Πολιτισμός

Πολιτισμός

Αδήριτη ανάγκη της εκπαίδευσης είναι ο πολιτισμός και οι εκδηλώσεις που προάγουν τον πολιτισμό, καλλιεργούν κλίσεις και δεξιότητες και φέρνουν σε επαφή τους μαθητές με εκλεκτούς εκπροσώπους του χώρου. Ένα υπερσύγχρονο πολιτιστικό κέντρο, 500 θέσεων, άρτια εξοπλισμένο φιλοξενεί όλες τις εκδηλώσεις των Εκπαιδευτηρίων.

Διοργανώσεις όπως το Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο, ο Διαγωνισμός Διηγήματος «Ζωγράφειος Αγών», οι Πανελλήνιοι Μαθητικοί «Αγώνες Τέχνης», η Προσομοίωση Συνεδρίασης Ολομέλειας Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταξιώνουν τα Εκπαιδευτήρια στον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών.

Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας

Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη - Ζωγράφειο Λύκειο

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιείται από την άνοιξη του 2012 ένα πρωτότυπο και ευφυές διεθνές μαθητικό συνέδριο Λογοτεχνίας στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο διοργανώνουν τα Εκπαιδευτήρια και το Ζωγράφειο Λύκειο, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

To 7o Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας με θέμα: 

«Αντώνης Σαμαράκης. Ο αιώνιος έφηβος»

που διοργανώθηκε από το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από τις 10  έως τις 14 Απριλίου στο Ζωγράφειο  Λύκειο. Η συμμετοχή των συνέδρων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Τετρακόσιοι πενήντα περίπου σύνεδροι, μαθητές και εκπαιδευτικοί από δεκαεννέα σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά) από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Πόλη συναντήθηκαν με επιστήμονες, λογοτέχνες, ηθοποιούς και δημοσιογράφους. Αν ο Αντώνης Σαμαράκης μπορούσε να δει πόσα παιδιά πρόφεραν το όνομά του σε αυτό το συνέδριο, θα ήταν ευτυχισμένος. Το διαβεβαίωσε άλλωστε και η σύζυγός του, Ελένη Σαμαράκη, που πραγματοποίησε την εναρκτήρια ομιλία.

Η ζωή και το έργο του Αντώνη Σαμαράκη αναδείχθηκαν μέσα από τις πρωτότυπες ιδέες και δράσεις των μαθητών, τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων και τις συζητήσεις που  πραγματοποιήθηκαν. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η θεματολογία του Συνεδρίου ήταν πολύπλευρη και άκρως ενδιαφέρουσα, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πόσο επίκαιρος και προφητικός  είναι πάντα ο Αντώνης Σαμαράκης μέσα από το έργο του.

Παράλληλα, αναλύθηκαν και συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την πεζογραφία και την ποίησή του, τη σχέση του με την ιστορία και τη γλώσσα και εξετάστηκαν οι λόγοι που οδήγησαν στο να «πολυμεταφραστεί» το έργο του.

To 7o Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας μεταδόθηκε ζωντανά από την Livemedia.

Πρόγραμμα Δελτίο
Τύπου
Αφίσα Δείτε το συνέδριο Φωτογραφίες

Ο Κωνσταντινουπολίτης Γιώργος Θεοτοκάς

14 - 18 Μαρτίου 2018, Κωνσταντινούπολη        

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 6ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας «Ο Κωνσταντινουπολίτης Γιώργος Θεοτοκάς», που διοργανώθηκε από το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Ζωγράφειο Λύκειο.

Για πέντε μέρες, από τις 14 έως και τις 18 Μαρτίου, μαθητές από είκοσι σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά) της Ελλάδας, της Πόλης, της Κύπρου και της Αμερικής μαζί με τους δασκάλους τους συναντήθηκαν με επιστήμονες, λογοτέχνες, ηθοποιούς, καλλιτέχνες και δημοσιογράφους, για να προσεγγίσουν τη ζωή και το έργο του Κωνσταντινουπολίτη συγγραφέα της Γενιάς του ’30 Γιώργου Θεοτοκά.

Το 2019 το συνέδριο αφιερώνεται στον αιώνιο έφηβο, τον Αντώνη Σαμαράκη!

Πρόγραμμα Δελτίο
Τύπου
Αφίσα Δείτε το συνέδριο  Φωτογραφίες

 

Οδυσσέας Ελύτης. Ο ποιητής του Αιγαίου
30 Μαρτίου - 03 Απριλίου 2016, Θεσσαλονίκη

Το 5o Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας με τίτλο: «Οδυσσέας Ελύτης. Ο ποιητής του Αιγαίου», που διοργάνωσε το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ολοκληρώθηκε. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη στη Θεσσαλονίκη, από 30 Μαρτίου μέχρι και 03 Απριλίου, λόγω των τραγικών γεγονότων στην Πόλη και ήταν αφιερωμένο στην ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη και στα 25 χρόνια της Πατριαρχίας Του. Τριακόσιοι περίπου μαθητές και εκπαιδευτικοί από δεκαοκτώ σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά) από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αμερική και την Πόλη συναντήθηκαν με διακεκριμένους επιστήμονες, λογοτέχνες, ηθοποιούς και δημοσιογράφους.

Ένα μοναδικό ταξίδι με τα φτερά του ονείρου, με «τέχνη, τύχη και τόλμη» στους συμπαντικούς δρόμους που χάραξε η ποίηση του μεγάλου μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. Η θεματολογία του Συνεδρίου ήταν πολύπλευρη και άκρως ενδιαφέρουσα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην οικουμενικότητα του Ελύτη, τους βυζαντινούς απόηχους του «Άξιον Εστί», αναλύθηκαν και συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις μεταφράσεις των έργων του, την αριθμολογία, την ηλιακή μεταφυσική, το εικαστικό έργο του ποιητή και προσεγγίστηκε η θεωρητική του σκέψη και η ιδιαίτερη λογοτεχνική του γλώσσα.

Πρόγραμμα Δελτίο
Τύπου
ΑφίσαΔείτε το συνέδριο Φωτογραφίες

Γ. Βιζυηνός. Εις την Πόλιν
1
2 - 15 Μαρτίου 2015, Κωνσταντινούπολη

Το 4ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας «Γ. Βιζυηνός. Εις την Πόλιν», που διοργανώθηκε από τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης και το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από τις 12 έως τις 15/03/2015 στο Ζωγράφειο Λύκειο. Η συμμετοχή των συνέδρων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Τριακόσιοι περίπου μαθητές και εκπαιδευτικοί από δεκαέξι σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά) από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Πόλη συναντήθηκαν με επιστήμονες, λογοτέχνες, ηθοποιούς και δημοσιογράφους. Μια μοναδική, σπάνια συνεύρεση τιμής για τον μεγάλο μας ποιητή και πεζογράφο Γ. Βιζυηνό.

Η τραγική ζωή και το πολύπλευρο έργο του Γ. Βιζυηνού αναδείχθηκαν μέσα από τις πρωτότυπες ιδέες και δράσεις των μαθητών, τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων και τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν. Οι σύνεδροι ακολούθησαν τον Γ. Βιζυηνό στο μεγάλο ταξίδι της ζωής του από τη Βιζύη στην Πόλη, στην Κύπρο, στις μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης μέχρι τον τραγικό θάνατό του στην Αθήνα. Η θεματολογία του Συνεδρίου ήταν πολύπλευρη και άκρως ενδιαφέρουσα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις διαδρομές του Βιζυηνού, αναλύθηκαν και συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την ποίηση και την πεζογραφία του, με τις τεχνικές και τη σημασία των ψυχαναλυτικών και ιδεολογικών ερμηνειών του, τις μορφές της σάτιρας που συναντάμε στο έργο του, τις απόψεις του για τη γλώσσα και προσεγγίστηκε η θεωρητική του σκέψη και η ιδιαίτερη λογοτεχνική του γλώσσα.

Πρόγραμμα Δελτίο Τύπου Αφίσα Δείτε το συνέδριοΦωτογραφίες

Γ. Σεφέρης. Από τη Σμύρνη στην Πόλη
20 - 23 Μαρτίου 2014, Κωνσταντινούπολη

Το 3ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας «Γ. Σεφέρης. Από τη Σμύρνη στην Πόλη», που διοργανώθηκε από το Ζωγράφειο Λύκειο και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, στο Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ήδη ολοκληρώθηκε. Οι καρδιές, όμως, των συνέδρων και όσων είχαν την τύχη να το παρακολουθήσουν χτυπούν ακόμη στον ρυθμό του.

Οι εκατόν ογδόντα (180) μαθητές και εκπαιδευτικοί από δεκαπέντε (15) Γυμνάσια και Λύκεια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων, του Βόλου, των Χανίων, της Λευκωσίας, της Πόλης και της Νέας Υόρκης σε συνδυασμό με την παρουσία επιστημόνων, συγγραφέων και ποιητών, μουσικών, ηθοποιών αποτέλεσαν μια μοναδική πηγή δημιουργίας που ξεπέρασε με τη δύναμη, την πρωτοτυπία και τη φαντασία της ακόμη και τις πιο φιλόδοξες προσδοκίες των οργανωτών.

Πρόγραμμα Δελτίο Τύπου Αφίσα  Δείτε το συνέδριο Φωτογραφίες

150 Χρόνια Κ. Π. Καβάφης
11 - 14 Απριλίου 2013, Κωνσταντινούπολη

Το 2ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας για τα 150 χρόνια του Κωνσταντίνου Καβάφη στο Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης, που διοργανώθηκε από το Ζωγράφειο Λύκειο και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ήδη ολοκληρώθηκε.

Οι εκατόν πενήντα μαθητές από δεκατρία (13) Γυμνάσια και Λύκεια της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Κύπρου και της Αιγύπτου σε συνδυασμό με την παρουσία εκλεκτών εκπροσώπων των γραμμάτων, συγγραφέων και ποιητών, μουσικών, ηθοποιών και ερμηνευτών, καθώς και δημοσιογράφων αποτέλεσαν μια μοναδική πηγή δημιουργίας που ξεπέρασε με τη δύναμη, την πρωτοτυπία και τη φαντασία της ακόμη και τις πιο φιλόδοξες προσδοκίες των οργανωτών.

Πρόγραμμα Δελτίο Τύπου Αφίσα  Δείτε το συνέδριο Φωτογραφίες

100 + 1 Χρόνια Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
15 - 18 Μαρτίου 2012, Κωνσταντινούπολη

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1ο Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας «100 + 1 χρόνια Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» για τη ζωή και το έργο του μεγάλου Σκιαθίτη διηγηματογράφου, το οποίο διοργάνωσαν από τις 15 έως τις 18 Μαρτίου 2012 στην Κωνσταντινούπολη, το Ζωγράφειο Λύκειο και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Με το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα ήρθαν σε επαφή συγγραφείς, πανεπιστημιακοί και καλλιτέχνες με μαθητές από όλη σχεδόν την Ελλάδα και την Πόλη για την από κοινού μελέτη και προσέγγιση του έργου του Παπαδιαμάντη.  Συγκεκριμένα στο συνέδριο πήραν μέρος 142 μαθητές από 12 σχολεία της Ελλάδας και 3 της Πόλης, 40 εκπαιδευτικοί, 3 συγγραφείς, 2 ηθοποιοί, 1 κληρικός, 6 πανεπιστημιακοί και η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ενώ πραγματοποιηθήκαν 8 συνεδρίες, 21 αναγνώσεις διηγημάτων, 1 θεατρική παράσταση, 4 θεατρικά δρώμενα και 1 έκθεση με καλλιτεχνικές δημιουργίες των παιδιών στις αίθουσες του Ζωγραφείου Λυκείου, σε εκκλησίες αλλά και «εν πλω» στο Βόσπορο.

