Κοινωνική Προσφορά

Συμβουλευτική & Κοινωνική Προσφορά

Τα Εκπαιδευτήρια πιστά στον παιδαγωγικό τους ρόλο φροντίζουν να καλλιεργούν στους μαθητές το υψηλό αίσθημα ευθύνης και προσφοράς μέσα από μία σειρά δράσεων φιλανθρωπικού χαρακτήρα, με σκοπό τη βοήθεια προς τον συνάνθρωπο και την κοινωνία.

Σχολές Γονέων

Τα Εκπαιδευτήρια, προκειμένου να ενισχύσουν τις προσπάθειες των γονέων στον δύσκολο και απαιτητικό ρόλο τους όχι μόνο να μεγαλώσουν τα παιδιά τους αλλά και να προετοιμάσουν τους αυριανούς πολίτες, σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε τις Σχολές Γονέων με τον γενικό τίτλο «Επικοινωνία σημαίνει μάθηση».

Στο πλαίσιο των βιωματικών αυτών εργαστηρίων ειδικοί επιστήμονες και συνεργάτες των Εκπαιδευτηρίων θα συζητήσουν με τους γονείς θέματα που αφορούν, την αποτελεσματική διαχείριση ιδιαίτερων συμπεριφορών των παιδιών και των εφήβων, τις σχέσεις και την επικοινωνία μέσα στην οικογένεια, την κοινωνικοποίηση, τη διατροφή, τις εξαρτήσεις, την ενδυνάμωση των παιδιών και των εφήβων με αξίες και αγαθά που θα συμβάλουν στην ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία και στην ψηφιακή εποχή.

Οι Σχολές Γονέων αποσκοπούν:

 • Στην υποστήριξη του γονέα στο δύσκολο έργο του και στην ενίσχυση του δοκιμαζόμενου θεσμού της οικογένειας, η οποία αποτελεί μοναδικό χώρο σταθερότητας και ασφάλειας.
 • Στην προστασία και προαγωγή της ψυχικής υγείας του παιδιού καθώς και της θετικής του εξέλιξης, μέσω της ενημέρωσης των γονέων πάνω σε καίρια θέματα.
 • Στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ανταλλαγής εμπειριών και γνώσεων, σχετικά με το μεγάλωμα των παιδιών, μεταξύ των γονέων.
 • Στην πληροφόρηση για τις απόψεις της επιστήμης.
 • Στην αποτελεσματική επικοινωνία γονέα - παιδιού.
 • Στην καλή συνεργασία του μαθητή με την οικογένεια και το σχολείο.
 • Στην κοινωνικοποίηση και κυρίως στην προετοιμασία του παιδιού και του έφηβου για την κοινωνία και την ψηφιακή εποχή.
 • Στην αγωγή των παιδιών και αυριανών πολιτών.

Οι Σχολές Γονέων θα πραγματοποιούνται Τετάρτη και ώρα 18:00 - 20:00, στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Γυμνασίου - Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων (κτίριο Β). Οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το θέμα που τους ενδιαφέρει ανάλογα με το πρόγραμμα.  Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 • Η κατάθλιψη στην εφηβεία. Αίτια και αντιμετώπιση
  Αλέξανδρος Γεροντίδης, Κλινικός Ψυχολόγος
 • Το «όχι» είναι μία ολόκληρη πρόταση
  Δαμιανός Δουΐτσης, Σύμβουλος Απεξάρτησης και Πρόεδρος της ΟΑΣΙΣ (Κέντρο Υποστήριξης Εξαρτημένων Ατόμων)
  Δέσποινα Εκιζίδου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
 • Δεξιότητες ρύθμισης συναισθημάτων στην προσχολική και πρώτη σχολική ηλικία
  Όλγα Ζηκοπούλου, Ψυχολόγος, PhD, MSc
 • Διατροφικές διαταραχές
  Μυρτώ Μαρίνου, Ψυχίατρος, Ψυχοθεραπεύτρια
 • Επικοινωνία και σύγχρονες προκλήσεις για τις ανθρώπινες σχέσεις
  Έλενα Πατήλα, Ψυχολόγος , Οικογενειακή Συμβουλευτική & Θεραπεία
 • Αγάπη με κανόνες και όρια
  Δαμιανός Δουΐτσης, Σύμβουλος Απεξάρτησης και Πρόεδρος της ΟΑΣΙΣ (Κέντρο Υποστήριξης Εξαρτημένων Ατόμων)
  Δέσποινα Εκιζίδου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
 • Πειθαρχία ή τιμωρία;
  Όλγα Ζηκοπούλου, Ψυχολόγος, PhD, MSc
 • Διαχείριση θυμού
  Μυρτώ Μαρίνου, Ψυχίατρος, Ψυχοθεραπεύτρια
 • Ο εκφοβισμός ως μη αποδοχή της διαφορετικότητας: Προεκτάσεις για το σχολείο και την κοινότητα
  Έλενα Πατήλα, Ψυχολόγος , Οικογενειακή Συμβουλευτική & Θεραπεία

Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός

Τα Προγράμματα Επιχειρηματικότητας είναι προγράμματα επαγγελματικού προσανατολισμού βασισμένα στις αρχές της βιωματικής μάθησης, όπου οι συμμετέχοντες μαθαίνουν μέσα από την παρατήρηση και τη διάδραση με στελέχη ενός οργανισμού ή μιας εταιρίας.

Η διάρκεια των προγραμμάτων είναι τέσσερις εβδομάδες, χωρισμένες σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, οι μαθητές εισάγονται στις βασικές αρχές λειτουργίας μιας εταιρίας και στη δεύτερη φάση των Προγραμμάτων αποκτούν βιωματική εμπειρία στους χώρους της, με καθημερινή παρουσία, συμμετοχή σε συναντήσεις, διάλογο με στελέχη και εξοικείωση με το αντικείμενο.

 


Πρόγραμμα
2019

Πρόγραμμα
2018

Πρόγραμμα
2017

Τα Εκπαιδευτήρια, στο πλαίσιο του ΣΕΠ (Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός), συνεργάζονται με την πρωτοποριακή, διαδικτυακή πλατφόρμα Επαγγελματικού Προσανατολισμού «100 Mentors». Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου και του Λυκείου, οι οποίοι βρίσκονται λίγο πριν την επιλογή του επαγγέλματος που θα ακολουθήσουν, και θα τους βοηθήσει:

 • Να κατανοήσουν την αξία της ορθής επιλογής σπουδών και κατάρτισης, προκειμένου να διεκδικήσουν με αξιώσεις το επάγγελμα που επιθυμούν.
 • Να έρθουν σε επαφή με πλήθος επαγγελματικών επιλογών και των προοπτικών τους.
 • Να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη της διαρκούς επιμόρφωσης, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν τη συνεχώς εξελισσόμενη τεχνογνωσία.
 • Να εξελιχθούν στο μέλλον σε άτομα που θα αντλούν ικανοποίηση από την εργασία τους.

Οι μαθητές ενημερώνονται από ειδικούς (καθηγητές πανεπιστημίου, διακεκριμένους επαγγελματίες) για τα σύγχρονα αλλά και τα παραδοσιακά επαγγέλματα, συζητούν για τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, επισκέπτονται χώρους επαγγελματικούς σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα STEAMulator που διοργανώνεται από την Creative Vision Lab, προκειμένου να προσανατολιστούν επαγγελματικά και να επιλέξουν το επάγγελμά τους με γνώση και ευθύνη.


ΣΕΠ 2019

ΣΕΠ 2018

ΣΕΠ 2017

Φωτογραφίες
Ομιλητών

Το εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/JA Greece (ΣΕΝ/JA Greece) δίνει στους νέους την πρωτοβουλία να βρουν μια επιχειρηματική ιδέα,  να κάνουν την έρευνα, να στήσουν τη δική τους μαθητική επιχείρηση, αναπτύσσοντας τη δημιουργικότητα, την ομαδική εργασία, την κριτική σκέψη και τις επιχειρηματικές δεξιότητες, που  θα τους οδηγήσουν σε κατάλληλες για αυτούς επιλογές σπουδών και επαγγελματικής σταδιοδρομίας.


Συμμετοχή
2018

Συμμετοχή
2017

Συμμετοχή
2016 

Η κα Άσπα Χασιώτη στη σκηνική του πολιτιστικού κέντρου των εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη με περίπου 20 μαθητές αγόρια και κορίτσια χαμογελάνε, με φόντο πίσω τους τη λέξη success stories

Ημερίδα Βιωματικού Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού 2019

Ευκαιρία για ενημέρωση πάνω στις προοπτικές  που υπάρχουν στο νέο εργασιακό τοπίο, στη  σύνδεση της αγοράς εργασίας με τη γνώση  και  στις απαιτήσεις του εκπαιδευτικού και επαγγελματικού  τους μέλλοντος είχαν οι μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου και της Α΄ και Β΄ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη που παρακολούθησαν την ημερίδα Βιωματικού Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού με τίτλο "Success Stories".

