Λαμπρή τελετή αποφοίτησης 2023

Αναμνήσεις, ευχές, μουσική, στιγμιότυπα από τη μαθητική ζωή και συγκινητικές ομιλίες περιλάμβανε η Τελετή Αποφοίτησης των μαθητών και των μαθητριών της Γ΄ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Αθλητικού Κέντρου του Γυμνασίου - Λυκείου, την Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2023.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Δημήτριος Ζερδελής, Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ, πατέρας δύο φετινών αποφοίτων.

Dimitris-Zervelis

Ο κ. Ζερδελής, απευθυνόμενος στην αρχή της ομιλίας του προς τους νέους αποφοίτους, τόνισε: «Η αποφοίτηση είναι ένας σταθμός στη ζωή του κάθε ανθρώπου και παραμένει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη του. Κανείς δεν ξεχνά την τελευταία χρονιά μιας σχολικής πορείας που διήρκησε δώδεκα ολόκληρα χρόνια. Με την αποφοίτηση ανοίγει ένας νέος κύκλος με όνειρα, στόχους, επιθυμίες. Και σε σας, παιδιά μου, που η ζωή είναι μπροστά, το βλέμμα και η σκέψη σας πρέπει να είναι στραμμένες και να συνοδεύουν το άνοιγμα αυτού του νέου κύκλου».

Στη συνέχεια ο κ. Ζερδελής, αφού αναφέρθηκε στο σχολείο, το οικογενειακό περιβάλλον και τα εφόδια με τα οποία εξόπλισαν τους αποφοίτους, για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και τις τυχόν δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν, απευθυνόμενος πάντα στους αποφοίτους, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη νέα εποχή που καλούνται να δημιουργήσουν οι νέες και οι νέοι, απόφοιτοι πια: «Σε όλες τις εποχές τίποτα δεν μένει σταθερό. Τα πράγματα αλλάζουν. Μετασχηματίζονται. Στην εποχή της αυτοματοποίησης που ζούμε, ο αριθμός των αλλαγών είναι ταχύτερος και εντονότερος και η επέλαση της τεχνολογίας θέτει επιτακτικά ζητήματα για το μέλλον του ανθρώπου, για τις σχέσεις του με τις μηχανές και τον κίνδυνο, αν δεν παραμείνει ο άνθρωπος εμπνευστής της σχέσης να ξεπεραστεί ο ίδιος από τα δημιουργήματά του. Για τον λόγο αυτό υπάρχει ανάγκη να διασφαλιστούν οι όροι εκείνοι που θα εξασφαλίσουν τη νέα γενιά να ζήσει και να εργάζεται μέσα σ΄ ένα ασφαλές για την υγεία και την προσωπικότητα περιβάλλον, στο οποίο ο άνθρωπος θα εξουσιάζει την τεχνολογία και όχι η τεχνολογία τον άνθρωπο.»

Ο κ. Ζερδελής στο τέλος της ομιλίας του, αφού έκανε ειδική αναφορά στον αείμνηστο ιδρυτή των Εκπαιδευτηρίων Ευάγγελο Μαντουλίδη για την αγάπη του για την εκπαίδευση και τα νέα παιδιά, απευθυνόμενος προς τους αποφοίτους, επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Με την αποφοίτησή σας εγκαταλείπετε τον χώρο του σχολείου, την καθημερινή επαφή με τους καθηγητές σας και τους συμμαθητές σας. Όμως στο μυαλό σας η σχέση σας με το σχολείο που χτίστηκε όλα αυτά τα χρόνια θα είναι πάντα ζωντανή, γιατί σας θυμίζει την παιδικότητά σας, τις φιλίες που δημιουργήσατε και τις σχέσεις σας με τους δασκάλους σας, με τους οποίους μοιραστήκατε τις ανησυχίες σας, τα όνειρά σας, τους στόχους σας και είναι αυτοί που συνέβαλαν, ως ένα βαθμό, στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς σας»

Τον αποχαιρετιστήριο λόγο προς τους αποφοίτους εκφώνησε η Πρόεδρος των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη Αικατερίνη Μαντουλίδου, η οποία, αφού ευχαρίστησε τους γονείς των αποφοίτων για την εμπιστοσύνη τους όλα αυτά τα χρόνια, απευθυνόμενη προς τους αποφοίτους, τους προέτρεψε να ακολουθήσουν στη ζωή τους το παράδειγμα ζωής του ιδρυτή των Εκπαιδευτήριων Ε. Μαντουλίδη, του μεγάλου δασκάλου και οραματιστή Ευάγγελου Μαντουλίδη. «Σας εύχομαι το παράδειγμα ζωής του Ευάγγελου Μαντουλίδη να αποτελεί φωτεινό παράδειγμα, που, καθώς θα ανεβαίνετε τα σκαλοπάτια της ζωής σας, να σας βοηθάει να διεκδικείτε με αρχές, αξίες και φιλοδοξία ένα καλύτερο αύριο για εσάς, για τη χώρα μας, για τον κόσμο όλο. Με την ευχή του Θεού, με τις ευχές των γονέων σας και των δασκάλων σας, να έχετε υγεία και καλή τύχη στα όνειρά σας!», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Γενική Διευθύντρια - Διευθύντρια του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Δρ. Άσπα Χασιώτη, που είχε την επιμέλεια της εκδήλωσης, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, απευθυνόμενη προς τους αποφοίτους, τόνισε χαρακτηριστικά: «Μην φοβάστε ΤΙΠΟΤΕ! Κάντε μεγάλα όνειρα, για να μην τα χάσετε, όταν τα κυνηγάτε, όπως είπε ο Όσκαρ Ουάιλντ. Μέσα σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς, ενδεχομένως να μη γνωρίζετε με απόλυτη βεβαιότητα τι θα κάνετε για το υπόλοιπο της ζωής σας. Να έχετε όμως ένα όραμα, έναν προορισμό, ένα όνειρο και να προσπαθείτε για αυτό. Μην απογοητεύεστε και μην τα παρατάτε. Ο δρόμος για την κορυφή δεν είναι εύκολος. Αξίζει όμως τον κόπο. Κάθε μικρή επιτυχία θα σας γεμίσει ευτυχία για εσάς. Μια μικρή κατάκτηση της κορυφής. Εξάλλου το ξέφωτο θα σας ανταμείψει. Όπως είπε και ο Nelson Mandela: «Καθετί μοιάζει αδύνατο μέχρι κάποιος τελικά να το πραγματοποιήσει».

