Συμμετοχή της Χορωδίας και της Ορχήστρας των Εκπαιδευτηρίων στο 9ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ στη Ρώμη

Συμμετοχή της Χορωδίας και της Ορχήστρας στο 9ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ στη Ρώμη

Το Μουσικό Σύνολο «Ηχοχρώματα», που αποτελείται από την Ορχήστρα και τη Χορωδία των Εκπαιδευτηρίων, συμμετείχε από τις 8 ως τις 12 Μαρτίου στο 9ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ της MRF στη Ρώμη. Στο Φεστιβάλ, που δεν είχε διαγωνιστικό χαρακτήρα, συμμετείχαν 500 μουσικοί σε ορχήστρες και χορωδίες, από 7 χώρες.

Το Μουσικό Σύνολο των Εκπαιδευτηρίων παρουσίασε ένα μουσικό δρώμενο, αφιερωμένο στη Μικρασιατική Καταστροφή. Μέσα από τη μουσική και με απλές συμβολικές εικόνες κατάφερε να κάνει μια ιστορική αναδρομή από την κοσμοπολίτικη και ευημερούσα Σμύρνη στην καταστροφή και τον ξεριζωμό των Ελλήνων, τη μεταφορά τους με πλοία στην Ελλάδα, τον θρήνο, την προσφυγιά, την οδυνηρή ανάμνηση της χαμένης πατρίδας, τον νέο ξεριζωμό της μετανάστευσης για μια καλύτερη ζωή, ως το σήμερα, με το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι ο ελληνισμός πάντα θα ζει και θα ανθίζει, ξεπερνώντας κάθε δυσκολία!

Η συναυλία του Μουσικού μας Συνόλου ενθουσίασε και συγκίνησε βαθιά το ακροατήριο, που χειροκρότησε όρθιο, τιμώντας το σύνολο τόσο για τη μουσική του αρτιότητα όσο και για την πρωτότυπη παρουσίαση του οικουμενικού θέματος «ειρήνη, πόλεμος, προσφυγιά, ξεριζωμός, ανθρώπινος πόνος, δύναμη επιβίωσης».

Η αποστολή στη Ρώμη ήταν μια αξέχαστη εμπειρία για τους μαθητές της Ορχήστρας και της Χορωδίας αλλά και για τη Χορωδία Αποφοίτων των Εκπαιδευτηρίων, που συνέπραξε με το Μουσικό Σύνολο των μαθητών και μαθητριών, αφού είχαν την ευκαιρία να ψάλλουν στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ στον Ναό Basilica di San Lorenzo in Lucina, να παρουσιάσουν τη συναυλία τους σε κοινό της Ρώμης και σε άλλους μουσικούς που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ, αλλά και να απολαύσουν ένα εξαιρετικό τουριστικό πρόγραμμα στην αιώνια πόλη!

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ορχήστρα και η Χορωδία, η κάθε μια με αυτόνομη δραστηριότητα αλλά και μαζί ως Μουσικό Ανσάμπλ «Ηχοχρώματα», πλαισιώνουν όχι μόνο σχολικές αλλά και εξωσχολικές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στους Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες του Υπουργείου Παιδείας αλλά και στους Αγώνες Τέχνης που διοργανώνουν τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη έχουν βραβευτεί επανειλημμένα.

Έχουν στο βιογραφικό τους εμφανίσεις στο εξωτερικό, όπως στη Σμύρνη, στην Κωνσταντινούπολη, στην Πράγα, όπου κατέκτησαν Αργυρό Μετάλλιο σε Διεθνή Διαγωνισμό, στο Νέρπελτ του Βελγίου, όπου κατέκτησαν Αργυρό Βραβείο, στη Γκάρντα της Ιταλίας, στο Βερολίνο, στην Αθήνα και στη Ρώμη.

Έχουν στο ενεργητικό τους συνεργασίες με σημαντικούς Έλληνες συνθέτες: τον Διονύση Τσακνή, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, τον Διονύση Σαββόπουλο και την Ευανθία Ρεμπούτσικα.

Διδασκαλία, Διεύθυνση Χορωδίας, Σκηνοθεσία Δρώμενου: Ελένη Θεοδωρίδου
Διδασκαλία Ορχήστρας, Ενορχηστρώσεις, Διεύθυνση Συνόλου: Γιάννης Πολυμενέρης

Συλλογή φωτογραφιών