Έρευνα & Συνεργασίες

Ερευνητικά Προγράμματα

Τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη συμμετέχουν στο ερευνητικό έργο «FLIP2G: Enhancing education and training through data-driven adaptable games in flipped classrooms» που χρηματοδοτείται 100% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ Key Action 2: Cooperation for innovation and the exchange of good practices – Knowledge Alliances.

Συντονιστής του έργου είναι το Πανεπιστήμιο Aalborg από την Δανία και συμμετέχουν επίσης το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, η εταιρία Nurogames GmbH από την Γερμανία που εξειδικεύεται στον προγραμματισμό Serious Games, η εταιρία Artificial Intelligence Techniques από την Ισπανία που εξειδικεύεται στα Learning Analytics, το Northumbria University από την Αγγλία και το σχολείο Revheim skole, Stavanger Kommune από την Νορβηγία.

Ευρωπαϊκά Προγράμματα

Erasmus FuturEU Students as Transmitters of Cultural Heritage

Το πρόγραμμα "FuturEU Students as Transmitters of Cultural Heritage"  ήταν μία σύμπραξη ανάμεσα στο σχολείο της Κύπρου Terra Santa College που έδρασε ως συντονιστικό σχολείο, το σχολείο της Λιθουανίας Alytaus Panemunes Pagrindine Mokykla, το σχολείο της Ρουμανίας Scoala Gimnaziala Pietroasa και των  Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη.

Μία σύμπραξη ανάμεσα στο σχολείο της Κύπρου Terra Santa College που θα δράσει ως συντονιστικό σχολείο, το σχολείο της Λιθουανίας Alytaus Panemunes Pagrindine Mokykla, το σχολείο της Ρουμανίας Scoala Gimnaziala Pietroasa και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη.

Με το τέλος του προγράμματος οι μαθητές των σχολείων που συμμετείχαν σχεδίασαν το δικό τους ημερολόγιο για το 2022. Οι 4 χώρες μοιράστηκαν τους μήνες του χρόνου ως εξής: Ρουμανία-Χειμώνας, Λιθουανία-Φθινόπωρο, Κύπρος-Άνοιξη, Ελλάδα-Καλοκαίρι.

Η μαθήτρια της Β' Λυκείου Φωτεινή Κυρατζή επιμελήθηκε την εικονογράφηση της ελληνικής συμμετοχής.

Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνάντησης που διοργάνωσε το Κυπριακό σχολείο Terra Santa οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων ετοίμασαν 2 παρουσιάσεις.  Μια ζωντανή συναυλία ελληνικής παράδοσης κατά τη διάρκεια της οποίας δύο μαθητές των Εκπαιδευτηρίων μας με τη συνοδεία του καθηγητή μαθηματικών κ. Ηλία Κατσόγιαννη έπαιξαν και τραγούδησαν ζωντανά αντιπροσωπευτικά τραγούδια του τόπου μας και ένα video στο οποίο διηγούνται παραδοσιακά παραμύθια και μύθους στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

Greek Myths and Legends

 

Traditional Songs and Music

 

Με αφορμή του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 , η κ. Ο. Δάντση και ο κ. Χ. Χρυσοχοΐδης έκαναν παρουσίαση των γεγονότων της ιστορικής περιόδου, του αντίκτυπου της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι καθώς και έθιμα του εορτασμού της εθνικής μας εορτής.

Erasmus Education For Heritage - Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη

Το Erasmus+ είναι το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, που στοχεύει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης και καλλιεργεί την ανεκτικότητα και τη διαπολιτισμική ευαισθησία στους μαθητές.

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς (2018) τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη συμμετέχουν σε δύο ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+ KA2 σχολικών συμπράξεων για την ανταλλαγή καλών πρακτικών.

Μία σύμπραξη ανάμεσα στο σχολείο της Ρουμανίας Scoala Gimnaziala Nr.1 που θα δράσει ως συντονιστικό σχολείο, το σχολείο της Τουρκίας Tuzla Dede Korkut Ortaokulu, το σχολείο της Ισπανίας Ies Concha Mendez Cuesta, το σχολείο της Πορτογαλίας Agrupamento De Escolas De Ideas και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη.

Στις 5 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε η δημιουργία των χριστουγεννιάτικων – πρωτοχρονιάτικων καρτών, τις οποίες αντάλλαξαν οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων με τα συνεργαζόμενα σχολεία του προγράμματος.

Στις 20 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε η έναρξη του διαγωνισμού σχεδίασης του εικαστικού- λογότυπου ( logo)  του προγράμματος: Education for heritage, heritage for education. Oι προτάσεις των μαθητών τέθηκαν σε ψηφοφορία και στην πρώτη θέση αναδείχτηκε η πρόταση της Πορτογαλίας.

