Συμμετοχή μαθητών της Α΄ Γυμνασίου στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τρισδιάστατης Σχεδίασης και Εκτύπωσης

Το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τρισδιάστατης Σχεδίασης και Εκτύπωσης (ST3dM 3) πραγματοποιήθηκε στις 1 - 3 Δεκεμβρίου 2023, στο Δημοτικό Κατάστημα Πεύκων, με τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων μαθητών, φοιτητών, ερευνητών και εκπαιδευτικών από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Την Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου 2023, ο κ. Γ. Λιάκος παρουσίασε τις καλές πρακτικές που εφαρμόζουν τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη στη διδασκαλία της Τρισδιάστατης Σχεδίασης και Εκτύπωσης, στο μάθημα της Ρομποτικής της ΣΤ΄ Δημοτικού, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή στον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό ST3dM, όπου κατέκτησαν την 1η και τη 2η θέση στην κατηγορία του Δημοτικού.

Το Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2023, οι ομάδες των Εκπαιδευτηρίων μας αποτελούμενες από μαθητές και μαθήτριες της Α΄ Γυμνασίου πια, παρουσίασαν τις εργασίες με τις οποίες κέρδισαν στον διαγωνισμό, μπροστά σε κοινό από όλη την Ελλάδα. Η ομάδα «Super Designers» αποτελούμενη από τους Σ. Καραμπάση και Χ. Κιουρτσή παρουσίασαν την εργασία με τίτλο «Ένταξη των σχολείων στην ψηφιακή εποχή» και η ομάδα «4G» με τις Χ. Αλμαλόγλου, Β. Χατζηχριστοδούλου και Μ. Χύτα παρουσίασαν την εργασία «Αναγνωστήριο».

Η εμπειρία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους μαθητές μας, καθώς έτσι αναπτύσσουν ήπιες δεξιότητες, όπως αυτές της επικοινωνίας και του δημόσιου λόγου, με μεγάλα οφέλη για τη μετέπειτα ακαδημαϊκή και επαγγελματική πορεία τους και την ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους. 

Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Τμήμα Φυσικής του Α. Π. Θ. σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Νεάπολης - Συκεών. Αποτέλεσε επιστέγασμα του 5ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Τρισδιάστατης Σχεδίασης και Εκτύπωσης ST3dM, που διεξήχθη κατά το σχολικό έτος 2022 - 2023 και τέλεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Είναι βέβαιο ότι με αυτές τις δράσεις τα παιδιά γίνονται σιγά σιγά ενεργοί πολίτες και τους συγχαίρουμε θερμά για τις επιτυχίες και τον οραματισμό τους για ένα καλύτερο και βιώσιμο μέλλον.