Πρόγραμμα Δελτίο Τύπου Αφίσα Δείτε το συνέδριο Φωτογραφίες

1η Διεθνής Μαθητική Συνάντηση Λογοτεχνίας «Η λογοτεχνία αλλιώς»

Στο πλαίσιο του ετήσιου Διεθνούς  Μαθητικού Συνεδρίου, που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη, το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινουπόλεως και τα Εκπαιδευτήρια  Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης σκοπεύουν να αναβιώσουν τον Ζωγράφειο Αγώνα. Ο «Ζωγράφειος Αγών» είχε θεσμοθετηθεί από τον Φιλολογικό Σύλλογο Κωνσταντινουπόλεως, στα τέλη του 19ου αιώνα, για τη βράβευση δέκα εκθέσεων «περί ζώντων μνημείων», δηλαδή εκθέσεων που παρουσίαζαν «τις ελληνικές διαλέκτους, τα ήθη και τα έθιμα του ελληνικού λαού», με τη «γενναία χορηγία του αγωνοθέτου και μεγάλου του Συλλόγου ευεργέτου Χρηστάκη Εφέντη Ζωγράφου».

Διεθνής διαγωνισμός λογοτεχνίας «Ζωγράφειος Αγών» 2018 με θέμα:

«Στις γειτονιές της Πόλης»

Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων

Τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού Διηγήματος «Ζωγράφειος Αγών» με θέμα «Στις γειτονιές της Πόλης», σύμφωνα με την απόφαση της κριτικής επιτροπής είναι τα εξής:

1η θέση Τίτλος Διηγήματος Στα πόδια της αιώνιας άνοιξης
Ψευδώνυμο Αναστασιάδου Μαγδαληνή
Ονοματεπώνυμο Πέτρου Νεκταρία
2η θέση Τίτλος Διηγήματος Τα σταυροδρόμια των λαών
Ψευδώνυμο Περότης
Ονοματεπώνυμο Παρασκευουλάκου Βασιλική
3η θέση Τίτλος Διηγήματος Η πόλη του πατέρα
Ψευδώνυμο Θεοδώρου Κωνσταντίνα
Ονοματεπώνυμο Ιορδάνου Κατερίνα

Κριτική Επιτροπή
Πρόεδρος: Κατρίν Βελισσάρη, τ. Διευθύντρια Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)
Θανάσης Βαλτινός, Συγγραφέας, Πρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών
Θέμης Πάνου, Ηθοποιός, Συγγραφέας
Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Συγγραφέας
Κατερίνα Σχινά, Δημοσιογράφος, Κριτικός Λογοτεχνίας, Μεταφράστρια

Όροι συμμετοχήςΑφίσα

Διαγωνισμός διηγήματος με θέμα:
«Κωνσταντινούπολη: πόλη αληθινή ή πόλη ονειρική»

Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων

Τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού Διηγήματος «Ζωγράφειος Αγών» με θέμα «Κωνσταντινούπολη: πόλη αληθινή ή πόλη ονειρική», σύμφωνα με την απόφαση της κριτικής επιτροπής είναι τα εξής:

1η θέση Τίτλος Διηγήματος Μπιτ Παζάρ
Ψευδώνυμο Νικόλαος Παρθένης
Ονοματεπώνυμο Δώρα Καραθανάση
2η θέση Τίτλος Διηγήματος Καθημερινότητα
Ψευδώνυμο Ιππότης με το Ρόδο
Ονοματεπώνυμο Αλέξανδρος Χαρκιολάκης
3η θέση Τίτλος Διηγήματος Κωνσταντινούπολη, πόλη αληθινή ή πόλη ονειρική
Ψευδώνυμο Τσάφαρ Καμνένλης
Ονοματεπώνυμο Αλεξάνδρα Χρυσικοπούλου

Κριτική Επιτροπή
Πρόεδρος: Κατρίν Βελισσάρη, τ. Διευθύντρια Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)
Θανάσης Βαλτινός, Συγγραφέας, Πρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών
Κωνσταντίνος Μπλιάτκας, Δημοσιογράφος
Θέμης Πάνου, Ηθοποιός, Συγγραφέας
Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Συγγραφέας
Κατερίνα Σχινά, Δημοσιογράφος, Κριτικός Λογοτεχνίας, Μεταφράστρια

Αφίσα

Διεθνής
Μαθητική
Συνάντηση Λογοτεχνίας
«Η λογοτεχνία αλλιώς»

Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη - Ζωγράφειο Λύκειο

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιείται από την άνοιξη του 2021 μία πρωτότυπη και ευφυής Διεθνής Μαθητική Συνάντηση Λογοτεχνίας «Η λογοτεχνία αλλιώς», την οποία διοργανώνουν διαδικτυακά τα Εκπαιδευτήρια και το Ζωγράφειο Λύκειο, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

«Η λογοτεχνία αλλιώς… χωρίς κλικ» - 3η Διεθνής Μαθητική Συνάντηση Λογοτεχνίας

3η Διεθνής Μαθητική Συνάντηση Λογοτεχνίας «Η λογοτεχνία αλλιώς... χωρίς κλικ»

Υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Ένα γόνιμο και δημιουργικό διήμερο με γερές ανάσες λογοτεχνίας και με φως που απλόχερα σκορπάει η τέχνη έζησαν οι 200 μαθητές και εκπαιδευτικοί από 20 σχολεία της Ελλάδας, της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου, της Λευκωσίας, της Νέας Υόρκης και του Γιοχάνεσμπουργκ και οι 40 εκλεκτοί εκπρόσωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών που συμμετείχαν στην 3η Διεθνή Μαθητική Συνάντηση Λογοτεχνίας με θέμα: «Η λογοτεχνία αλλιώς… χωρίς κλικ» τη Δευτέρα, 27 και την Τρίτη, 28 Μαρτίου, στο Θέατρο του Πολιτιστικού και Αθλητικού Κέντρου των Εκπαιδευτηρίων E. Μαντουλίδη.

Η Μαθητική  Συνάντηση, που αποτελεί μια πρόταση διδασκαλίας και προώθησης της λογοτεχνίας, μια πρόταση καινοτόμα, ευφάνταστη και πρωτοποριακή, λόγω της έκτακτης κατάστασης που επικρατεί στην Τουρκία, πραγματοποιήθηκε με φυσική παρουσία στο Πολιτιστικό και Αθλητικό Κέντρο των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη (12ο χλμ Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών).

Την έναρξη των εργασιών της Συνάντησης κήρυξε η ΑΘΠ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος.

Θέματα συζητήσεων

Τα θέματα που συζητήθηκαν, με πρωταγωνιστές πάντα τους μαθητές και με τη συνδρομή εκλεκτών εκπροσώπων των γραμμάτων και των τεχνών, λογοτεχνών, καθηγητών πανεπιστημίου, κριτικών λογοτεχνίας, εκπαιδευτικών και καλλιτεχνών ήταν:

  • Οι λογοτέχνες μιλούν μόνο με το έργο τους;
  • Το όραμα του λογοτέχνη σύμμαχός μου
  • «Ο πολιτισμός του χρυσόψαρου»  ή ο κόσμος των πολλών Giga σε μεγάλες δοκιμασίες
  • Το βιβλίο που θα ήθελα να έχω γράψει
  • Η παγίδα του χθες και ο φόβος του αύριο
  • Στην εποχή των fake news η λογοτεχνία
  • Η φανταστική θέα της πραγματικότητας
  • Η λογοτεχνία… χωρίς κλικ: οι συγγραφείς συνομιλούν με τους μαθητές

Τη συνάντηση μπορείτε να την παρακολουθήσετε ΕΔΩ.

 

I Logotechnia Allios 3 - Sponsors

 

Συλλογή φωτογραφιώνΠρόγραμμαΔελτίο
Τύπου
ΜπάνερΠαρουσίαση
στην ΕΡΤ3
Το όραμα
και η υλοποίηση

 

2η Διεθνής Μαθητική Συνάντηση Λογοτεχνίας «Η λογοτεχνία αλλιώς»

  • Υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκη και το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης διοργάνωσαν τη 2η Διεθνή Μαθητική Συνάντηση Λογοτεχνίας με θέμα: «Η λογοτεχνία αλλιώς… σε καιρούς κρίσης» που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Πέμπτη, 7 και την Παρασκευή, 8 Απριλίου 2022, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στη Συνάντηση συμμετείχαν 200 μαθητές από 25 σχολεία της Ελλάδας, της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου, της Λευκωσίας, της Νέας Υόρκης και του Γιοχάνεσμπουργκ, 50 εκπαιδευτικοί και 45 εκλεκτοί εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών, ενώ την έναρξη των εργασιών της Συνάντησης κήρυξε η ΑΘΠ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος.

Τη συνάντηση μπορεί να την παρακολουθήσει όποιος επιθυμεί από το www.livemedia.gr/logoallios22

Η 2η Διεθνής Μαθητική Συνάντηση Λογοτεχνίας αποτέλεσε μία πρόταση διδασκαλίας και προσέγγισης της λογοτεχνίας αλλά και συνέδραμε στη διατήρηση της επαφής, της επικοινωνίας, της ανταλλαγής απόψεων, της δημιουργικής συνεργασίας μαθητών και εκπαιδευτικών με εκλεκτούς εκπροσώπους των γραμμάτων και των τεχνών.

Μέσα από την Συνάντηση δόθηκε βήμα στους μαθητές να εκφράσουν τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους. Να μιλήσουν ελεύθερα για αυτά που τους προβληματίζουν αλλά και για αυτά που επιθυμούν. Για αυτά που σκέφτονται, αλλά εύκολα λόγια δεν γίνονται, για ό,τι καταληστεύει τα όνειρά τους και θολώνει τον μακρινό ορίζοντα της σκέψης τους.

Θέματα συζητήσεων

  • Η πανδημία αλλιώς: γραφή ιαματική
  • Ποίηση και επικαιρότητα: σκέψεις και συναισθήματα για την ποίηση της πανδημίας της Covid-19
  • Έρωτας σε δύσκολους καιρούς
  • Οι πανδημίες στη λογοτεχνία
  • Η μοναξιά πρωταγωνιστής σε λογοτεχνικά κείμενα
  • Λογοτεχνία και Ιστορία σε εποχές κρίσης
  • Άσπρο - μαύρο: η εποχή των αντιθέσεων

ΠρόγραμμαΔελτίο
Τύπου
ΑφίσαΔείτε τη συνάντηση

1η Διεθνής Μαθητική Συνάντηση Λογοτεχνίας «Η λογοτεχνία αλλιώς»

«Απ’ τες εννιά» όπως θα έλεγε και ο Κ.Π. Καβάφης ξεκίνησε διαδικτυακά η 1η Διεθνής Μαθητική Συνάντηση Λογοτεχνίας με τον ευφάνταστο τίτλο «Η λογοτεχνία αλλιώς», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κώστας Γιαβής, η οποία συνδιοργανώνεται από τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη και το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης στις 15 και 16 Απριλίου και τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

170 μαθητές από 22 σχολεία της Ελλάδας, της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου, της Λευκωσίας, της Νέας Υόρκης και του Γιοχάνεσμπουργκ, 46 εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και 50 εκλεκτοί εκπροσώπων των γραμμάτων και των τεχνών είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν σκέψεις, ερωτήσεις και προβληματισμούς σχετικά με τη διδασκαλία της λογοτεχνίας σήμερα.