Το πρόγραμμα «Education for Heritage, Heritage for Education» δημιούργησε αντίστοιχο πρόγραμμα στο etwinning για την ανάρτηση του εκπαιδευτικού υλικού στη διάρκεια υλοποίησής του έργου (audio guides, digital storytelling, ebook).

Etwinning-Mandoulides Schools

Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή δράση eTwinning.

Στο πλαίσιο των eTwinning project, το σχολείο μας συνεργάζεται με σχολεία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με σκοπό οι μαθητές μας να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη.

 

Το Πρόγραμμα Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σκοπό έχει την αναβάθμιση της γνώσης των νέων γύρω από τον ευρωπαϊκό κοινοβουλευτισμό, τις αξίες της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρώπη, καθώς και για τον ρόλο και τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους πολίτες.

Το Πρόγραμμα απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς και μαθητές των λυκείων και υλοποιείται με την έγκριση και υποστήριξη τόσο της Βουλής των Ελλήνων, όσο και του Υπουργείου Παιδείας. Σημαντική στήριξη στο πρόγραμμα παρέχεται επίσης από τον Αντιπρόεδρο του ΕΚ, καθώς και άλλους Έλληνες Ευρωβουλευτές.

Στο τέλος της σχολικής χρονιάς και μετά από αξιολόγηση των δράσεων, ο τίτλος του «Σχολείου-Πρέσβη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» αποδίδεται στα επιτυχόντα σχολεία . Παράλληλα, απονέμεται τιμητικό δίπλωμα στους Μαθητές - Πρέσβεις του ΕΚ (Junior Ambassadors), τους Καθηγητές - Πρέσβεις του ΕΚ (Senior Ambassadors).

Τα Εκπαιδευτήριά έχουν διακριθεί ως « Σχολεία - Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» για τα έτη 2016 έως και 2018.

Οι μαθητές- Junior Ambassadors της Α & Β’ Λυκείου  Ζ. Καμοπούλου, Κ. Κούκαλιας, Λ. Ραχμάν και A. Σάββα δημιούργησαν το info point  « Η Γωνιά της Ευρώπης» και ανέλαβαν την ενημέρωση των μαθητών του γυμνασίου για Ευρωπαϊκά θέματα συμμετέχοντας ενεργά στον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης.

Φωτογραφίες

 

Οι μαθητές - Junior Ambassadors της Β’ Λυκείου Σ. Διγκτσή και Σ. Πιπερίδης δημιούργησαν την ιστοσελίδα « Ενωμένη Ευρώπη?»

Τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη συμμετείχαν από το 2015 σε δύο ευρωπαϊκά προγράμματα “Teachers 4 Europe”.

Το “Teachers 4 Europe” είναι μια πραγματικά πρωτότυπη και καινοτόμα εκπαιδευτική δράση  στην οποία εκπαιδευτικοί και μαθητές συμμετέχουν με εργασίες που πραγματοποιούνται στις τάξεις τους.

Ενημερώνονται για τις εξελίξεις και τις δυνατότητες της Ε.Ε., συνεργάζονται μεταξύ τους και βελτιώνουν τις δεξιότητές τους, εφαρμόζοντας στην εκπαίδευση καινοτόμες βιωματικές μεθόδους διδασκαλίας με αξιοποίηση και των τεχνολογιών της πληροφορικής και της επικοινωνίας.

Στην προσπάθειά τους αυτή αναζήτησαν τρόπους, για να υποστηρίξουν τόσο τον λαό τους όσο και τα διαχρονικά ιδανικά της Ευρώπης, και θέλησαν να δώσουν αφορμές για προβληματισμό στους επισκέπτες του blog τους.

Ολοκληρωμένο Σύστημα για την ασφαλή μεταφορά μαθητών (i - student trip)

Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ)

Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ)

Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης

Εταίροι του έργου: ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ - Τομέας (Εργαστήριο) Β (Συντονιστής Έργου), INFOTRIP A.E., G4S Telematix S.A., Εκπαιδευτήρια E. Μαντουλίδη Α.Ε., Αστικό ΚΤΕΛ Βέροιας Α.Ε.

Σχεδιασμός και ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος που θα εξασφαλίζει την ασφαλή μεταφορά μαθητών από/προς τη σχολική μονάδα με την:

  • Παρακολούθηση της οδικής συμπεριφοράς του οδηγού (ταχύτητα κίνησης, επιθετική οδήγηση).
  • Ανίχνευση της επιβίβασης μαθητών και της τοποθέτησης ζωνών ασφαλείας.
  • Πληροφόρηση γονέων σε θέματα σχετικά με τη μεταφορά των μαθητών από/προς το σχολείο.
  • Διασύνδεση οχήματος με κέντρο κλήσεων για άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση σε οποιαδήποτε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
  • Μείωση συνολικού κόστους μετακίνησης.