Ολυμπιονίκης στην Αστρονομία και Αστροφυσική μαθητής των Εκπαιδευτηρίων

Ολυμπιονίκης στην Αστρονομία και Αστροφυσική μαθητής των Εκπαιδευτηρίων

Χάλκινο Μετάλλιο, το μοναδικό μετάλλιο που πήρε η ελληνική Εθνική Ομάδα, κατέκτησε ο μαθητής των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη, Παναγιώτης Λιάμπας (Β΄ Λυκείου), στη 14η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας - Αστροφυσικής, (14 - 21/11/2021, Μπογκοτά της Κολομβίας), που λόγω της πανδημίας, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.

Ο Παναγιώτης Λιάμπας συμμετείχε στην ελληνική Εθνική Ομάδα, καθώς κατέκτησε τη 2η θέση στην 3η φάση του 26ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ» για μαθητές Λυκείου, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον Βόλο.

Η ελληνική ομάδα εκτός από το Χάλκινο Μετάλλιο που κατέκτησε ο Παναγιώτης Λιάμπας απέσπασε και δύο Εύφημες Μνείες με τους μαθητές Κωνσταντίνο Μαλιάρη (1ο ΓΕΛ Ναυπάκτου) και Αθανάσιο Φειδάκη (2ο ΓΕΛ Αιγίου Αχαΐας). Στην ελληνική Ολυμπιακή Ομάδα συμμετείχαν ακόμη η Βασιλική Νείλα (3ου ΓΕΛ Ηλιούπολης Αττικής) και ο Ανδρέας Σκούπας (Μουσικό Σχολείο Αλίμου Αττικής).

 Στη 14η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής συμμετείχαν 48 χώρες (νέος αριθμός ρεκόρ) από την Ευρώπη, την Ασία, και την Αμερική, με 298 μαθητές. Πρόκειται για τους καλύτερους μαθητές που επιλέγησαν να εκπροσωπήσουν τις χώρες τους απ’ όλο τον κόσμο.

Υπήρξαν και κατά το παρελθόν σημαντικές διακρίσεις μαθητών των Εκπαιδευτηρίων σ’ αυτήν την παγκόσμια διοργάνωση, τη Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής, γεγονός που αντανακλά την παιδεία υψηλού επιπέδου, με κύριο στόχο την ευτυχία των μαθητών και την επιτυχία των στόχων τους. Συγκεκριμένα κατέκτησαν:

Χάλκινο μετάλλιο 
Γ. Παπαχατζάκης 10η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής, Ινδία 2016
Εύφημη μνεία 
Ρ. Τσιάμης 11η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής, Ταϋλάνδη 2017 
Γ. Παπαχατζάκης 9η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής, Ινδονησία 2015 
Ε. Τσαπράζη 8η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής, Ρουμανία 2014 
Α. Παλάσκος 7η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής, Ελλάς 2013 

Πηγή