Τα θέματα των συζητήσεων, τα οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε στο Livemedia.gr ήταν:

  • Η διδασκαλία της λογοτεχνίας στο Λύκειο σήμερα
  • Το ιδανικό μάθημα λογοτεχνίας - Προτάσεις  για τη διδασκαλία και την ανάγνωση
  • Διδάσκεται η ποίηση;
  • Ο ρόλος του αναγνώστη, ο ρόλος του συγγραφέα, ο ρόλος του δασκάλου της λογοτεχνίας
  • Δημιουργική γραφή ή έκθεση;
  • Οι λογοτέχνες αλλιώς: οι ξένοι κλασικοί, η επιστημονική φαντασία, τα κόμικς
  • Πώς αντιστέκεται το βιβλίο στη φαντασμαγορία των νέων τεχνολογιών;
  • Σύγχρονες Οδύσσειες και απαγορευμένα κείμενα
  • Λογοτέχνες εξομολογούνται: επιλογές, δύσκολες στιγμές, χαρές και αδιέξοδα
  • Η λογοτεχνία στο πανί και στη σκηνή
  • Η λογοτεχνία και η αναζήτηση νοήματος

Η Συνάντηση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας zoom και αναμεταδόθηκε από το Livemedia.gr.  Περισσότερες πληροφορίες

Πρόγραμμα Δελτίο
Τύπου
ΑφίσαΜπάνερ Δείτε τη συνάντηση

Εκδηλώσεις με το Ζωγράφειο

To Σάββατο 28 Μαΐου 2022, το Ζωγράφειο Λύκειο σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη οργάνωσαν μια μοναδική εκδήλωση πολιτισμού, στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Πέρα: Δρόμοι του πολιτισμού», στην κεντρική αίθουσα της ανακαινισμένης Όπερας της Κωνσταντινούπολης: τραγούδησε η μοναδική Γλυκερία με ενδεκαμελή ορχήστρα και χορωδία αποτελούμενη από 125 παιδιά! Τη συναυλία παρακολούθησαν πάνω από 2.000 άτομα, ομογενείς και Τούρκοι. Γέμισε η Πόλη με ελληνικά τραγούδια! Σύσσωμη η Ομογένεια βροντοφώναξε "Εδώ είμαστε, στον τόπο μας και συνεχίζουμε!".

Δελτίο ΤύπουΠόστερ Φωτογραφίες Εκδήλωσης

 

Polykandryotis_Live_At_Konstantinoupoli_With_Mandoulides_Schools_Students

H ΣΤ΄ Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη και  παρουσίασαν τη μουσική παράσταση «Τραγουδάμε στην Πόλη… με τον Θανάση Πολυκανδριώτη», την ορχήστρα του και τη χορωδία του Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινούπολης την Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2018.

Δελτίο ΤύπουΠόστερ

Makedonas_839x364

Μία μοναδική εμπειρία έζησαν οι μαθητές του Γυμνασίου - Λυκείου  του Ζωγραφείου Κωνσταντινούπολης και της ΣΤ΄ Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη,  καθώς μοιράστηκαν τη σκηνή  του θεάτρου του Κολλεγίου Αθηνών - Κολλεγίου Ψυχικού, με τον διακεκριμένο τραγουδιστή Κώστα Μακεδόνα και την εξαμελή ορχήστρα του,  τη Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018, στις 19.30.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική συμπαράσταση της Πανελλήνιας Οργάνωσης Γυναικών «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ» (Παράρτημα Ν. Ψυχικού)  και σκοπό είχε την ενίσχυση του έργου και των δράσεων του Ζωγραφείου Λυκείου, του ιστορικού σχολείου της Κωνσταντινούπολης.

Δελτίο
Τύπου
Πόστερ

Μία μοναδική εμπειρία έζησαν οι μαθητές του Γυμνασίου του Ζωγραφείου Κωνσταντινούπολης και της ΣΤ΄ Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη,  καθώς μοιράστηκαν με τον διακεκριμένο μουσικοσυνθέτη Γιώργο Χατζηνάσιο τη σκηνή του  Φιλολογικού  Συλλόγου  «Παρνασσός», για να παρουσιάσουν την παράσταση «Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο…», τη Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017. Το πολυπληθές κοινό που παρακολούθησε την παράσταση ενθουσιάστηκε από τους μαθητές,  οι οποίοι έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και στάθηκαν άξια δίπλα στον κορυφαίο δημιουργό. Ευχάριστη έκπληξη για μικρούς και μεγάλους η τιμητική παρουσία του μεγάλου ερμηνευτή Μανώλη Μητσιά, ο οποίος τραγούδησε αγαπημένα τραγούδια με τον μουσικοσυνθέτη και τα παιδιά.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική συμπαράσταση της Πανελλήνιας Οργάνωσης Γυναικών «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ» (Παράρτημα Ν. Ψυχικού) και υπό την αιγίδα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός».

Φωτογραφίες
Εκδήλωσης
Δελτίο
Τύπου
Πόστερ

Τα Παιδιά Ζωγραφίζουν στον Τοίχο...με τον Γιώργο Χατζηνάσιο

20/11/2015, Κωνσταντινούπολη

Μία μοναδική εμπειρία έζησε το πολυπληθές κοινό, από ομογενείς και Ελλαδίτες, που παρακολούθησε την επετειακή εκδήλωση «Τα Παιδιά Ζωγραφίζουν στον Τοίχο… με τον Γιώργο Χατζηνάσιο» για τον εορτασμό της Παναγίας του Πέρα και των 122 ετών από την ίδρυση του Ζωγραφείου. Μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων ταξίδεψαν στην Κωνσταντινούπολη, συνάντησαν τους φίλους τους μαθητές του Ζωγράφειου Λυκείου Κωνσταντινούπολης και όλοι μαζί μοιράστηκαν τη σκηνή με τον κορυφαίο δημιουργό Γιώργο Χατζηνάσιο σε μία εκδήλωση, με «πολύχρωμες πινελιές», ενθουσιασμό και φυσικά πολλή και καλή μουσική.

Η παράσταση πραγματοποιήθηκε στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης, όπου ο Γιώργος Χατζηνάσιος, πριν ανέβει στη σκηνή και καθίσει στο πιάνο, πρόσθεσε τη δική του πινελιά στον καμβά που ζωγράφισαν τα παιδιά, για να δώσουν ένα μήνυμα αγάπης και δημιουργικής συνύπαρξης, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ανακηρύχθηκε από τον Διευθυντή του Ζωγραφείου κ. Γιάννη Δεμιρτζόγλου «Επίτιμος Ζωγραφειώτης» για την πολυετή προσφορά του στον ελληνικό τραγούδι.

Φωτογραφικό
Υλικό
Δελτίο
Τύπου
Πόστερ

Στα Εκπαιδευτήρια οι μαθητές του Ζωγραφείου

22 - 26/09/2015, Θεσσαλονίκη

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα φιλοξενίας μαθητών του Ζωγραφείου Γυμνασίου - Λυκείου της Κωνσταντινούπολης, από οικογένειες μαθητών των Εκπαιδευτηρίων. Στόχος του προγράμματος ήταν οι μαθητές από την Κωνσταντινούπολη να γνωρίσουν καλύτερα τον ελληνικό τρόπο ζωής, να ασκηθούν περισσότερο στην ελληνική γλώσσα, να δημιουργήσουν στενούς δεσμούς φιλίας με συνομήλικούς τους από την Ελλάδα.

Στη διάρκεια του πενθήμερου ταξιδιού τους οι μαθητές παρακολούθησαν μαθήματα στα Εκπαιδευτήρια, γνώρισαν την ελληνική φιλοξενία και τις καθημερινές συνήθειες της ελληνικής οικογένειας.  Στο πλαίσιο του προγράμματος οι μαθητές, συνοδευόμενοι από τον Διευθυντή τους κ. Γιάννη Δεμιρτζόγλου, την Πρόεδρο των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη κ. Αικατερίνη Μαντουλίδου και τη Γενική Διευθύντρια κ. Άσπα Χασιώτη, έγιναν δεκτοί από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα και, αφού προσκύνησαν στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, παρακάθισαν σε γεύμα.

O Διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου της Κωνσταντινούπολης Γιάννης Δεμιρτζόγλου αναφορικά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα επισημαίνει: «Είναι πολύ σημαντικό για τους μαθητές μας να αποκτούν δεσμούς με την Ελλάδα, να γνωρίζουν τον ελληνικό τρόπο ζωής και κυρίως να αποκτούν φιλίες με συνομηλίκους τους, φιλίες που ευχόμαστε να νικήσουν την απόσταση και να αντέξουν στον χρόνο.» Λίγες ώρες πριν από την αναχώρησή τους οι μαθητές έκαναν τη βόλτα τους στην Παραλία του Λευκού Πύργου με ποδήλατα, γευμάτισαν στην Πλατεία Αριστοτέλους, παρακολούθησαν ταινία σε κεντρικό κινηματογράφο και έδωσαν την υπόσχεση ότι θα ξανασυναντηθούν με τους μαθητές των Εκπαιδευτηρίων τόσο στην Κωνσταντινούπολη όσο και στη Θεσσαλονίκη. Ήταν ένα ταξίδι γεμάτο αγάπη και συγκίνηση.

Στα Εκπαιδευτήρια οι μαθητές του Ζωγραφείου

31/01 - 04/02/2017, Θεσσαλονίκη

Μαθητές του Ζωγραφείου Γυμνασίου Κωνσταντινούπολης φιλοξενήθηκαν και φέτος από τις οικογένειες μαθητών των Εκπαιδευτηρίων. Στόχος της φιλοξενίας των μαθητών του Ζωγραφείου ήταν να γνωρίσουν καλύτερα τον ελληνικό τρόπο ζωής, να ασκηθούν περισσότερο στην ελληνική γλώσσα και να δημιουργήσουν στενούς δεσμούς φιλίας με συνομηλίκους τους από την Ελλάδα.

Οι μαθητές ακολούθησαν το καθημερινό πρόγραμμα των μαθητών που τους φιλοξένησαν και παρακολούθησαν κανονικά το σχολικό πρόγραμμα των Εκπαιδευτηρίων. Κατά τη διάρκεια της διαμονής τους, οι μαθητές του Ζωγραφείου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Θεσσαλονίκη - Κωνσταντινούπολη: Τραγουδάμε μαζί… με τον Διονύση Σαββόπουλο

20/11/2014, Κωνσταντινούπολη

Σε μία εκδήλωση που κυριάρχησε ο ενθουσιασμός και η μουσική, εκατοντάδες ομογενείς και Eλλαδίτες χειροκρότησαν στη σκηνή του Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινούπολης τον Διονύση Σαββόπουλο, τον οποίο πλαισίωσαν οι μαθητές του Ζωγραφείου και της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου των Εκπαιδευτηρίων. Οι μαθητές με ένα πρωτότυπο και ευφάνταστο τρόπο υποδέχτηκαν τον Θεσσαλονικιό τραγουδοποιό, Κωνσταντινουπολίτη στην καταγωγή, Διονύση Σαββόπουλο, τραγούδησαν τραγούδια βγαλμένα από την κοινή παράδοση των δύο πόλεων αλλά και τραγούδια του αγαπημένου τραγουδοποιού.

Ο Διονύσης Σαββόπουλος τραγούδησε μαζί τους και μοιράστηκε μνήμες αγαπημένες και ιστορίες του Κωνσταντινουπολίτη πατέρα του, Γεώργιου Σαββόπουλου. Η ιστορία του «Ψωμαθιανού», λαϊκού τραγουδιστή που μαγεύτηκε από τις νεράιδες και έχασε τη φωνή του κυριολεκτικά, έκλεψε την παράσταση. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Διονύσης Σαββόπουλος ανακηρύχθηκε από τον Διευθυντή του Ζωγραφείου κ. Γιάννη Δεμιρτζόγλου «Επίτιμος Ζωγραφειώτης» για την 50ετή προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι. Την τιμητική πλακέτα απένειμε η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Δελτίο
Τύπου
Πόστερ

120 Χρόνια Ζωγράφειο με την Ευανθία Ρεμπούτσικα

20/11/2013, Κωνσταντινούπολη

Το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινουπόλεως γιόρτασε τα 120 χρόνια λειτουργίας του και προσφοράς στην παιδεία και τον πολιτισμό με συναυλία της Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Στη συναυλία συμμετείχε η χορωδία του Ζωγραφείου, η χορωδία και η ορχήστρα των Εκπαιδευτηρίων και η χορωδία «Εν Δυνάμει».

Δελτίο
Τύπου
Πόστερ

Μια Πόλη Μαγική...

