μανώλη Μητσιά, τους οποίους πλαισίωσαν η ορχήστρα και οι χορωδίες των Εκπαιδευτηρίων καθώς και η χορωδία «Μελισσάνθη» του Δήμου Αλεξάνδρειας.

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Πρόεδρος των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη, Αικατερίνη Μαντουλίδου, η οποία αναφέρθηκε με συγκίνηση στο όραμα και τη σκληρή δουλειά του ιδρυτή των Εκπαιδευτηρίων, ο οποίος αφήνει στις επόμενες γενιές των μαθητών μία πλούσια παιδαγωγική κληρονομιά.
Στους σταθμούς των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη από την ίδρυσή τους, πριν από σαράντα χρόνια αλλά και στην ανάπτυξη του σχολείου στη νέα εποχή αναφέρθηκε η Γενική Διευθύντρια, Δρ. Άσπα Χασιώτη.

Στην εκδήλωση επίσης έγινε προβολή ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του ιδρυτή του σχολείου, του μεγάλου δασκάλου και οραματιστή Ευάγγελου Μαντουλίδη (1938 - 2007), το οποίο επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Κώστας Μπλιάτκας και προβολή video με τις κυριότερες στιγμές της διαδρομής των Εκπαιδευτηρίων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, της εκπαίδευσης, της πολιτικής ζωής, της τοπικής αυτοδιοίκησης, το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό των Εκπαιδευτηρίων, γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί απόφοιτοι καθώς και φίλοι του σχολείου.
Ακολούθησε δεξίωση στο campus των Εκπαιδευτηρίων.

 

Δελτίο
Τύπου
Πρόσκληση Εκδήλωσης Φωτογραφίες Εκδήλωσης

35 Χρόνια Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη

1978 - 2013

Τον εορτασμό των 35 χρόνων λειτουργίας των Εκπαιδευτηρίων και προσφοράς τους στην παιδεία και στον πολιτισμό λάμπρυνε με την παρουσία του η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Οι μαθητές, οι γονείς, οι φίλοι και οι συνεργάτες των Εκπαιδευτηρίων είχαν την τιμή και τη χαρά να δεχθούν την ευλογία του Παναγιότατου στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Γυμνασίου - Λυκείου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο Παναγιότατος φύτεψε ένα μικρό δενδρύλλιο ελιάς στον κήπο του προαύλιου χώρου του Γυμνασίου - Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων. Ήταν μία συμβολική κίνηση «Ως Ενθύμιον της Επίσκεψης της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη».

Στη συνέχεια παρακολούθησε τη μουσικοθεατρική παράσταση «Μια Πόλη μαγική», βασισμένη στο παραμύθι της Ελένης Πριοβόλου, που γράφτηκε ειδικά για την παράσταση αυτή, στην οποία πρωταγωνίστησαν μαθητές του Ζωγραφείου Γυμνασίου - Λυκείου και του Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων.

Δελτίο
Τύπου
Πρόσκληση
Εκδήλωσης
Προβολή
Εκδήλωσης

30 Χρόνια Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη

1978 - 2008

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 30 χρόνων δημιουργίας και προσφοράς στην εκπαίδευση των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη πραγματοποιήθηκαν οι εξής εκδηλώσεις: συναυλία - αφιέρωμα στον Διονύση Σαββόπουλο την Κυριακή, 15 Μαρτίου 2009 με τη συμμετοχή της χορωδίας και της ορχήστρας των Εκπαιδευτηρίων και διήμερο συνέδριο υπό τον γενικό τίτλο Σχολείο 2009, με θέμα: Παιδεία και Γλώσσα - Στη μνήμη του Ευάγγελου Μαντουλίδη, στις 15 και 16 Μαΐου 2009.

