Πρόγραμμα «Μαθαίνω για τα χρήματα - Παίζω με το ευρώ»

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαθαίνω για τα χρήματα - Παίζω με το ευρώ» οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ Δημοτικού είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα νομίσματα του ευρώ

Πρόγραμμα «Μαθαίνω για τα χρήματα - Παίζω με το ευρώ»

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαθαίνω για τα χρήματα - Παίζω με το ευρώ» οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ Δημοτικού είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα νομίσματα του ευρώ, τα σύμβολα που απεικονίζουν τα κέρματα στη χώρα μας και την ιστορία ή τους μύθους που συνδέονται με αυτά. Μάθανε να διαχωρίζουν τις ανάγκες από τις επιθυμίες τους και να καταλαβαίνουν πότε ξοδεύουν χρήματα για τον έναν ή τον άλλον σκοπό.

Για να εξοικειωθούν με τις συναλλαγές και τα ρέστα, επισκέφτηκαν το «μαγαζάκι» του σχολείου και έπαιξαν παιχνίδι ρόλων κάνοντας αγοραπωλησίες προϊόντων. Τα παιδιά είχαν τα δικά τους χρήματα, μέσα σε ειδικά πορτοφολάκια που έφτιαξαν με τη μέθοδο origami και ανέλαβαν ρόλο ταμία ή πελάτη.

Στη συνέχεια, εστίασαν στην έννοια της αποταμίευσης, καθώς - όπως λέει και η γνωστή παροιμία - «φασούλι το φασούλι, γεμίζει το σακούλι». Συζήτησαν παρόμοιες παροιμίες του σοφού λαού μας κι έτσι κατανόησαν διπλά την αξία της αποταμίευσης.

Τέλος, μίλησαν για τη φιλανθρωπία και την έννοια της εθελοντικής προσφοράς. Κάθε παιδί έφτιαξε τη δική του αφίσα, για να κάνει γνωστή την εκδήλωση που σκέφτηκε να διοργανώσει, προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα ή αγαθά πρώτης ανάγκης και να τα προσφέρει σε όσους πραγματικά χρειάζονται τη βοήθειά μας.