21/03/2013, Κωνσταντινούπολη

Μια ξεχωριστή εμπειρία έζησαν οι 16 μαθητές του Ζωγραφείου Γυμνασίου και οι 71 μαθητές της Ε΄ τάξης του Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων, που παρουσίασαν μαζί την εκπληκτική μουσικοθεατρική παράσταση «Μια Πόλη Μαγική», βασισμένη στο παραμύθι της Ελένης Πριοβόλου, που γράφτηκε ειδικά για την παράσταση για τους μαθητές του Ζωγραφείου και των Εκπαιδευτηρίων.

Δελτίο
Τύπου

Παραμύθι χωρίς όνομα

19/11/2010, Κωνσταντινούπολη

Πλήθος ομογενών αλλά και Ελλαδιτών, επισκεπτών της Κωνσταντινούπολης, παρακολούθησε τη θεατρική παράσταση «Παραμύθι χωρίς όνομα» από τη θεατρική ομάδα των Εκπαιδευτηρίων, στην αίθουσα τελετών του ιστορικού Ζωγραφείου Κωνσταντινούπολης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των Εισοδίων της Θεοτόκου, που πραγματοποιήθηκαν στην ιστορική σχολή.

Δελτίο
Τύπου

Ο Διονύσης Σαββόπουλος με την ορχήστρα και τη χορωδία στο Ζωγράφειο

11/04/2010, Κωνσταντινούπολη

Τα Εκπαιδευτήρια και το Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης διοργάνωσαν μία μοναδική συναυλία με τη συμμετοχή του τραγουδοποιού Διονύση Σαββόπουλου, τον οποίο συνόδευσε η ορχήστρα και η χορωδία των Εκπαιδευτηρίων, καθώς και η χορωδία του Ζωγράφειου, στην αίθουσα τελετών του ιστορικού σχολείου στην Κωνσταντινούπολη. Την εκδήλωση τίμησε με την υψηλή παρουσία του η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. 

Δελτίο
Τύπου

Τιμητικές Εκδηλώσεις

Σε μία συγκινητική εκδήλωση τιμής το Καππαδοκικό Σωματείο «Άγιος Βασίλειος - Βασιλειάδα» και τα Εκπαιδευτήρια βράβευσαν τέσσερις σημαντικούς Έλληνες για την ευποιία και την ξεχωριστή προσφορά στη Θεσσαλονίκη και τον Ελληνισμό: τον κ. Ιωάννη Δεμιρτζόγλου, Διευθυντή Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινουπόλεως, Άρχοντα Μ. Ρεφερενδάριο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, τον κ. Αναστάσιο και την κ. Ιουλία Μπίλλη, Μεγάλους Ευεργέτες και τον κ. Νικόλαο Παπαγεωργίου, Μεγάλο Ευεργέτη, Επίτιμο Πρόεδρο του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Προέδρο του Ιδρύματος Παπαγεωργίου, Άρχοντα Ρεφερενδάριο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

Για τη διαχρονική παρουσία, το έργο και την προσφορά των Ελλήνων ευεργετών μίλησαν ο κ. Ιωάννης Τσουκαλάς, Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ, τ. Ευρωβουλευτής και ο κ. Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Συγγραφέας.

Δελτίο
Τύπου
Αφίσα
Εκδήλωσης

Εκδήλωση για τους μεγάλους δασκάλους της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν τα Εκπαιδευτήρια, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, υπό τον γενικό τίτλο «Θεσσαλονίκη, η πόλη των μεγάλων δασκάλων».

Βιογραφικά στοιχεία αλλά και το έργο και η προσφορά «των μεγάλων δασκάλων» που επηρέασαν την εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο των Εκπαιδευτηρίων.

Ομιλητές της συγκεκριμένης εκδήλωσης ήταν εγκεκριμένοι δημοσιογράφοι, καθηγητές και συγγραφείς, όπως ο Γιώργος Αναστασιάδης, Γιώργος Παπαναστασίου, Κώστας Μπλιάτκας, Γιώργος Δέλλιος και Θωμάς Κοροβίνης.

Μέσα από εργασίες, βίντεο και φωτογραφικό υλικό, που ετοίμασαν και παρουσίασαν οι μαθητές του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων έγινε εκτενής αναφορά στην εργογραφία και τη βιογραφία των Μανόλη Τριανταφυλλίδη, Δημήτρη Γληνού, Αλέξανδρου Δελμούζου, Γιάννη Κακριδή, Λίνου Πολίτη, Εμμανουήλ Κριαρά, Χρίστου Τσολάκη και Ευάγγελου Μαντουλίδη.

Δελτίο
Τύπου
Αφίσα
Εκδήλωσης

Τιμούμε τους Δασκάλους
Σε κλίμα συγκίνησης, νοσταλγίας αλλά και χαράς πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των αποφοίτων των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση των 40 χρόνων από την ίδρυση του σχολείου από τον αείμνηστο φιλόλογο και παιδαγωγό Ευάγγελο Μαντουλίδη.

Ήταν  μια βραδιά τιμής, μνήμης αλλά  και σύσφιξης των σχέσεων των μαθητών και των μαθητριών  της τελευταίας 40ετίας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν αγαπημένοι  δάσκαλοι που υπηρέτησαν με ζήλο το παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό έργο τους στο σχολείο,  ενώ όλοι  θυμήθηκαν αξέχαστες στιγμές  της σχολικής ζωής.

Αγώνες Τέχνης

Οι Αγώνες Τέχνης απευθύνονται σε μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου της Ελλάδας και της Ομογένειας και αφορούν το θέατρο, την ποίηση, τη μουσική (μουσικά και χορωδιακά σύνολα), τη ζωγραφική, τη φωτογραφία και την παραγωγή video. Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα σε ένα περιβάλλον εκπαιδευτικό που διδάσκει και εξασφαλίζει τον καθαρό και δίκαιο αγώνα να καλλιεργήσουν και να αναδείξουν τις δεξιότητές τους στην καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία και παράλληλα να συνειδητοποιήσουν την αξία της τέχνης στη σύγχρονη εποχή. Η συμμετοχή τους μάλιστα σε τέτοιους αγώνες ενδυναμώνει την ψυχολογία τους, βελτιώνει την κοινωνικότητά τους και αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία, για να συναντηθούν, να επικοινωνήσουν και να δημιουργήσουν. Οι Αγώνες λαμβάνουν χώρα κάθε έτος στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη (12ο χλμ. Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών, Θέρμη, Θεσσαλονίκη).

 

Τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη για δέκατη χρονιά, με την έγκριση του ΥΠΑΙΘΑ (121606/ΓΔ4/27-10-2023) διοργανώνουν τους πανελλήνιους μαθητικούς Αγώνες Τέχνης, από την Πέμπτη, 7 έως και το Σάββατο, 9 Μαρτίου 2024.

Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν 53 σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά και πάνω από 650 μαθητές/ριες από όλη την Ελλάδα και την Ομογένεια.

Οι Αγώνες Τέχνης απευθύνονται σε μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου της Ελλάδας και της Ομογένειας και αφορούν το βίντεο, το θέατρο, την ποίηση, τη μουσική (μουσικά και χορωδιακά σύνολα), τη ζωγραφική και τη φωτογραφία. Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα σε ένα περιβάλλον εκπαιδευτικό που διδάσκει και εξασφαλίζει τον καθαρό και δίκαιο αγώνα να καλλιεργήσουν και να αναδείξουν τις δεξιότητές τους στην καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία και παράλληλα να συνειδητοποιήσουν την αξία της τέχνης στη σύγχρονη εποχή.

Για κάθε κατηγορία υπάρχει Κριτική Επιτροπή που αποτελείται από καταξιωμένες προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης. Την τελευταία ημέρα της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί απονομή βραβείων στους συμμετέχοντες.

Οι Αγώνες θα λάβουν χώρα στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη (12ο χλμ. EO Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών, Θέρμη, Θεσσαλονίκη).

Οδηγίες

Δελτίο Τύπου

Πρόγραμμα Αγώνων Τέχνης

Πανελλήνιοι Μαθητικοί Αγώνες Τέχνης 2023

Τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη διοργάνωσαν τους πανελλήνιους μαθητικούς Αγώνες Τέχνης, από την Πέμπτη, 02 έως και το Σάββατο, 04 Μαρτίου 2023. Οι Αγώνες Τέχνης απευθύνονται σε μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου της Ελλάδας και της Ομογένειας και αφορούν το θέατρο, την ποίηση, τη μουσική (μουσικά και χορωδιακά σύνολα), τη ζωγραφική, τη φωτογραφία και την παραγωγή video.

Οι μαθητές είχαν έτσι τη δυνατότητα σε ένα περιβάλλον εκπαιδευτικό που διδάσκει και εξασφαλίζει τον καθαρό και δίκαιο αγώνα να καλλιεργήσουν και να αναδείξουν τις δεξιότητές τους στην καλλιτεχνική έκφραση και τη δημιουργία και παράλληλα να συνειδητοποιήσουν την αξία της τέχνης στη σύγχρονη εποχή.

Οι Αγώνες έλαβαν χώρα στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη (12ο χλμ. EO Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών, Θέρμη, Θεσσαλονίκη).

Παρουσιάστηκαν ζωντανά στο Livemedia, στο Facebook και στο YouTube των Εκπαιδευτηρίων.

Χορηγοί:
CITY College - University of York Europe Campus, ΚΘΒΕ, Livemedia, Αφοι Κομπατσιάρη ΑΕ, ΜΕΒΓΑΛ, Μίλτος, Plaisir, Γούσιος

Χορηγοί Επικοινωνίας:
«Μακεδονία της Κυριακής», «Τύπος Θεσσαλονίκης»
GRTimes.gr, Livemedia.gr, makthes.gr, thessnews.gr, typosthes.gr, viosimi.gr
Flash 99,4, Status 107,7

ΒραβείαΠόστερΠρόγραμμαΔελτίο
Τύπου
Δήλωση
Συναίνεσης
Οδηγίες

Τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη για όγδοη χρονιά διοργάνωσαν τους πανελλήνιους μαθητικούς Αγώνες Τέχνης, με τη συμμετοχή μαθητών από 27 σχολεία, ιδιωτικά και δημόσια της Ελλάδας και της Ομογένειας.

Τη φετινή χρονιά λόγω των έκτακτων επιδημιολογικών δεδομένων οι μαθητές διαγωνίστηκαν μόνο στις κατηγορίες ποίηση, ζωγραφική, φωτογραφία.

Οι Αγώνες Τέχνης αποτελούν από το 2015 ένα νεανικό καλλιτεχνικό βήμα και μια μεγάλη γιορτή εκπαίδευσης και πολιτισμού. Στόχος τους δεν είναι τόσο το έπαθλο όσο η προσπάθεια, ο αγώνας και η δημιουργική συνάντηση, η συνύπαρξη με τους συνομηλίκους, ο γόνιμος προβληματισμός και η καλλιτεχνική έκφραση.

Η κριτική επιτροπή της κάθε κατηγορίας, που αποτελούνταν και φέτος από καταξιωμένες προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης, εξέφρασε την ικανοποίηση και τον ενθουσιασμό της για το επίπεδο των μαθητικών δημιουργιών, την προσπάθεια των μαθητών και το ταλέντο τους.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν μας επιτρέπουν να πραγματοποιήσουμε αυτή τη γιορτή παιδείας και πολιτισμού στα Εκπαιδευτήρια, όπως συνηθίζαμε. Ευχόμαστε του χρόνου να είναι πάλι όπως παλιά!

ΒραβείαΒίντεο

ΑΓΩΝΕΣ ΤΕΧΝΗΣ 2021: Τέχνη, παιδεία και πολιτισμός

Τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη για έβδομη χρονιά διοργάνωσαν τους πανελλήνιους μαθητικούς Αγώνες Τέχνης, με τη συμμετοχή μαθητών από 11 σχολεία, ιδιωτικά και δημόσια της Ελλάδας και της Ομογένειας.

