Κοινωνική Προσφορά

Κοινωνική Προσφορά

Ο εθελοντισμός δεν είναι μόνο κοινωνική προσφορά σε ώρα κρίσης ούτε είναι ένα έθιμο και συνήθεια, μία καραμέλα που πιπιλίζουμε μόνο τις γιορτινές ημέρες ή όταν το επιτάσσει η μόδα. Ο εθελοντισμός είναι ένας δυναμικός τρόπος κοινωνικής συμμετοχής και παρέμβασης όλων μας με στόχο την εξέλιξη και την καλυτέρευση της κοινωνίας. Ο εθελοντισμός αφορά πράξεις και όχι λόγια. Αναπτύσσει τη φιλία, την κατανόηση και την αποδοχή της διαφορετικότητας των προσώπων.

Σχολές Γονέων

Τα Εκπαιδευτήρια, προκειμένου να ενισχύσουν τις προσπάθειες των γονέων στον δύσκολο και απαιτητικό ρόλο τους όχι μόνο να μεγαλώσουν τα παιδιά τους αλλά και να προετοιμάσουν τους αυριανούς πολίτες, σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε τις Σχολές Γονέων με τον γενικό τίτλο «Μιλάμε για τα παιδιά μας».

Στο πλαίσιο του προγράμματος ειδικοί επιστήμονες και συνεργάτες των Εκπαιδευτηρίων θα συζητήσουν με τους γονείς θέματα που αφορούν την ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων, την αποτελεσματική διαχείριση ιδιαίτερων συμπεριφορών, τις σχέσεις και την επικοινωνία μέσα στην οικογένεια, αλλά και θέματα, όπως η αυτοεκτίμηση, η διαχείριση δύσκολων συμπεριφορών καθώς και του άγχους, η κοινωνικοποίηση, η διατροφή, οι εξαρτήσεις, η ενδυνάμωση των παιδιών και των εφήβων με αξίες και αγαθά που θα συμβάλουν στην ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία και στην ψηφιακή εποχή.

Οι Σχολές Γονέων αποσκοπούν:

 • Στην υποστήριξη του γονέα στο δύσκολο έργο του και στην ενίσχυση του δοκιμαζόμενου θεσμού της οικογένειας, η οποία αποτελεί μοναδικό χώρο σταθερότητας και ασφάλειας.
 • Στην προστασία και προαγωγή της ψυχικής υγείας του παιδιού καθώς και της θετικής του εξέλιξης, μέσω της ενημέρωσης των γονέων πάνω σε καίρια θέματα.
 • Στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ανταλλαγής εμπειριών και γνώσεων, σχετικά με το μεγάλωμα των παιδιών, μεταξύ των γονέων.
 • Στην πληροφόρηση για τις απόψεις της επιστήμης.
 • Στην αποτελεσματική επικοινωνία γονέα - παιδιού.
 • Στην καλή συνεργασία του μαθητή με την οικογένεια και το σχολείο.
 • Στην κοινωνικοποίηση και κυρίως στην προετοιμασία του παιδιού και του έφηβου για την κοινωνία και την ψηφιακή εποχή.
 • Στην αγωγή των παιδιών και αυριανών πολιτών.

