Η ΣΤ΄ Δημοτικού στην «Ημέρα Αστρονομίας και Διαστήματος»

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ΄ Δημοτικού έλαβαν μέρος στην «Ημέρα Αστρονομίας και Διαστήματος», που οργανώθηκε από το ΑΠΘ. Στις εγκαταστάσεις του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ τούς περίμεναν διάφορες δραστηριότητες, δοκιμασίες κι εκπλήξεις. Συγκεκριμένα, με την καθοδήγηση των εκπροσώπων της δράσης, ενημερώθηκαν για τον τρόπο με τον οποίο έβλεπαν παλαιότερα οι άνθρωποι τη θέση και την κίνηση της Γης καθώς και για τον ρόλο της στο ηλιακό σύστημα.

Έπειτα, άκουσαν, έμαθαν, αλλά και αναγνώρισαν έννοιες που αφορούν τόσο τον κόσμο γύρω τους όσο και τους πολύπλοκους κανόνες και νόμους του διαστήματος. Επίσης, τους δόθηκε η ευκαιρία να εξερευνήσουν και να μάθουν για τη Γη και το ηλιακό σύστημα, συμμετέχοντας σε διάφορα πειράματα. Έτσι, σύνδεσαν με πιο ουσιαστικό τρόπο γνώσεις που ήδη κατείχαν από τα μαθήματα των Μαθηματικών, της Φυσικής και της Γεωγραφίας.

Τα παιδιά με θαυμασμό συνειδητοποίησαν πως ο κόσμος του διαστήματος και της αστρονομίας είναι ιδιαίτερα όμορφος, ενώ, παράλληλα, είναι και αστείρευτος, τόσο ως προς τις γνώσεις όσο και ως προς την έμπνευση που μπορεί να παρέχει στην ανθρωπότητα. Πάντα θα κινεί την περιέργειά τους για περισσότερη εξερεύνηση και μάθηση, ιδίως όταν αυτή συνδέεται με διάφορα δρώμενα.