Εις μνήμην Ευάγγελου Μαντουλίδη

Με μία εκδήλωση - αφιέρωμα στον ιδρυτή Ευάγγελο Μαντουλίδη ξεκίνησε το Συνέδριο Σχολείο 2009, με θέμα: Παιδεία και Γλώσσα - Στη μνήμη του Ευάγγελου Μαντουλίδη, την Παρασκευή 15 Μαΐου. Για τον βίο και το έργο του Ευάγγελου Μαντουλίδη μίλησαν συνάδελφοί του, φίλοι, συνεργάτες και μαθητές. Ο Σάββας Αναστασιάδης, Νομαρχιακός Σύμβουλος - Πρόεδρος Φορέα Διαχείρισης των λιμνών Κορώνειας, Βόλβης - πολιτευτής μίλησε για τον άνθρωπο Ευάγγελο Μαντουλίδη. Ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Γεώργιος Καρατάσιος αναφέρθηκε στην εκπαιδευτική προσφορά του Ευάγγελου Μαντουλίδη. Για τον «φίλο του, Βαγγέλη Μαντουλίδη» μίλησε ο Νίκος Καρατζάς, Πρόεδρος - Διευθύνων Σύμβουλος της Ιανός ΑΕ ενώ ο Σαράντος Καργάκος Ιστορικός - Συγγραφέας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πνευματικό και παιδαγωγικό έργο του Ευάγγελου Μαντουλίδη. Ο Αντιπρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια - Μαθηματικός Γεώργιος Λυσαρίδης μίλησε για τον «άνθρωπο και φίλο Ευάγγελο Μαντουλίδη» ενώ η Εύα Τσουκαλίδου, Οικονομολόγος - Απόφοιτη Πανεπιστημίου Harvard και Νομικής Σχολής ΑΠΘ, η οποία τον γνώρισε ως μαθήτρια των Εκπαιδευτηρίων, ανέπτυξε το θέμα «Ο σηματωρός μας Ευάγγελος Μαντουλίδης». Τέλος ο Ομότιμος Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας του ΑΠΘ Ιωάννης Χασιώτης αναφέρθηκε στην «Ιδεολογία και πράξη στην εκπαιδευτική πορεία του Βαγγέλη Μαντουλίδη».

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης και η Πρόεδρος των Εκπαιδευτηρίων κ. Αικατερίνη Μαντουλίδου. Η εκδήλωση έκλεισε σε συγκινητική ατμόσφαιρα με τη συναυλία του Λουδοβίκου των Ανωγείων, τον οποίο ο Ευάγγελος Μαντουλίδης εκτιμούσε ιδιαίτερα και ως άνθρωπο και ως καλλιτέχνη.

Φωτογραφίες ΕκδήλωσηςΑφίσα Εκδήλωσης

Παιδεία και Γλώσσα

Το Σάββατο, 16 Μαΐου ξεκίνησαν οι εργασίες του συνεδρίου με θέμα: «Παιδεία και γλώσσα», με εισηγητές κορυφαίους επιστήμονες και ανθρώπους των γραμμάτων και με τη συμμετοχή, υπουργών, βουλευτών, εκπροσώπων της πολιτείας και της εκπαίδευσης, πανεπιστημιακών και εκατοντάδων εκπαιδευτικών και φίλων των Εκπαιδευτηρίων.

Την έναρξη του συνεδρίου έκανε η πρώην υπουργός Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή πορεία της ελληνικής γλώσσας.

Ο Ιωάννης Καζάζης, καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ - Αν. Πρόεδρος Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας ανέπτυξε το θέμα «Οι δρόμοι των λέξεων: φιλολογία και πολιτισμός στη σχολική πράξη». Ακολούθησε η εισήγηση του Γεώργιου Παπαναστασίου, Επίκουρου Καθηγητή του τομέα Γλωσσολογίας του ΑΠΘ - Διευθυντή του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη), με θέμα: «Η ελληνική γλώσσα στη διαχρονία της: εκπαιδευτικοί προβληματισμοί». Στη Β΄ τακτική συνεδρία μίλησαν ο Χρίστος Τσολάκης, Ομότιμος Καθηγητής της Νεοελληνικής Γλώσσας στο ΑΠΘ με θέμα «Γλώσσα και παιδεία» και ο Χρήστος Γιανναράς, Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: Γλώσσα: ο «τόπος» του Έλληνα. Στην Γ΄ τακτική συνεδρία ομιλητές ήταν ο Θεόδωρος Ζιάκας, συγγραφέας ο οποίο ανέπτυξε το θέμα «Σύγχρονος μηδενισμός και Παιδεία» και ο Προϊστάμενος του 2ου Γραφείου Απόστολος Αποστολίδης με θέμα «Σιωπής εγκώμιον». Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με μία ενδιαφέρουσα συζήτηση για το ρόλο της διδασκαλίας των αρχαίων και των νέων ελληνικών στη νεοελληνική εκπαίδευση.