Οι Σχολές Γονέων θα πραγματοποιούνται Τετάρτη και ώρα 18:00 - 20:00, στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Γυμνασίου - Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων (κτίριο Β). Οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το θέμα που τους ενδιαφέρει ανάλογα με το πρόγραμμα.  Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 • Η είσοδος των νέων στον κόσμο της εξάρτησης (ουσίες, αλκοόλ, διαδίκτυο)
  Δαμιανός Δουΐτσης, Σύμβουλος Απεξάρτησης και Πρόεδρος της ΟΑΣΙΣ (Κέντρο Υποστήριξης Εξαρτημένων Ατόμων)
 • Ανίχνευση και αντιμετώπιση μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες στο Δημοτικό: ο ρόλος του σχολείου και του γονέα
  Αλέξανδρος Κόπτσης, Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
 • Μαθαίνω από παιδί να φροντίζω τον εαυτό μου, τους γύρω μου, το σχολείο μου και τον κόσμο
  Μυρτώ Μαρίνου, Ψυχίατρος, Ψυχοθεραπεύτρια
 • Ο ρόλος της οικογένειας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του προβλήματος της εξάρτησης
  Δαμιανός Δουΐτσης, Σύμβουλος Απεξάρτησης και Πρόεδρος της ΟΑΣΙΣ (Κέντρο Υποστήριξης Εξαρτημένων Ατόμων)
 • Το πρωινό και τα ενδιάμεσα γεύματα είναι σημαντικά για την υγεία μαθητών και γονέων
  Μιχάλης Χουρδάκης, MD RD MPH PhD, Επικ. Καθηγητής Ιατρικής Διατροφολογίας, Τμήμα Ιατρικής, ΑΠΘ
 • Πώς μεγαλώνει ένα παιδί: τα μυστικά των καμπύλων αύξησης που πρέπει να ξέρει ο γονιός
  Αθανάσιος Χριστοφορίδης, Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής - Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας, 1η Παιδιατρική Κλινική, ΑΠΘ
 • Τρόποι αντιμετώπισης προβλημάτων συμπεριφοράς στο σπίτι και στο σχολείο
  Αλέξανδρος Κόπτσης, Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
 • Θυμός και επιθετικές συμπεριφορές στην εφηβεία
  Mυρτώ Μαρίνου, Ψυχίατρος, Ψυχοθεραπεύτρια
 • Η ψηφιακή εποχή και οι προκλήσεις της
  Δρ. Βάιος Νταφούλης, Διευθυντής Παιδοψυχιατρικού Τμήματος ΓΠΝΘ «Ιπποκράτειο»

 
Δήλωση
Συμμετοχής
31/01/2018
 
Δήλωση
Συμμετοχής
07/03/2018


Σχολές
Γονέων
2017 - 2018

Ιατρική Παρακολούθηση και Στήριξη

Τα Εκπαιδευτήρια συνεργάζονται με ένα εξειδικευμένο ιατρικό και επιστημονικό προσωπικό για την καλύτερη αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων των μαθητών και την αρτιότερη ενημέρωση των γονέων, χωρίς οικονομική επιβάρυνση:

• Ανδρολόγος
• Γυναικολόγος
• Ενδοκρινολόγος
• Λογοθεραπευτής
• Οδοντίατρος
• Ορθοδοντικός
• Ουρολόγος
• Οφθαλμίατρος
• Παιδίατροι
• Ψυχίατρος - Ψυχοθεραπευτής
• Ψυχολόγος
• Ω.Ρ.Λ.

Οι ειδικοί εξετάζουν τους μαθητές στον χώρο των Εκπαιδευτηρίων ή στο ιατρείο τους και αποστέλλεται στους γονείς γραπτή ενημέρωση για τα αποτελέσματα της εξέτασης.

Τα Εκπαιδευτήρια στην προσπάθειά τους να στηρίξουν τον δύσκολο και απαιτητικό αλλά ταυτόχρονα συναρπαστικό γονεϊκό ρόλο διοργανώνουν κάθε χρόνο ημερίδες, σεμινάρια και συναντήσεις γονέων.

Στο πλαίσιο αυτών των ενημερωτικών εκδηλώσεων και συναντήσεων αναπτύσσονται θέματα από ειδικούς επιστήμονες, απαντιούνται ερωτήματα και πραγματοποιούνται εποικοδομητικές συζητήσεις που αφορούν την ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων, την αποτελεσματική διαχείριση της ακατάλληλης συμπεριφοράς, τις σχέσεις και την επικοινωνία μέσα στην οικογένεια, αλλά και ιδιαίτερα θέματα, όπως η αυτοεκτίμηση, η κοινωνικοποίηση, οι μαθησιακές δυσκολίες και η ενδυνάμωση των παιδιών και των εφήβων.

Θεωρώντας ότι οι ανάγκες και οι ανησυχίες του κάθε μαθητή είναι μοναδικές, τα Εκπαιδευτήρια υποστηρίζουν το πρόγραμμα συνεργασίας ψυχολόγου με τους μαθητές και τους γονείς τους.

