Ομιλία του καθηγητή του ΕΚΠΑ Δρ. Βοργιά για την Κυκλική ΒιοΟικονομία 

Ομιλία του Καθηγητή του ΕΚΠΑ κ. Βοργιά για την Κυκλική ΒιοΟικονομία 

Ομιλία του καθηγητή του ΕΚΠΑ κ. Βοργιά για την Κυκλική ΒιοΟικονομία 

Τη Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2023 επισκέφθηκε τα Εκπαιδευτήρια ο καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Δρ. Κωνσταντίνος Βοργιάς και ενημέρωσε τους μαθητές του Λυκείου για το επίκαιρο όσο και νευραλγικής σημασίας θέμα της ΒιοΟικονομίας.

Η Κυκλική ΒιοΟικονομία είναι ένας κλάδος που συνδυάζει την Οικονομία, τη Βιολογία, τη Βιοτεχνολογία, τη Χημεία, τη Μηχανική, τις Επιστήμες του Περιβάλλοντος και της Οικολογίας. Πρόκειται για έναν διεπιστημονικό κλάδο. Βασικός του στόχος είναι να μελετήσει και να αξιοποιήσει τη βιώσιμη χρήση των βιολογικών πόρων. Βιώσιμη είναι η λελογισμένη - ανακύκλωσιμη - φιλική - βασισμένη στις φυσικές διεργασίες (όπως π.χ. ο κύκλος του άνθρακα και ο κύκλος του νερού) χρήση και εμπεριέχει σε πολύ μεγάλο βαθμό την εξοικονόμηση των βιολογικών πόρων.

Οι πόροι αυτοί προέρχονται από τη βιομάζα, δηλαδή από ζωντανούς ή κάποτε ζωντανούς οργανισμούς (φυτά, δένδρα, φύκη, μικροοργανισμοί, θαλάσσιοι οργανισμοί και ζώα). Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ο άνθρακας. Η βιομάζα μπορεί να μείνει ανεπεξέργαστη ή να υποστεί φυσική, χημική ή βιολογική επεξεργασία και τα προϊόντα που θα προκύψουν να αντικαταστήσουν σε σημαντικό βαθμό τους ορυκτούς πόρους, όπως το πετρέλαιο.

Η Κυκλική ΒιοΟικονομία χαράζει βασικές γραμμές ή αρχές, που θα εφαρμοστούν στις οικονομικές και περιβαλλοντικές πτυχές της παραγωγής και της κατανάλωσης αγαθών και υπηρεσιών. Οι αρχές αυτές βασίζονται στη βιομάζα ή στα παράγωγά της, μηδενίζοντας σχεδόν τα απόβλητα και μειώνοντας σημαντικά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Σήμερα αυτό εκφράζεται ως «περιβαλλοντικό αποτύπωμα» ή αλλιώς ως «αποτύπωμα μηδενικού άνθρακα».

Μέσω της παρουσίασής του ο Δρ. Βοργιάς κατάφερε να δώσει στους ακροατές του μία σφαιρική εικόνα των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η άκρατη ανθρώπινη εκμετάλλευση των πόρων του Πλανήτη και παράλληλα να καταστήσει κατανοητό πως η Κυκλική ΒιοΟικονομία μπορεί να αποτελέσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη λύση σε αυτά τα προβλήματα.

Μετά το πέρας της παρουσίασής του ο Δρ. Βοργιάς απάντησε σε σχετικά ερωτήματα που του έθεσαν μαθητές και μαθήτριες από το ακροατήριο, διευκρινίζοντας ακόμη περισσότερο την έννοια της Κυκλικής ΒιοΟικονομίας και των συνιστωσών της.

Ο Καθηγητής Δρ. Κωνσταντίνος Βοργιάς σπούδασε Βιολογία στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε το 1980. Συνέχισε τις σπουδές του ως μεταπτυχιακός φοιτητής στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Επιστημονικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΦΕ) Δημόκριτος, στο Ινστιτούτο Max - Planck για τη Βιολογία του Κυττάρου και στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Εργάστηκε στο EMBL, στη Χαϊδελβέργη και στο Αμβούργο. Από το 1996 υπηρετεί ως Καθηγητής Βιοχημείας στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Είναι μέλος εθνικών και διεθνών επιτροπών. Τέλος είναι συντάκτης περισσότερων από 130 επιστημονικών δημοσιεύσεων, 12 βιβλίων και άνω των 220 παρουσιάσεων σε διεθνή συνέδρια.