Περιήγηση των Νηπίων στην Θεσσαλονίκη

Περιήγηση των Νηπίων στην Θεσσαλονίκη

Περιήγηση των Νηπίων στην Θεσσαλονίκη

Με αφορμή τη γιορτή του Πολιούχου μας, του Αγίου Δημητρίου, τα Νήπια μίλησαν για τη ζωή του και για την πόλη μας, τη Θεσσαλονίκη. Μάθανε την ιστορία της και γνωρίσανε τα σημαντικότερα μνημεία της. Αποφάσισαν να κάνουν μια βόλτα στην πόλη, για να δούνε τα μνημεία αυτά από κοντά.

Έφτασε η μέρα αυτή! Πρώτη τους στάση το σημαντικότερο μνημείο και σύμβολο της πόλης, ο Λευκός Πύργος. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν από το σχήμα και το ύψος του. Ανακάλυψαν πως, για να φτάσουν στην κορυφή του, έπρεπε να ανέβουν 96 σκαλοπάτια. Η άνοδος, όμως, τους φάνηκε παιχνιδάκι, καθώς η θέα από τα παραθυράκια του διαδρόμου γινόταν όλο και πιο ενδιαφέρουσα. Φτάνοντας εκεί ψηλά, πραγματικά αποζημιώθηκαν για τον «κόπο» τους. Το βλέμμα των παιδιών ταξίδεψε από τον Όλυμπο μέχρι τα Κάστρα και τον Πύργο του Τριγωνίου, από το λιμάνι μέχρι το Καραμπουρνάκι. Γεμάτοι από εικόνες, κατέβηκαν, γιατί το «ταξίδι» είχε και συνέχεια. Θαύμασαν το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και έφυγαν για τα Κάστρα. Εντυπωσιάστηκαν από το μέγεθος, το ύψος και τον τρόπο κατασκευής των τειχών.

Επόμενος σταθμός η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Εκεί, τα Νήπια θαύμασαν τη μεγάλη και επιβλητική αυτή εκκλησία. Έμαθαν ότι ένα μέρος της είχε καεί και, παρατηρώντας το εσωτερικό του ναού, εντόπισαν και ξεχώρισαν τους κίονες της παλιάς εκκλησίας από τους καινούριους. Είδαν από κοντά τα περίφημα ψηφιδωτά και τον τόπο φυλάκισης και μαρτυρίου του Αγίου. Προσκύνησαν το λείψανό του αλλά και την εικόνα της Παναγίας Σουμελά, που βρισκόταν εκεί για λίγες ημέρες.

Στον δρόμο της επιστροφής οι μικροί μας μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά δύο ακόμη σημαντικά μνημεία, την Καμάρα και τη Ροτόντα.

Τα παιδιά επιστρέφοντας στο σχολείο, εντυπωσιασμένα, αποφάσισαν να αποτυπώσουν όσα είδαν και να δημιουργήσουν μια αναπαράσταση της πόλης μας στο Νηπιαγωγείο, έτσι ώστε να τη βλέπουν κάθε μέρα.

Σας καλούμε να την επισκεφτείτε!