Εθελοντικές Δράσεις

Συνεργασία με τις παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο

Μαθητές των Εκπαιδευτηρίων επισκέπτονται κάθε εβδομάδα το Παιδοογκολογικό Τμήμα των παιδιατρικών κλινικών και απασχολούν με ψυχαγωγικό τρόπο τους μικρούς ασθενείς. Παίζουν μαζί τους επιτραπέζια παιχνίδια, τραγουδούν και δραστηριοποιούνται δημιουργικά.

Με τον σύλλογο «Δράση για το κάτι άλλο»

Μαθητές των Εκπαιδευτηρίων επισκέπτονται κάθε εβδομάδα τα εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης του συλλόγου «Δράση για το κάτι άλλο» και συναντούν πρόσωπα με αναπηρία. Οι νέοι εθελοντές εντάσσονται στη λειτουργία του συλλόγου με τη βοήθεια και την υποστήριξη όλων των μελών, έτσι ώστε σταδιακά να αναλαμβάνουν εξειδικευμένους ρόλους.

Συνεργασία με τον οίκο ευγηρίας «Μυρτιά»

Μαθητές των Εκπαιδευτηρίων επισκέπτονται κάθε εβδομάδα τον οίκο ευγηρίας «Μυρτιά» και συμπαρίστανται στους τρόφιμους του γηροκομείου μέσω της συζήτησης, της ψυχαγωγίας και του παιχνιδιού.

Ζωγραφίζουμε για «Το χαμόγελο του παιδιού»

Οι λιλιπούτειοι καλλιτέχνες του Νηπιαγωγείου των Εκπαιδευτηρίων δημιουργούν έργα ζωγραφικής που διατίθενται προς πώληση, βαδίζοντας στον δρόμο της προσφοράς στον συνάνθρωπο.

Συμμετοχή στον ημιμαραθώνιο δρόμο για την ελπίδα και την υγεία

Μαθητές και απόφοιτοι των Εκπαιδευτηρίων συμμετέχουν κάθε χρόνο στον νυχτερινό ημιμαραθώνιο δρόμο για την ελπίδα και την υγεία.

Μαθαίνουμε βοηθώντας

Ο όμιλος αποτελεί μια πρώτη γνωριμία των μαθητών του Δημοτικού σχολείου με τις έννοιες του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης. Μέσα από ποικίλες δραστηριότητες επιδιώκει την ανάπτυξη της συνεργασίας και της κοινωνικής προσφοράς.

Εθελοντική διδασκαλία - Peer Tutoring

Πραγματοποιείται από άριστους μαθητές του Λυκείου στους μαθητές του Γυμνασίου υπό την εποπτεία πάντα των αντίστοιχων καθηγητών.

Συνεργασία με τον σύλλογο «Αμυμώνη»

Μαθητές των Εκπαιδευτηρίων συμμετέχουν στους ημιμαραθώνιους δρόμους για την ελπίδα και την υγεία, στηρίζοντας την προσπάθεια της «Αμυμώνης» (Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες). Παράλληλα στο ετήσιο χριστουγεννιάτικο Bazaar των Εκπαιδευτηρίων διατίθεται χώρος έκθεσης και πώλησης δημιουργιών και προϊόντων μελών του συλλόγου.

Συνεργασία με τους «Εν δυνάμει»

Μαθητές και απόφοιτοι των Εκπαιδευτηρίων συμμετέχουν σε δράσεις και θεατρικές παραστάσεις των «Εν δυνάμει» (Ομάδα Παιδιών με ξεχωριστές ικανότητες). Παράλληλα στο ετήσιο χριστουγεννιάτικο Bazaar των Εκπαιδευτηρίων διατίθεται χώρος έκθεσης και πώλησης δημιουργιών και προϊόντων μελών της ομάδας.

