Οι Κουδουνοφόροι της Β΄ Δημοτικού

Οι Κουδουνοφόροι της Β΄ Δημοτικού

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Πατρίδα μου χιλιόμορφη στο πέρασμα των χρόνων» οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ Δημοτικού κατασκεύασαν πολύχρωμες αποκριάτικες μάσκες και πιο συγκεκριμένα, τις ξεχωριστές μάσκες των Κουδουνοφόρων από την περιοχή του Σοχού Θεσσαλονίκης.

Με αφορμή τη γιορτή της Αποκριάς και τις συνοδευτικές της εκδηλώσεις τα δευτεράκια μας ενημερώθηκαν για αποκριάτικα ήθη και έθιμα που αναβιώνουν σε διάφορες γωνιές της πατρίδας μας. Την προσοχή τους κέντρισαν οι Κουδουνοφόροι από την περιοχή του Σοχού, της ορεινής κωμόπολης του νομού Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για ένα πανάρχαιο διονυσιακό έθιμο, που συνδέεται με την ευφορία της γης. Στην πραγματικότητα το συγκεκριμένο έθιμο αποτελεί κατάλοιπο από τις αρχαίες γιορτές της Άνοιξης και σχετίζεται με τη γονιμότητα και την καρποφορία της γης.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ Δημοτικού επικεντρώθηκαν στην κατασκευή της πλουμιστής μάσκας - προσωπίδας με τα μακριά μουστάκια που καταλήγει σε ψηλή κεφαλοστολή. Ακολουθώντας βήμα - βήμα τις οδηγίες των δασκάλων τους, συμμετείχαν με κέφι και ενθουσιασμό σε όλα τα στάδια κατασκευής της μάσκας, παίζοντας με χρώματα, σχήματα και διαφορετικά υλικά.

Ήταν μια συναρπαστική εμπειρία που μας γοήτευσε όλους!

Συλλογή φωτογραφιών