 

Το βραβείο «Ευάγγελος Μαντουλίδης» απονεμήθηκε στον απόφοιτο Παναγιώτη Λιάμπα.

Liampas-Vraveio

 

Τον αποχαιρετιστήριο λόγο εκ μέρους των φετινών αποφοίτων εκφώνησε η Όλγα Κεραμέως.

Olga-Kerameos

 

Το πρόγραμμα παρουσίασαν οι απόφοιτοι ’23 Δημήτρης Καραβασίλης, Δάφνη Λυσίτσα, Παρέσσα Μαρμαρίδου και Αντώνης Παπαδόπουλος.

 

Τους αποφοίτους καλωσόρισε στον Σύλλογο Αποφοίτων των Εκπαιδευτηρίων, η Φανή Γεωργίου, απόφοιτη ’14, Φιλόλογος, Ειδική Γραμματέας του ΔΣ Συλλόγου Αποφοίτων.

Karavasilis-Lisitsa

 

Στην Τελετή Αποφοίτησης παραβρέθηκε ο απόφοιτος της τάξης του 2016 Φίλιππος Συτιλίδης, Harvard University ’20, Υποψήφιος Διδάκτωρ Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (St. Johns College), ο οποίος μοιράστηκε με τους αποφοίτους την εμπειρία του από τη μέχρι τώρα ακαδημαϊκή του πορεία.

Επίσης την τελετή τίμησε με την παρουσία του και απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Νίκος Μαυρίδης, απόφοιτος του Δημοτικού Σχολείου των Εκπαιδευτηρίων, Ακαδημαϊκός και Σύμβουλος στη Ρομποτική και την Τεχνητή Νοημοσύνη, Startup Mentor for the Massachusetts Institute of Technology (MIT) Enterprise Forum και Κύριος Επιστήμονας Δεδομένων στο Παγκόσμιο Κέντρο Αριστείας SAP. Απευθυνόμενος προς τους αποφοίτους τους προέτρεψε να επισκευάσουν τον κόσμο μας, για να φτιάξουν ένα καλύτερο μέλλον. «Συγχαρητήρια που φτάσατε μέχρι εδώ παιδιά. Άξιοι και έτοιμοι για τη συνέχεια ενός συναρπαστικού και ιδανικά, γεμάτου ανθρωπιά και συνεισφορά ταξιδιού. Και ας πιστέψουμε ότι τελικά πέρα από τα βραχυπρόθεσμα σκαμπανεβάσματα, για όλους μας και, κυρίως όταν φεύγουμε από το εγώ και πάμε στο εμείς, η πορεία τελικά θα είναι ανοδική. Αγκαλιάζοντας όλο τον πλανήτη με ορθό λόγο και όραμα και βαθιά αγάπη για ανθρωπιά. Όλοι σας θα επισκευάζατε τον κόσμο μας, για να φτιάξετε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά σας, τα παιδιά των παιδιών σας και τα παιδιά όλου του κόσμου. Σας ευχαριστώ παιδιά! Αυτός ο κόσμος είναι δικός σας!», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Nikos-Mavridis

 

Στην εκδήλωση δόθηκαν βραβεία διακρίσεων σε αποφοίτους που έγιναν δεκτοί σε κορυφαία πανεπιστήμια της Αμερικής και της Ευρώπης, απέσπασαν διακρίσεις σε διεθνείς και πανελλήνιους διαγωνισμούς στα μαθηματικά, τη φυσική, τη χημεία και τη βιολογία και σημείωσαν υψηλές επιδόσεις στην πληροφορική, στα Forensics, σε συνέδρια του εξωτερικού, στην ελληνική γλώσσα, τη φιλοσοφία, στη μουσική, στο θέατρο, στον χορό, στη ζωγραφική, στον κινηματογράφο, στην ιστορία και, φυσικά, στον αθλητισμό.

Vravia-1

Επίσης πραγματοποιήθηκε και τιμητική βράβευση του Καθηγητή Φυσικής κ. Ιωάννη Χατζηζήση από την Αικατερίνη Μαντουλίδου, με αφορμή την αφυπηρέτησή του.