Συνεργασία με την «Ανοιχτή Αγκαλιά»

Μαθητές των Εκπαιδευτηρίων συμμετέχουν σε δράσεις και πρωτοβουλίες του συλλόγου. Παράλληλα στο ετήσιο χριστουγεννιάτικο Bazaar των Εκπαιδευτηρίων διατίθεται χώρος έκθεσης και πώλησης δημιουργιών και προϊόντων μελών του συλλόγου «Ανοιχτή Αγκαλιά» (Φίλοι Κοινωνικής Ιατρικής και Παιδιατρικής - Παράρτημα Θεσσαλονίκης).

Σκοράρουμε για «Το Χαμόγελο»

Τα Εκπαιδευτήρια πιστά στο γνήσιο αθλητικό πνεύμα αλλά και εφαρμόζοντας έμπρακτα την αξία της αλληλεγγύης και της προσφοράς στον συνάνθρωπο, συμμετέχουν με την ομάδα του Δημοτικού και της Ακαδημίας ποδοσφαίρου στο τουρνουά που διοργανώνει κάθε χρόνο «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Τα ζώα χαρίζουν τα μάτια τους (Σχολή Σκύλων - Οδηγών τυφλών «Λάρα»)

Οι μικροί μαθητές του Παιδικού Σταθμού, του Νηπιαγωγείου και του English Garden ενώνουν τις δυνάμεις τους με τη Σχολή Σκύλων - Οδηγών Τυφλών «Λάρα», για να συμβάλουν στο πολύτιμο έργο της σχολής που υλοποιούν με περισσή αγάπη και επιστημονικότητα οι άνθρωποί της. Στο πλαίσιο του πρωτοποριακού προγράμματος «Τα ζώα χαρίζουν τα μάτια τους», τα παιδιά ευαισθητοποιούνται και παράλληλα ενημερώνονται γι' αυτούς τους μοναδικούς σκύλους - οδηγούς που χαρίζουν τα μάτια τους σε συμπολίτες μας με ολική ή μερική απώλεια όρασης.

Χριστουγεννιάτικο Φιλανθρωπικό Bazaar

Με τη συμμετοχή χιλιάδων μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών και φίλων των Εκπαιδευτηρίων πραγματοποιείται κάθε χρόνο το Χριστουγεννιάτικο φιλανθρωπικό Bazaar με τίτλο «Τρίγωνα και ευχές, αγάπη και λιχουδιές» των Εκπαιδευτηρίων και του Μορφωτικού Αθλητικού Συλλόγου Ευάγγελος Μαντουλίδης σε γιορτινή ατμόσφαιρα και με διάθεση προσφοράς προς τον συνάνθρωπο. Με τα έσοδα από τη φιλανθρωπική αγορά ενισχύονται σωματεία, σύλλογοι και άτομα που αντιμετωπίζουν οικονομικά ή κοινωνικά προβλήματα.

Τράπεζα Αίματος

Τα Εκπαιδευτήρια, πιστεύοντας ότι η αιμοδοσία αποτελεί ανεκτίμητη κοινωνική προσφορά και γνωρίζοντας ότι οι ανάγκες του αίματος είναι διαρκώς αυξανόμενες, ίδρυσαν τράπεζα αίματος, στην οποία αιμοδότες είναι εθελοντές τόσο από το διδακτικό, το διοικητικό και το βοηθητικό προσωπικό των Εκπαιδευτηρίων όσο και από τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών μας. Η αγάπη αποτελεί την αρχή, τη μεσότητα και την ολοκλήρωση των χαρισμάτων και επομένως το μοναδικό θείο δώρημα. Έμπρακτη απόδειξη αυτής της αγάπης αποτέλεσε η πραγματοποίηση της εθελοντικής αιμοδοσίας των Εκπαιδευτηρίων. Η εθελοντική αιμοδοσία είναι η σημαντικότερη ένδειξη αυθεντικής ανθρωπιάς. Η διάθεση για προσφορά χωρίς ανταμοιβή είναι μια έμφυτη καταβολή του ανθρώπου με απόθεμα ηθικών αξιών και συναισθημάτων. Στη δύσκολη εποχή που ζούμε, ας μην προσπεράσουμε ο ένας τον άλλον με αδιαφορία. Ας δείξουμε την αγάπη μας, ας φωτίσουμε με ελπίδα το πρόσωπο ενός συνανθρώπου μας!