8ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας στην Κωνσταντινούπολη

Μαθητές και μαθήτριες της Α΄ και της Β΄ Λυκείου είχαν τη χαρά να παρευρεθούν στο 8ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας «Γιάννης Ρίτσος. Ο ποιητής της Ρωμιοσύνης», που πραγματοποιήθηκε από τις 17 ως τις 21 Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Την Τετάρτη, 17 Απριλίου οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν θεατρικά, μουσικά και χορευτικά δρώμενα με επίκεντρο τη ζωή και το έργο του ποιητή, ενώ ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε το θεατρικό αναλόγιο «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» με τη Ρένη Πιττακή.

Την Πέμπτη, 18 Απριλίου συνεχίστηκαν τα δρώμενα. Παράλληλα, όμως, οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν σε συζητήσεις σχετικές με το αποτύπωμα του Ρίτσου στην εποχή μας και την επιρροή που ασκεί ο ποιητής στη νέα γενιά. Επιπλέον, επισκέφτηκαν το Σισμανόγλειο Μέγαρο, όπου ξεναγήθηκαν σε έκθεση φωτογραφίας του Robert McCabe.

Το πρωί της Παρασκευής, 19 Απριλίου συνεχίστηκαν οι συζητήσεις. Το μεσημέρι οι μαθητές επισκέφτηκαν την Αγία Σοφία και παρακολούθησαν τους Χαιρετισμούς στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου - Φανάρι, προεξάρχοντος της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου. Η μέρα έκλεισε με ξενάγηση σε έκθεση φωτογραφίας στη Σχολή Γαλατά, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε η συζήτηση «Όταν συνάντησα τον Ρίτσο» κατά την οποία άνθρωποι του πνεύματος αναφέρθηκαν στη γνωριμία τους με τον ποιητή.

Το Σάββατο, 20 Απριλίου οι μαθητές και οι μαθήτριες βίωσαν τη μοναδική εμπειρία να ταξιδέψουν στα Πριγκηπόνησα. Αρχικά, να ξεναγηθούν στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου μίλησαν από καρδιάς για τους στίχους του Ρίτσου που τους συγκίνησαν περισσότερο και στη συνέχεια να περιηγηθούν στην Πρίγκηπο. Τέλος, η μέρα ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα «Αναφορά στον Γιάννη Ρίτσο» στο Grand Pera με τη συμμετοχή της Βιολέτας Ίκαρη και της Ασπασίας Στρατηγού.

Την Κυριακή, 21 Απριλίου, πριν από την επιστροφή στη Θεσσαλονίκη, οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων παρακολούθησαν την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου - Φανάρι.