Ο κ. Στρατής Παττακός, Καρδιοχειρουργός, Διευθυντής Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Υγεία, η κ. Δήμητρα Τσιώρα - Παπαϊωάννου, Αρχιτέκτων μηχανικός, Διευθύντρια Σύνταξης και Παραγωγής του Τεχνικού Περιοδικού ΚΤΙΡΙΟ και ο κ. Δημήτρης Λακασάς, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Olympia Electronics AE, μίλησαν σε μαθητές και μαθήτριες των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη για τις σύγχρονες επιστημονικές, τεχνολογικές και επαγγελματικές απαιτήσεις  του κλάδου τους και εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους η προσωπική τoυς διαδρομή αποτελεί ένα «success story».

Η συζήτηση έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη, στο πλαίσιο ημερίδας με «SUCCESS STORIES» και με στόχο  να γνωρίσουν οι μαθητές τον κοινωνικό ρόλο του επιστήμονα, τον κόσμο των επιχειρήσεων και τη σύνδεση της αγοράς εργασίας με τη γνώση, το σχολείο και το πανεπιστήμιο.

Πήραν μέρος, με ερωτήσεις και παρεμβάσεις τους, μαθητές και μαθήτριες  της Γ΄ Γυμνασίου, Α΄ και Β΄  Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων, στο πλαίσιο των προγραμμάτων Βιωματικού Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Τη συζήτηση συντόνισε  ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Μπλιάτκας.

Τα προγράμματα βιωματικού σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού των Εκπαιδευτηρίων παρουσίασε η Γενική Διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη κ.  Άσπα Χασιώτη, ενώ χαιρετισμό  απηύθυνε  η Πρόεδρος κ. Αικατερίνη Μαντουλίδου.

Μέσα από τη συζήτηση με διακεκριμένους επιστήμονες και επιχειρηματίες, σ’ αυτές τις ημερίδες οι μαθητές και οι μαθήτριες διαμορφώνουν μια δική τους, ολοκληρωμένη εικόνα για το σύγχρονο τοπίο του πανεπιστημίου, του «επιχειρείν»,  καθώς και του ενδεδειγμένου επαγγελματικού τους προσανατολισμού, όπως αυτός εφαρμόζεται στα Εκπαιδευτήρια (Προγράμματα Επιχειρηματικότητας, 100 Mentors, Τριήμερο Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Εικονική Επιχείρηση).

Ιατρική Παρακολούθηση και Στήριξη

Τα Εκπαιδευτήρια συνεργάζονται με ένα εξειδικευμένο ιατρικό και επιστημονικό προσωπικό για την καλύτερη αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων των μαθητών και την αρτιότερη ενημέρωση των γονέων, χωρίς οικονομική επιβάρυνση:

• Ανδρολόγος
• Γυναικολόγος
• Ενδοκρινολόγος
• Λογοθεραπευτής
• Οδοντίατρος
• Ορθοδοντικός
• Ουρολόγος
• Οφθαλμίατρος
• Παιδίατροι
• Ψυχίατρος - Ψυχοθεραπευτής
• Ψυχολόγος
• Ω.Ρ.Λ.

Οι ειδικοί εξετάζουν τους μαθητές στον χώρο των Εκπαιδευτηρίων ή στο ιατρείο τους και αποστέλλεται στους γονείς γραπτή ενημέρωση για τα αποτελέσματα της εξέτασης.

Τα Εκπαιδευτήρια στην προσπάθειά τους να στηρίξουν τον δύσκολο και απαιτητικό αλλά ταυτόχρονα συναρπαστικό γονεϊκό ρόλο διοργανώνουν κάθε χρόνο ημερίδες, σεμινάρια και συναντήσεις γονέων.

Στο πλαίσιο αυτών των ενημερωτικών εκδηλώσεων και συναντήσεων αναπτύσσονται θέματα από ειδικούς επιστήμονες, απαντιούνται ερωτήματα και πραγματοποιούνται εποικοδομητικές συζητήσεις που αφορούν την ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων, την αποτελεσματική διαχείριση της ακατάλληλης συμπεριφοράς, τις σχέσεις και την επικοινωνία μέσα στην οικογένεια, αλλά και ιδιαίτερα θέματα, όπως η αυτοεκτίμηση, η κοινωνικοποίηση, οι μαθησιακές δυσκολίες και η ενδυνάμωση των παιδιών και των εφήβων.