Τη φετινή χρονιά λόγω των έκτακτων επιδημιολογικών δεδομένων οι μαθητές διαγωνίστηκαν μόνο στις κατηγορίες ποίηση, ζωγραφική, φωτογραφία και βίντεο. Το θέμα της φετινής διοργάνωσης ήταν η ατομική ευθύνη όπως αυτή παρουσιάζεται από τον Νίκο Καζαντζάκη στην Ασκητική: «Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω»

Οι Αγώνες Τέχνης αποτελούν από το 2015 ένα νεανικό καλλιτεχνικό βήμα και μια μεγάλη γιορτή εκπαίδευσης και πολιτισμού. Στόχος τους δεν είναι τόσο το έπαθλο όσο η προσπάθεια, ο αγώνας και η δημιουργική συνάντηση, η συνύπαρξη με τους συνομηλίκους, ο γόνιμος προβληματισμός και η καλλιτεχνική έκφραση.

Η κριτική επιτροπή της κάθε κατηγορίας, που αποτελούνταν και φέτος από καταξιωμένες προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης, εξέφρασε την ικανοποίηση και τον ενθουσιασμό της για το επίπεδο των μαθητικών δημιουργιών, την προσπάθεια των μαθητών και το ταλέντο τους.

Δελτίο  ΤύπουΒραβεία

 

agones technis kormos

Τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη για έκτη συνεχή χρονιά, με την έγκριση του ΥΠΑΙΘ (112215/Δ2/10-07-2019), διοργάνωσαν τους πανελλήνιους μαθητικούς Αγώνες Τέχνης, από την Πέμπτη, 20 έως και το Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2020.

Οι Αγώνες Τέχνης απευθύνονται σε μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου της Ελλάδας και της Ομογένειας και αφορούν το θέατρο, την ποίηση, τη μουσική (μουσικά και χορωδιακά σύνολα), τη ζωγραφική και τη φωτογραφία. Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα σε ένα περιβάλλον εκπαιδευτικό που διδάσκει και εξασφαλίζει τον καθαρό και δίκαιο αγώνα να καλλιεργήσουν και να αναδείξουν τις δεξιότητές τους στην καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία και παράλληλα να συνειδητοποιήσουν την αξία της τέχνης στη σύγχρονη εποχή.

Οι Αγώνες Τέχνης πραγματοποιήθηκαν με την ευγενική χορηγία της Eurobank, του The University of Sheffield - International Faculty CITY College, του ΚΘΒΕ,  του Livemedia, της ΜΕΒΓΑΛ και του Plaisir.

Οι Αγώνες Τέχνης 2020 αναμεταδόθηκαν ζωντανά από το κανάλι Livemedia.gr

ΠρόγραμμαΔελτίο ΤύπουΑφίσα

Με μεγάλη επιτυχία  και  με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 600 μαθητών  από 25 Γυμνάσια και Λύκεια από την Ελλάδα και την Ομογένεια πραγματοποιήθηκαν, στα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη  από την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου έως και το Σάββατο 2 Μαρτίου  2019, για πέμπτη χρονιά οι Πανελλήνιοι Μαθητικοί Αγώνες Τέχνης με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Οι μαθητές διαγωνίστηκαν  στο θέατρο, την ποίηση, τη μουσική (μουσικά και χορωδιακά σύνολα), τη ζωγραφική και τη φωτογραφία.

Σε ένα περιβάλλον εκπαιδευτικό, που διδάσκει και εξασφαλίζει τον καθαρό και δίκαιο αγώνα, μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να καλλιεργήσουν και να αναδείξουν τις δεξιότητές τους στην καλλιτεχνική έκφραση-δημιουργία και παράλληλα να συνειδητοποιήσουν την αξία της  τέχνης στη σύγχρονη εποχή.

Η κριτική επιτροπή της κάθε κατηγορίας, που αποτελούνταν από καταξιωμένες προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το επίπεδο των μαθητικών δημιουργιών.

Την τελευταία ημέρα της διοργάνωσης πραγματοποιήθηκε η απονομή βραβείων στους συμμετέχοντες ενώ το κοινό παρακολούθησε το  μουσικοχορευτικό δρώμενο από τους μαθητές του Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινούπολης.

Οι Αγώνες Τέχνης πραγματοποιήθηκαν με χορηγία της Eurobank, της Μεβγάλ, της Μελισσοκομικής Δωδεκανήσου, του Livemedia και του The University of Sheffield - International Faculty CITY College.

 

Πόστερ/ΠρόγραμμαΠρόγραμμαΔελτίο
Τύπου
Βίντεο
& Φωτογραφίες

Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή 600 τουλάχιστον μαθητών από 37 Γυμνάσια και Λύκεια της Ελλάδας και της Ομογένειας πραγματοποιήθηκαν οι Πανελλήνιοι Μαθητικοί Καλλιτεχνικοί Αγώνες, που διοργάνωσαν με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη. Στους Αγώνες Τέχνης οι μαθητές διαγωνίστηκαν στο θέατρο, τη μουσική, την ποίηση, τη ζωγραφική, τη φωτογραφία και το video.

Οι Αγώνες Τέχνης ήταν ένα τριήμερο γεμάτο πολιτισμό, εκπαίδευση, δημιουργική συνάντηση και συνύπαρξη με τους συνομηλίκους, γόνιμο προβληματισμό, χαρά, αισιοδοξία για τις νέες γενιές, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να καλλιεργήσουν και να αναδείξουν τις δεξιότητές τους στην καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία, να συνειδητοποιήσουν την αξία της τέχνης στη σύγχρονη εποχή, να δημιουργήσουν με ευαισθησία και ανθρωπιά.

Την τελευταία ημέρα των Αγώνων Τέχνης πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των βραβείων.

ΠρόγραμμαΔελτίο
Τύπου
ΑφίσαΒίντεο
& Φωτογραφίες

Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή 600 μαθητών από 25 Γυμνάσια και Λύκεια της Ελλάδας και της Ομογένειας πραγματοποιήθηκαν οι Πανελλήνιοι Μαθητικοί Καλλιτεχνικοί Αγώνες, που διοργάνωσαν με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη. Οι μαθητές διαγωνίστηκαν στο θέατρο, τη μουσική, την ποίηση, τη ζωγραφική, τη φωτογραφία και το video.

Ήταν ένα τριήμερο γεμάτο τέχνη, πολιτισμό, εκπαίδευση, δημιουργική συνάντηση και συνύπαρξη με τους συνομηλίκους, γόνιμο προβληματισμό, χαρά, αισιοδοξία για τις νέες γενιές, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να καλλιεργήσουν και να αναδείξουν τις δεξιότητές τους στην καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία, να συνειδητοποιήσουν την αξία της τέχνης στη σύγχρονη εποχή, να δημιουργήσουν με ευαισθησία και ανθρωπιά.

Την τελευταία ημέρα των Αγώνων Τέχνης πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των βραβείων. Στην τελετή συμμετείχαν και οι μαθητές του Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι παρουσίασαν ένα ξεχωριστό μουσικοχορευτικό δρώμενο, καθώς ο χορός δεν θα μπορούσε να λείψει από τους Αγώνες Τέχνης. Επιπλέον συγκίνησαν το κοινό με το video «Μια ιστορία αγάπης…», το οποίο ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους στην Πόλη και στο Γηροκομείο Βαλουκλί, παραμονές Χριστουγέννων.  Στη συνέχεια δόθηκαν τα βραβεία όλων των κατηγοριών.

Πρόγραμμα Δελτίο
Τύπου
Φωτογραφίες
Εκδήλωσης

Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή 600 μαθητών από 42 Γυμνάσια και Λύκεια της Ελλάδας και της Ομογένειας πραγματοποιήθηκαν οι Πανελλήνιοι Μαθητικοί Καλλιτεχνικοί Αγώνες, που διοργάνωσαν με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη. Οι μαθητές διαγωνίστηκαν στο θέατρο, τη μουσική, την ποίηση, τη ζωγραφική, τη φωτογραφία και το video.

Ήταν ένα τριήμερο γεμάτο τέχνη, πολιτισμό, εκπαίδευση, δημιουργική συνάντηση και συνύπαρξη με τους συνομηλίκους, γόνιμο προβληματισμό, χαρά, αισιοδοξία για τις νέες γενιές, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να καλλιεργήσουν και να αναδείξουν τις δεξιότητές τους στην καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία, να συνειδητοποιήσουν την αξία της τέχνης στη σύγχρονη εποχή, να δημιουργήσουν με ευαισθησία και ανθρωπιά.

Την τελευταία ημέρα των Αγώνων Τέχνης πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των βραβείων. Η τελετή ξεκίνησε με την προβολή ενός ντοκιμαντέρ, που δημιούργησαν οι μαθητές του Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινούπολης, με θέμα «Πόσοι είναι οι Ρωμηοί της Πόλης;» και ακολούθησε ένα μουσικοχορευτικό δρώμενο από τους μαθητές του Ζωγραφείου. Στη συνέχεια δόθηκαν τα βραβεία όλων των κατηγοριών. Την τελετή απονομής παρουσίασαν ο Παναγιώτης Κουντουράς και ο Στάθης Κόλιας.

Πρόγραμμα Δελτίο
Τύπου
Φωτογραφίες

Η μαθητική δημιουργικότητα και η έκφραση μέσα από την τέχνη ξεδιπλώθηκαν στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς «Αγώνες Τέχνης» που διοργάνωσαν τα Εκπαιδευτήρια, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 300 μαθητές, 19 Γυμνασίων και Λυκείων από την Ελλάδα και την Ομογένεια, οι οποίοι διαγωνίστηκαν στο θέατρο, την ποίηση, τη μουσική (μουσικά και χορωδιακά σύνολα), τη ζωγραφική και το Video. Στο καλλιτεχνικό τριήμερο, το οποίο πραγματοποιήθηκε με την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, από τις 23 έως τις 25 Απριλίου 2015, οι μαθητές των σχολείων που πήραν μέρος μπόρεσαν να εκφραστούν καλλιτεχνικά και να αναζητήσουν δημιουργικές και εποικοδομητικές διόδους επικοινωνίας.

Στόχος όλων των συμμετεχόντων ήταν όχι τόσο το έπαθλο όσο η προσπάθεια, ο αγώνας και η δημιουργική συνάντηση, η συνύπαρξη με τους συνομηλίκους, ο γόνιμος προβληματισμός και η καλλιτεχνική έκφραση.

 

Δελτίο
Τύπου
Πρόγραμμα

Προσομοίωση Ολομέλειας Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ένας από τους βασικούς και ουσιώδεις στόχους ενός ελληνικού σχολείου με ευρωπαϊκό χαρακτήρα και οικουμενικό προσανατολισμό είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής ταυτότητας και η σφυρηλάτηση της εθνικής και ευρωπαϊκής συνείδησης των μαθητών του. Για να υπάρξει ευρωπαϊκή ταυτότητα, σημαντική προϋπόθεση είναι η επαφή και η γνωριμία των νέων με τα θεσμοθετημένα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προασπίζουν τη δημοκρατία και το μέλλον της.

Τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, με την έγκριση του ΥΠΑΙΘΑ, διοργάνωσαν την Πέμπτη και Παρασκευή, 18 και 19 Ιανουαρίου 2024 «Προσομοίωση Συνεδρίασης Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» για μαθητές της Α΄/Β΄ Λυκείου όλων των σχολείων της Ελλάδας και της Ομογένειας.

Η διαδικασία της προσομοίωσης συνίσταται στη συγκρότηση οκτώ επιτροπών στις οποίες θα κατανεμηθούν περισσότεροι από 170 μαθητές/ριες. Κάθε μία από αυτές τις επιτροπές προτείνει ένα νομοσχέδιο προς ψήφιση και δέχεται τις αντίστοιχες ερωτήσεις και αντικρούσεις σε επιμέρους άρθρα του από τις υπόλοιπες επιτροπές. Στόχος είναι μέσα από έναν γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο να προκύψουν, κατόπιν ψηφοφορίας, οκτώ νομοσχέδια που θα δίνουν λύση σε φλέγοντα ζητήματα.

