«Το Μονοπάτι της Υποστήριξης»: Ένα Επιτραπέζιο Παιχνίδι για την Πανελλήνια Ημέρα Κατά της Σχολικής Βίας από τους μαθητές της Α΄ Δημοτικού

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των μαθητών μας για αυτήν τη μέρα, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ Δημοτικού υλοποίησαν το πρόγραμμα «Το Μονοπάτι της Υποστήριξης» με τη δημιουργία ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού με ομώνυμο τίτλο.
Η ιδέα πίσω από αυτό το παιχνίδι έχει ως στόχο να ενισχύσει την αλληλεγγύη, την κατανόηση και την υποστήριξη μεταξύ των παιδιών, προάγοντας ένα κλίμα ασφάλειας και αμοιβαίου σεβασμού. Το «Μονοπάτι της Υποστήριξης» δημιουργήθηκε πάνω στις αρχές της θετικής αλληλεπίδρασης. Οι μαθητές κατασκεύασαν έναν χάρτη που αποτυπώνει τις πολλαπλές πτυχές της υποστήριξης με διάφορα στάδια και προκλήσεις.
Κάθε τετράγωνο του παιχνιδιού αντιστοιχεί σε ένα στάδιο του «Μονοπατιού της Υποστήριξης», όπου οι παίκτες αντιμετωπίζουν ερωτήσεις και καταστάσεις που προάγουν τη συνεργασία, την ενσυναίσθηση και την αντίληψη των συναισθημάτων των άλλων. Μέσα από αυτό το παιχνίδι οι μαθητές και οι μαθήτριες ανακαλύπτουν πώς να είναι πραγματικοί φίλοι και πώς να προσφέρουν υποστήριξη στους συμμαθητές τους και στις συμμαθήτριές τους.
Ενωμένοι κατά της σχολικής βίας, υποστηρίζουμε τη δημιουργία ενός κόσμου, όπου κάθε παιδί αισθάνεται ασφαλές και ευτυχισμένο.