Θεωρώντας ότι οι ανάγκες και οι ανησυχίες του κάθε μαθητή είναι μοναδικές, τα Εκπαιδευτήρια υποστηρίζουν το πρόγραμμα συνεργασίας ψυχολόγου με τους μαθητές και τους γονείς τους.

Εθελοντικές Δράσεις

Συνεργασία με τις παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο

Μαθητές των Εκπαιδευτηρίων επισκέπτονται κάθε εβδομάδα το Παιδοογκολογικό Τμήμα των παιδιατρικών κλινικών και απασχολούν με ψυχαγωγικό τρόπο τους μικρούς ασθενείς. Παίζουν μαζί τους επιτραπέζια παιχνίδια, τραγουδούν και δραστηριοποιούνται δημιουργικά.

Με τον σύλλογο «Δράση για το κάτι άλλο»

Μαθητές των Εκπαιδευτηρίων επισκέπτονται κάθε εβδομάδα τα εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης του συλλόγου «Δράση για το κάτι άλλο» και συναντούν πρόσωπα με αναπηρία. Οι νέοι εθελοντές εντάσσονται στη λειτουργία του συλλόγου με τη βοήθεια και την υποστήριξη όλων των μελών, έτσι ώστε σταδιακά να αναλαμβάνουν εξειδικευμένους ρόλους.

Συνεργασία με τον οίκο ευγηρίας «Μυρτιά»

Μαθητές των Εκπαιδευτηρίων επισκέπτονται κάθε εβδομάδα τον οίκο ευγηρίας «Μυρτιά» και συμπαρίστανται στους τρόφιμους του γηροκομείου μέσω της συζήτησης, της ψυχαγωγίας και του παιχνιδιού.

Ζωγραφίζουμε για «Το χαμόγελο του παιδιού»

Οι λιλιπούτειοι καλλιτέχνες του Νηπιαγωγείου των Εκπαιδευτηρίων δημιουργούν έργα ζωγραφικής που διατίθενται προς πώληση, βαδίζοντας στον δρόμο της προσφοράς στον συνάνθρωπο.

Συμμετοχή στον ημιμαραθώνιο δρόμο για την ελπίδα και την υγεία

Μαθητές και απόφοιτοι των Εκπαιδευτηρίων συμμετέχουν κάθε χρόνο στον νυχτερινό ημιμαραθώνιο δρόμο για την ελπίδα και την υγεία.

Μαθαίνουμε βοηθώντας

Ο όμιλος αποτελεί μια πρώτη γνωριμία των μαθητών του Δημοτικού σχολείου με τις έννοιες του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης. Μέσα από ποικίλες δραστηριότητες επιδιώκει την ανάπτυξη της συνεργασίας και της κοινωνικής προσφοράς.

Εθελοντική διδασκαλία - Peer Tutoring

Πραγματοποιείται από άριστους μαθητές του Λυκείου στους μαθητές του Γυμνασίου υπό την εποπτεία πάντα των αντίστοιχων καθηγητών.

Συνεργασία με τον σύλλογο «Αμυμώνη»

Μαθητές των Εκπαιδευτηρίων συμμετέχουν στους ημιμαραθώνιους δρόμους για την ελπίδα και την υγεία, στηρίζοντας την προσπάθεια της «Αμυμώνης» (Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες). Παράλληλα στο ετήσιο χριστουγεννιάτικο Bazaar των Εκπαιδευτηρίων διατίθεται χώρος έκθεσης και πώλησης δημιουργιών και προϊόντων μελών του συλλόγου.

Συνεργασία με τους «Εν δυνάμει»

Μαθητές και απόφοιτοι των Εκπαιδευτηρίων συμμετέχουν σε δράσεις και θεατρικές παραστάσεις των «Εν δυνάμει» (Ομάδα Παιδιών με ξεχωριστές ικανότητες). Παράλληλα στο ετήσιο χριστουγεννιάτικο Bazaar των Εκπαιδευτηρίων διατίθεται χώρος έκθεσης και πώλησης δημιουργιών και προϊόντων μελών της ομάδας.

