Ένα ταξίδι πολιτισμού και ιστορίας στην Κύπρο

Ένα ταξίδι πολιτισμού και ιστορίας στην Κύπρο βίωσαν οι μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη.

Ένα τριήμερο γεμάτο γνώσεις, πολύτιμες εμπειρίες και μαθήματα ζωής και ιστορίας πέρασαν μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων και της Ομάδας Παραδοσιακών Χορών, από τις 29 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου, στην Κύπρο.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν με παραδοσιακούς χορούς στο Συνέδριο του Παγκύπριου Γυμνασίου - Λυκείου της Λευκωσίας, με θέμα «Παγκύπριον Γυμνάσιο: Ιστορία και πολιτισμός». Συγκεκριμένα, μετά τις εξαιρετικές αφηγήσεις ιδιαίτερα πετυχημένων  αποφοίτων του Παγκυπρίου για το σχολείο τους, τη μακραίωνη ιστορία του και την πολύτιμη συμβολή του στους αγώνες της Κύπρου, παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς της Δ. Θράκης, κερδίζοντας επάξια τις εντυπώσεις και εισπράττοντας το πιο ζεστό χειροκρότημα των παρευρισκόμενων.

Στο τέλος της εκδήλωσης τιμήθηκαν με την ύψιστη διάκριση του ιστορικού Παγκυπρίου, με το Παράσημο του εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, ιδρυτή της Ελληνικής Σχολής. Τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη στο πρόσωπο της Γενικής Διευθύντριας Δρ. Ασπασίας Χασιώτη, «του ανθρώπου που τιμά από τη θέση της το φοβερό πρωτόκολλο της αποστολής του Διδασκάλου, που είναι η υψηλή διακονία της παιδείας του Οικουμενικού Ελληνισμού».

Η ιστορία των Εκπαιδευτηρίων αναφορικά με το Παγκύπριο ξεκινά 12 χρόνια πριν, την άνοιξη του 2013, όταν το Παγκύπριο συμμετείχε για πρώτη φορά στο 2ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας με θέμα τον Κωνσταντινοπολίτη ποιητή Κ. Π. Καβάφη, που συνδιοργανώνουν με το Ζωγράφειο Λύκειο, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στο πλαίσιο του ξεχωριστού αυτού εκπαιδευτικού ταξιδιού, οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν τη χαρά και την τιμή να γίνουν δεκτοί και να συνομιλήσουν με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, κ.κ. Γεώργιο, ο οποίος τους παρέθεσε δείπνο στη γενέτειρά του, την Αθηένου, αλλά και τον αξιότιμο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος, αφού τους υποδέχτηκε με χαρά και τους ξενάγησε στο Προεδρικό Μέγαρο, ανανέωσε το ραντεβού μαζί τους για μια νέα συνάντηση στη Θεσσαλονίκη.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Μεγαλόνησο οι μαθητές και οι μαθήτριες και οι συνοδοί τους, κ. Φωτεινή Γκιούνα και κ. Θεόδωρος Ζερβουδάκης, περιηγήθηκαν στις πόλεις της Λευκωσίας, της Λάρνακας, της Λεμεσού και της Πάφου και ξεναγήθηκαν σε ιστορικούς τόπους, όπου χτυπάει δυνατά η καρδιά του Ελληνισμού, όπως στα Διαμερίσματα του Μακαρίου του Γ’, τα Φυλακισμένα Μνήματα, την Πράσινη Γραμμή, τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας. Ακόμη επισκέφτηκαν βυζαντινά μνημεία, όπως την Παναγία την Αγγελόκτιστη (6ος αι.), τον Ιερό Ναό του Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα και τη Μονή του Αγίου Νεόφυτου στην Πάφο (11ος αι.).

Οι υπέροχες εντυπώσεις και τα χαμόγελα ευτυχίας των μαθητών κατά την επιστροφή μαρτυρούν ότι ο στόχος «να μάθουν οι μαθητές ότι η Κύπρος είναι η πατρίδα τους», φαίνεται πως επιτεύχθηκε. Ο επόμενος στόχος είναι τέτοιες γόνιμες και ουσιαστικές ωσμώσεις να γίνονται θεσμός. Εις το επανιδείν!

Συλλογή φωτογραφιών