1η θέση στον 12ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους «Σινεμά Διάβασες;»

38.000 σφαίρες: 1η θέση στον 12ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους «Σινεμά Διάβασες;»

1η θέση στον 12ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους «Σινεμά Διάβασες;» με τις «38.000 σφαίρες»

Την 1η θέση στον 12ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους «Σινεμά Διάβασες;» στην κατηγορία ταινιών τεκμηρίωσης απέσπασαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ Λυκείου με τη δημιουργία τους «38.000 σφαίρες».

Συμμετείχαν οι Κ. Αλμπανίδου, Ν. Αστεριάδου, Δ. Θεοδωρακόπουλος, Π. Μαρμαρίδου, Α. Μπιάλας, Μ. Ντόντουλου, Α. Παπαδόπουλος, Π. Χατζηκαλλίας και η απόφοιτη Ε. Τριαρίδου.

H εκδήλωση βράβευσης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2022, στο κεντρικό θέατρο του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» στην Αθήνα.

Η ταινία πραγματεύεται τη δράση του έφεδρου υπαξιωματικού του ελληνικού στρατού, Δ. Ίτσιου, κατά τη διάρκεια της γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941.

Αρχικά, οι μαθητές της κινηματογραφικής ομάδας επισκέφθηκαν το Ρούπελ, το μεγαλύτερο από τα 21 οχυρά της «Γραμμής Μεταξά» στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Ξεναγήθηκαν στις δαιδαλώδεις υπόγειες στοές του (το μήκος τους αγγίζουν τα 4.251 μέτρα) και στο οργανωμένο Μουσείο με σημαντικά εκθέματα (οπλισμό, στολές, σημαίες, φωτογραφίες).

Στη συνέχεια, η μαθήτρια Ν. Αστεριάδου ανέλαβε τη συγγραφή του σεναρίου με τη βοήθεια όλης της ομάδας. Η μαθήτρια Κ. Αλμπανίδου σχεδίασε τα σκίτσα της ταινίας δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές να πειραματιστούν για πρώτη φορά με το animation. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν τόσο στο οχυρό Ρούπελ όσο και στο θέατρο των Εκπαιδευτηρίων με τον εξοπλισμό των μαθητών (κινητό, φώτα, μικρόφωνα). Η σκηνοθεσία και η επεξεργασία του υλικού έγινε από τον μαθητή Π. Χατζηκαλλία.

Οι μαθητές συμμετείχαν με ενθουσιασμό σε όλη τη διαδικασία παραγωγής της ταινίας, που διαγωνίζεται επίσης στους Διεθνείς Διαγωνισμούς 22η Camera Zizanio και Medea Awards.