Η εκδήλωση γίνεται με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Η Προσομοίωση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη (12ο χλμ. Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών, Θέρμη, Θεσσαλονίκη), οι οποίες διαθέτουν θέατρο 500 θέσεων, 4 υπερσύγχρονα κλειστά γυμναστήρια, εργαστήρια καλλιτεχνικών, πληροφορικής, φυσικής, χημείας, βιολογίας, βιβλιοθήκη και ανοιχτά γήπεδα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την 7η Προσομοίωση Συνεδρίασης Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο YouTube κανάλι των Εκπαιδευτηρίων.

Εδώ μπορείτε να βρείτε το Πρόγραμμα, το Δελτίο Τύπου, τον Οδηγό Μελέτης, τις Περιλήψεις Επιτροπών, τις Οδηγίες και το Παράλληλο Πρόγραμμα.

Τι είπαν οι Διοργανωτές

Τι είπαν οι Επίσημοι

Τι είπαν οι καθηγητές

Τι είπαν οι μαθητές

Τα Βραβεία

Συλλογή Φωτογραφιών

Ψηφίσματα

Προσομοίωση Συνεδρίασης Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, με την έγκριση του ΥΠΑΙΘ, διοργάνωσαν την Πέμπτη και Παρασκευή, 19 και 20 Ιανουαρίου 2023 «Προσομοίωση Συνεδρίασης Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» για μαθητές της Α΄/Β΄ Λυκείου όλων των σχολείων της Ελλάδας.

Η διαδικασία της προσομοίωσης συνίσταται στη συγκρότηση οκτώ επιτροπών στις οποίες θα κατανεμηθούν περισσότεροι από 180 μαθητές της Α΄/Β΄ Λυκείου. Κάθε μία από αυτές τις επιτροπές προτείνει ένα νομοσχέδιο προς ψήφιση και δέχεται τις αντίστοιχες ερωτήσεις και αντικρούσεις σε επιμέρους άρθρα του από τις υπόλοιπες επιτροπές. Στόχος είναι μέσα από έναν γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο να προκύψουν, κατόπιν ψηφοφορίας, οκτώ νομοσχέδια που θα δίνουν λύση σε φλέγοντα ζητήματα.

Η εκδήλωση γίνεται με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Η προσομοίωση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη (12ο χλμ. Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών, Θέρμη, Θεσσαλονίκη), οι οποίες διαθέτουν θέατρο 500 θέσεων, 4 υπερσύγχρονα κλειστά γυμναστήρια, εργαστήρια καλλιτεχνικών, πληροφορικής, φυσικής, χημείας, βιολογίας, βιβλιοθήκη και ανοιχτά γήπεδα.

Η Συνεδρίαση της Ολομέλειας την Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου, παρουσιάστηκε ζωντανά στο Livemedia, στο Facebook και στο Youtube των Εκπαιδευτηρίων.

Χορηγοί: Livemedia, ΜΕΒΓΑΛ, Γούσιος, Αφοι Κομπατσιάρη ΑΕ

Τι είπαν
οι Διοργανωτές
Τι είπαν
οι Διοργανωτές
Τι είπαν
οι Ευρωβουλευτές/
Βουλευτές
Τι είπε
το Ζωγράφειο Γ/Λ
Τι είπαν
οι Μαθητές
Συλλογή φωτογραφιώνΤα
Βραβεία
Δελτίο
Τύπου
ΟδηγίεςΠρόγραμμαΠαράλληλο
Πρόγραμμα
Περιλήψεις
Επιτροπών
Οδηγός
Μελέτης
Ψηφίσματα
Επιτροπών

 

Προσομοίωση Συνεδρίασης Ολομέλειας Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, με την έγκριση του ΥΠ.Π.Ε.Θ. Φ15.1/151206/Δ2/30/09/2019, διοργάνωσαν την Πέμπτη και Παρασκευή, 16 και 17 Ιανουαρίου 2020 «Προσομοίωση Συνεδρίασης Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» για μαθητές της Α΄ Λυκείου όλων των σχολείων της Ελλάδας.

Κατά τη διαδικασία της προσομοίωσης οι μαθητές χωρίστηκαν σε οκτώ επιτροπές στις οποίες κατανεμήθηκαν περισσότεροι από 120 μαθητές της Α΄ Λυκείου. Κάθε μία από αυτές τις επιτροπές πρότεινε ένα νομοσχέδιο προς ψήφιση και δέχτηκε τις αντίστοιχες ερωτήσεις και αντικρούσεις σε επιμέρους άρθρα του από τις υπόλοιπες επιτροπές.

Στόχος ήταν μέσα από έναν γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο να προκύψουν, κατόπιν ψηφοφορίας, οκτώ νομοσχέδια που θα δίνουν λύση σε φλέγοντα ζητήματα.

Η εκδήλωση έγινε με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct - ΚΕΔΗΘ.  Χορηγός: Livemedia.gr

Τι είπαν
οι Διοργανωτές
Τι είπαν
οι Καθηγητές
Τι είπαν
οι Μαθητές
ΦωτογραφίεςΨηφίσματα
Επιτροπών
ΠρόγραμμαΠαράλληλο
Πρόγραμμα
ΟδηγίεςΘέματα
Επιτροπών
Οδηγός
Μελέτης
Δελτίο
Τύπου

Prosomiosi Synedriasis Olomelias Evropaikou KoinovouliouΣυνεδρίασης Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, με την έγκριση του ΥΠ.Π.Ε.Θ. Φ15.1/159008/Δ2/25/09/2018, διοργάνωσαν την Πέμπτη και Παρασκευή, 17 και 18 Ιανουαρίου 2019 «Προσομοίωση Συνεδρίασης Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» για μαθητές της Α΄ Λυκείου όλων των σχολείων της Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας οι μαθητές χωρίστηκαν σε οκτώ επιτροπές (Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων - Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας - Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων - Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων - Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των δύο Φύλων - Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού - Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας - Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων). Με την καθοδήγηση και τις υποδείξεις των Προέδρων κάθε Επιτροπής είχαν τη μοναδική ευκαιρία να ενημερωθούν, να ανταλλάξουν απόψεις, να προβληματιστούν, να εισηγηθούν ψηφίσματα και να προτείνουν λύσεις επίκαιρων ζητημάτων, παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Την πρώτη μέρα των εργασιών στους μαθητές μίλησε ο κ. Χάρης Κούντουρος, Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Την Τελετή Έναρξης τίμησε με την παρουσία του ο κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, τ. Επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών απονεμήθηκαν βραβεία στους μαθητές που διακρίθηκαν. Τα βραβεία απένειμαν η κ. Μαρία Σπυράκη, Ευρωβουλευτής, ο κ. Κώστας Γκιουλέκας, Βουλευτής Θεσσαλονίκης και ο κ. Γιάννης Δεμιρτζόγλου, Διευθυντής Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινούπολης.

 

Μια ματιά στην
Προσομοίωση του 2019
Ψηφίσματα
Επιτροπών
Δελτίο
Τύπου

 

Τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, με την έγκριση του ΥΠ.Π.Ε.Θ. Φ15.1/156402/Δ2/20-09-2017, διοργάνωσαν την Πέμπτη και Παρασκευή, 18 και 19 Ιανουαρίου 2018 «Προσομοίωση Συνεδρίασης Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» για μαθητές της Α΄ Λυκείου όλων των σχολείων της Ελλάδας.

Η διαδικασία της προσομοίωσης συνίσταται στη συγκρότηση οκτώ επιτροπών στις οποίες θα κατανεμηθούν περισσότεροι από 120 μαθητές της Α΄ Λυκείου. Κάθε μία από αυτές τις επιτροπές προτείνει ένα νομοσχέδιο προς ψήφιση και δέχεται τις αντίστοιχες ερωτήσεις και αντικρούσεις σε επιμέρους άρθρα του από τις υπόλοιπες επιτροπές. Στόχος είναι μέσα από έναν γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο να προκύψουν, κατόπιν ψηφοφορίας, οκτώ νομοσχέδια που θα δίνουν λύση σε φλέγοντα ζητήματα.

Η εκδήλωση γίνεται με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Ευρωβουλευτής κ. Εύα Καϊλή, ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Κώστας Γκιουλέκας και ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος.

Περισσότερα...

Μια ματιά στην
Προσομοίωση του 2018
Ψηφίσματα
Επιτροπών
Δελτίο
Τύπου

Σε αίθουσα «Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» μετατράπηκε την Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017,  το αμφιθέατρο του Πολιτιστικού και Αθλητικού Κέντρου των Εκπαιδευτηρίων  Ε. Μαντουλίδη, αφού μαθητές της Α’ Λυκείου, οκτώ σχολείων από όλη την Ελλάδα ως «Ευρωβουλευτές», συμμετείχαν σε Επιτροπές, έφεραν νομοσχέδια προς ψήφιση, δέχτηκαν  τροπολογίες σε επιμέρους άρθρα, ψήφισαν και καταψήφισαν άρθρα και νομοσχέδια.

Η Προσομοίωση Συνεδρίασης Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  που  είχε την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και  την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, εγγράφεται στο πλαίσιο του προγράμματος Σχολικοί Πρέσβεις του ΕΚ και στην έναρξή της έγινε η απονομή των διπλωμάτων επιβράβευσης στους καθηγητές και μαθητές «Πρέσβεις του ΕΚ»,  οι οποίοι συμμετείχαν επιτυχώς στην πιλοτική φάση του προγράμματος κατά το 2016.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ.  Τάσος Κουράκης, ο Ευρωβουλευτής κ. Κώστας Χρυσόγονος  και ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος.

Περισσότερα...

ΠρόγραμμαΔελτίο ΤύπουΔείτε
την Προσομοίωση

Τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη διοργάνωσαν την Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2015, την «Προσομοίωση Συνεδρίασης Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Η διαδικασία της προσομοίωσης συνίσταται στη συγκρότηση τεσσάρων επιτροπών στις οποίες έχουν κατανεμηθεί περισσότεροι από εκατό μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου. Κάθε μία από αυτές τις επιτροπές προτείνει ένα νομοσχέδιο προς ψήφιση και δέχεται τις αντίστοιχες τροπολογίες σε επιμέρους άρθρα του από τις υπόλοιπες επιτροπές. Στόχος είναι μέσα από έναν γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο να προκύψουν, κατόπιν ψηφοφορίας, τέσσερα νομοσχέδια που θα δίνουν λύση σε φλέγοντα ζητήματα, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η εκπαίδευση, το περιβάλλον και η απασχόληση.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, και οι π. Ευρωβουλευτές κ. Ιωάννης Γκλαβάκης και κ. Χρυσούλα Παλιαδέλη.

Περισσότερα...

ΠρόγραμμαΔελτίο Τύπου

Θέατρο

Τα Εκπαιδευτήρια, πιστεύοντας στην αξία της θεατρικής αγωγής, έχουν εντάξει στο σχολικό τους πρόγραμμα ποικίλες δραστηριότητες, που σχετίζονται με την τέχνη του θεάτρου. Από το Νηπιαγωγείο ως το Λύκειο λειτουργούν θεατρικές ομάδες που έχουν ανεβάσει παραστάσεις του αρχαίου και σύγχρονου θεάτρου. Στόχος της θεατρικής ομάδας είναι να καλλιεργήσει στους μαθητές τη θεατρική παιδεία. Μέσα από τη συλλογική βίωση νοημάτων και αξιών, τη συνεργασία, την ευθύνη, τον διάλογο, τον σεβασμό στο διαφορετικό, την κριτική σκέψη, την εκφραστική δύναμη, τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και την αυτοέκφραση οι μαθητές αγαπούν την τέχνη και τον πολιτισμό και αποκτούν κριτήρια ικανά, ώστε να συμμετέχουν ενεργά στις γενικότερες πολιτισμικές εξελίξεις. Μέσα σ’ ένα κλίμα ενθουσιασμού, ενθάρρυνσης κι εμπιστοσύνης παρουσιάζονται παραστάσεις, που φέρουν τη σφραγίδα της επίτευξης των στόχων της θεατρικής αγωγής.


