7η Προσομοίωση Συνεδρίασης Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

7η Προσομοίωση Συνεδρίασης Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τη συμμετοχή 14 Λυκείων από την Ελλάδα και την Ομογένεια στα Εκπαιδευτήρια E. Μαντουλίδη

Εξαιρετικά επίκαιρη και ενδιαφέρουσα, λόγων των Ευρωεκλογών του Ιουνίου, υπήρξε η πρωτοβουλία των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη να μετατρέψουν, για δύο ημέρες, το Θέατρο του Πολιτιστικού και Αθλητικού Κέντρου σε αίθουσα Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς 200 περίπου μαθητές/ριες και εκπαιδευτικοί του Λυκείου 14 σχολείων από όλη την Ελλάδα και την Ομογένεια συμμετείχαν στην 7η Προσομοίωση Συνεδρίασης Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα πραγματοποίησαν και φέτος, για έβδομη χρονιά, τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 και Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024, στο Αμφιθέατρο του Πολιτιστικού και Αθλητικού Κέντρου του Γυμνασίου - Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων συμμετείχαν 14 σχολεία (1ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης, 30ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, 3ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης, 5ο ΓΕΛ Καβάλας, Ημερήσιο ΓΕΛ Σουφλίου, ΓΕΛ Σπετσών, Εκπαιδευτήρια «Αθηνά», Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα - Λιναρδάτου, Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, Εκπαιδευτήρια Ν. Μπακογιάννη, Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Προμηθέας Ο.Ε., Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης, Λύκειο Άξιον και Πρότυπο ΓΕΛ Αγίων Αναργύρων).

Την πρώτη μέρα, την Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2024 έλαβαν χώρα οι Εργασίες των Επιτροπών - Συγγραφή Ψηφισμάτων - Προετοιμασία κειμένων ομιλιών, ενώ οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν ένα παράλληλο πρόγραμμα με θέμα: «Η τεχνητή νοημοσύνη στην εκπαίδευση».

Την Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε η Προσομοίωση Συνεδρίασης Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τους νεαρούς ευρωβουλευτές καλωσόρισε η Γενική Διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη Δρ. Άσπα Χασιώτη, η οποία είχε την ιδέα της συγκεκριμένης διοργάνωσης από το 2015, καθώς και την επιμέλεια της εκδήλωσης, σε συνεργασία με τους άξιους συνεργάτες των Εκπαιδευτηρίων.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης ακολούθησε η τελετή βράβευσης, όπου βραβεία απένειμαν οι Βουλευτές Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρης Κούβελας και κ. Στράτος Σιμόπουλος, ο κ. Νικόλαος Τζόλλας, Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο κ. Χρήστος Ρουμπίδης, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, η κ. Ευαγγελία Ψυχογυιού, Σύμβουλος Γενικής Παιδαγωγικής Ευθύνης, ο κ. Γιάννης Δεμιρτζόγλου, Διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινούπολης, ο κ. Κώστας Μπλιάτκας, συγγραφέας - δημοσιογράφος και ο κ. Δημήτρης Βενιέρης, δημοσιογράφος, ενώ η Πρόεδρος των Εκπαιδευτηρίων κ. Αικατερίνη Μαντουλίδου ευχήθηκε στους νεαρούς Ευρωβουλευτές να έχουν ελεύθερο πνεύμα και αρετή.

Η διαδικασία της Προσομοίωσης συνίσταται στη συγκρότηση 14 επιτροπών και η κάθε μία προτείνει ένα νομοσχέδιο προς ψήφιση και δέχεται τις αντίστοιχες τροπολογίες σε επιμέρους άρθρα του από τις υπόλοιπες επιτροπές. Στόχος είναι μέσα από έναν γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο να προκύψουν, κατόπιν ψηφοφορίας, 14 νομοσχέδια που θα δίνουν λύση σε φλέγοντα ζητήματα.

Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας των Εκπαιδευτηρίων για συνεχή και έγκυρη πληροφόρηση των μαθητών πάνω σε ευρωπαϊκά θέματα.


Τα βραβεία απονεμήθηκαν στους εξής μαθητές και μαθήτριες:

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΑΓΟΡΗΤΗ ΣΥΝΟΨΗΣ
Αθηνά Ζερβουδάκη, Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Γυναικών και για την Ισότητα των Φύλων

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΑΓΟΡΗΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ
Ιωάννης Παγώνης, Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΑΓΟΡΗΤΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ
Πηνελόπη Λάσκαρη, Πρότυπο ΓΕΛ Αγίων Αναργύρων, Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΑΓΟΡΗΤΗ ΑΝΤΙΚΡΟΥΣΗΣ
Ιωάννης Μπουρίτης, Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα - Λιναρδάτου, Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού, Πρόεδρος: Παρέσσα Μαρμαρίδου

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Μιχάλης Τσουνιάς, Πρότυπο ΓΕΛ Αγίων Αναργύρων

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Μαρία - Ελένη Μπη, ΓΕΛ Σπετσών

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Χρήστος Αγοραστός, Εκπαιδευτήρια Ν. Μπακογιάννη

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ
Έλλη Γιαβή, Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Ανδριάνα Τσολάνη, ΓΕΛ Σπετσών

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Αριστέα Χαραλαμπίδη, Ιδιωτικό Λύκειο Άξιον

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Αλέξανδρος Μπατσαράς, Εκπαιδευτήρια Ν. Μπακογιάννη

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Κωνσταντίνα Καρακώστα, Ιδιωτικό Λύκειο Άξιον

 

ΕΥΦΗΜΗ ΜΝΕΙΑ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Σουδέ Ντελή Ογλού, Ιδιωτικό Λύκειο Άξιον

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Σπύρος Παππούς, Πρότυπο ΓΕΛ Αγίων Αναργύρων

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Θεοφανία Μπόζιου, ΓΕΛ Σουφλίου

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ
Μαριάννα Καραγεώργη, 5ο ΓΕΛ Καβάλας

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Δανάη Τζέϊκου, 5ο ΓΕΛ Καβάλας

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Χρηστος Γκαβαρδίνα, Εκπαιδευτήρια Προμηθέας Ο.Ε.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Κωνσταντίνα Ζαρόκωστα, Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα – Λιναρδάτου

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Βασιλική Χιονίδη, Πρότυπο ΓΕΛ Αγίων Αναργύρων

 

Παρακολουθήστε την 7η Προσομοίωση Συνεδρίασης Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εδώ.