Εκδρομή της ΣΤ’ Δημοτικού στις δυο «Πρωτεύουσες» της Ελλάδας, Ναύπλιο και Αθήνα

Ekdromi-ST-Dimotikou

Η σχολική χρονιά, καθώς έφτανε στο τέλος της, επεφύλασσε μια ξεχωριστή και αξέχαστη εμπειρία για τα παιδιά της ΣΤ΄ Δημοτικού. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της τελευταίας τάξης πραγματοποίησαν την πιο σημαντική εκπαιδευτική τους απόδραση.

Πρόκειται για την πολυήμερη εκδρομή στις δύο πρωτεύουσες της Ελλάδας, το Ναύπλιο και την Αθήνα, μια εμπειρία που όλα τα παιδιά ονειρεύονταν και περίμεναν ανυπόμονα κατά τη διάρκεια της σχολικής τους διαδρομής. Οι δύο αυτές πόλεις κουβαλούν τα πιο σημαντικά ιστορικά γεγονότα της χώρας, για τα οποία τα παιδιά ακούν κατά τη διάρκεια των σχολικών τους χρόνων και ιδίως τα διδάσκονται στην τελευταία τάξη του Δημοτικού.

Οι συμμετέχοντες απόλαυσαν τη διαδρομή, καθώς μπόρεσαν να επισκεφτούν πολύ όμορφα και εξίσου σημαντικά μέρη της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, είδαν και θαύμασαν τα Ιωάννινα, με το ιδιαίτερο τοπίο που προσφέρει η λίμνη Παμβώτιδα, διέσχισαν τη γέφυρά του Ρίου - Αντίρριου, αντικρίζοντας με τα ίδια τους τα μάτια το όραμα του Χαρίλαου Τρικούπη, ενώ επίσης αξιοσημείωτο ήταν και το αίσθημα που πρόσφερε ο Ισθμός της Κορίνθου.

Επίσημα η απόδραση αυτή ξεκίνησε με την έλευση των παιδιών στο Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα του ελεύθερου κράτους μετά την Τουρκοκρατία. Ξεναγήθηκαν στο Ναύπλιο και στη μαγευτική περιοχή της Αργολίδας, όπου και επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, τον θολωτό τάφο του Ατρέα, το μοναδικό Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου καθώς και το φρούριο του Παλαμηδίου.

Ο αμέσως επόμενος προορισμός ήταν η Αθήνα, η σημερινή πρωτεύουσα της χώρας. Η επίσκεψη αυτή περιλάμβανε την περιήγηση των παιδιών στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, έναν μακρύ περίπατο στο Θησείο και στη Στοά του Αττάλου αλλά και ξενάγηση στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης και στο Μουσείο Ηρακλειδών. Όλοι συγκλονίστηκαν μπροστά στη θέα του Παρθενώνα και όλων αυτών των ιστορικών μνημείων, έργων και γεγονότων που συνδέονται με τον πολιτισμό που μας πρόσφερε η αρχαία Αθήνα. Η εκδρομή στην πρωτεύουσα της Ελλάδας ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή τους στη Βουλή των Ελλήνων, με την παρακολούθηση της αλλαγής της φρουράς στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και τέλος με μια μικρή ξενάγηση στον Εθνικό Κήπο και το Καλλιμάρμαρο. Γεμάτα θαυμασμό και έκπληξη ήταν τα μάτια των παιδιών τη στιγμή που κάθισαν στα έδρανα των βουλευτών. Ανυπέρβλητος ήταν και ο ενθουσιασμός τους, όταν περιηγήθηκαν στην αίθουσα της Βουλής που είναι αφιερωμένη στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, η οποία φέρει ιστορικά γραπτά των επαναστατών καθώς και αντίστοιχα έργα τέχνης.

Η τετραήμερη αυτή εκδρομή μπορεί να θεωρηθεί και ως μία αποχαιρετιστήρια δράση, που απόλαυσαν παρέα μαθητές και δάσκαλοι της τελευταίας τάξης του Δημοτικού.