Μιλάμε για το ΄21… με συγγραφείς

Μιλάμε για το ΄21… με συγγραφείς

Λίγες μέρες πριν από την επέτειο της 25ης Μαρτίου οι μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου ταξίδεψαν στο ένδοξο ελληνικό παρελθόν. Μέσα από τον μαγικό κόσμο των βιβλίων ξεδίπλωσαν σελίδες της ελληνικής ιστορίας, φέρνοντας στο φως λιγότερο ή περισσότερο γνωστά γεγονότα του παρελθόντος.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Βιβλιοπαρέες, «Μιλάμε για το ΄21» οι μαθητές συναντήθηκαν διαδικτυακά με γνωστούς Έλληνες συγγραφείς. Μαζί τους μοιράστηκαν σκέψεις και προβληματισμούς γύρω από την Ελληνική Επανάσταση, έριξαν φως σε άγνωστες πτυχές της, ενώ ξαναζωντάνεψαν πρόσωπα που με τις πράξεις και τα πιστεύω τους σημάδεψαν καθοριστικά την πορεία της πατρίδας μας.

Οι μαθητές της Α΄ και της Β΄ Δημοτικού συναντήθηκαν με τη συγγραφέα Γιολάντα Χατζή, η οποία παρουσίασε αποσπάσματα από τα βιβλία της «Κλέφτες και Αρματολοί» και «Μπουμπουλίνα» των εκδόσεων Καστανιώτη. Με παιχνιδιάρικη διάθεση και με σεβασμό στην εθνική μας ιστορία η κ. Χατζή έριξε φως σε γεγονότα του παρελθόντος που σημάδεψαν τη μοίρα και την πορεία του τόπου μας, μίλησε για τη ζωή των κλεφτών στα βουνά και τον ρόλο τους στον Αγώνα, έκανε αναλυτική αναφορά στην προσωπικότητα της Μπουμπουλίνας, αυτής της εμβληματικής φυσιογνωμίας με την πολυτάραχη ζωή και την αστείρευτη αγάπη της για την Ελευθερία του Γένους, ενώ απάντησε σε ερωτήματα των μαθητών.

Με τη συγγραφέα Μαρία Ανδρικοπούλου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν οι μαθητές της Γ΄ και της Δ΄ Δημοτικού. Αφορμή στάθηκε το βιβλίο της «Κανάρης τ’ όνομά μου» από τις εκδόσεις Καλέντης, γύρω από το περιεχόμενο του οποίου οι μαθητές διατύπωσαν ερωτήματα και προβληματισμούς. Η συγγραφέας έριξε φως στην προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Κανάρη, του ξακουστού μπουρλοτιέρη, του ανθρώπου που με τη δράση του πρωταγωνίστησε στον πόλεμο κατά των Τούρκων, συμβάλλοντας καθοριστικά στον Αγώνα για την ελευθερία. Οι μαθητές παρουσίασαν αυτοσχέδια τραγούδια και εργασίες, εμπνευσμένα από το ένδοξο ελληνικό παρελθόν.

Οι μαθητές της Ε’ Δημοτικού συνομίλησαν διαδικτυακά με τους συγγραφείς του βιβλίου «Τα πρόσωπα της Επανάστασης του 1821», από τις εκδόσεις Ψυχογιός, Βασιλική Μαρκάκη και Ζήνωνα Ζαμπακίδη. Μαζί τους αντάλλαξαν απόψεις για τα πρόσωπα εκείνα που με τη δράση και τα έργα τους - πολεμικά ή πνευματικά - καθόρισαν την εξέλιξη του αγώνα κατά των Τούρκων και άνοιξαν τον δρόμο για την απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Με τη συγγραφέα του βιβλίου «Το όνειρο του Ιωάννη», από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, Έλσα Μυρογιάννη συναντήθηκαν διαδικτυακά οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης και συνομίλησαν για το όραμα του Καποδίστρια και τις ενέργειές του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως πρώτου κυβερνήτη του νέου ελληνικού κράτους.

Το κέφι, η δημιουργική φαντασία και το ενδιαφέρον των παιδιών κατά τις διαδικτυακές συνομιλίες με τους συγγραφείς επιβεβαιώνουν ότι η νέα γενιά ενδιαφέρεται και διακατέχεται από επιθυμία να γνωρίσει το παρελθόν του τόπου μας και τα πρόσωπα που σημάδεψαν τη νεότερη ιστορία μας.

Μέσα από όλες αυτές τις συναντήσεις τα παιδιά μπόρεσαν να συλλάβουν ξεκάθαρα το θαύμα που έλαβε χώρα στον τόπο μας 200 χρόνια πριν. Με τις εύστοχες ερωτήσεις τους αλλά και με τις αυθόρμητες απορίες και σκέψεις τους οι τάξεις μας ζωντάνεψαν για άλλη μια φορά, επιβεβαιώνοντας ότι η τεχνολογία και η καλή διάθεση μαθητών και εκπαιδευτικών μπορούν να κάμψουν τα όποια εμπόδια, φέρνοντας κοντά τους μαθητές με ανθρώπους που μέσα από το έργο τους διδάσκουν και προβληματίζουν.