Κάδος ανακύκλωσης ρούχων στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο - Λύκειο

Τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη ξεκίνησαν πρόσφατα τη συνεργασία τους με την εταιρεία TexCycle, μία εταιρεία συλλογής χρησιμοποιημένων ενδυμάτων, στο πλαίσιο ενός Προγράμματος Ανακύκλωσης Ενδυμάτων και Υποδημάτων στα σχολεία.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, τοποθετήθηκαν, την Παρασκευή, 26 Μαΐου 2023, δύο ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης ρούχων, ένας στο Δημοτικό και ένας στο Γυμνάσιο - Λύκειο. Στο Δημοτικό τους υποδέχτηκαν μαθητές και μαθήτριες των μεγαλύτερων τάξεων και τοποθέτησαν τον κάδο στην είσοδο του σχολείου. Το προσωπικό της εταιρείας, επίσης, υποδέχθηκαν μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου, μέλη της Ομάδας Εθελοντισμού και της Περιβαλλοντικής Ομάδας και τοποθέτησαν τον κάδο στον προαύλιο χώρο του κτιρίου Α.

Το Πρόγραμμα συνοδεύεται από εκπαιδευτικές και φιλανθρωπικές δράσεις, τις οποίες αναλαμβάνει η εταιρεία σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς.

Κάθε χρόνο εκατομμύρια τόνοι ρούχων καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής. Οι ποσότητες αυτές γίνονται συνεχώς μεγαλύτερες, λόγω της υπερκατανάλωσης των ρούχων, δημιουργώντας ένα αυξανόμενο πρόβλημα. Ορισμένα είδη ενδυμάτων χρειάζονται αρκετές δεκαετίες, για να αποσυντεθούν, εκπέμποντας κατά τη διαδικασία αυτή το αέριο μεθάνιο, γνωστό για τη συμμετοχή του στην υπερθέρμανση του πλανήτη μας. Επίσης τοξικές ουσίες διοχετεύονται στο έδαφος και στο σύστημα των υπόγειων υδάτων, ρυπαίνοντάς το για χρόνια. Παράλληλα, χάνονται οι πολύτιμοι πόροι που τα απόβλητα αυτά περιέχουν.

Έτσι, η απόρριψη παλιών ρούχων και υποδημάτων στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης, αντί των συμβατικών κάδων απορριμμάτων, βοηθά στο να κρατηθούν τόνοι αποβλήτων μακριά από τους χώρους υγειονομικής ταφής, παρέχοντας στους ανθρώπους έναν εύκολο, ασφαλή και πρακτικό εναλλακτικό τρόπο, για να πετάξουν τα χρησιμοποιημένα ρούχα τους.

Τα ρούχα που συλλέγονται οδηγούνται σε ειδικό εξειδικευμένο εργοστάσιο, όπου διαχωρίζονται αυτά που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και επανεισάγονται στην αγορά, κάνοντας πράξη την έννοια της κυκλικής οικονομίας. Για κάθε ρούχο που ξαναφοριέται εξοικονομούνται φυσικοί πόροι, νερό και ενέργεια. Μέρος των ρούχων που συλλέγονται, αφού πλυθούν και απολυμανθούν κατάλληλα, δίνονται ως δωρεές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Τα υπόλοιπα ενδύματα οδηγούνται για εργασίες ανακύκλωσης, όπου μπορούν να μετατραπούν σε άλλα προϊόντα, όπως π.χ. πανάκια καθαρισμού.

Σας καλούμε, λοιπόν, όλους να φέρετε τα παλιά ή και λιγότερο παλιά ρούχα και παπούτσια σας, κλεισμένα μέσα σε σακούλες, στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσής μας!