Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2024

«Διασχίστε τις θάλασσες με τα φτερά της φαντασίας»

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Σε όλες τις χώρες τα παιδιά, οι συγγραφείς, οι εικονογράφοι, οι μεταφραστές, οι βιβλιοθηκάριοι, οι εκδότες και οι εκπαιδευτικοί γιορτάζουν την παγκόσμια αυτή ημέρα με διάφορες εκδηλώσεις σε σχολεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, πλατείες και άλλους χώρους, δείχνοντας έτσι την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τα βιβλία και το διάβασμα.

Φέτος οι μαθητές της Α΄Δημοτικού φρόντισαν να συμβάλουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για το Παιδικό Βιβλίο, ζωγραφίζοντας το εξώφυλλο του αγαπημένου τους βιβλίου και παρουσιάζοντάς τοστους συμμαθητές τους. Στο πλαίσιο των φιλαναγνωστικώνδράσεών μας, τα παιδιά έμαθαν για τα δικαιώματα του μικρού αναγνώστη, είδαν παρουσίαση για τον τρόπο παρασκευής ενός βιβλίου και σχολίασαν αφίσες προηγούμενων ετών αφιερωμένες σε αυτή την ημέρα. Οι εκπαιδευτικοί των τμημάτωνδιάβασαν στους μαθητέςκαι στις μαθήτριες και το μήνυμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙBBY) σχετικά με τον εορτασμό για το παιδικό βιβλίο, όπως αυτό αποδόθηκε στα ελληνικά από τη συγγραφέα ΛότηΠέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου. Σε αυτό, η πρόταση: «Διασχίστε τις θάλασσες με τα φτερά της φαντασίας!»κέντρισε το ενδιαφέρον των παιδιών, που με ενθουσιασμό δήλωσαν ότι πραγματικά με τα βιβλία αισθάνονται να ταξιδεύουν σε κόσμους όμορφους και μακρινούς, κόσμους που μπορεί να μην υπάρχουν, αλλά η φαντασία μπορεί να τους δημιουργεί και ο αναγνώστης να τους επισκέπτεται.

Μπορείτε να δείτε τα έργα των μικρών μας μαθητών στο βίντεο που θα βρείτε εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=MRD_6l9cqFA