Συνεργασία με την «Ανοιχτή Αγκαλιά»

Μαθητές των Εκπαιδευτηρίων συμμετέχουν σε δράσεις και πρωτοβουλίες του συλλόγου. Παράλληλα στο ετήσιο χριστουγεννιάτικο Bazaar των Εκπαιδευτηρίων διατίθεται χώρος έκθεσης και πώλησης δημιουργιών και προϊόντων μελών του συλλόγου «Ανοιχτή Αγκαλιά» (Φίλοι Κοινωνικής Ιατρικής και Παιδιατρικής - Παράρτημα Θεσσαλονίκης).

Σκοράρουμε για «Το Χαμόγελο»

Τα Εκπαιδευτήρια πιστά στο γνήσιο αθλητικό πνεύμα αλλά και εφαρμόζοντας έμπρακτα την αξία της αλληλεγγύης και της προσφοράς στον συνάνθρωπο, συμμετέχουν με την ομάδα του Δημοτικού και της Ακαδημίας ποδοσφαίρου στο τουρνουά που διοργανώνει κάθε χρόνο «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Τα ζώα χαρίζουν τα μάτια τους (Σχολή Σκύλων - Οδηγών τυφλών «Λάρα»)

Οι μικροί μαθητές του Παιδικού Σταθμού, του Νηπιαγωγείου και του English Garden ενώνουν τις δυνάμεις τους με τη Σχολή Σκύλων - Οδηγών Τυφλών «Λάρα», για να συμβάλουν στο πολύτιμο έργο της σχολής που υλοποιούν με περισσή αγάπη και επιστημονικότητα οι άνθρωποί της. Στο πλαίσιο του πρωτοποριακού προγράμματος «Τα ζώα χαρίζουν τα μάτια τους», τα παιδιά ευαισθητοποιούνται και παράλληλα ενημερώνονται γι' αυτούς τους μοναδικούς σκύλους - οδηγούς που χαρίζουν τα μάτια τους σε συμπολίτες μας με ολική ή μερική απώλεια όρασης.

Χριστουγεννιάτικο Φιλανθρωπικό Bazaar

Με τη συμμετοχή χιλιάδων μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών και φίλων των Εκπαιδευτηρίων πραγματοποιείται κάθε χρόνο το Χριστουγεννιάτικο φιλανθρωπικό Bazaar με τίτλο «Τρίγωνα και ευχές, αγάπη και λιχουδιές» των Εκπαιδευτηρίων και του Μορφωτικού Αθλητικού Συλλόγου Ευάγγελος Μαντουλίδης σε γιορτινή ατμόσφαιρα και με διάθεση προσφοράς προς τον συνάνθρωπο. Με τα έσοδα από τη φιλανθρωπική αγορά ενισχύονται σωματεία, σύλλογοι και άτομα που αντιμετωπίζουν οικονομικά ή κοινωνικά προβλήματα.

Τράπεζα Αίματος

Τα Εκπαιδευτήρια, πιστεύοντας ότι η αιμοδοσία αποτελεί ανεκτίμητη κοινωνική προσφορά και γνωρίζοντας ότι οι ανάγκες του αίματος είναι διαρκώς αυξανόμενες, ίδρυσαν τράπεζα αίματος, στην οποία αιμοδότες είναι εθελοντές τόσο από το διδακτικό, το διοικητικό και το βοηθητικό προσωπικό των Εκπαιδευτηρίων όσο και από τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών μας. Η αγάπη αποτελεί την αρχή, τη μεσότητα και την ολοκλήρωση των χαρισμάτων και επομένως το μοναδικό θείο δώρημα. Έμπρακτη απόδειξη αυτής της αγάπης αποτέλεσε η πραγματοποίηση της εθελοντικής αιμοδοσίας των Εκπαιδευτηρίων. Η εθελοντική αιμοδοσία είναι η σημαντικότερη ένδειξη αυθεντικής ανθρωπιάς. Η διάθεση για προσφορά χωρίς ανταμοιβή είναι μια έμφυτη καταβολή του ανθρώπου με απόθεμα ηθικών αξιών και συναισθημάτων. Στη δύσκολη εποχή που ζούμε, ας μην προσπεράσουμε ο ένας τον άλλον με αδιαφορία. Ας δείξουμε την αγάπη μας, ας φωτίσουμε με ελπίδα το πρόσωπο ενός συνανθρώπου μας!