Προβολή του ντοκιμαντέρ «MAUTHAUSEN» στην Α΄ και Β΄ Λυκείου

Την Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου παρουσιάστηκε στο Θέατρο του Πολιτιστικού και Αθλητικού Κέντρου του Γυμνασίου - Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων το μεγάλου μήκους ποιητικό ντοκιμαντέρ «MAUTHAUSEN», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Την προβολή παρακολούθησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ και Β΄ Λυκείου, που είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά και να συζητήσουν με τους δημιουργούς της ταινίας, Π. Κουντουρά και Α. Παπαδανιήλ. Προλόγισαν την εκδήλωση ο Β. Ναρ, διευθυντής της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και η Ξ. Ελευθερίου, Επιστημονική Υπεύθυνη του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ:

MAUTHAUSEN (91’, 2023)

To πλέον προσωπικό κινηματογραφικό σενάριο του επιζήσαντα του στρατοπέδου συγκέντρωσης και εξόντωσης Μαουτχάουζεν, γενάρχη του νεοελληνικού μεταπολεμικού θεάτρου και ακαδημαϊκού Ιάκωβου Καμπανέλλη (Στέλλα, Ο Δράκος, Κορίτσια στον Ήλιο), και ένα ανεκπλήρωτο όραμά του, που 35 χρόνια μετά την αρχική του σύλληψη (1988) έλαβε την τελική του μορφή, στον τόπο όπου μαρτυρικά βιώθηκε, αλλά και εμπνευσμένα συνελήφθη. 

Το αδημοσίευτο κείμενο του Ι. Καμπανέλλη, «Οδοιπορικό Μαουτχάουζεν – Μάιος 1988» -που παραχωρήθηκε από την κόρη του, Κατερίνα Καμπανέλλη– γράφτηκε τον Μάιο του 1988 κατά τη διάρκεια της επίσκεψης και ιστορικής συναυλίας στο Μαουτχάουζεν, στο πλαίσιο της Διεθνούς Επετείου Μνήμης Απελευθέρωσης 1988 και «ζωντανεύει» στο φυσικό του περιβάλλον -το Mauthausen Memorial της Αυστρίας το 2022- για πρώτη φορά.

Ένα μεγάλου μήκους ποιητικό ντοκιμαντέρ και ιδιότυπο μιούζικαλ, που παρουσιάζει τη νέα προσέγγιση στην Καντάτα Μαουτχάουζεν σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και ποίηση Ιάκωβου Καμπανέλλη ερμηνευμένη από τον Αρίσταρχο Παπαδανιήλ (φωνή) και τον Άρη Ζέρβα (βιολοντσέλο), η οποία κυκλοφόρησε με την άδεια του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη και πολιτικού ακτιβιστή Μίκη Θεοδωράκη (Ζορμπάς, Ζ, Σέρπικο) ένα μόλις μήνα πριν αναχωρήσει οριστικά για τη «Γειτονιά των Αγγέλων» με ένα κύκνειο «Άσμα Ασμάτων».

Το οπτικοακουστικό έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών από πόρους του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Mέλλον.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης

Ποίηση: Ιάκωβος Καμπανέλλης

Σενάριο: Ιάκωβος Καμπανέλλης, Αρίσταρχος Παπαδανιήλ

Αφήγηση-Ερμηνεία: Αρίσταρχος Παπαδανιήλ

Βιολοντσέλο-Ενορχήστρωση: Άρης Ζέρβας

Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Κουντουράς, Αρίσταρχος Παπαδανιήλ

Παραγωγή: Syllipsis, 2023

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ, ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ:

  • Los Angeles Greek Film Festival:Orpheus Awards: Best Documentary Nominee
  • London Greek Film Festival: Odysseus Awards: Honorable Mention Fiction Feature/Experimental Film
  • Ακαδημία Αθηνών:Ειδική προβολή
  • Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων: Βραβείο"Μίκης Θεοδωράκης"
  • Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Αυστραλίας (Σίδνεϊ, Μελβούρνη):Από την Θεσσαλονίκη στο Άουσβιτς: 80 Χρόνια
  • Art Visual & Poetry Film Festival, Vienna Austria: Lost & Found History - Greek Poets Arrested
  • Ταινιοθήκη της Ελλάδος:Ειδική προβολή