Διακρίσεις

Βραβείο Σκηνικών, Πανελλήνιοι Μαθητικοί Αγώνες Τέχνης 2023
Βραβείο «Ευάγγελος Μαντουλίδης», Κοραλία Γενίτσαρη (Πραξαγόρα, Εκκλησιάζουσες), Πανελλήνιοι Μαθητικοί Αγώνες Τέχνης 2023

Δεν πραγματοποιήθηκαν παραστάσεις.

Δεν πραγματοποιήθηκαν παραστάσεις.

2ο βραβείο, Πανελλήνιοι Μαθητικοί Αγώνες Τέχνης 2020

Με τον τρόπο του Α. Σ.
Θεατρική παράσταση βασισμένη σε διηγήματα του Αντώνη Σαμαράκη.

Εν Τέλεια
3ο βραβείο, Πανελλήνιοι Μαθητικοί Αγώνες Τέχνης 2019

1ο βραβείο, Πανελλήνιοι Μαθητικοί Αγώνες Τέχνης 2018

Περισσότερα

3ο βραβείο, Πανελλήνιοι Μαθητικοί Αγώνες Τέχνης 2017

1ο βραβείο, Πανελλήνιοι Μαθητικοί Αγώνες Τέχνης 2015

Πάνω σε ένα στίχο του Κ. Π. Καβάφη

Ειδική διάκριση, Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Θεάτρου 2008 (ΥΠ.Π.Ε.Θ)

Ειδική διάκριση, Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Θεάτρου 2007 (ΥΠ.Π.Ε.Θ)

2ο Περιφερειακό Βραβείο, Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Θεάτρου 2006 (ΥΠ.Π.Ε.Θ)

1o Περιφερειακό Βραβείο, Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Θεάτρου 2005 (ΥΠ.Π.Ε.Θ)
3o Πανελλήνιο Βραβείο, Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Θεάτρου 2005 (ΥΠ.Π.Ε.Θ)

1o Περιφερειακό Βραβείο, Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Θεάτρου 2003 (ΥΠ.Π.Ε.Θ)
Πανελλήνιος Έπαινος, Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Θεάτρου 2003 (ΥΠ.Π.Ε.Θ)

Οι φασουλήδες του Κατσιπόρα
1o Περιφερειακό Βραβείο, Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Θεάτρου 2002 (ΥΠ.Π.Ε.Θ)
2o Πανελλήνιο Βραβείο, Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Θεάτρου 2002 (ΥΠ.Π.Ε.Θ)

Τρωάδες
2o Περιφερειακό Βραβείο, Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Θεάτρου 2002 (ΥΠ.Π.Ε.Θ)

1o Περιφερειακό Βραβείο, Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Θεάτρου 2001 (ΥΠ.Π.Ε.Θ)
Πανελλήνιος Έπαινος, Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Θεάτρου 2001 (ΥΠ.Π.Ε.Θ)

1ο Περιφερειακό Βραβείο, Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Θεάτρου 2000 (ΥΠ.Π.Ε.Θ)
Πανελλήνιος Έπαινος, Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Θεάτρου 2000 (ΥΠ.Π.Ε.Θ)

2o Περιφερειακό Βραβείο, Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Θεάτρου 1999 (ΥΠ.Π.Ε.Θ)

1o Περιφερειακό Βραβείο, Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Θεάτρου 1998 (ΥΠ.Π.Ε.Θ)
Πανελλήνιος Έπαινος, Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Θεάτρου 1998 (ΥΠ.Π.Ε.Θ)

2o Περιφερειακό Βραβείο, Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Θεάτρου 1996 (ΥΠ.Π.Ε.Θ)

Ορχήστρα - Χορωδία

Η μουσική καλλιέργεια αποτελεί παράδοση στα Εκπαιδευτήρια. Οι μαθητές της ορχήστρας και της χορωδίας πλαισιώνουν σχολικές και εξωσχολικές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το κάθε μουσικό σχήμα με αυτόνομη παρουσία αλλά και τα δύο μαζί ως ensemble έχουν βραβευτεί με πρώτες θέσεις στους Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες του Υπουργείου αλλά και σε διεθνή μουσικά φεστιβάλ του εξωτερικού και στους Αγώνες Τέχνης. Έχουν συνεργαστεί επίσης με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες, όπως: ο Μανώλης Μητσιάς, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Διονύσης Σαββόπουλος, o Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Διονύσης Τσακνής, ο Νίκος Παπάζογλου, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, η Ευανθία Ρεμπούτσικα.

Με την Ε. Ρεμπούτσικα
στο Μέγαρο Μουσικής
Θεσσαλονίκης

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Α', Β΄, και Γ΄ Δημοτικού. Στόχοι του προγράμματος είναι:

  • Η βιωματική προσέγγιση του κόσμου της μουσικής μέσω παιχνιδιών, δραματοποιήσεων, εικαστικών εργασιών, εκμάθησης μεταλλόφωνου.
  • Κατάκτηση γνώσεων ικανοποιητικής προπαιδείας για όσα παιδιά επιθυμούν να συνεχίσουν τις μουσικές τους σπουδές.

Κινηματογράφος

Τα Εκπαιδευτήρια προάγουν την επαφή των μαθητών με την Έβδομη Τέχνη και υποδέχονται τα κινηματογραφικά προγράμματα «Movie Camp», «Cine Club» και «Frame Rate» για τους μαθητές του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου αντίστοιχα. Στα προγράμματα αυτά, πέρα από την παρουσίαση της ταινίας, εισάγεται και καθιερώνεται το μέρος του διαλόγου αμέσως μετά την προβολή της. Μια σύντομη συζήτηση δηλαδή από τις θεματικές του σεναρίου, τη σκηνοθετική ματιά αλλά και τις εντυπώσεις που προκάλεσε στους μαθητές η ταινία. Τη συζήτηση συντονίζει ο ταλαντούχος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Παναγιώτης Κουντουράς με τη βοήθεια του οποίου πραγματοποιείται ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο του κινηματογράφου, με σκοπό την αναζήτηση των νοημάτων που κρύβονται μέσα σε κάθε ταινία.

Το «Movie Camp», είναι ένα κινηματογραφικό ταξίδι που συναρπάζει τους θεατές του. Πρόκειται για μια επιλογή ταινιών από διαφορετικά είδη αλλά με κοινό παρονομαστή το εσωτερικό ταξίδι ενός ήρωα, ταινίες που χαρακτηρίζονται από σκηνοθετική αρτιότητα και ξεχωρίζουν για την τολμηρή καλλιτεχνική προσέγγιση της ιδέας. Πρόγραμμα προβολών: «The Truman Show» (1998, σκηνοθεσία: Πίτερ Βάιρ), «The Secret Life of Walter Mitty» (2013, σκηνοθεσία: Μπεν Στίλερ) και «Inside Out» (2015, σκηνοθεσία: Πιτ Ντόκερ).

Το «Cine Club» φωτίζει με τις ταινίες του συναρπαστικές ανθρώπινες ιστορίες που διδάσκουν την αγάπη μέσα από ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πρίσμα. Πρόγραμμα προβολών: «Σινεμά ο Παράδεισος» (1988, σκηνοθεσία: Τζιουζέπε Τορνατόρε) και «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών» (1989, σκηνοθεσία: Πίτερ Γέιρ).

Το «Frame Rate» αναζητεί ιδέες ανθρώπων και στάσεις ζωής, αληθινές ιστορίες αλλά και πορτρέτα τόπων που χάρη στον κινηματογραφικό φακό θα μείνουν αναλλοίωτα στον χρόνο. Πρόγραμμα προβολών: «Το κύμα» (2008, σκηνοθεσία: Ντάνις Κάνσελ) και «Slumdog Millionaire» (2008, σκηνοθεσία: Ντάνι Μπόιλ).

Στο Εργαστήρι Κινηματογράφου οι μαθητές γνωρίζουν τα βασικά είδη κινηματογράφου, το σενάριο και τη σκηνοθεσία.

Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι:

  • Η συμμετοχή και η διάκριση σε διεθνείς ευρωπαϊκούς και πανελλήνιους διαγωνισμούς, τόσο υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του ΥΠΑΙΘ.
  • Η συμμετοχή στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου καθώς και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
  • Η επαφή με επαγγελματίες του χώρου.

Δήλωση
Ενδιαφέροντος

Σε γοητεύει ο κόσμος του σινεμά; Παρασύρεσαι από τη μαγεία του κινηματογράφου και αναρωτιέσαι πώς γυρίστηκαν όλα αυτά που βλέπεις μπροστά σου; Έλα να μάθεις τους βασικούς κανόνες του κινηματογράφου. Γνώρισε τους τομείς που τον αποτελούν (σκηνοθεσία, σενάριο, διεύθυνση φωτογραφίας, μοντάζ, σκηνογραφία, μουσική), ταξίδεψε στα διαφορετικά είδη του (δράμα, κωμωδία, φαντασία, γουέστερν, έγκλημα), στην ιστορία του αμερικανικού και ευρωπαϊκού κινηματογράφου και μάθε ενδιαφέρουσες πληροφορίες μεγάλων σκηνοθετών της 7ης τέχνης.

Χορός

Τα Εκπαιδευτήρια E. Μαντουλίδη, από αγάπη και σεβασμό προς την ελληνική παράδοση, έχουν καθιερώσει Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών. Με την εκμάθηση των παραδοσιακών χορών, βοηθούμε τους μαθητές να γνωρίζουν την αξία της παράδοσης και να διατηρούν ζωντανά τα στοιχεία που μας χαρακτηρίζουν και μας ενώνουν ως έθνος: την προέλευσή μας, την καταγωγή μας, τα ήθη και έθιμά μας.

Μέσω της μουσικοκινητικής αγωγής οι μαθήτριες της προσχολικής ηλικίας αναπτύσσουν τη μουσικότητα, τον ρυθμό και τη φαντασία τους, ενώ ταυτόχρονα ασκούν το σώμα, το μυαλό και την εκφραστικότητά τους. Στις μεγαλύτερες τάξεις ξεκινά η ολοκληρωμένη διδασκαλία του κλασικού μπαλέτου.

Στόχος είναι οι μαθήτριές μας να μάθουν να κινούνται αρμονικά, ακολουθώντας τον ρυθμό της μουσικής με συντονισμένες κινήσεις. Αποτέλεσμα είναι η απόκτηση χάρης και η βελτίωση της στάσης του σώματός τους, ώστε να γίνει ο χορός τέχνη και όχι απλά βήματα στη σειρά.

Δήλωση
Ενδιαφέροντος

Βασικός στόχος είναι να μυηθούν οι μαθήτριες στην τέχνη του χορού και στην κινησιολογική έκφραση. Οι μαθήτριες διδάσκονται να στέκονται και να περπατάνε σωστά, ελέγχοντας το σώμα τους. Αυξάνει τη μυϊκή τους δύναμη, τη μυϊκή τους ευκαμψία, αποκτά ευκινησία αρθρώσεων και ταυτόχρονα ελέγχει το σωματικό τους βάρος. Όλα αυτά επιτυγχάνονται και με τη βοήθεια της διαφραγματικής αναπνοής, που ισχυροποιεί την καρδιά και διευρύνει την ελαστικότητα των πνευμόνων. Τα οφέλη, όμως, δεν είναι μόνο σωματικά. Η μουσική συμβάλλει στην ψυχική ισορροπία και ο χορός είναι μια δυνατότητα έκφρασης, μια διέξοδος από την καθημερινότητα.

