Διαθεματική Εβδομάδα Δημοτικού

Διαθεματική Εβδομάδα

Διαθεματική Εβδομάδα Δημοτικού

Στο πλαίσιο του Διαθεματικού Προγράμματος «Μαθαίνω χωρίς βιβλία» οι μαθητές των τάξεων Α’, Β’, Γ’ και Δ’ Δημοτικού έζησαν μια ξεχωριστή εμπειρία την εβδομάδα πριν από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές. Πιο συγκεκριμένα:

  • Οι μαθητές της Α’ Δημοτικού πήραν μέρος στο πρώτο διαθεματικό σχέδιο εργασίας «Μια φορά κι έναν καιρό... ήρθαν τα Χριστούγεννα». Άφησαν βιβλία και τετράδια στο σπίτι και μεταμόρφωσαν τις τάξεις τους σε πραγματικά εργαστήρια. Έχοντας  «παρέα» τους φίλους τους από γνωστά παραμύθια, εργάστηκαν ομαδικά και απέκτησαν πάρα πολλές γνώσεις παίζοντας, κατασκευάζοντας και δημιουργώντας.
  • Οι μαθητές της Β' Δημοτικού, συμμετείχαν στο διαθεματικό σχέδιο εργασίας «Με το έλκηθρο γυρίζω, τα Χριστούγεννα γνωρίζω. Εκεί, ένιωσαν τη μαγεία και την ομορφιά των Χριστουγέννων με τρόπο πρωτόγνωρο και ελκυστικό. Παρέα με την Τέλα και τον Σπάγγο, τους δύο δαιμόνιους γάτους – μαέστρους της βιβλιοδεσίας, μετέτρεψαν τις τάξεις σε σύγχρονα βιβλιοδετεία. 'Ετσι, παρακολουθώντας όλα τα στάδια παραδοσιακής βιβλιοδεσίας, έφτιαξαν τα δικά τους βιβλία, στα οποία οι μαθητές έγραψαν και εικονογράφησαν μια χριστουγεννιάτικη ιστορία.
  • Οι μαθητές της Γ' Δημοτικού στο διαθεματικό σχέδιο εργασίας «Ο χρόνος τρέχει… Χριστούγεννα φέρνει!» αισθάνθηκαν το πνεύμα των Χριστουγέννων και βίωσαν για λίγο τη μαγική ατμόσφαιρα των ημερών. Γνώρισαν τα ήθη και τα έθιμα τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης, αντάλλαξαν ευχές μέσω Skype με μαθητές από σχολεία του εξωτερικού και τραγούδησαν τα κάλαντα.
  • Οι μαθητές της Δ' Δημοτικού συμμετέχοντας στο διαθεματικό σχέδιο εργασίας «Μια φορά κι έναν καιρό...ήρθαν τα Χριστούγεννα!» αισθάνθηκαν τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα και το μήνυμα της αγάπης που φέρνει αυτή η γιορτή. Επιστράτευσαν τις μαθηματικές τους ικανότητες, για να κατασκευάσουν ένα διαφορετικό δέντρο - που διακόσμησε την τάξη - μέσα από μια χριστουγεννιάτικη stream δράση. Έμαθαν πολλές πληροφορίες για τον πρωταγωνιστή των Χριστουγέννων, τον αγαπημένο μικρών και μεγάλων, Άγιο Βασίλη.

Μέσα από ποικίλες, ευφάνταστες και δημιουργικές δράσεις, κατάλληλα προσαρμοσμένες στην ηλικία των μαθητών και απόλυτα εναρμονισμένες με τα εκπονούμενα από κάθε τάξη προγράμματα, οι μαθητές ένιωσαν με τρόπο μοναδικό τη μαγεία και την ομορφιά των Χριστουγέννων.