Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ «Europeans Against Fake News»

Fake-News

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ’ Γυμνασίου συμμετείχαν σε ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο τη σωστή διαχείριση των Fake News.
Πιο συγκεκριμένα, η οργάνωση MoveIt διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ «Europeans Against Fake News», το οποίο φιλοξένησαν στην Ελλάδα τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη το διήμερο 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2023. Κατά τη διάρκεια της δράσης επισκέφτηκε τα Εκπαιδευτήρια και η επικεφαλής του προγράμματος - Project Officer, ως εκπρόσωπος του προγράμματος Erasmus+.

Το πρόγραμμα «Europeans Against Fake News» έχει ως στόχο την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των νέων ενάντια στις ψευδείς ειδήσεις και τον καταιγισμό πληροφοριών από το διαδίκτυο. Μέσα από τη διάδραση του «Youth Community Hackathon» οι μαθητές ανέπτυξαν τις δεξιότητές τους στην αναγνώριση και αποδόμηση ψευδών ειδήσεων πάνω σε σημαντικές θεματικές ενότητες που απασχόλησαν πολύ το διαδίκτυο: Ευρωσκεπτικισμός, COVID-19, Κλιματική Κρίση και Προσφυγικό. Μέσα από σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους οι μαθητές δημιούργησαν οι ίδιοι ένα escape challenge game (παιχνίδι απόδρασης) με γρίφους που βασίζονταν σε ψευδείς ειδήσεις, προσκαλώντας σε δεύτερη φάση το ευρύ κοινό να παίξει, να διασκεδάσει και να τις αποδομήσει.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται από τις οργανώσεις CONNECT International (Βέλγιο), MoveIt (Ελλάδα), Backslash (Ισπανία), EduNorth (Κροατία) και Tipovej (Σλοβενία) με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.