Δήλωση
Ενδιαφέροντος

Επιχειρηματολογία - Αντιλογία

Από το 2001 οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων προπονούνται στα ρητορικά αγωνίσματα, που περιλαμβάνουν τους διττούς λόγους, τον αυθόρμητο λόγο, τον προτρεπτικό λόγο και την εκφραστική ανάγνωση. Μ’ αυτόν τον τρόπο αποκτούν κριτική σκέψη, εξοικειώνονται με την παραγωγή άρτιου γραμματικά και αισθητικά λόγου και εξασκούν το ρητορικό ύφος, πάντα μέσα στο πλαίσιο των εκάστοτε κανόνων. Αποτέλεσμα των προσπαθειών τους είναι οι εξαιρετικές επιτυχίες που σημειώνουν σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο.

Ο διάλογος έχει τεράστια σημασία στην ανθρώπινη ζωή. Ξυπνά τις πνευματικές και ψυχικές δυνάμεις του ανθρώπου και ικανοποιεί την έμφυτη ανάγκη του για επικοινωνία. Η διαλεκτική αποτέλεσε τη βάση της επιστήμης και πιστό σύμμαχο της γνώσης.

Για τους παραπάνω λόγους  λειτουργεί όμιλος ρητορικής τέχνης, στο πλαίσιο του οποίου θα ασκηθούν οι μαθητές στην επιχειρηματολογία - αντιλογία

Έντεχνος Αγγλικός Ρητορικός Λόγος - FORENSICS

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Έντεχνου και Ρητορικού Λόγου στην αγγλική γλώσσα ή «Forensics»: θεατρικά ντουέτα δραματικά και κωμικά, μονόλογοι, προτρεπτικός λόγος, αυθόρμητος λόγος, διαλογική συζήτηση και, φυσικά, διττός λόγος. Οι μαθητές δοκιμάζουν τις θεατρικές και ρητορικές τους ικανότητες στην αγγλική γλώσσα και παίρνουν μέρος στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Forensics. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο club Forensics αποτελεί η έγκριση από «audition» - ακρόαση σε ημερομηνία που τους ανακοινώνεται. Προτεραιότητα έχουν οι μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων, λόγω των απαιτήσεων του διαγωνισμού. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να το δηλώσουν ως 1η επιλογή.

Τα Εκπαιδευτήρια, στην προσπάθειά τους να ετοιμάσουν τους μαθητές τους , ως ενεργούς και δραστήριους πολίτες τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, αλλά και όντας μέλη της «Πανελλήνιας Ένωσης Forensics», προσφέρουν τμήματα προετοιμασίας «Ρητορικού Λόγου και Επιχειρηματολογίας» στην Αγγλική Γλώσσα – Debate.

To Debate αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του «Έντεχνου και Ρητορικού Λόγου» στην Αγγλική Γλώσσα – Forensics.

Τα τμήματα του Debate λειτουργούν στο Γυμνάσιο – Λύκειο στο πλαίσιο συμμετοχής των μαθητών στον αντίστοιχο Πανελλήνιο Διαγωνισμό.

Στόχος του προγράμματος είναι η αρτιότερη προετοιμασία των μαθητών, έτσι ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε τουρνουά και camps Debate τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, έχοντας ως «αντιπάλους» τους, μαθητές από αγγλόφωνα και ιδιωτικά ή δημόσια σχολεία της Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Πάτρας.

Στα τμήματα προετοιμασίας οι μαθητές εκπαιδεύονται σε τεχνικές και δεξιότητες παρουσίασης, ώστε να μπορούν να κερδίζουν την προσοχή και το ενδιαφέρον των συνομιλητών τους. Παράλληλα μαθαίνουν να ερευνούν θέματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος, να υποστηρίζουν τις απόψεις τους και να συντάσσουν ομιλίες με άποψη και περιεχόμενο, στην αγγλική γλώσσα, έως ότου καταφέρουν να γίνουν «public speakers».

Το Τουρνουά Έντεχνου Αγγλικού Ρητορικού Λόγου Let’s Talk για μαθητές της ΣΤ’ Δημοτικού είναι μη διαγωνιστικού χαρακτήρα και ξεκίνησε με πρωτοβουλία των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη το 2013. Μαθητές από δημόσια και ιδιωτικά Δημοτικά Σχολεία από όλη την Ελλάδα συναντιούνται και ανταλλάσσουν απόψεις πάνω σε θέματα που τους αφορούν (Αγωνίσματα: Διττός Λόγος, Διαλογική Συζήτηση), καθώς επίσης διαβάζουν, με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο, λογοτεχνικά αποσπάσματα της επιλογής τους (Αγώνισμα: Εκφραστική Ανάγνωση Λογοτεχνίας). Οι μαθητές γνωρίζουν συνομηλίκους τους και έρχονται σε μία πρώτη επαφή με τον δημόσιο λόγο, εξασκώντας την αγγλική γλώσσα.

Εικαστικά

Οι μαθητές εκφράζονται δημιουργικά, μέσα από τις εικαστικές τέχνες και διακρίνονται σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο. Έχουν αποσπάσει βραβεία και διακρίσεις σε παγκόσμιους, ευρωπαϊκούς και πανελλήνιους καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς.

Έργα μαθητών μας

Τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη εγκαινιάζουν το εικαστικό πρόγραμμα «Μικροί και μεγάλοι πρωτοπόροι», σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΜΕΛΙΣΣΑ, επιθυμώντας να τονίσουν την άμεση σχέση της εκπαίδευσης με την τέχνη και να αναδείξουν τον καταλυτικό της ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών.
Η τέχνη πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, με καινοτόμες ιδέες, σε σύνδεση με κάθε μάθημα, ώστε ο μαθητής να μετατραπεί από δέκτη σε δημιουργό, και η διδασκαλία από μία τυπική διαδικασία σε μία δημιουργική δράση, γεμάτη ζωή, ένταση και πάθος για γνώση.
Στο πλαίσιο του προγράμματος οι μαθητές της Γ΄ - ΣΤ΄ Δημοτικού και οι μαθητές του Γυμνασίου ασχολούνται με τη ζωή και το έργο μεγάλων δημιουργών, εμπνέονται από το έργο τους και δημιουργούν, μέσα από τα βιβλία των εκδόσεων ΜΕΛΙΣΣΑ και των εκδόσεων MoMA (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Νέας Υόρκης).
Στόχος του προγράμματος η γνωριμία με τους μεγάλους πρωτοπόρους της τέχνης, η ανάδειξη των μηνυμάτων των έργων τους και η δημιουργική προσέγγισή τους. Οι μαθητές ενημερώνονται επίσης για τα καλλιτεχνικά ρεύματα της εποχής του κάθε δημιουργού, μελετούν το ύφος και τα θεματικά μοτίβα, προβληματίζονται και αναδεικνύουν τη διαχρονικότητά τους.
Συγκεκριμένα οι μαθητές κάθε τάξης του Δημοτικού ασχολούνται με το έργο ενός μεγάλου δημιουργού μέσα από το βιβλίο:
  • Γ΄ Δημοτικού: Το μήλο του Μαγκρίτ του Κλας Βεεπλάνκε και απόδοση του Β. Ηλιόπουλου
  • Δ΄ Δημοτικού: Γιαγιόι Κουσάμα. Από εδώ μέχρι το άπειρο της Σ. Σουζούκι
  • Ε΄ Δημοτικού: Βίνσεντ βαν Γκογκ της Π. Χέις και απόδοση του Β. Ηλιόπουλου
  • ΣΤ΄ Δημοτικού: Ο μικρός Φρανκ αρχιτέκτονας του Φ. Βίβα και απόδοση του Χ. Μπουλώτη
Οι μαθητές του Γυμνασίου μελετουν τα βιβλία:
  • Το μήλο του Μαγκρίτ του Κλας Βεεπλάνκε και απόδοση του Β. Ηλιόπουλου
  • Βίνσεντ βαν Γκογκ της Π. Χέις και απόδοση του Β. Ηλιόπουλου
  • Τι είδε ο Ντεγκά της Σ. Φρίντμαν και απόδοση του Χ. Μπουλώτη
  • Ο κήπος του Ματίς της Σ. Φρίντμαν και απόδοση του Χ. Μπουλώτη
  • Λεονάρντο ντα Βίντσι της Π. Χέις

Το πρόγραμμα κλείνει με μια εικαστική έκθεση, την άνοιξη, στην Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS, όπου οι μαθητές παρουσιάζουν τις δικές τους προσωπικές και ομαδικές δημιουργίες.

Mandoulides Art Day

Μαθητές: Δ’ - ΣΤ’ Δημοτικού

Η Ημέρα Τέχνης είναι μια πρωτοποριακή ιδέα που εγκαινίασαν τα Εκπαιδευτήρια. Το σχολείο ανοίγει τις πύλες του σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων και άλλων σχολείων, δίνοντάς τους την ευκαιρία να δραστηριοποιηθούν σε τομείς της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Δήλωση
Συμμετοχής

Young Scientists: Από μικροί στα εργαστήρια

Μαθητές: Δ’ - ΣΤ’ Δημοτικού

Στο πλαίσιο του προγράμματος οι μαθητές εργάζονται ομαδοσυνεργατικά, με στόχο τη δημιουργία ενός ηλιακού αυτοκινήτου. Οι αρχές της μηχανικής, η ενέργεια και οι μετατροπές της, καθώς και η ανάπτυξη κατασκευαστικών δεξιοτήτων μπλέκονται σε ένα μείγμα μάθησης και διασκέδασης με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Δήλωση
Συμμετοχής

Προγράμματα Λόγου

Σειρά διαλέξεων - συζητήσεων για θέματα επίκαιρα από ειδικούς όπως οι: Α. Αντωνόπουλος, Χ. Γιανναράς, Σ. Θεοδωράκης, Σ. Κούλογλου, Θ. Λάλας, Λ. Λαζόπουλος, Ι. Μανωλεδάκης, Π. Νούτσος, M. O'Connor, Γ. Σουφλιάς, Μ. Σφακιανάκης, Π. Τσίμας, Χ. Τσολάκης, Β. Τσουδερού, Γ. Τσουλφάς, Σ. Πρωτοψάλτης.

Όλα τα
Προγράμματα Λόγου

Διαγωνισμός - παιχνίδι ορθογραφίας μεταξύ των τάξεων του Γυμνασίου που καλλιεργεί την άμιλλα και δημιουργεί προβληματισμό στους μαθητές για την ορθή γραφή, ετυμολογία και σημασία των ελληνικών λέξεων. Ο Ευγένιος ο Γραμματικός ήταν ο πρώτος που δημιούργησε λεξικό, στο οποίο οι λέξεις ήταν ταξινομημένες κατά αλφαβητική σειρά και αναγράφονταν ορθογραφικοί κανόνες των ελληνικών λέξεων.

Όλα τα
Προγράμματα Λόγου

Παιχνίδι ιστορικών γνώσεων με στόχο μέσα από τη διασκέδαση να αγαπήσουν οι μαθητές την ιστορία ακόμα περισσότερο και να αποκομίσουν εμπειρίες που σίγουρα θα τους χρησιμεύσουν στη μελλοντική τους πορεία, αφού... κι η ιστορία, όπως και η ζωή μας, κύκλους κάνει.

Όλα τα
Προγράμματα Λόγου

Στο πλαίσιο του προγράμματος Βιβλιοπαρέες οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν, κατά τη διάρκεια μιας σχολικής χρονιάς, τα βιβλία, τους συγγραφείς και τους εικονογράφους ενός εκδοτικού οίκου. Έτσι το βιβλίο γίνεται παιχνίδι, χαρά, γνώση, επικοινωνία, δημιουργία. Γίνεται η καλύτερη παρέα.

Όλα τα
Προγράμματα Λόγου

Στο πλαίσιο του προγράμματος οι μαθητές της Α’ και Β’ Δημοτικού διαβάζουν λογοτεχνικά βιβλία, όχι μόνο για να ασκηθούν στην αγγλική γλώσσα, αλλά κυρίως για να απολαύσουν την ανάγνωση και να μοιραστούν τη χαρά με τους συμμαθητές τους, τους δασκάλους και τους γονείς τους.