Αφιέρωμα στην επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του ’21

Μιλάμε για το '21

Τι είναι το ’21;

Είναι μόνο μια επέτειος ή είναι η νεότερη ιστορία της πατρίδας μας;
Είναι μόνο τα γεγονότα ή είναι και τα επιτεύγματα;
Είναι μόνο οι προσωπικότητες ή είναι και τα πρόσωπα που έγραψαν τη δική τους ιστορία;

Είναι σίγουρα η αφορμή, γιατί οι αιτίες, για να μιλήσουμε για την περίοδο αυτή, είναι πολλές. Έγιναν πολλά σε όλους τους τομείς. Άλλαξαν πολλά. Η χώρα μας ελευθερώθηκε, στάθηκε στα πόδια της, διεκδίκησε ένα καλύτερο αύριο. Διήνυσε έναν μακρύ δρόμο με σπουδαία επιτεύγματα αλλά και επώδυνες εμπειρίες. Τράβηξε μπροστά, αγωνίστηκε, θυσιάστηκε, απέδειξε ότι είναι άξια και για ένα ένδοξο παρόν και ένα καλύτερο μέλλον.

Οι επέτειοι είναι πάντα μια καλή αφορμή, για να θυμηθούμε, να μάθουμε αλλά και να προβληματιστούμε, να αναζητήσουμε το νέο εθνικό μας αφήγημα.

Η επέτειος αυτή, αν και γιορτάζεται κάτω από τη βαριά σκιά της πανδημίας, είναι μία επιπλέον ευκαιρία να ξαναδούμε τα πράγματα από την απαραίτητη απόσταση, να δυναμώσουμε τους δεσμούς μας, διαμορφώνοντας ένα νέο όραμα για το μέλλον, να προχωρήσουμε με αυτοπεποίθηση στον τρίτο αιώνα της ιστορίας του Ελληνικού Κράτους.

Στα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη είδαμε την επέτειο ως ευκαιρία, για να διδαχτούμε αλλά και να εμπνευστούμε από την ιστορία, να μιλήσουμε, να συνεργαστούμε, να δημιουργήσουμε.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς θα οργανώνουμε δράσεις αφιερωμένες στην επέτειο των 200 χρόνων, έχοντας πάντα στον νου μας το μέλλον.

Θα ξεκινήσουμε τις δράσεις μας την εβδομάδα 22 Μαρτίου με 26 Μαρτίου 2021.
Θα συναντήσουμε συγγραφείς, ιστορικούς αλλά και απογόνους των αγωνιστών.
Θα μιλήσουμε για πρόσωπα, προσωπικότητες, γεγονότα και επιτεύγματα.
Θα «επισκεφτούμε» μουσεία και θα ξεναγηθούμε σε επετειακές εκθέσεις.
Θα ερευνήσουμε, θα δημιουργήσουμε, θα γιορτάσουμε.
Θα κάνουμε την ιστορία βίωμα και πράξη.

Κάθε τάξη θα συναντηθεί με έναν συγγραφέα σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Επιπλέον, την Τρίτη, 23 Μαρτίου και ώρα 13:30 οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου και Α’ Λυκείου θα συναντηθούν μέσω Zoom με τον κ. Στέφανο - Νικήτα Σταματελόπουλο, απόγονο του αγωνιστή του ’21 Νικήτα Σταματελόπουλου, γνωστού σε όλους ως Νικηταρά.

 

(c) Φωτογραφία Μαρία Κοσσυφίδου