Στο Συνέδριο χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας. Το Συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

Πρόγραμμα
Εκδήλωσης

Συναυλία Διονύση Σαββόπουλου

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 30 χρόνων δημιουργίας και προσφοράς στην εκπαίδευση των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη πραγματοποιήθηκε συναυλία - αφιέρωμα στον Διονύση Σαββόπουλο την Κυριακή, 15 Μαρτίου 2009 με τη συμμετοχή της χορωδίας και της ορχήστρας των Εκπαιδευτηρίων. Μια ξεχωριστή βραδιά γεμάτη μνήμες, νοσταλγία, συγκίνηση, ενθουσιασμό, τραγούδι και ευχές για τη συνέχιση του σημαντικού έργου των Εκπαιδευτηρίων.

Ενθουσιασμένος με τη συνύπαρξή του με την ορχήστρα και τη χορωδία των Εκπαιδευτηρίων και μελών της ξεχωριστής χορωδίας «Εν δυνάμει», δήλωσε ο κορυφαίος τροβαδούρος Διονύσης Σαββόπουλος ότι ήταν παιδικό του όνειρο να παίξει με ένα τόσο καλό μαθητικό σύνολο και ευχήθηκε στα Εκπαιδευτήρια άλλα τριάντα χρόνια δημιουργικά και φωτισμένα. Επίσης συνεχάρη τον διευθυντή της ορχήστρας Γιάννη Πολυμενέρη και τη διευθύντρια της χορωδίας Ελένη Θεοδωρίδου, για τη σημαντική τους δουλειά.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απεύθυνε η Πρόεδρος των Εκπαιδευτηρίων κ. Αικατερίνη Μαντουλίδου η οποία βεβαίωσε ότι θα συνεχίσει η ίδια, η οικογένειά της και οι συνεργάτες των Εκπαιδευτηρίων το σημαντικό έργο που ξεκίνησε πριν 30 χρόνια με επικεφαλής τον σύντροφό της και ιδρυτή των Εκπαιδευτηρίων Ευάγγελο Μαντουλίδη.

Για την ιστορία των Εκπαιδευτηρίων, για τον δάσκαλο και οραματιστή, Ευάγγελο Μαντουλίδη καθώς και για τον επίσημο προσκεκλημένο Διονύση Σαββόπουλο, μίλησαν η Γενική Διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων κ. 'Aσπα Χασιώτη, που είχε και τον συντονισμό όλης της εκδήλωσης, κι ο Δημοσιογράφος - Συγγραφέας Κώστας Μπλιάτκας.

Πρόσκληση
Εκδήλωσης

20 Χρόνια Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη

1978 - 1998

Τα Εκπαιδευτήρια γιόρτασαν με μια ξεχωριστή εκδήλωση τα 20 χρόνια δημιουργικής τους παρουσίας στα εκπαιδευτικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης. Τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, θέλοντας  να συνδέσουν στενότερα το όνομά τους με την πόλη μας, με την ευκαιρία του εορτασμού των 20 χρόνων, προχώρησαν στην ειδική έκδοση του βιβλίου: «Η Θεσσαλονίκη των παλαιότερων συγγραφέων» των εκδόσεων Ιανός. Το βιβλίο παρουσίασαν ο Υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Συγγραφέας Νίκος Μπακόλας, ο Καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ κ. Γιώργος Αναστασιάδης και ο Εκδότης Νίκος Καρατζάς, ενώ αποσπάσματα διάβασε ο κ. Αλέξης Κωστάλας.

Για τον παιδαγωγικό ρόλο των Εκπαιδευτηρίων μίλησαν ο Υπουργός πολιτισμού, ο ιδρυτής των Εκπαιδευτηρίων Ευάγγελος Μαντουλίδης, ο Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Ιωάννης Χασιώτης, ως εκπρόσωπος των γονέων των πρώτων μαθητών, και η φιλόλογος των Εκπαιδευτηρίων Άσπα Χασιώτη.

Φωτογραφίες ΕκδήλωσηςΠρόσκληση ΕκδήλωσηςΗ Θεσσαλονίκη των Παλαιότερων Συγγραφέων